Парламентарна дейност

Мартин Димитров: От години съм искал данъчните и митниците да имат обща база данни, за да не могат да ги лъжат за скрити данъци

27.06.2012

Insert thumbОт години съм искал данъчните и митниците да работят заедно, да имат обща база данни, за да не могат да ги лъжат за неплатени данъци, скрити данъци и т. н. За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това заяви пред репортер на Агенция „Фокус” в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров във връзка с приемането на първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В закона е важно свързването на данъчните с митниците, каза Мартин Димитров.

„Твърдяха преди нас, че тази свързаност вече я има от доста време. Но с този закон се признава, че всъщност я няма. И на моя директен въпрос – кога данъчните ще бъдат свръзани с митниците, беше отговорено – до края на 2013 г. – дори не в мандата на това правителство. За това да се бърза съм „за”, каза Мартин Димитров. Но за другото има второ четене, ще направим необходимите проверки и ако се види риск да се увеличат плащанията, които хората трябва да правят, аз съм категорично „против” това, заключи Мартин Димитров.
На въпрос – ще плащат ли българите още от тази година двойно по-голям данък наследство след като новите поправки в Закона за местните данъци и такси влязат в сила с приемането на текст от Закона за акцизите и данъчните складове с вносител Министерски съвет, Димитров посочи: „Когато има висок данък наследство – това е двойно облагане”. Депутатът даде пример – „човек е купил апартамент или парче земя, платил е данъци върху него, иска да остави този имот на своето дете и има отново висок данък и двойно облагане. Второ, правим проверка в момента, но нямам още информация каква е точно европейската практика, възложил съм я на човек, който добре познава европейското законодателство”. Притеснява ни сложното тълкуване и ако съществува такава опасност ще предложа този текст да бъде преразгледан, каза Мартин Димитров.

„Аз съм против висок данък върху наследството”, заяви депутатът. „След като има проблеми с тълкуването – по-добре да предложим текст, който да е ясен. Този въпрос ще го дискутираме отново като видим каква е европейската практика”, каза Мартин Димитров. На въпрос – дали ще се облага данък наследство върху пазарната стойност в България, Димитров посочи: „Такова тълкуване е възможно. Затова има второ четене и ще поискаме изчистването на този текст”.
В текста на мотивите към закона е записано: „Изменението в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) се налага поради констатирано несъответствие от службите на Европейската комисия по запитване № 2667/11/TAXU между чл. 63 от Договора за функциониране на Европейския съюз и чл. 40 от Споразумението за Европейското икономическо пространство във връзка със свободното движение на капитали, от една страна, и разпоредбите на чл. 33, ал. 1 от действащия ЗМДТ, от друга. Несъответствието касае различното облагане с данък върху наследството на недвижими имоти, които се намират в България, и тези в друга държава членка. Съгласно действащите разпоредби на ЗМДТ с данък върху наследството се облагат наследените или завещаните недвижими имоти в страната и в чужбина. Недвижимите имоти се оценяват в левове към момента на откриване на наследството върху данъчна оценка, която се определя от общинската администрация в зависимост от местонахождението на имота в съответствие с определените в ЗМДТ показатели. Режимът за определяне и оценка на имотите за целите на данъка върху наследството е приложим за недвижимите имоти на територията на страната. Наследените недвижими имоти в чужбина се облагат на базата на пазарната им стойност, т.е. цената без начислените данъци и такси, която би била платена при същите условия за подобен недвижим имот или друга вещ между лица, които не са свързани. С това различно третиране на недвижимите имоти на територията на страната и тези на територията на друга държава при определяне на данъка върху наследството се нарушава свободното движение на капитали”.
Радостина ГЕОРГИЕВА

Източник: Агенция Фокус


Tags: Парламентарна дейност, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 28.06.2012

Михаил Михайлов: Поправките...

Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи е...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...