Парламентарен контрол

Въпрос от Мартин Димитров относно поисканите 1 млрд. евро от „Атомстройекспорт” – компенсации за АЕЦ „Белене”

21.09.2012

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Следващият въпрос към министъра е от народния представител Мартин Димитров относно поисканите 1 млрд. евро от „Атомстройекспорт” – компенсации за АЕЦ „Белене”.

Господин Димитров, имате думата.

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаеми господин министър, госпожо председател, дами и господа! „Белене” винаги е бил политически проект и нищо друго. На всеки тест за икономичност, ефикасност, ефективност „Белене” винаги се е провалял. През цялото време „Белене” е била Русия да има атомна централа от този вид, построена в Европейския съюз и заедно с това да завиши влиянието си в България. Затова, когато ГЕРБ спечели изборите през 2009 г., ние от Синята коалиция ви посъветвахме едно нещо: „Спрете проекта веднага и нищо не плащайте!”. Тогава министърът на икономиката Трайков и премиерът Борисов не ни послушаха. Какво направиха? Продължиха да плащат по „Белене”. Платиха около 600 млн. лв. и продължиха пагубната тенденция, започната, разбира се, от БСП и тройната коалиция.

Как може да нямаш договор, да няма лиценз, да няма инвеститор и да харчиш стотици милиона лева?! Нямаш договор, нищо нямаш! Това е все едно една гола поляна – аз съм отраснал пред НДК в София, да отида там, да взема да строя една къща и никога да не съм имал разрешително за строеж. Хей така – да си строя. Ами, ще ме изгонят хората.

ИВАН ИВАНОВ (СК, от място): И пари да нямаш.

МАРТИН ДИМИТРОВ: И пари да нямам, и разрешение да нямам, да взема да си строя къщата на поляната пред НДК. Веднага ще ме изгонят, уверявам Ви.

Това е една главоломна каша, забъркана от БСП и тройната коалиция, по която вече България е обект на най-голямото изнудване в новата българска история. Така не сме били изнудвани. Никой не е искал от България един милиард евро. На този въпрос не трябва да се гледа лековато. Ние от Синята коалиция виждаме стратегия за това. Виждаме, че Русия показва, че ще оказва огромен натиск този проект да бъде възстановен, да бъде възкресен, пак да се строи „Белене”. Затова е отправен този иск и сега е моментът за категорична решителност.

На първо място, господин Добрев, да се извади цялата истина за безобразията, направени от БСП и тройната коалиция. Извинявайте, за много голяма част от тези пари няма документи, както се видя при различните одити. Не е спазен Законът за обществените поръчки. Нарушен е почти всеки закон, който може да бъде нарушен. Хайде вече тези хора да понесат някаква отговорност! Благодаря за Вашето внимание.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Благодаря.

Господин министър, заповядайте, имате думата.

МИНИСТЪР ДЕЛЯН ДОБРЕВ: Уважаеми господин Димитров, както вече бе посочено, включително от мен в различни медии, българската страна от близо шест месеца е предприела стъпки за изграждане на юридическа защита в случай на арбитраж във връзка с прекратяване на проекта за реализация на АЕЦ „Белене”. За целта е наета една от най-добрите правни кантори в света, специализирана точно в тази област – „Лайт Ин Кейс”. Сами разбирате, че предвид естеството на въпроса няма как да бъде предоставена публична информация, разкриваща елементи от правната защита и тактика на нашата страна, разработена от консултантите за нуждите на българската страна, тъй като това би дало преимущество на руската страна и нейните правни консултанти. Във всички случаи бих искал да успокоя обществото, че българската страна прави всичко по силите си за защита на неговите интереси. Считаме, че този иск е абсолютно неоснователен и призоваваме за по-голяма сдържаност при дискусията на теми от правно естество във връзка с увеличения иск на „Атомстройекспорт”, които биха могли да навредят на защитната стратегия, изработена от правните консултанти.

Това, което искам да кажа, е, че  абсолютно подкрепям казаното от Вас и категорично смятам, че за Проекта „Белене” трябва да бъде открита цялата истина – от самото начало, до деня, в който този проект бе спрян. Цялата истина, всяко едно решение, от какво е продиктувано и то ли е най-правилното, и с каква цел са били взимани тези решения? Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Благодаря.

Имате думата за дуплика, господин Димитров.

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаеми господин министър, аз съм убеден, че Русия е напълно наясно, че няма да получи един милиард евро и те са почти сигурни в това. Целта е оказването на политически натиск и той, разбира се, касае възстановяването на Проекта „Белене”. Може би касае „Южен поток” и новия гаов договор. Така че е много важно.

Помните един мой въпрос, който зададох преди няколко месеца към Вас: доколко тези теми трябва да бъдат обвързани и доколко България трябва да продължи разговорите по „Южен поток” и да не подписва  докато не се изяснят свързаните въпроси като например, защото те са свързани в крайна сметка, исканите компенсации от Русия в размер на един милиард евро? Да не се окаже, че България добронамерено подписва „Южен поток”, съгласява се, става част от молбата на Русия за бързо разрешение, за да се направи опит новото европейско законодателство да не влезе напълно в сила и да се позволи развитието на Проекта „Южен поток”, както иска Русия. Само че, когато си партньор и изпълняваш искания на отсрещната страна, не върви този човек, с който работиш, да иска от теб един милиард евро. Не върви! Някак си не е честно да те изнудват в този момент, когато ти правиш възможното и когато правителството прави възможното да се случи „Южен поток” така, както иска Русия, разбира се, защитавайки българския интерес. Но не е честно в такава ситуация да те рекетират и да те изнудват. Просто не е честно и не може да се случва по този начин.

Така че, господин Добрев, много внимателно помислете дали на 9 ноември, или ноември месец, България изобщо да подпише „Южен поток”, или да продължи разговорите и да потърси едно съвместно решение по няколкото проблема, които има между България и Русия.

Следващият въпрос. Не съм убеден, че този иск от 1 милиард не е част от по-широка стратегия. По-широка стратегия, която включва поставяне на България под зависимост, която включва натиск върху България и по други, свързани с това въпроси.

Не трябва да има подценяване. Подценяване например е репликата на премиера Борисов, който каза, че не знаел дали Путин е информиран. Казвам му, че е информиран. Никоя руска компания не би отправила иск към България, ако премиерът Путин не е информиран. Имайте предвид, че когато става въпрос за  Русия – те са информирани за всичко, което се случва. Каквото и да прави всяка една руска компания означава, че правителството и премиерът им са информирани. Там няма нищо случайно. Това означава, че ние сме обект на стратегия за натиск и всяка наша стъпка е критично важна. Благодаря Ви.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 12.06.2012

Ввъпрос на народния предста...

Мартин Димитров: След мъчително взетото решение за спиране на Проек...

thumb 03.05.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 03.05.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 06.04.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 06.04.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 05.04.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 05.04.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 30.03.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Мартин Димитров относно: Допустимот...

thumb 09.03.2012

Въпрос от народния представ...

Ще бъдат ли емитирани държавни облигации на международните капитало...