Мартин Димитров: Не съм готов да участвам в продажбата на СДС по какъвто и да било начин

15.05.2012

Insert thumbИнтервю с лидера на СДС в оставка Мартин Димитров в предаването "Денят" на Дарик.

Като че ли не очаквахте такъв развой на днешното заседание на националния съвет на партията. Преди три дни тъкмо в това студио на "Дарик", в предаването "Седмицата", бяхте по-скоро убеден, че ще бъде подкрепено споразумението с ДСБ за продължаване на "Синята коалиция". Какво се обърка?

Да, убеден бях, но се случиха две неща. Едното нещо, което се случи, е, че навсякъде, където СДС е в някакъв вид коалиция с ГЕРБ, тези представители гласуваха срещу "Синята коалиция". В което виждам вмешателство и доста добре направено, въобще ГЕРБ са изключително умели милиционери, в работата на СДС. И като една партия е на власт като ГЕРБ, знаете, че има инструменти това да се случи. Другият феномен, който също така е не по-малко важен, е, че структурите в СДС, които не можаха дори да вкарат общински съветници, бяха срещу "Синята коалиция", пък дали по някакви емоционални или други причини... действаха по този начин. Сега вече оттук нататък остава единственият възможен път - самостоятелно явяване, защото... Вижте, никой не ми е искал оставката. Аз сам си я подадох и това, да ви кажа честно, втрещи хората, гласували по един или по друг начин днес. Но за мен нещата изглеждат така - не може три години да обединяваш десницата, да събираш и изведнъж да кажеш вече отиваме СДС сами на избори. Не бих бил убедителен и не мога да водя партията в такава ситуация. До вчера съм говорил с всякакви хора и съм ги убеждавал, че обединението е най-важното, днеска да се вземе различно решение просто не би било отговорно.

Във форума на "Дарик" под новината от националния съвет имаше и коментар, подписан от Иво Инджев - изгербиха и СДС. Съгласен ли сте с тази констатация?

Ами, аз вмешателството на милиционерите от ГЕРБ вече казах, то е ясно. Да ви кажа честно, винаги до момента сме овладявали тези процеси, това не е първи опит... /техническо прекъсване - бел. ред./... Но вижте, мога да кажа следното нещо - това, с което се гордея, е, че за периода, в който аз бях председател, три години СДС беше независима от разбойниците, олигарсите, от мафията. Това е най-доброто, което успях да направя за СДС, и постигнахме добри резултати на последните европейски, парламентарни, а и местни избори. Сега оттук нататък въпросът е дали определени хора е трябвало да изпълнят само тази поръчка и какво следва. Но не съм се отказал, битката продължава.

Всъщност какво следва? Какво очаквате да се случи с дясното при провал на СДС и ДСБ на парламентарните избори догодина?

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия парламент. До вчера това беше абсолютно невъзможно, но за първи път тази опасност е налице и аз сега очаквам... по процедура трябва да бъде избран временен председател измежду лицата от Националния изпълнителен съвет. Чакам да видя хората, които днес направиха голямата беля, а те наистина голяма беля направиха, какво ще предложат пред националния съвет на СДС.

Голямата беля, за която говорите, няма ли да освободи цялото място в дясното след следващите парламентарни избори тъкмо за партията на Бойко Борисов и това ли всъщност е целта на...

Ами то, може би това е била целта. Целта е била може би СДС и ДСБ да не влязат в следващия парламент и цялото това пространство да бъде завзето от ГЕРБ. Най-логичното, което мога да ви кажа, е това. И въпреки всичко, въпреки всичко искам чрез вас да кажа на нашите симпатизанти битката, битката продължава, но за съжаление днес решението е изключително грешно.

Прибързани ли са коментарите от рода на сбогом СДС? Пак по форумите много се запалиха хората днес след новините от националния ви съвет.

Какво да ви кажа, аз пак ви казвам, признавам винаги съм бил откровен, като са ми задавали този въпрос. За първи път виждам съвсем реална, истинска опасност СДС да не влезне в следващия парламент, и то заради група хора, които днес действаха крайно безотговорно, и поставят под въпрос съществуването на най-разумната, най-смислената, най-демократичната партия в България, партията, която ни донесе демокрацията, която ни донесе Европейския съюз, НАТО и бих казал всичко добро, случвало се последните 20 години. Във всичко това СДС имаше своето участие. За пръв път влизането на СДС в следващия парламент е поставено под въпрос. Дайте си сметка, че ситуацията може да стане трагикомична оттук нататък, защото сега трябва да бъде избран временен председател измежду лицата в НИС. Едната възможност е Румен Христов. Другата възможност е Борис Марков. Нали си давате сметка, че при... или Цанко Цветанов от Варна. Давате ли си сметка, че при една такава фигура ние ще станем обект на сериозни подигравки.

Вярвал ли сте, че ще се стигне всъщност до такава ситуация?

Ами на три години, аз между другото съм... като мисля за последните 20 години от председателите на СДС с доста дълъг мандат, повечето са имали по-кратка работа в партията, та три години винаги е имало подобни опити и ние все някак си, аз и екипът, с който работя, сме успявали да ги овладеем. И други партии са се опитвали да се намесват, да манипулират да изкривят резултатите. Някак си винаги сме успявали да овладеем тези процеси. За пръв път... и някак си разумът винаги е надделял. За пръв път вече си мисля какво толкова може да са им предложили, за какви нечестни сделки става въпрос, за да поставиш под въпрос съществуването на собствената ти партия. Не знам за какво... детайлите, но само в тази посока може да се разсъждава така.

Какво може да са предложили? Защото говорите сякаш може би сте наясно каква точно е сделката, ако има такава изобщо, нали, ако вървим в сценария, който вие чертаете.

Това питайте хората, които са взели едно такова решение. Аз пак ви казах, за мен сега най-любопитният момент... трябва да бъде избран временен председател измежду лицата, които ви изброих. Много ми е интересно това да се случи и ми е много интересно този човек да излезе пред медиите и да каже какво предлага на българското общество.

Вие ще гласувате ли при нови преки избори за председател на СДС, каквито ще има след временното ръководство, което ще се сформира.

Аз смятам, че за председател на СДС... и една от причините, една от причините да си подам оставката е, че сега ще има битка за председател на СДС и разчитам някой от разумните хора в партията въпреки това, което видяха днес, което беше разочароващо и което не подхожда за една сериозна партия, демократична партия, разчитам едно от разумните лица на СДС да се включи в битката за председател, то това е единственият изход. Защото, ако бъдещият председател на СДС е от кръга Цанко Цветанов, Румен Христов или Борис Марков, аз мисля, че няма и смисъл да се явяваме на следващите парламентарни избори.

Посочете това разумно лице?

Разумното лице ми е ясно, но всяко позоваване в момента не е подходящо, защото човекът може да бъде изгорен, а и, разберете, разумните хора в партията, като видяха днешните събития, са дълбоко разочаровани в момента и ще ми отнеме време да ги убеждавам, че битката трябва да бъде продължена в името на доброто, на морала и на ценностите.

За Найден Зеленогорски ли говорите като за разумно лице?

Няма да ви кажа, няма да ви кажа име в момента.

Добре. Понеже в коментарите ви днес присъстваше като възможна причина за решението на националния съвет и фигурата на Иван Костов, смятате ли, че е късно той да направи крачката встрани, за която говорите, да се оттегли от лидерския пост в ДСБ и по този начин опонентите ви от софийската организация да нямат този основен аргумент, който влагат при критиките си и заради който всъщност взе решение...

Костов трябваше да направи и все още може да направи крачката встрани и да пусне млад човек начело на ДСБ. Аз искам и ще му го кажа и лично, и много пъти всеки ден ще му го казвам оттук нататък, защото едно негово отдръпване и пускане на млад човек, да не изброявам - Малинов, Москов, Радан Кънев, все хора, които могат да свършат тази работа, ще позволи обединението на десницата да се случи. Така че и сега не е късно, просто Костов трябва да го направи, иначе рискува най-доброто на българската демокрация да си отиде заради поредица грешни ходове.

А какво е бъдещето на Мартин Димитров в политиката след днешното решение да подадете оставка?

Мартин Димитров има достатъчно ангажименти към българския парламент. Аз между другото продължавам да бъда член на националния изпълнителен съвет на СДС като съпредседател на парламентарната група, така че ще бъда човекът, който ще следи изкъсо хората, които днес направиха белите, и ще задава публично всички неудобни въпроси, защото не съм готов да участвам в продажбата на СДС по какъвто и да било начин.

Теодора Симова

Източник Дарик


Tags: Синята Коалиция, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 25.10.2012

Борис Марков: „Тримата от з...

СДС трябва да се яви самостоятелно на вота.Европейски доходи за бъл...

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 19.05.2012

Борис Марков: Нямам лидерск...

Десният избирател стана болезнено прагматичен и той иска да чува мн...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...