Парламентарен контрол

Мартин Димитров: Увеличението на цената на тока от 13 процента ще постави пред много тежко изпитание българските граждани

29.06.2012

primary thumbУвеличението на цената на тока от 13 процента е рекордно и натоварва бюджетите на българските домакинства, ще постави пред много тежко изпитание българските граждани. Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция, която допусна 12 000 мегавата заявления за възобновяеми източници - проекти, които, ако бяха реализирани, щеше да има още по-голямо повишение на цената на тока. Нямаше държавна стратегия как се развива ВЕИ секторът.

Втората основна грешка е, че се избърза с тези проекти. Разбира се, че трябва да има зелена енергия. Разбира се, че това е бъдещето. Разбира се, че това трябва да се случи и в България, но се избърза и това се случи по високите цени. Цената на зелената енергия пада всеки ден. Имахме срок до 2020г., защо беше това бързане? И тук отговорността е на сегашното управление, въпреки, подчертавам, усилията на икономическата комисия, която взе редица мерки това да не се случи. Бих казал, че бяха взети всички възможни мерки. Въпреки това бързането да се случат тези договори по високите цени се оказа фатално. Какво може да се направи оттук нататък? Това е важното. Проблемът е ясен, белята е станала, какво може да се направи оттук нататък? Три важни неща:

- Развитие на енергийната ефективност. Това е начина българските граждани да усетят в по-малка степен увеличението на цената на тока. Да бъдат използвани европейските фондове, българския бюджет и частни инвеститори за мерки за енергийна ефективност. Да бъдат санирани панелните блокове. Да бъдат взети и други мерки за по-ефективно потребление, за да не усетят хората това огромно увеличение на цената на тока в момента. Това трябва да е приоритет на парламента и на правителството. Това е най-важното решение и мярка, което можем да вземем.

- Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” и съответното прелицензиране. По този повод икономическата комисия ще бъде в Козлодуй понеделник и вторник следващата седмица. Ако бъде допусната и най-малката грешка ще загубим най-евтиния и сигурен ток в България. Нямаме право на никакви грешки. Т.е. трябва да сме сигурни, че процедурите вървят по план. Трябва да сме сигурни, че са взети всички мерки и не е допуснат и най-малкия пропуск. 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” могат да работят още 15, да не кажа 20 години абсолютно сигурно, произвеждайки най-евтиния ток в България. Именно с тази задача и мисия икономическата комисия отива в Козлодуй в началото на следващата седмица.

- Правителството обеща намаляване цената на природния газ. Е, колеги къде е това намаление? Беше широко прокламирано, обеща намаляване на цената на природния газ. Трябва да настояваме за това намаление и не само по сегашния договор за доставки за тази година. Още по-важно е в бъдещия договор с Русия, който също така е важен за определяне цената на тока в България заради когенерацията, заради тецовете, трябва България да поиска по-ниска цена. България купува изключително скъп газ от Русия заради лоши преговори, като основната вина тук е на Тройната коалиция, която прекрати предсрочно един изключително изгоден договор, сключен от правителството на ОДС. Новият договор за природен газ е следващия елемент, който може да гарантира по-ниска цена на тока или поне стабилна цена на тока и отговорността на правителството е да сключи този договор по най-добрия начин. Затова от името на Синята коалиция призовавам българското правителство да не подписва ангажиментите за „Южен поток” преди да е осигурило ниска и добра цена за доставка на природен газ за България. В противен случай ще си изхабим силните козове и възможности и няма как България да договори ниски цени на природния газ от Русия.

Сега не е време само да видим проблемите. Сега не е време само някой да си посипе главата с пепел и да каже какво се е случило. Важното е да се работи по тези три решения, защото хората това искат. Питат как този проблем ще бъде решен. Къде това може да бъде направено? Това са три конкретни решения, които могат да бъдат взети, за да не продължи нарастването на цената на тока. Повече от 90% от писмата, които получавам като народен представител и председател на Икономическата комисия са за цените на тока и парното. И сега въпроса е 13% рекордно увеличение и какво може да се направи. Ако не бъдат взети тези мерки, утре отново ще дойде Ангел Семерджиев ще бъде още по-объркан, отколкото беше днес и ще поиска следващо увеличение на цената на тока.

Колеги, в тази криза една от задачите на българския парламент и на всеки един народен представител е да гарантираме ниски цени и основни производствени ресурси, какъвто е и тока, каквато е и природната газ, за да може икономиката да тръгне нагоре. Ако ние позволяваме такова увеличение да се случва, това удря цялата българска икономика и спира растежа. Всички мерки трябва да бъдат взети сега и аз очаквам правителството и се обръщам към министъра на икономиката г-н Добрев да излезе с конкретни мерки като разбира се и аз му препоръчвам тези три конкретни мерки, които предложихме от Синята коалиция да бъдат включени.

Благодаря ви за вниманието!


Tags: Синята Коалиция, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 21.09.2012

Въпрос от Мартин Димитров о...

Въпрос от Мартин Димитров относно поисканите 1 млрд. евро от „Атомс...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 18.07.2012

Позиция на Синята коалиция ...

Докладът води до извода, че сме свидетели на провал за европейското...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 06.07.2012

Сините внесоха предложение ...

Вносителите отбелязват, че част от промените са свързани с дефекти,...

thumb 29.06.2012

Синята коалиция внесе проек...

В него се предлагат мерки за недопускане на вертикална интеграция м...

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 14.06.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Кирчо Димитров относно: Планирано в...