Мартин Димитров: Бъдещето на българската десница е отново обединение

21.06.2012

Нова телевизия, "Здравей, България", 21 юни 2012 г., 7.39 часа

Insert thumb Водещ Евгений Генчев: Следващият ми гост е бившият вече председател на СДС Мартин Димитров. Здравейте.

 Мартин Димитров: Добро утро.

 Водещ: Предлагам ви да започнем днешния разговор с част от една видеокарикатура, както я наричат създателите й, част, защото видеокарикатурата, цялата, е над 5 минути. Вижте какво избрахме от нея.

 (излъчва се запис - бел.ред.)

 Водещ: Харесва ли ви клипчето?

 М. Димитров: Доста остроумно е направено.

 Водещ: Остроумно, безспорно, а доближава ли се до действителността?

 М. Димитров: В някакъв смисъл да, защото слушах вашия разговор с г-жа Цонева преди това, ние всичко. . .

 Водещ: Христова. И аз я нарекох Цонева. Вчера беше Цонева, днес е Христова. . .

 М. Димитров: Христова, да, Христова. Христова, Цонева, да, те са с общо демократично мислене и двете и ги бърка човек. Ние всичко сме пробвали. С Петър Стоянов начело опитахме самостоятелно явяване, с най-силния възможен лидер на дясното. Нали имаше скоро едно изследване кой е най-великият президент за последните 20 години.

 Водещ: Петър Стоянов.

 М. Димитров: И хората казаха - Петър Стоянов. С него начело отидохме на избори 2007-а и не вкарахме нито един евродепутат. От тази ситуация, ако един човек е добронамерен към СДС, иска да има силно СДС, вече е ясно, че трябва да има "Синя коалиция". Ако въпреки този факт продължава да казва - да де, ама ние пак сами сме най-голямата сила на света, очевидно не иска да има СДС.

 Водещ: Сега, казахте, че се доближава до действителността. Затова аз питам - Петър Стоянов тук играе ролята на Брут, предателят, това близко ли е до действителността?

 М. Димитров: Не, вижте, никога не бих си позволил и не бих влязъл в такъв тон и подобни квалификации.

 Водещ: Петър Стоянов предаде ли вас и партията, когато каза, че няма да гласува за "Синята коалиция", ако тя е с Мартин Димитров и Иван Костов начело?

 М. Димитров: Ще ви кажа следното нещо - за съжаление в българската десница често емоциите са толкова силни и личните чувства са толкова силни, че са готови да изгорят целия юрган за един човек. Казват - този човек ако е там, и юрганът да го няма, този човек ако е там, и партията да я няма, този човек ако е там. . .

 Водещ: Как е възможно това, нали политиците сте здравомислещи, стъпили на земята хора, реалисти?

 М. Димитров: Трябва да бъдем.

 Водещ: Как е възможно?

 М. Димитров: Първо, г-н Генчев, вие вече доста време се занимавате с журналистика и знаете, че голяма част от политиците не са здравомислещи хора. Виждате сега в Закона за горите какво става.. .

 Водещ: В СДС?

 М. Димитров: Не, по принцип казвам, има ги навсякъде нездравомислещи хора. Иначе, ако бяхме здравомислещи. . . пак ви казвам, 2007-а СДС пробва самостоятелното явяване за последно. Аз тогава работих с всички сили заедно с Петър Стоянов и не вкарахме нито един евродепутат. Между другото на президентските избори пак пробвахме самостоятелно явяване, то беше такъв формат. . .

 Водещ: Добре, дайте по клипчето. Меглена Кунева в ролята на Клеопатра, добре ли е описана и Прошко Прошков, който е най-новият й любовник? Сега, тук трябва да припомним, че на кметските избори той беше с блузки ДAbsolut Kostov", а сега при Меглена Кунева. Тази метафора как ви се струва?

 М. Димитров: Най-интересното за мен е, че г-жа Кунева се опитва да фалшифицира своята собствена история. Защото, знаете, тя беше част от правителството на Станишев, тя беше заедно с царя, а пуска митинги на СДС. Защо не пусне една хубава пресконференция със Станишев как са заедно?

 Водещ: Може да е била на митингите тогава. . .

 М. Димитров: Ама чакайте малко, може да е. . . Аз се съмнявам, първо, че е била, но второ - трябва да казваш това, което си ти. Все едно, г-н Генчев, имате ваши родители, но за пред обществото водите някакви други хора и казвате - ето това е моето семейство. Ама то не е твоето семейство това. Покажи си кой си ти. Стига, стига вече лъжата в политиката.

 Водещ: Добре. . .

 М. Димитров: Не може да си довел царя, да си бил част от две правителства, да си бил министър на Станишев и да кажеш - ето, аз правя една нова партия тук, пускам митингите на СДС и това съм аз. . .

 Водещ: Добре, г-н Димитров . . .

 М. Димитров: Това трябва да спре в българската политика.

 Водещ: . . . и към финала на това клипче, там ви убиват, обаче ви убиват своите. Тази метафора достатъчно добре ли е представена според вас? Своите ли ви отрязаха главата в СДС?

 М. Димитров: Значи, първо, за мен важният въпрос е да го има СДС. Защото виждате каква е българската политика. Ако тя се сведе до ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева, кажете ми кой ще бъде истински срещу олигархията в България? Те ще си подават топката и ще има само едни протести. Вътре в парламента няма да го има и този дебат, те ще бъдат всичките заедно, ще има между тях, разбира се, за пред хората нещичко като някаква интрига, но всъщност те ще бъдат всичките заедно. Затова най-важният въпрос е да го има СДС. И знаете ли, като християнин ще ви кажа следното нещо - саможертвата в християнството и по принцип е важно нещо, първо, за да видят хората истината, която се крие зад нея, и второ, за да промениш ситуацията. Сега СДС има шанс да промени изцяло ситуацията. Има един много сериозен кандидат, това е д-р Ваньо Шарков, сериозен политик, честен човек, смел човек, с характер, който ако бъде избран. . .

 Водещ: Прощавайте, понеже може би съм пропуснал, той вече официално ли се е заявил?

 М. Димитров: Той вече официално е кандидат.

 Водещ: Да.

 М. Димитров: Аз затова и забавих моето участие при вас, тъй като очаквах да ми зададете следния въпрос, и вие ми го задавате косвено – оттук нататък какво правим, защото това е най-важният въпрос оттук нататък какво правим.

 Водещ: И става Ваньо Шарков. Първо, има ли шансове според вас той?

 М. Димитров: Ами, искам да призова Цветан Цветанов да си гледа вътрешното министерство, да си гледа партия ГЕРБ и тогава Ваньо Шарков има сериозни шансове.

 Водещ: Това какво общо има с вашата партия, работата на Цветан Цветанов. . .

 М. Димитров: Да спрат външните намеси, които ги виждам по повод и без повод. И вече ми писна, да ви кажа честно. Това трябва да престане. Да си гледат ГЕРБ тяхната партия, да не се месят в други партии, Цветанов да си гледа вътрешното министерство, да си гледа, пак е там сигурно шеф на щаба на ГЕРБ, да няма такава външна намеса. . .

 Водещ: Защо да имат интерес те да разцепят СДС?

 М. Димитров: Защото е много. . .

 Водещ: Нали заявяват публично, че СДС е техен потенциален партньор. Едно разцепено СДС, между другото тук отварям една скоба, може да се наложи да ми дължите часовник, но едно. . .

 М. Димитров: Вярно е, даже не го нося, за да го пазя за всеки случай. . .

 Водещ: Да.

 М. Димитров: Да.

 Водещ: Но едно разцепено СДС може да не влезе в парламента. Тогава ГЕРБ няма да има партньор, десен партньор.

 М. Димитров: Те разчитат на следното нещо.

 Водещ: Защо им е да ви цепят?

 М. Димитров: Ето, ще ви го кажа много точно. ГЕРБ разчитат на следното нещо. Те знаят, че до изборите ще бъдат силно омазани. Виждате сега Закона за горите, пак повтарям, там се написа закон от ГЕРБ за трима олигарси. За трима олигарси беше написан цял закон. И затова хората, които ги мислят за супер наивни, не са такива, излязоха и протестират в София, а по-нататък и в цялата страна.

 Водещ: Така, и СДС. . .

 М. Димитров: Така, ГЕРБ разчитат на следното нещо - да няма конкуренция, изборът да бъде ГЕРБ или БСП, и хората да си кажат: сега за комунистите няма как да гласуваме, знаем кои са, от зор заман хайде за ГЕРБ. Това е целта. Затова се разваля "Синята коалиция", за нищо повече, нищо по-малко, това е идеята.

 Водещ: Добре, Ваньо Шарков обаче подкрепя "Синята коалиция", нали така, той е депутат от "Синята коалиция". . .

 М. Димитров: Сега, този въпрос си го задайте към него. Аз ви казвам, че като личност Шарков е най-подходящ. А какви са неговите тези, ще го поканите вие, той да си ги разкаже, когато желаете. . .

 Водещ: Депутатите в Народното събрание от "Синята коалиция" подкрепят "Синята коалиция", всички, независимо дали са от СДС, доколкото съм запознат аз, може и да бъркам, или са от ДСБ.

 М. Димитров: Повечето подкрепят. . .

 Водещ: Ваньо Шарков е един от тях. И аз веднага се питам - ако Ваньо Шарков стане председател на СДС, няма ли да го сполети вашата съдба, половината, онези, които гласуваха срещу "Синята коалиция" и срещу вас на практика, да играят задкулисно срещу него?

 М. Димитров: Винаги тези рискове в политиката ги има. Само че три години и половина бях аз председател на СДС, което е доста дълъг период, ако се замислите, за толкова ветровито място. . .

 Водещ:  Да, да, вие сте като водещите на "Здравей, България".

 М. Димитров: Да, ние сме като водещите на "Здравей, България", точно така. Само че мога да кажа следното нещо. Ваньо Шарков има шанса да бъде един много добър водещ и съответно много добър лидер, ако бъде избран, и да обърне сегашното съотношение, както съм успявал да го правя и аз в миналото. Така че, ако бъде избран,

той ще бъде обединяваща фигура. Аз се притеснявам повече, ако не бъде избран и бъде сложен човек, който ще обезличи СДС и ще води една политика "да живее ГЕРБ", защото има и такива хора при нас. Тогава. . .

 Водещ: Които искат да живее ГЕРБ. . .

 М. Димитров: В смисъл една такава политика - да ги подкрепят за всичко.

 Водещ: Да.

 М. Димитров: Тогава. . . този път за мен е много обезпокоителен. И ако се тръгне по него, ще ви дължа един часовник, както сме се разбрали с вас.

 Водещ: Да, въпреки че днес Михаил Константинов казва, че пък ако тръгнете по другия път, може да сте трета политическа сила. Това според мен е абсолютно в сферата на фантастиката. Но той разсъждава така - десните избиратели са 800 хиляди, сините в момента мобилизират около 200 хиляди, имат потенциал още 600 хиляди. В един идеален свят сте трети. . .

 М. Димитров: Ще ви кажа лично мнение. Да ви кажа ли лично мнение? Аз вярвам, че "Синята коалиция" можеше да победи със сигурност Кунева и вероятно ДПС. Това е моето мнение, като потенциал. . .

 Водещ: Можеше или може?

 М. Димитров: Можеше, можеше.

 Водещ: Така, значи говорите за президентските избори.

 М. Димитров: Не, не, говоря за сега, за нейното разваляне преди месец. И все още при подходящо развитие на ситуацията "Синята коалиция" може да бъде наистина трета на изборите. Може. . .

 Водещ: Добре.

 М. Димитров: При добро развитие на обстоятелствата. ..

 Водещ: Хайде да се хванем на бас, че няма да е трета. Тук вече мога и повече от часовник да заложа. Както и да е, както и да е. . .

 М. Димитров: Вижте, не прекалявайте с басовете, защото гледаме европейско първенство по футбол. . . и скоро бях в една телевизия, където ме убеждаваха, че Русия ще бъде европейски шампион. Аз им казах - не бързайте така с тези прогнози. Така че и вие не бързайте, г-н Генчев. А тя взе, че падна. . .

 Водещ: Хубаво, дайте да минем към тази част, която със сигурност няма да ви е приятна. Според вас в тези три години и половина, със сигурност няма човек, който да е здравомислещ и да каже – не съм допуснал никакви грешки. Коя е най-голямата грешка, която допуснахте? Вие например имате ли грях по отношение на разпада на "Синята коалиция"?

 М. Димитров: Значи, човек винаги трябва да е самокритичен и трябва да търси и оценява своите грешки. Това, което не можахме да направим за тези три години и половина, е, че за мен "Синята коалиция" трябваше да тръгне към общ проект. За това всички имаме в някакъв смисъл вина, защото коалицията е по-трудната формула. Бъдещето за мен на българската десница е отново обединение, за което се иска обаче съгласието и на СДС, и на ДСБ. Значи, вижте. . .

 Водещ: Добре, добре. Тогава да ви питам по-конкретно.

 М. Димитров: . . . СДС беше една партия. . .

 Водещ: Тогава ще питам по-конкретно. Румен Христов, кандидат за президент заедно с коалиция СДС, в която участваха Евгений Бакърджиев, Александър Праматарски и т.н., беше ли грешка, която вие допуснахте като лидер на СДС?

 М. Димитров: От днешна гледна точка за мен това е един положителен пример. И ще ви кажа защо. Това показа какво би се случило при разпада на "Синята коалиция". Вижда се какъв резултат би получила едната и другата партия при самостоятелно явяване. Така че президентските избори бяха един добър лакмус, индикатор, за да не се. . .

 Водещ: Опарихте се нарочно?

 М. Димитров: Не, не е нарочно, така се случи. Всичките тези интриги се забъркаха пак, случиха се и се видя при разделяне на "Синята коалиция" какво би се случило. Но за да бъда докрай честен, ще ви кажа следното нещо - ние не направихме най-добрия вариант. . . (не се разбира - бел.ред.). . . случай на президентските избори, но това щеше да бъде за добро, ако хората вътре в СДС и вътре в ДСБ си бяха направили правилния извод това повече да не се повтаря. . .

 Водещ: Вижте. . .

 М. Димитров: Това е все едно. . .

 Водещ: Това, което вие ми казвате. . .

 М. Димитров: Чуйте ме, само ме чуйте, г-н Генчев. . .

 Водещ: . . . резултатът от 60 хиляди е добър. . .

 М. Димитров: Не, не, чуйте ме. . . .

 Водещ: . . . защото показва какво ще се случи, когато не сте с ДСБ.. .

 М. Димитров: Резултатът, разбира се, че е лош, само че въпросът е следният - ако си катастрофирал, повече да не караш по този начин и да не правиш същите грешки. А в момента вижте какво се получава. . .

 Водещ: От тази гледна точка. . .

 М. Димитров: . . . ти си катастрофирал, да, и после казваш - пак ще постъпя по същия начин и пак ще катастрофирам, защото взе да ми харесва. То такъв извод се наложи в СДС - катастрофирали сме и сега ще вземем да направим същото нещо, за да катастрофираме по същия начин.

 Водещ: Обаче вярно ли е. . .

 М. Димитров: Това вече е. . .

 Водещ: Вярно ли е. . .

 М. Димитров: . . . изключително глупаво.

 Водещ: Вярно ли е, че тогава, по това време, когато взехте решение за тази коалиция СДС, вие всъщност сте опитвали да се отървете от коалицията с ДСБ и Иван Костов? Вярно ли е онова, което говори вашият съпартиец Борислав Бориславов, че сте търсели сътрудничество, че сте молили, както каза той, Бойко Борисов да ви отърве от Костов?

 М. Димитров: Това са интриги за начинаещи, г-н Генчев. Аз вече доста време се занимавам с политика и на такива елементарни интриги неотговарям и не се занимавам. И препоръчвам на вас и вие да не се занимавате. Това не е сериозно. Знаете ли, желанието и вярата, че СДС, ако се отдели от ДСБ, ще бъдат постигнати едни

невероятни резултати, те. . . ето, вие казвате трето място, даже казват първо място, само се разделя "Синята коалиция" и печелим всички избори, това напрежение го имаше открай време в СДС. И някак си президентските избори се развиха в посока да се види, че това мислене и тази теза не е вярна.

 Водещ: Добре. Трябва да приключваме вече. Само кратичко да ми отговорите - по-спокойно ли живеете сега?

 М. Димитров: Ами, живея по-спокойно, но по-загрижено. В смисъл - знам, че СДС не трябва да допуснем да си отиде и не трябва да бъде нито продадено, нито превзето.

 Водещ: Мартин Димитров, бивш председател на Съюза на демократичните сили, в интервю за "Здравей, България". Благодаря ви.

 М. Димитров: И аз ви благодаря.

 Водещ: Останете с нас.

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...

thumb 13.05.2012

Мартин Димитров: Несправяне...

От 2001 г. България навлезе в един период на постоянен популизъм, т...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...