Борис Марков: Хората на улицата искат това, което направихме ние в СДС – да си отидат политиците на прехода и да започнем на чисто

23.02.2013

Insert thumbПредседателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира обществените нагласи в навечерието на предсрочния парламентарен вот и подготовката на сините за него в предаванета на ТВ7 "Факторът Кошлуков"

Емил Кошлуков, водещ: Добър ден дами и господа. При мен вече е Борис Марков, председател на Националния изборен щаб на СДС. Добър ден. Кажете ми какво направихте в четвъртък? От съобщенията стана ясно, че идват нови партии, правите нова коалиция. Опитвате се да възстановите СДС, извинявайте, че ще трябва така да говоря, но както ние го направихме на времето, така ли е?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Тук ще се съглася  - точно, както вие го направихте навремето. Политическият ход е следния – връщаме СДС към коалиционния формат, когато идеята беше чиста.

Водещ: Много хора, обаче казват, че това е отминало. Костов беше на мнение, че трябва да се направи партия, че партиите са по-силни от коалициите?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Ще ви дам само един аргумент. Днес гледам цялото ви предаване, имам удоволствието да ви поздравя за смелия тон, който поддържате. Какво искат хората на улицата?

Водещ: Стискайте палции, че за сега телевизията ни застава зад гърба (говорят едновремнно)......

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Стискам ви палци. Това, което се случва в СДС е процес. Преди 6 месеца СДС се изчисти от едни физиономии от миналото, които имат пряка връзка с темата, която дискутирате. Хората наистина излязоха да протестират за сметките за ток, но първата пряка логическа връзка, която направиха е, че политиците са виновни за тези сметки.

Водещ: Разбира се.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Така ли е?

Водещ: Разбира се, така е.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: В СДС започна един процес и преди шест месеца се изчисти от едни политици, които тежат като воденичен камък и които имат общо с това състояние на нацията. Когато СДС изпрати тази синя номенклатура на прехода в миналото и когато се изчистихме от тези физиономии по телевизиите всякакъв анализатори и политици казаха, че СДС се разпада, СДС се цепи за пореден път. А сега хората на улицата искат точно това, което направихме ние. Те искат една цяла политическа класа да си отиде. Те вече третират парламента като любимото квартално заведение, в което върху столовете има техните имена и те са резервирани за тях. Те сядат и творят тези неща, които се случват в енергетиката. СДС започваме на чисто и го връщаме в коалиционния формат,  но първата и основна логическа връзка ....

Водещ: Ще ви кажат в коалиционен формат ви трябват политици, които са били в партии, били са в парламента и т.н...

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Най-старото лице, което е в този съюз е Любен Дилов – син. Той е най-старият политик, който сме си позволили да привлечем и да защитава тази кауза за връщането на чисто. Съгласете се със следното нещо, да хората излязоха на улицата за сметките, конкретният повод беше тока, но първата неоспорима логическа връзка е кой е виновен за това – политиците от прехода. В енергетиката се получи следното нещо  - това е една баница, за която всеки е задължен да плаща цената й всеки месец и просто няколко кабинета си направи отделни парчета, отделни таксички, които да се събират, за да живеят по-добре. Така ще го кажа.

Водещ: Добре, кажете сега СДС в този новия формат как ще се готви през тези два месеца, защото имате два месеца до пресрочните избори. Метеж, не метеж, преврат, не преврат, тя работата стана. Избори ще има.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Хайде да говорим какво ще се случи през тези два месеца.

Водещ: Какво?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Първата голяма опасност е един служебен кабинет да замете всичко под чергата.....

Водещ:Това ще стане за съжаление, защото като слушам кои се спрягат...

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Хората са раздразнени от това, че едни 15-20 физиономии, едни политици на прехода непрекъснато под всякакъв предлог направиха тази магария в енергетиката. Какво се случва по медиите? Същите тези 15 физиономии не спират да се показват като кукувичка от часовник и непрекъснато да обясняват в каква посока трябва да тръгне гражданската енергия. Тези, срещу които протестират, ежедневно ни заливат от екрана.

Водещ: Абе, гражданската енергия си излезе и тръгна в посока... И викаме ще ги хванем този път. Хайдеее за три дена всичко се смени.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Хайде да си говорим честно. Единственото нещо, което е по-дразнещо от това, че едни и същи политици яхват всеки път по различен начин и успяват да насочат народната енергия и едни и същи хора пък коментират действията на политиците. Сега ще е същото. Чух как обясняват по всички медии как едното води до анархия и кое било недопустимо. Единствената цел е някой да не им махне табелката от столовете в парламента.

Водещ: Кажете, СДС как ще върне доверието, което му е необходимо, за да влезе в следващия парламент, да има такава парламентарна група, която да има влияние? Защото Костов все си влиза и си осигурява местата и полза никаква и само той си пази имунитет. Как ще направите тези проценти, които ви трябват? Имате ли време, имате ли лицата, имате ли говорителите? Добре, да речем, че сте на път да възстановите стария, добър модел на СДС, приемаме, че е бил добър. Оттук нататък?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Какво значи лицата?

Водещ: Някой трябва да говори.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Има лица, има хора, които ще говорят и ще изразят свободното мнение, но това не са познатите лица, които събуждат ненавист у хората. Не можем непрекъснато да говорим, дайте нови лица, а като се дадат нови лица да се казва – тези не ги познаваме. Логичният въпрос е, а тези, които ги познаваме с какво добро ги познаваме?

Водещ: Аз, ако тук докарам в това предаване чисто нови хора от вашите ще изключат дистанционното и ще си кажат – не го знам този какъв е.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Не става въпрос за чисто нови хора, а хора с мнение, което могат да изразят. Такива хора има, има ги и тезите и както виждате това е устойчив процес. Ние вече се разделихме с лицата от миналото, това, което искат хората на улицата. Все пак има един много важен момент – следващите два месеца какво ще се случи? Има едно свръхочакване към президента и искам да ви кажа нещо много важно – това свръхочакване към президента е не той да удари по масата, аз не вярвам, че той може да го направи. Президентът има един много важен ангажимент...

Водещ: Въпрос, пускаме винаги зрителите в нашето предаване. Красимир Кацарев: Ще подкрепи ли борбата против крадците? Ще признае ли за кражбите по време на мандата на ОДС? Ще се извинили на българите? Ще помоли ли за прошка за това, което Борисов направи за 40 месеца? Много въпроси, мандата на ОДС да коментирате?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Във всички кабинети, които са били в прехода има много персонални вини и  много добри политики, които останаха. Това е и истината и за кабинета на ОДС. Не приемам тълкования от типа – Костов извади държавата от кризата, Надежда Михайлова махна визите. Не, СДС извади държавата от кризата и СДС махна визите. А по-скоро приемам трактовката, че някой персонално обърка приватизацията.

Водещ: Аз да Ви питам, понеже и аз за съжаление съм на години и помня някои неща. Аз помня Костов като напусна СДС, знам Надежда как стана председател на СДС. Той й викаше патка, с извинение, че го казвам, как сега тя отива и се целува с него? Това е много смешна работа.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: На „ти” в съвсем приятелски дух. Вие видяхте ли им физиономиите им, когато се отвори възможност за формиране на кабинет сега. Те „еректираха” политически при възможността да се докоснат отново до властта. Това са едни страсти, които няма да утихнат ....

Водещ: Костов се отдели, той има своето право. Той заяви, че прави ДСБ, както и да е, негов път. Надежда Михайлова е евродепутат от СДС, беше лидер на СДС след раздялата с Костов. Лично се бори с Костов, за да стане лидер, как сега избяга и отиде при Костов. Аз разбирам да не харесва СДС и да каже, че напуска, ама точно този, който твърдеше, че е съсипал СДС тя сега е с него. Нея не мога да я разбера. Говорите ли си с нея?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: До скоро си говорихме, но когато взехме решение, че не може да продължаваме по този начин и че тези лица от миналото имат своето историческо място, но трябва да останат в миналото, спряхме този диалог. Властта е такъв фетиш за политиците на прехода, че те са склонни на всякакви компромиси само и само да се докоснат отново до нея. Нека се върнем на важното, нека не анализираме само миналото. Бъдещето е следното и ще ви кажа, какъв е големия тест и с какво е свързано очакването към президента Плевнелиев. В момента тези „еректирали” политически физиономии, които се чудят как да се докопат до властта, оказват натиск на президентството и теста е само един: ще има ли избори до края на април  или ще надделеят старите муцуни, на които им трябва време, за да изманипулират общественото мнение и да го насочат в грешна посока. Абсолютно нормално е до края на април да има избори. Това е големия тест за Плевнелиев, ще устиска ли или не.

Водещ: Дали ще е края на април или средата на май, все тая.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Категорично не.

Водещ: Защо?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: защото тук са точно тези физиономии от прехода, които са специалисти в това да има 1 май, за да могат да си организират митинг на труда, за да могат да си вдъхнат вяра. Мога да Ви дам много примери.

Водещ: Въпрос от Фейсбук, Радка Димова: СДС погуби младостта ни и уби всичките ни надежди. Никой умрял не е възкръснал, на какво се надявате? Разбирате ли, че това не е човек, който мрази СДС. Това е човек седесар, който казва надявахме, дадохме и т.н. Как ще обърнете разочарованието?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: ясни тези и казваме истината, независимо какви са последиците. Тук съм абсолютно категоричен, трябва да се казва истината. Натискът е много голям. Дайте да погледнем тези два месеца – какъв кабинет ще бъде съставен, служебен,каква му е ролята, какво трябва да направи?

Водещ: Ролята му е да прикрие това, което сега тръгна да се разкрива.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Затова да работи възможно най-кратко, да успокои хората, да организира изборите честно и те да се случат до края на април. Всичко останало е мижи да те лажим.

Водещ: Но вие имате едни исторически три букви, имате едно наследство хубаво или лошо, въпросът е как ще превърнете това в изборен успех? Имате ли вече послание, имате ли тези, имате ли кауза?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Разбира се, че имаме и ще ги видите през следващите два месеца много ясно и конкретно изказани. Няма как в едно телевизионно интервю да бъде разказана цялата концепция, но това, което правим е по-важно. Ние вече сме на чисто. Кажете ми една физиономия в СДС, която да е свързана със своето парцелче в енергетиката или в прииватизацията.

Водещ: Последен въпрос във Фейсбук, да го видим – Гергана Ранкова: Г-н Марков, с какво вие новите лица на СДС ще убедите избирателите, че сте различни и не сте същите като старите, дела трябват, а не думи.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: За делата вече казах. При нас муцуните на прехода ги няма.

Водещ: Но това не е достатъчно.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Естествено, че не е достатъчно, но искам да обърна внимание на нещо изключително важно. 100% сте забелязали, че когато един млад човек види на улицата луксозен автомобил, отива до него, снима се, разглежда го. Когато сега във всички медии едни политици на прехода изкачат и обясняват за гражданската енергия, а се дъжаха точно като млад човек до скъп автомобил, когато видеха премиера Борисов, а сега се опитват да го препикаят на всеки ъгъл.

Водещ: Това е много тъжна работа.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Това само разкрива огромната доза лицемерие, което съществува в цяла една политическа класа. Това от нас няма да го видите. Ние не подкрепяхме този кабинет, имахме своите искания и критики, но бяхме в миманса, защото едни хора искаха да се снимат с него и за да им намигне премиера, бяха готови на всичко. Същите тези хора са непрекъснато по телевизора. На фона на тази лицемерна политическа класа не е много трудна задачата на СДС да излезе на чисто.

Водещ: Стискам ви палци. Благодаря Ви.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Благодаря и аз ви стискам палци. Поздравления за предаването, не знам още колко предавания ще успеете да направите, но Ви пожелавам успех.

Водещ: Единственият шанс е, че тука в ТВ 7 никой не ми звъни, не ме мачка и имам правото да си правя тези теми.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: последните дни светъл лъч беше, че дадохте трибуна на хората от протестите. Някакъв светъл лъч беше, че чух анализ на Харалан Александров...

 


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...

thumb 29.11.2012

Борис Марков: Ще издигнем к...

Интервю на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков за ...