Дебатът за бъдещето на СДС трябва да бъде публичен и ясен

31.05.2012


primary thumbБългарско национално радио, Програма "Хоризонт", "12 плюс 3",

31 май 2012 г., 13.10 ч.

      

Водеща Снежана Иванова:СДС ще бъде необходимият коректив на управлението на ГЕРБ, а основният политически опонент си остава БСП. Това се казва в позиция   на партията, разпространена след първото заседание на Националния изпълнителен съвет,  първото заседание след  оставката на лидера МартинДимитров.  Нов профил ли има вече СДС. За това ще говорим с Мартин Димитров. Добър ден.

 

       

Мартин Димитров: Добър ден, здравейте

          

          

Водеща: Питам ви, защото многократно споменавахте, че трябва да  имате категорично опозиционно поведение, че ГЕРБ са същите  популисти, като НДСВ, само че звучат по-атрактивно, това са ваши думи. И изведнъж - пак коректив, какъвто бяхте в началото, доколкото си спомням.

 

 М. Димитров: В момента, няма да крия от вас и обществото трябва да го  види, това е една от причините за оставката, която подадох, има опит за подмяна на курса, който водеше СДС. Ние можем да бъдем  само ясна опозиция на това, което прави ГЕРБ. Всичко друго не е честно спрямо хората, които гласуват за нас и ни подкрепят, а и спрямо всички български граждани. Точно този въпрос ще бъде и основен при предстоящите избори за председател на СДС. Аз ще  бъда между другото първият председател, който си подава оставка  за грешна политика от страна на партията, т.е. несъгласие с водената политика по дадена тема. Но също така ще бъда и първият председател, който ще подкрепи наследник. Аз съм подготвил  човек, който смятам, че ще. . .

          

Водеща: Кой е то?

 

М. Димитров: Няма да ви кажа сега, разбира се, но човек, който ще следва

правилния път. . .

 

Водеща: Е, тайна ли е някаква това - нали рано или късно другата

седмица ще го разберем.

 

М. Димитров: . . . и няма да. . . Не, другата седмица ще разберете временен председател. Изборите за постоянен председател ще бъдат юли месец. Така че няма да разберете другата седмица. Трябва  човек, който ще продължи правилния път, достойния път. Пътят, по който може да гледаме хората в очите, а това е пътят да бъдем категорична опозиция. Между другото една опозиция не означава, че ако има правилни мерки, няма да ги подкрепи. Напротив, опозиция означава категорично разграничение от това, което прави правителството.

Водеща: Да разбирам, че има големи дискусии, когато сте приемали  тази позиция. Защо всъщност трябваше да излизате с нея?

 

          

М. Димитров: Ами, вижте, аз не бях привърженик на тази позиция, тъй като тя зададе много повече въпросителни след себе си, отколкото отговори даде, и цялата работа изглеждаше доста гузна и  неубедителна в крайна сметка. Но по-добре всичко това да е   публично, хората да го видят, нашите членове, които трябва да  гласуват за нов председател, също да видят този дебат, да видят  хората и да преценят между каква политика трябва да избират  оттук нататък и кой е правилният път за СДС. Искам да ви кажа  следното нещо по най-открития начин. Виждам, че се прави опит и  този опит е започнат 2008 година, СДС и "Синята коалиция" по  манипулативен, нечестен начин да бъдат спрени от влизане в   следващия парламент.

 

 Водеща: От кого? Кой е в основата на този заговор?

 

 М. Димитров: Ами, вижте, в този заговор участват много фактори. Би било,

как да ви кажа, странно в момента да започна да ги изброявам, но  помните, първо водихме 11 съдебни дела. . .(не се разбира -  бел.ред.). . . 2009 на изборите. Сега, като видяха, че по такъв  начин не могат да ни спират, започнаха да използват други  подривни средства и т.н. Но искам да ви кажа следното нещо. Партия  като СДС е много важно да присъства и да участва в българската политика, защото, макар и да нямаме толкова много  народни представители, колкото ГЕРБ и БСП, да речем, ние винаги задаваме най-неудобните въпроси, предлагаме най-трудните реформи и смятаме, че сме най-малко зависими, дори бих казал, че сме  независими от всякакви разбойници и мафиоти. Това ни прави  страшно неудобни, дразни много хора в България  и това ги кара  да предприемат всякакви действия срещу нас.

 

          

Водеща: Добре, казахте, че е важно обществото да чуе тази дискусия, която се води в СДС. Затова на телефона сега е и Борис Марков,  шеф на изборния щаб на синята партия. Здравейте.

 

          

 Борис Марков: Здравейте.

          

Водеща:Всъщност опозиция, коректив, какво наложи да излезете с тази     позиция?

 

Б. Марков: Това, което каза по отношение на позицията на СДС спрямо   ГЕРБ Мартин Димитров преди мен, аз, доколкото го разбирам, той  категорично потвърди позицията в декларацията. Тоест всяка грешка на управлението ще бъде показана и бъдем категорично   против. Както и той каза изречението, че ако има нещо логично,   ще бъде подкрепено. Така че тук не виждам и един процент   разминаване. Самият Мартин Димитров го каза. Тоест, ако има нещо  позитивно, ние имаме самочувствието да го подкрепим. Но ако ще  се вършат глупости и безобразия, имаме също самочувствието и силата да бъдем една категорична опозиция, против или да го покажем пред обществото. По тази точка абсолютно нямам никакво разминаване с Мартин Димитров по нито един аспект. По другото. .

 

          

      

 Водеща: А по точката за подмяната?

           

 Б. Марков: . . . да, да, да, аз мисля си, че това вече е прекалено дълго  време, прекалено емоционално се говори по тази тема и когато се  казва подмяна, нов курс, някакви такива неща за намеса, външна,  хубаво е да се говорят нещата, с някакви. . . с факти, защото до  момента се въздържам от коментари, но започва вече да нагарча.  Защото това решение е взето от един колективен орган, този   колективен орган, така, е доста широк, не става въпрос за пет  или за десет човека. И ако има някаква външна намеса, първо е  редно да се каже от кой е, къде е, как е. И  вторият въпрос,  който вече си задават всички членове на СДС, е къде спа председателят, че досега не я видя тази намеса и изведнъж му  блесна пред очите на едно заседание. Значи, ако има такава   намеса, нека да се кажат нещата публично, защото аз също искам да знам, и то по един много категоричен начин, кой се намесва в работата на СДС. Защото моето категорично виждане е, че СДС с  гласуването да не подкрепи "Синята коалиция" отхвърли точно опит за намеса в работата на партията. . .

 

      

Водеща: Политиката към ГЕРБ няма да бъде талибанска, на талибанска  опозиция, това са ваши думи. Това означава, че може би смятате,  че до. . .

 

             

Б. Марков: Политиката на талибанска опозиция. . .

             

Водеща: . . . този момент. . .

             

Б. Марков: Искате ли не с политическо клише, но да ви дам един много ясен пример. СДС винаги е бил  против строителството на АЕЦ "Белене". С много аргументи, с много тези, с много дълъг период от време    ние категорично защитаваме тази теза. И  когато проектът АЕЦ "Белене" не се състои, когато ГЕРБ под влияние и на гражданското общество, и на СДС взе решението да не продължи АЕЦ "Белене",  ще бъде абсолютно талибанско поведение ние да казваме вие не сте прави или да се завъртим. Ние трябва да си поддържаме  позициите. . .

 

           

Водеща: Досега имали ли сте талибанско поведение, по отношение специално на ГЕРБ?

 

           

Б. Марков: Аз не съм казал, че сме имали, пак казвам, че няма да имаме. Дайте да се цитираме точно. Не съм казвал, че СДС. . . напротив, аз се гордея, че съм част от СДС - с принципни позиции, с  ценности, с визия, колкото и да звучи това клиширано за слушателите. Но това е истината. Гордея се и казвам, че в бъдеще  нито аз, нито който и да било представител от ръководството на  СДС или член няма да се държи като талибан, няма да бъде  зомбиран в една или друга посока и да забрави тези ценности.

 

           

Водеща: В коалиция например с ГЕРБ бихте ли влезли?

           

Б. Марков: Тук мога да изразя лично мнение. Аз лично мисля, че СДС трябва  да се яви самостоятелно на изборите, и ако ще кани хора в своите листи, те трябва да бъдат граждански фигури, винаги е имало  някакво присъствие на гражданска квота, на доказани десни демократи. Но мисля, че СДС трябва да се яви самостоятелно, лично мнение изразявам, ще го изразя и пред колегите на национален съвет, това е форумът, който може да вземе решениет как ще се явява СДС. Но ви го казвам съвсем открито, защото започва да се спекулира прекалено много с тази теза. Ще искате ли да ви кажа още нещо?

 

           

Водеща: Кажете.

           

 Б. Марков: Ама, ще си позволя да съм абсолютно, така, откровен и няма да  говоря с политически клишета. Имам едно усещане, че не в СДС,   може би във всички партии, има, така, политици, които всяка  вечер сънуват един и същ сън. И на този сън има една банка, една  седалка в парламента, на която има табелка с тяхното име, тоест  това си е тяхната, те стоят с костюм и вратовръзка и се появява силният на деня, в случая премиерът Бойко Борисов или който и  да е било, и ги целува по челото и казва - вие сте моя човек,  искам да работим заедно. Или мисля си, че тези, точно тези хора  предизвикват едно, така, прекалено крайно отношение към всичко и всеки в името на това да бъдат забелязани. Това е един синдром, който не е политически. Хората. . . мислят си, че не го   възприемат, и за да бъде привлечено внимание върху дадена  личност, да се държи толкова крайно, с толкова крайни изказвания по всичко според мене. . .

 

             

Водеща: Добре, вие казахте, че. . .

 

Б. Марков: . . . че не е добре.

 

Водеща: . . . ще подкрепяте добрите идеи и всъщност няма да подкрепяте лошите. Сегашната ситуация в държавата как я оценявате и  направете един такъв анализ, от това всъщност. .

           

.

Б. Марков: Аз мисля. . .

             

Водеща: . . . би могло да стане ясно вие опозиция ли сте или, напротив, подкрепяте управляващите.

 

           

Б. Марков: Ще ви отговоря пак не с политически клишета. Аз мисля, че в  момента България се намира на ръба и в момента дори и малко  грешни движения, може да бутне България в пропастта. И мисля, че  това е мнението, което се споделя от повечето членове на СДС и от ръководството. България наистина е на ръба да бъдат изпуснати нещата във всяко едно отношение. И именно в момента е изключително важно цялата експертиза на СДС да наблюдава всяко едно действие, за да може, ако се случи нещо, бързо, навременно да бъде показано пред обществото. Защото си мисля, че и малка крачка може да е фаталната и България да влезе. . . да не спекулирам с това, да не казвам гръцки сценарий, но в един много лош сценарий за развитие на държавата. Мисля, че сме вече на ръба. Лично мнение.

 

           

Водеща: Г-н Димитров, спокоен ли сте, всъщност СДС ще подкрепя  добрите предложения и ще порицава лошите съответно?

 

          

М. Димитров: Вижте, искам да ви кажа следното нещо. Ако ме бяхте предупредили, че ще ме вкарате в дебат с когото и да било от хората на различно мнение, аз отказвам да участвам.

 

Водеща: Нали вие самият казахте, че този дебат би трябвало да стане публичен и да стане ясен.

 

          

 М. Димитров: Да, да, наистина, трябва да бъде, разбира се, че трябва да бъде публичен. Разбира се, че трябва да стане ясен, но аз  отказвам лично по подобен начин да бъде воден, а да бъде воден по следният начин. Трябва сега да има кандидати за председател. Всеки да каже докрай какво предлага и какво иска да прави. И всеки да поеме отговорността оттук нататък. Защото тези хора, които говорят сега за самостоятелно явяване, си го спомням това 2007 г., когато Петър Стоянов се яви самостоятелно и си  записахме една нула на челото на СДС. Това се получи тогава,  2007 г. На последните президентски избори също на практика се явихмесами и получихме 2 процента. Тоест най-важното е да има правилна и точна оценка на реалността. Когато подцениш ситуацията или когато манипулираш ситуацията, или когато имаш грешна преценка за реалността, срещаш бързия влак, тежкия влак ислед това, забележете, не носят отговорност. Тоест тези хора,  които бяха идеолозите на президентските избори, които изкараха 2 процента, те не само, не просто не подадоха оставки, те сега искат да водят пак СДС и да ми казват накъде да ходим. Разбиратели, за какво става въпрос? Това ще го кажа аз на членовете. Това ще го кажа аз на българското общество и те трябва да  преценят -  дали искат да бъдат водени от хората, които изкараха2 процента, защото то така се получават нещата, или искат нещо различно, което да направи СДС оттук нататък? Защото аз смятам,  бидейки най-откровен с вас, следното нещо. Ако СДС не продължи  да бъда обединителят на българската десница, това хората няма дани го простят. Най-големият. . .

 

          

Водеща: Кои са кандидатите за временен лидер, понеже ни остават съвсем малко минути? Въпросът ми е и към двамата.

 

          

 М. Димитров: Да ви кажа честно, аз лично няма да предлагам временен лидер. За мен е важно кой ще бъде постоянният председател на СДС, това за мен е важният въпрос. И ако този председател не е човек с категорична визия, категорични позиции, човек, който знае къде ни води, ние отиваме, отиваме в една много, много тежка ситуация и съм сигурен, да ви кажа една прогноза, най-. .

 

          

Водеща: Кажете този човек, който ви виждате тогава за лидер на СДС?

          

М. Димитров: Не искам, аз знам в българската политика колко лесно един човек може да бъде похарчен. Затова не искам да говоря с имена, не искам да кажа нищо повече сега. Искам да кажа, че правя  всичко възможно, колкото и да е трудна ситуацията, на тези редовни избори да има един сериозен кандидат с възможности. Иначе, иначе просто ситуацията би изглеждала абсолютно  безнадеждна, което мен лично много ме притеснява.

 

Водеща:Г-н Марков, кои са кандидатите за временен лидер?

 

          

Б. Марков: Аз искам да кажа, така, няколко думи наистина в заключение. ..

 

Водеща: Имаме една минута, така че. . .

          

Б. Марков: Разбира се, разбира се, ще се огранича. От тези думи, които  чувам от Мартин Димитров, че някой нещо е правил в СДС и е бил   идеолог, той все пак беше председател на тази партия и не искам да си мисля, че той е бил на гости в тази партия. Нали все пак  партията си има лидер, взимани са решения. Така че да се  коментира все едно нещо се е случвало зад гърба на председателя, и то в продължение на 3 години или нещо от този род. . . Той не е бил на гости, той беше един истински лидер, който хвърли  много усилия за СДС.

Водеща: Кои са кандидатите за временен лидер? Кажете имената.

          

Б. Марков: Аз лично за себе си, така, имам предпочитания и мисля, че. . .

      

 

Водеща: Имената?          

          

Б. Марков: Не мога да ви кажа имената, защото номинациите. . .          

          

Водеща:  Кандидатите?          

 

 

Б. Марков: Номинациите за кандидатите ще се извършат на национален

съвет. Но те са общо 6 на брой, имената, които могат да поемат в този период партията с една административна функция - да организират тези избори. Защото, както каза Мартин Димитров, важен е председателят, който ще вкара СДС на избори, не толкова този, който ще администрира в момента процеса. Аз мисля, че и шестимата са достойни.

 

          

Водеща: Благодаря и на двамата. Мартин Димитров и Борис Марков, СДС.

          

      

      

 


Tags: Мартин Димитров, Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...