Мартин Димитров: Несправянето на правителството започва да има зловеща цена за България

13.05.2012

Insert full sizeУчастие на лидера на СДС в предаването на Дарик радио „Седмицата”

Остава Синята коалиция, нали?

Това е моето мнение, и бих казал нещо повече. Три години обединявам десницата. Всяко едно друго решение би било крачка в другата посока. И ще започна днешното интервю с вас по следния начин. Ако не се приеме Синята коалиция, аз нямам намерение да оставам лидер на СДС, защото не може три години обединявай тази десница, работи в тази посока, после да се отиде към разединение. Това би било голяма грешка.

Вие започнахте с новината, изпреварвайки въпроса ми. Ако във вторник в Пловдив, после ще обсъждаме защо в Пловдив, там сте искали да се скриете, четох, в Пловдив вашият национален съвет, Националният съвет на СДС вземе решение за самостоятелно явяване на СДС на изборите или евентуално за други коалиции, а не Синята коалиция, вие подавате оставка като лидер на СДС?

Категорично, защото трябва човек да вярва в това, което прави, т.е. ако се вземе решение самостоятелно явяване, трябва да се изберат лидери измежду хората, които вярват, че това е най-добрият вариант за СДС. Не можеш да работиш за нещо, в което не си твърдо убеден. Затова искам отсега хората да знаят: аз съм категорично за Синя коалиция, но забележете, и за нейното разширяване и в противен случай трябва да си избират измежду Иван Сотиров, Борис Марков. Това са основните хора, които искат самостоятелно явяване.

Петър Стоянов той беше вече, но той също пък е против Синята коалиция.

Той е дистанциран от събитията, така да го наречем.

Мартин Димитров подава оставка като лидер на СДС, ако не остане Синята коалиция. Добре, обаче най-силният аргумент, който все пак се изговаря, ще минем по всички аргументи, които бяха изговорени, повечето са насочени към миналото, но най-силният аргумент срещу Синята коалиция на вашите опоненти е защо да се крепи коалиция, която не дава резултат, ръст, стои си около 4%, все виси въпросът ще влезе или не, няма идеята, че ще управлява например България.

Въобще не виси въпросът дали ще влезе или няма да влезе, а тя не управлява България в момента заедно с ГЕРБ заради грешката, която Бойко Борисов направи и която той вече осъзнава между другото. Иначе най-логичното в момента беше да има управление между ГЕРБ и "Синята коалиция" и тогава България нямаше да затъва по този начин в кризата. Нямаше да ги има всички проблеми, които ги виждате, нямаше да има тази рекордна безработица, нямаше да падаме все по-ниско и по-ниско.

Т.е. той… къде му беше грешката?

В началото на мандата предпочете коалицията с „Атака”, която е много безпринципна, безчестна и безидейна, и оттам започна всичко, т.е. грешката беше на нашия уж партньор в Европейската народна партия ГЕРБ.

Социолозите дават около 4% за Синята коалиция. Добре, да кажем над 4, ще влезете, но това не е ръст, г-н Димитров.

Имаме около 6% в момента на избори от гласувалите.

Представяте ли си - партията, която взимаше 50 от парламента, сега вие казвате като хубава новина, че не са 4, а 6…

Не, не, не е хубава новина 6%. В интерес на истината преди президентските избори бяхме между 8-9%, сега сме 6. Имаме спад, но има и време това да бъде компенсирано до следващите парламентарни избори. Г-н Вълчев, от 2001 г. България навлезе в един период на постоянен популизъм, т.е. хората започнаха да избират шоуто, лесните решения, атрактивните решения, забавните решения, ако искате, и въпросът е кога това ще свърши. Аз трябва да призная - и аз, и всички хора, които се опитваме да предлагаме сериозна политика, не можахме до момента да убедим хората, че това е правилната посока. Но също така знам, че като залитнеш в популизма, в един момент идва здравият разум, и че това не е устойчиво и не може да бъде устойчиво решение. Вижте какво стана с Гърция, вижте какво стана с Португалия. Вижте подобни популистки правителства до какъв крах доведоха тези страни. И знам, че стане ли напечено, безработицата стане ли тежка, тръгнат ли нещата трайно надолу, хората посягат към Синята коалиция. Кой е вадил България от тежка криза? Кой има успехи и
кой има резултати? По-младите може би не помнят, но хората като вас, нашето поколение много добре знае, че това е СДС и Синята коалиция. Никой друг не се е справял, никой друг няма обективни резултати в тази насока.

Опонентите ви предлагат решение с отвод на лидерите. Мартин Димитров и Иван Костов да се махнат и да дойде трети, който да води десницата.

Аз лично смятам, че разделението между СДС и ДСБ, и това много пъти съм го казвал и пред вас, е голяма грешка. Така че всички инструменти за събиране трябва да бъдат използвани, като аз не гледам на себе си като на човек, който дълго време смята да бъде лидер на една партия, защото винаги лидерите се сменят. Въпросът е да е с по-добро и да е в правилната посока. Така че…

Добре, ама защо продължавате да държите да сте събрани в една коалиция с този, който е направил, как го казахте, голямата грешка на разделението - Иван Костов?

Да, най-голямата грешка, бих казал даже. Даже най-голямата. Даже не голямата, а най-голямата грешка.

Петър Стоянов даже казва, че той, Костов, е създал ДСБ, минавайки през трупа на СДС.

Знаете ли, знаете ли защо? Защото една грешка не се преодолява с по-голяма грешка или едно разединение не се преодолява с още по-голямо разединение. Беше грешка това, и имам доказателство. Когато се явяваме отделно на избори, както беше 2005-а, хората ме питат - кажи сега, г-н Димитров, или кажи, Мартине, за кое от двете СДС-та да гласувам - вашето или това на Костов. Така хората разбираха и така продължават да разбират част от тях ситуацията. Само че грешките трябва да бъдат признати. За мен Костов с твърдата позиция за Синя коалиция признава своята грешка. Би ми се искало да го каже и публично и да го каже по по-категоричен начин, да си го признае. Едно от нещата, които аз смятам, че Костов не е прав, е, че не си признава публично грешките. Трябваше да стане и да каже - абе, извинявам се, не трябваше да го правя това, трябва да бъдем категорично заедно.

Но опонентите ви стигат по-далеч. Онзи ден даже говорих на улицата, аз рядко се позовавам на такива, на неформални разговори, но срещнах един функционер от стари времена от СДС. Той казва: всъщност Костов взе всичките позитивни неща от СДС. Той взе даже лостовете в СДС - фондация „Демокрация” например, и не остави нищо в СДС.

Не трябва да има такава фиксация в един човек, който и да било той, а трябва потърсим какво прави България оттук нататък. И да видим кои могат, кои могат да са партиите, които могат да допринесат с нещо на България в тая тежка ситуация. Абе, хора, ще станем Гърция утре. Кое може да помогне? Ето директно, кой може да ни спаси от тая ситуация? БСП ли? Ами всяко тяхно управление, то и да няма криза, те предизвикват криза. ГЕРБ показаха, че са тотално импотентни по отношение на икономическата политика. И кой? Сега се появи Кунева, която Станишев я номинира за еврокомисар на 26 октомври 2006 г., която беше потенциален кандидат на БСП за президент с 20 номинации. Тя ли ще е решението? Така че за мен е важно следното нещо - да съхраним, първо, СДС и "Синята коалиция" до момента, в който хората си кажат няма кой освен пак те, пак сините да решават тия сериозни проблеми.

Сега, говорите, че сте за Синята коалиция заради обединението, но другата теза е, че ако във вторник СДС приеме вашата идея да остане Синята коалиция , вие ще се разедините. Имало план за създаване на СДС 2012, пише „168 часа”, в което щели да влязат хора от столичната организация на партията. Имало организации из страната, които също били против.

Това са несериозни вестникарски неща. Освен това прави ми нещо друго впечатление. Важни фактори в държавата, включително в партия ГЕРБ, правят всичко възможно за разделение в Синята коалиция. Казвам ви го най-отговорно и най-честно. Акълът ми не го побира защо, но възможното, единственото възможно обяснение е, че ГЕРБ искат да си отворят вратата за коалиция с БСП на следващите избори. Защото едно добро представяне на Синята коалиция означава, че следващия мандат трябва да управляват ГЕРБ и Синята коалиция. Неудобството на премиера Борисов от такава ситуация е, че няма как да се говорят празни неща, няма как да се правят безумия, ще трябва да се върви по една стройна политика на реформи. Явно искат да няма среди от ГЕРБ Синя коалиция, да могат да се гушнат с БСП и да го обяснят - ами така е в Германия, така става в Гърция, така става…

Е, добре, ама ако тия хора са такива и така искат, вие защо искате с тях да се съберете?

Не искаме. Ние искаме следното нещо - искаме в парламента да има максимален брой смислени хора, със смислена програма, която да бъде сложена на масата. Винаги съм го казвал. Аз не съм за никакви правителствени коалиции на всяка цена, в никакъв случай на всяка цена.

Правителство на Европейската народна партия в България, в която да влизат партиите от Синята коалиция - ДСБ и СДС, които са нейни членове, и голямата партия в ЕНП - ГЕРБ, с премиер Бойко Борисов ли ще бъде?

Аз съм се научил никога човек да не изпреварва събитията. И съм се научил също така на следното нещо. Няма смисъл да участваш, ако не знаеш какъв ще е резултатът. Това важи в пълна степен за ГЕРБ. ГЕРБ до момента е партия на хаоса. И директно ви казвам, ние няма да участваме, ако няма програма, която да показва какво ще се прави, какви ще са ясните ангажименти и какви ще бъдат резултатите. Няма ли го това черно на бяло, публично оповестено, гарантирано, няма смисъл.

С ГЕРБ ли е единствената коалиция, в която би участвала, от партиите, които изглежда според социолозите, че ще влязат в парламента, Синята коалиция, ако влезе, вие, разбира се, не сте съгласен с това допълнение, но Синята коалиция в парламента? Има ли друга партия освен ГЕРБ, с която можете да участвате в управлението?

Мога да ви кажа, че с БСП и ДПС всякакви коалиции са невъзможни поради морални и ценностни различия, оттам нататък…

А „България на гражданите”?

„България на гражданите” за мен е формация, която стартира и опитва се да се представя като дясноцентристка, но в сърцето си е лявоцентристка формация, което я отдалечава от нашите разбирания за правене на политика. Освен това там толкова отцепници се събраха, че имам чувството, че кой където не го искат в друга партия в България отиде при Меглена Кунева. Всички нежелани в българската политика са вече там.

Символни хора напускат или казват, че ще напуснат сините, вашата коалиция. Прошко Прошков беше кандидат на Синята коалиция за столичен кмет, сега се ориентира изглежда към Меглена Кунева. Петър Стоянов, президент на сините, казва, че няма да гласува за сините, ако има Синя коалиция.

Петър Стоянов ще го извадя от групата, в която се опитвате да го вкарате. Той не може да бъде сложен в една група с Прошко Прошков, тъй като за разлика от тези хора, които отидоха при Кунева, той не отива в друга партия и никога не би отишъл, това са и неговите думи. Освен това той е най-успелият президент в новата българска история. Реакцията на Петър Стоянов е емоционална. Само че искам да му припомня, че точно тези емоции ни спъваха през годините. Тоест личната вражда, личните отношения между него и Костов, между него и други важни фактори в СДС ни пречеха много през годините. Това трябва да бъде спряно и преодоляно сега по една основна причина. Не може на фона на трудностите, които България има, ние да бъдем дребнави, да влизаме в лични конфликти. Тоест очаквам от СДС, от Синята коалиция и от Петър Стоянов да бъдем на нивото на проблемите, които България има да решава. И съм убеден в едно - тази емоционална реакция на Петър Стоянов ще премине, той няма да отиде в никоя друга партия и накрая ще гласува за Синята коалиция.

И разцепление няма да има в СДС.

А имитация на някакви хора, които отиват някъде, винаги може да има. Помните ли 2009 година, вие сте забравили господин Вълчев, макар че сте един от най-добре подготвените с факти журналисти, с дебели папки винаги ви помня…

Какво не съм забравил, какво съм забравил…

Но допускам, че сте забравили, че 2009-та година група хора от СДС, които го направиха много медийно, много публично, отидоха при Яне Янев, където бяха излъгани, че ще стават депутати. Никой от тях не стана депутат, но това беше представено пак по тоя начин…

Кои бяха те, чакайте…

Ето забравили сте, видяхте, Колчаков… тази група, Митко, Димитър  Димитров, Димитър Йорданов, не особено известни, разбира се, хора, но това го има винаги в българската политика, но беше направено по един медиен начин, едва ли не, че кой знае какво се е случило. Сега виждам същото. И мога да ви кажа, че доста хора напуснаха ГЕРБ, но вие знаете ли за това, просто медиите не го отразяват. Хора от Копривщица напуснаха ГЕРБ - дойдоха в СДС, в Горна Оряховица напуснаха ГЕРБ - дойдоха в СДС, това не се отразява и никъде не е медийна новина, защото те не отиват по Канал 1 да го съобщят, просто го правят.

Предсрочни или редовни избори искате?

Въпросът е доста сериозен, защото правителството не се справя, и несправянето започва да има зловеща цена за България. Кризата се задълбочава и става все по-тежка. Измеренията са всякакви и за първи път финансовата стабилност е поставена под много сериозен въпрос. Доколко едни предсрочни избори могат да помогнат, аз се съмнявам. По-скоро се надявам да стигне разумът на всички нас, че следващото правителство да бъде реформаторско и да направи необходимите, да вземе необходимите мерки, иначе тежко ни и горко, господин Вълчев. И мога да ви кажа следното нещо…

Следващо правителство в рамките на този парламент ли?

Не, говоря в рамките на следващ, началото на следващия парламент. Този парламент вече каквито бели направи, направи и потенциал да избере добро правителство няма.

Ама има още една зима…

И зимата ще бъде най-тежката.

Т.е. това правителство ще го подкрепяте…

Ние да го подкрепяме?

Ако има вотове на недоверие…

Ние правителството не го подкрепяме и сме казали ясно, ако има някоя добра идея, примерно заедно въведохме така наречените  фискални правила…

Не, ако нещата са на кантар да падне? Внесе се вот, постигнете в парламента обединение, намерят се пет несъгласни вътре в самия ГЕРБ и правителството може да падне. Ще гласувате ли да падне?

Първо, няма да играем в играта на комунистите. Много ясно трябва да се види каква е играта на българските комунисти, които се представят като социалисти. Няма да играем в тяхната игра, това би било пагубно. И второто важно нещо, не е просто въпрос да се свали едно правителство, ама после какво идва след това? Какво може да бъде направено след това?

Добре. Сега ще продължим със Сергей Станишев, където също имат дебати в левицата, а Мартин Димитров залага своето лидерство за Синята коалиция. Ако Националният съвет на СДС се обяви против продължаване на Синята коалиция, Мартин Димитров подава оставка като лидер на СДС.

Да, така смятам да направя. И смятам, че е честно към хората.

 


Tags: Мартин Димитров, Синята Коалиция

Още по темата

thumb 25.10.2012

Борис Марков: „Тримата от з...

СДС трябва да се яви самостоятелно на вота.Европейски доходи за бъл...

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 19.05.2012

Борис Марков: Нямам лидерск...

Десният избирател стана болезнено прагматичен и той иска да чува мн...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...