Парламентарна дейност

Михаил Михайлов: Поправките в Закона за горите обслужват 2-3 фирми

28.06.2012

Insert thumbИзказване на депутатът от СДС Михаил Михайлов  по време на новото обсъждане на промените в Закона за горите

МИХАИЛ МИХАЙЛОВ (СК): Благодаря, господин председател.

По време на първо и второ четене на закона, който след това беше върнат от Президента, аз казах, че това е един закон, който обслужва няколко фирми и е поредното доказателство за ясно изразената лобистка политика, която има Комисията по земеделие.

От тази трибуна казах, че в моята история на народен представител от 1991 г., това, което аз наблюдавам в Народното събрание, дори от 1989 г., е, че не е имало комисия, която да води такава лобистка политика в българския парламент. Това естествено намери потвърждение във ветото на Президента. Независимо от това, преди няколко дни отново бяхме свидетели, от тази трибуна Ви казах, че отново се порязват определени играчи на тютюневия пазар за сметка на други с едно предложение на колегата от нашата комисия Емил Димитров, на чиято съвест тежат страшно много промени, които са предложени: Закона за лова, Закона за опазване на земеделските земи, Закона за тютюна, Закона за горите. Аз казах на нашата председателка по време на разискването, че това е ситуационно законодателство, което обслужва определени интереси.

В България ние трябва да демонстрираме законодателство, което да има визия и стратегия. Трябва да видим какво се случва с българския ски туризъм, какво става с развитието на екологията и цялото това нещо да се вземе в един пакет – в едно, и да се прецени какво е необходимо в планирането на ски пистите, на ски влековете и тогава да направим уместни предложения, които да удовлетворят хора като мен, които карат ски и искат да карат на повече писти, да ползват по-хубави лифтове. Да удовлетворят и хората, които обикалят планините, за да могат наистина да ходят там и да се наслаждават на българската красота. Това не е нещо, което тук – на крак, върнато от Президента, дайте тук в рамките на три дни да седнем и да направим закона, и отново да видим какво ще се случи.

Аз казах, че трябва 6-месечен дебат, без да се бърза, да се огледат нещата и наистина да покажем, че правим съвременно законодателство, а не законодателство, което само след няколко месеца отново ще поправяме. Това е факт! Казах Ви – преди 6-7 месеца приехме новия Закон за горите, поправяме го, сега отново го поправяме. Какво се случва?! Нищо! Това е големият проблем на законодателството и преди всичко на Комисията по земеделие, защото си спомняте чл. 4, в който се предлагаше арендаторите да имат превес в купуването на земите и безкрайно много други предложения, като всички обслужват определени интереси. Това наистина трябва да е като една голяма обица на Комисията по земеделие и на българския парламент, че такъв тип законодателство не е законодателство на ХХІ век, това е законодателство, което обслужва 2-3 фирми. Сега отново да се връщаме и под натиска на обществото да правим някакви промени, които няма да бъдат истински промени.

Моето предложение е, да се разсъждава спокойно, да се огледат нещата и от екологична, и от гледна точка на туризма, да се направи едно наистина стратегическо планиране и чак през септември, октомври да се седне и да се направят истински промени, които да удовлетворят хората. Благодаря Ви.



Tags: закон за горите, Парламентарна дейност, Михаил Михайлов

Още по темата

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 14.06.2012

СДС настоява президента да ...

Сега е момента той да покаже като президент на чия страна застава –...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Без иконом...

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Март...

thumb 04.05.2012

Мартин Димитров: Въвежданет...

"Бяха дадени два срока – до април 2012 г. и до август 2012 г., коит...