Борис Марков: Ще издигнем кандидатура за КС, има кой да я внесе в парламента

29.11.2012

Insert thumbИнтервю на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков за в-к Монитор

 -Г-н Марков, да не би маите да са искали да предскажат не края на света, а края на СДС на 21.12. 2012? Като слушам какви апокалиптични прогнози се сипят от бивши седесари, не мога да не си помисля и това?

 - Колкото и на някои хора да им звучи клиширано, идеалите не умират. На 21.12. 2012 няма да е краят на СДС. СДС продължава, защото въплъщава идеала на българите за свобода и честност. В този смисъл слуховете за края на СДС са силно преувеличени, ако перифразираме големия писател Марк Твен.

 - Но 20 години един и същи пророци предвещават смъртта на СДС в момент на криза, искам да ви питам в криза ли е сега СДС?

 - Нека така да го кажа, и то категорично: СДС е в процес на възстановяване. И по-ярко доказателство за завръщане към корените на СДС от това, което се случва, не могже да бъде дадено на обществото. Ние като ръководство на СДС сме длъжни да правим това, което очакват хората от нас, а не това, което се иска на някого в личен план.

 - Къде минава разделителната линия между седесарите и групата депутати, които се идентифицират с т.нар. Синя коалиция?

 - За да не звучи като конфликт и сблъсък на оратори, нека да приемем като мерило безспорните ценности, доказателства. Кога беше силно СДС - когато беше с хората и отъждествяваше техните интереси за свобода и просперитет. В този смисъл разделението между парламентарната група и партията СДС само доказва за пореден път, че тя не е партия на депутатите, а на хората. Изключително е важно да се знае, че сега е моментът демократи, десни личности, седесари, които по един или друг начин са се раздалечили от СДС, сега е моментът да се завърнат и да се напълни с енергия тази емблема, защото това е надеждата на хората.

 - Вътрешните избори ли поставиха началото на този нов процес?

 - Дори преди вътрешните избори, когато на Националния съвет в Пловдив СДС определи своя самостоятелен път на развитие, е истинското начало на процеса. В СДС беше акумулирана достатъчно енергия, за да се сложат нещата на масата и да се говори честно на хората. Защото най-силното политическо оръжие е да се казва истината, независимо дали тя се харесва или не. И това е пътят, който избра СДС. Оттам насетне всичките тези, че в политиката трябва да продължат да се правят нещата задкулисно, да има тълкуватели на задкулисни действия, които да се свеждат до хората, какво всъщност е решено някъде на тайна среща - тази практика трябва да бъде преустановена. Каквото и да правим, ще се случва публично пред хората.

 - Вие видяхте как някои хора изригнаха за това, че лидерът на СДС не скри, а огласи ясно и публично, че се е срещал с премиера Бойко Борисов, а не скри за тази среща?

 - Лидерът на СДС д-р Кабаиванов се срещна с лидера на ГЕРБ, най-голямата партия в момента. И нямаше нищо по-естествено от това, когато се говори за кандидатура в Конституционния съд, да се търси подкрепа най-голямата парламентарна партия. С кого друг да се срещне – с г-н Станишев ли? Стигна се до кризисна ситуация в институциите. И в момент, в който се е стигнало до криза, лидерът на СДС предложи решение от най-старата и автентична партия в дясното пространство на достойна кандидатура, от която щяха да спечелят всички. Аз не споделям тезата, че колкото по-зле за България, толкова по-добре за опозицията. В това няма нищо държавническо. И когато беше направен този ход, той бе разбран от премиера и подкрепен от лидера на ГЕРБ. Нищо по-естествено от формат център-дясно, отколкото вляво. Там е безпринципно. И когато ние издигнахме възможно най-разпознаваемата и консенсусна кандидатура, се показаха истинските лица и паднаха маските в политиката. Това беше катализатор и хората много бързо се позиционираха. Петър Стоянов, ако не председател, той щеше да бъде естественият говорител на Конституционния съд и това щеше да направи институцията много по-разбираема за хората. Защото Конституционният съд стои и над парламента, и над президента. И всъщност изборът беше в това: искаме ли ние като общество един изявен демократ в Конституционния съд, или искаме тази институция да остане капсулирана. И в този момент се видя каква е реакцията на политиците. Веднага последва изказване на Станишев, на Костов, депутати от групата. Веднага се видя колко е голяма тази разделителна линия и колко е недопустимо да има виден демократ в  Конституционния съд. Така ние искахме да възстановим имиджа на институциите, да ги направим по-близки до хората, да покажем, че СДС е дясна и отговорна партия, която работи за България. И тази ясна и чиста теза по всякакъв начин се опитва да бъде претопена от хората, които дълги години съставят политическото статукво. Оказа се, че има много силна политическа номенклатура, която не иска да допусне хората да видят ясните лица на политиците. Всичко да стои капсулирано и една група политици като оракули да обясняват какво всъщност се случва и колко сложно нещо е политиката и колко трябва да се върши тайно, за да не се развали нейната магия. И затова народът подозира всички, които се занимават с политика, в задкулисие.

 - Може би поради това задкулисие групата на СДС в т.нар. Синя коалиция гласуваше в парламента заедно с БСП вотове на недоверие?

 - Случиха се доста събития, които са трудно обясними за демократите в България. Всички политически ходове през последните три години бяха оправдавани пред обществото със сложни политически тези, за да се поддържа мъглата. СДС не трябва да има нищо общо с наследниците на БКП. Това е компромис, който не може да бъде правен на никаква цена. ГЕРБ може да прави грешки, те трябва да им бъдат посочвани. Но от другата страна стои БСП. Тази граница беше пристъпвана в името на лична облага, лична политическа проекция, на осигуряване на политическо бъдеще. Но това е необяснимо за хората.

 - Има ли отлив на структури от партията?

 - Това е един балон, който ще се спука много бързо. Защото когато се говори за отлив, за вълна от напускащи, трябва да има факти. Само един човек от организацията в Благоевград, който е член на СДС от една година, е подал оставка. И когато се говорят такива неща, е добре да се изчака ден-два-седмица, за да се види истината. Сега се хвърлят в обществото мъгли. На „Раковски” 134 пристигат писма, звънят хора, пожелават кураж. Но за да се види цялостната картина, нетната сметка след една седмица ще бъде в обратна посока – все повече хора ще подкрепят СДС. Партиите партии на депутати ли са или за държавна субсидия? Това ли е в основата! Не може партията да взима политическите си решения под давление на това, че ще загуби нещо материално. СДС е идеология и надежда.

 - Интересно е да коментирате каква е политическата тежест на хора, които са били водачи на листи, които партията ги е тласнала нагоре, с тази на сегашния ви председател, зад когото стоят два мажоритарни избора за кмет?

 - Като изключим ГЕРБ и ДПС, никоя друга политическа сила не можа да издигне мажоритарен кандидат. Сравнението между лидера на СДС Емил Кабаиванов, печелил мажоритарни избори, с хора, водили пропорционални листи и попаднали по волята на своята партия в парламента, е морално нечестно и некоректно. Крайно време е да спре персоналното оплюване. Когато някой в политиката трябва да се омаскари, това не води до симпатия на омаскаряващия го. Когато като селски хитреци всички се замерят с компромати и лични квалификации, това не води до нищо положително. Това са фойерверки, сеир за един ден. Трябва да има политическа култура, да се говори истината, да се говори в прав текст, за да се връща доверието към политиците. Защото нарушеният имидж на България не е от полза за никого.

 - Ще имате ли кандидатура за конституционен съдия?

 - Да. Ще имаме кандидатура за КС.

 - Има ли кой да внесе кандидатурата в пленарна зала?

 - Да.

 - СДС ще бъде ли част от следващо управляващо мнозинство?

 - Ако следващото управляващо мнозинство е на БСП, което за пореден път ще навреди на България, СДС няма да участва. Ако следващото управляващо мнозинство е реформаторско, дясно, СДС ще участва при определени условия, при гарантиране на определени цели.


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...