Мартин Димитров: Кандидат инвеститорът на АЕЦ Белене ще протака до парламентарните избори

30.09.2012

Insert thumbБългарско национално радио, Програма "Хоризонт", "Неделя 150", 30 септември 2012 година, 10.40


Водеща Лили Маринкова: Накъде без енергийната тема, тъй като тя заслужи многобройни концентрации тези дни. Би трябвало да кажем, г-н Мартин Димитров, председател на икономическата комисия, че може би е преждевременно да се иска в няколко кратки анализа да се предскаже какво ще се случи с този неочаквано появил се нов инвеститор, тъй като бедна ни е фантазията за всички обрати, които преживява тази тема, г-н Димитров. Вие на какво го отдавате?

Мартин Димитров: Здравейте.

 

Водеща: Здравейте.

 

М. Димитров: Аз го отдавам на големите интереси и големите комисиони,  които са размътили много мозъци и които вече мислят само за комисиони, а не мислят за интереса на България, не мислят за това колко струва една такава атомна централа или какви са последствията. Вижте какво стана в Япония. В Япония заради недоглеждане и заради това, че не бяха взели необходимите мерки, се случи тежка авария, ще има последствия за здравето на хиляди хора. Знаете, че една такава радиация е причина за много тежки заболявания, знаете, и в крайна сметка Япония се оказва от своята ядрена енергетика. Така че тази тема е много сложна и за нея трябва да се мисли отговорно.

Водеща: Нищо не може да спре, казвате, големия интерес и той може да се предрешава, да сменя своята националност.

 

М. Димитров: Така се оказва. Бих казал, че е очаквано. Вижте, още след иска от един милион евро, който отправи Русия към България, аз тогава коментирах за българските журналисти, че следва опит за възстановяване на проекта, иначе това няма смисъл да отправиш иск, който е неизпълним и невъзможен, освен ако няма следваща стъпка за възкресяване или, както казва един мой колега,  по-скоро за вампирясване на проекта "Белене".

Водеща: Но ние сигурни ли сме, че този иск беше действително подаден там, в арбитража в Париж?

 

М. Димитров: О, да, подаден е, със сигурност е подаден искът. Тук за това поне не можем да имаме съмнения, но това е иск с политическа цел, който няма икономическото желание да бъде получена такава невъзможна компенсация. Вижте, когато между две страни единият поиска нещо невъзможно, е ясно, че го натиска, за да поиска нещо друго, а другото, което иска на практика, е отново да се започне проектът "Белене". А между другото аз имам сериозното опасение, дано да не съм прав, че така наречените инвеститори имат за цел да протакат събитията, да върнат темата "Белене" до следващите парламентарни избори, когато се надяват на власт да дойде нова коалиция, която да бъде с основен мажоритарен представител БСП и всичко да продължи постарому.


Водеща: А възможна ли е коалиция на основата върху фундамента на едно споразумяване за "Белене" между управляващите и социалистите?


М. Димитров: За съжаление не мога да изключа такъв вариант, но, знаете ли, тогава би се получило следното нещо - определени политици са се събрали срещу интересите на своите граждани. Човешката история е виждала такива неща. Дано да не сме свидетели на такова събитие.

 

Водеща: Какво ви кара да смятате, че мажоритарност ще имат социалистите?

М. Димитров: В евентуална коалиция за "Белене" това изглежда най-логичният вариант, тъй като знаете, че именно Румен Овчаров, БСП са хората, които са в основата на този проект през цялото време. Те използваха и други правителства, и това на НДСВ, за да работят по този проект, но всички икономически анализи на безпристрастни хора и експерти, които бяха правени, показаха, че необходимост българската енергетика от такава централа няма. И по-важното -   10 милиарда евро е невъзможна сума за българския бюджет. Така че този референдум, който сега иска БСП, на практика казва следното нещо - ако хората на този референдум поискат "Белене”,  защото човек трябва всяка възможност в този живот да я обмисли, да кажат "да", оттам нататък откъде ги взимаме тези 10 милиарда евро? Трябва да спрем... пенсиите ли да спрем, от здравеопазването ли да ги вземем, от образованието ли, да затворим училища, откъде? Това е абсолютно невъзможна сума за българския бюджет.

 

Водеща: Сега, има един такъв момент, че получавам сигнал. След около десетина минути можем да включим Сергей Станишев заради избора му за президент на Партията на европейските социалисти. Бихте ли коментирали, г-н Димитров, какво означава това според вас за България и възможно ли е да се отрази и върху движението на процесите в България?

 

М. Димитров: Аз му пожелавам успех, защото е хубаво да има българи, пък било то и социалисти, на ключови места в Европейския съюз. Дано този му пост да му покаже да разбере, че пътят на България е към Европейския съюз, а не е към Русия. Да, трябва да имаме добри отношения с Русия, но нашият най-важен партньор е Европейският съюз, затова сме и член на Европейския съюз. Така че дано това да промени и част от ценностите, които имат социалистите в България.

 

Водеща: А вие виждате ли в плана на социалистите да овладеят Европейската комисия нещо реалистично?

 

М. Димитров: Ами това е нещо, което те се опитват да направят от доста време, и като че ли сега са най-близо в сравнение с предишните им опити, защото обедняването на Европа, и това се е виждало и често пъти в човешката история, хората, като обеднеят, започват да мислят носталгично за някои леви течения, да гласуват вляво и чак след като дойде голямата трагедия  ала Жан Виденов или тя има своите дълги аналози по целия свят, си казват "е, как ги направихме тия", че правят най-големите бели. Така че опасността от лява вълна в Европа я има и тя може да бъде избегната само през много сериозни разговори с хората.

 

Водеща: И така, благодаря ви, г-н Мартин Димитров. 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...

thumb 13.05.2012

Мартин Димитров: Несправяне...

От 2001 г. България навлезе в един период на постоянен популизъм, т...

thumb 19.04.2012

Мартин Димитров: Стига експ...

СДС ще поиска Народното събрание да изслуша вицепремиера и финансов...

thumb 10.04.2012

Мартин Димитров: Имаме нужд...

Буквално парите ни изтичат през тази ниска топлинна ефективност , з...

thumb 08.04.2012

Мартин Димитров: СДС подгот...

Мартин Димитров, съпредседател на СК, каза пред Илиана Беновска по ...

thumb 02.04.2012

Мартин Димитров: Настояваме...

Спирането на "Белене" е голям успех, защото това беше проект, който...

thumb 29.03.2012

Мартин Димитров: Пазарът и ...

Важното е, че проектът „Белене” , който щеше да увеличи цената на т...

thumb 29.03.2012

Мартин Димитров: По-добре с...

Най-доброто решение за България е този реактор или да бъде сложен в...

thumb 19.03.2012

Мартин Димитров: България е...

Кризата продължава, България е трета година в тежка икономическа си...