Борис Марков: Нямам лидерски амбиции на този етап

19.05.2012

Insert thumbИнтервю на члена на НИС на СДС Борис Марков за предаването на  Българска национална телевизия, "Панорама"

Водещ Бойко Василев: Междувременно СДС отхвърли формата "Синя коалиция", а лидерът Мартин Димитров подаде оставка. Сега, понеже Петър Стоянов говореше за лидерство, и ние ще говорим за това, а ето един от двигателите на тези събития - шефът на изборния щаб на СДС Борис Марков. Добър вечер.

          

Борис Марков: Добър вечер.

          

Водещ: Чакайте сега да прочета, за да не забравя, всичко, което ви нарекоха, след като стана тая работа - предатели, превратаджии, рецидивисти, комплексари, убийци на дясното и на "Синята коалиция". Нещо да забравям?

          

Б. Марков: Знаете ли, преди няколко дни беше направен един обикновен опит за покупко-продажба на СДС. Аз ще бъда максимално откровен и максимално ясен с вас. Беше представено едно споразумение, на което основната му цел беше прехвърляне на собственост и тази собственост беше СДС. Хората, обикновените хора, познават този тип сделки като прости имотни измами. И бяха поканени едни делегати, едни членове на СДС, които трябваше със своя подпис да направят тази измама реалност. За щастие тези хора проявиха морал, свободен дух и жажда за живот и те отказаха да узаконят една такава сделка. Това не се случи и аз съм щастлив в този момент, че съм част от СДС. Оставям настрани тези лични квалификации, но искам да ви кажа, че от цялата страна звънят доста много телефони. Хората се чувстват доста засегнати, когато се говори за органи, дори за личности като президента Стоянов, които са институция вътре в СДС сами по себе си, когато те са квалифицирани по този обиден начин и не желая това да го коментирам. За мен беше осуетена сделката по покупко-продажба на СДС, една имотна измама с марката СДС.

          

Водещ:  Добре, струваше ли си за едно споразумение пак да делите десницата?

          

Б. Марков: Ще ви кажа само една точка в това споразумение, която сама по себе си е напълно достатъчна да... то да бъде отхвърлено. Вътре в това споразумение пише, че председателят на ДСБ, в случая г-н Иван Костов, има право на вето върху всички важни решения, които вземе СДС, другата партия. Естествено същото право има председателят на СДС, но докато в ДСБ едва ли треперят от ветото на Мартин Димитров, то за хората седесарите, хората, които останаха в СДС през всичките тези години, тези принципни хора, самият факт, че председателят на ДСБ, в случая г-н Иван Костов, ще има право на това вето, е крайно неприемлив и дори само заради това такова споразумение трябваше да бъде отхвърлено.

         

 Водещ: Не можахте да изтърпите Иван Костов. Това не е ли най-големият комплимент за него - 11 години, след като е паднал от власт, той руши коалиции, само неговото име разтриса и потриса всички?

          

Б. Марков: Знаете ли, моята гледна точка е, че дори ако погледнем реално, СДС е по-широкият формат, който се обръща към десните избиратели, отколкото "Синя коалиция".

          

Водещ: Защо така?

          

Б. Марков: Ами защото, наблюдавайки събитията през последните месеци, две неща се откроиха особено ясно - едното е, че ако погледнем структурата и начина на работа на ДСБ, в тази партия лидерът, е по-силен от партията ДСБ. Там хора си тръгнаха от партията поради невъзможност да проверят... да променят политиката, докато в СДС е точно обратното. СДС доказа, че като партия за пореден път е много по-силна от който и да е свой лидер. И когато имаме два политически субекта, които функционират по един толкова различен начин, просто проблемите са циклични. Няма как това да бъде преодоляно и такъв тип коалиция да бъде искрена и да бъде припозната от десния избирател. И съгласете се със следното - на десния избирател към момента основният му проблем е, че той не се чувства представен в политическия живот на страната.

           

Водещ: Тоест не е на власт?

          

Б. Марков: Не само че не е на власт, той не се чувства представен, защото десният избирател стана болезнено прагматичен и той иска да чува много ясни неща. Това ще се направи и това ще се отрази по такъв начин на твоя живот.

          

Водещ: Той ги чува. Това ли е проблемът?

         

Б. Марков: Той чува едни отвлечени фрази със спомени.

        

Водещ: Искате да...

          

Б. Марков: Едни отвлечени фрази, които са за едни приказки от... как да ви кажа, които докосват душата на всеки един седесар. Но вече има огромното очакване и нагласа да се чуят практични и ясни тези.

         

Водещ: Чакайте, това ли ви пречи? Властта ли е проблемът? Заради това ли ви пречи Костов, за да дойдете на власт заедно с ГЕРБ в следващия мандат?

          

Б. Марков: Тук наистина тази тема трябва да се дискутира по-широко. На всяка една политическа партия основната й цел е да участва във властта. И това е крайна форма на некоректност и непочтеност към избирателите, когато се твърди нещо точно обратното. Сега,      тъжната истина е, че точно тези хора, които лансират тезата, че властта е самоцел... а тяхната мечта е да бъдат поканени от ГЕРБ и те да участват във властта. Сега, тъжната истина също е и че те не бяха припознати като партньори във властта и не бяха поканени. Спомняме си много такива изявления и сега в тази формула се облича техният личен неуспех да окажат каквото и да е влияние върху живота на хората, защото на участието във властта основната цел е да промени живота на хората и той да стане по-добър, а не като самоцел.

          

Водещ: Тъжната истина не е ли друга - че тези, които... че ГЕРБ стои зад всичко това? Ето, вие сте от Бургас, там управлявате заедно и затова искате да отстраните последната пречка Костов, за да може да управлявате спокойно.

         

 Б. Марков: Аз вчера сутринта научих новината, че лидерът, бившият лидер Мартин Димитров е ходил да моли премиера Бойко Борисов за помощ, за еманципиране на СДС от Иван Костов и...

               

Водещ: Той отрече.

               

Б. Марков: Аз не искам да го коментирам това нещо. Аз вчера го чух. Не смятам, че някоя политическа партия може да се намесва в живота на друга политическа партия, не искам повече да коментирам тази тема.

               

Водещ: Защо? Тя ли е тънката тема, тънката нишка за властта ли е?

               

Б. Марков: Знаете ли, ако се, ако само през последната седмица проследите, те бяха, обвиненията за намеса в живота на СДС... бяха обвинени партии като НДСВ, ДПС, сега ГЕРБ... търсенето на враг на всяка цена не оправдава, не оправдава действията на тези хора.      Истината е много по-... много по-лесна, много по-смилаема за хората. Има и национален съвет, в който има едни хора в СДС, които имат свободен дух и съзнание, имат морал и могат да      преценят, могат да вдигнат глава и да погледнат коректно хората в очите. Търсенето на такива допълнителни фактори е просто отклоняване на вниманието.

               

Водещ: Ще търсите ли други коалиционни партньори, за да ги заместите... за да не заместите ДСБ?

               

Б. Марков: Както доказахме за пореден път, че СДС е колективна партия и взима своите решения след... така, след обсъждане и от колективен орган, не единично, мога само да изразя само личното мнение, моето лично мнение. Моето лично мнение е, че СДС трябва да се яви на изборите с марката СДС, и ако ще има отваряне, това би трябвало да бъде към граждански и десни фигури, но изразявам лично мнение, това тепърва предстои като...

               

Водещ: С марката СДС.

               

Б. Марков: Ще разделите ли парламентарната група на "Синята коалиция" в този мандат?

               

Б. Марков: Тезата, че парламентарната група ще се раздели, е измислен страх. Много често в политиката, и не само в дясното в дясното, а във всички политически партии, се случва да се измисля дадена заплаха, за да може да се води една измислена битка, за да се получи накрая една измислена победа, с която да се раздадат измислени медали и да бъдат направени, така, канонизирани, измислени пълководци. Този похват се ползва навсякъде, но той е от един остарял тип правене на политика. В този смисъл, в същата последователност, в която ги изредих, всичко това са измислени страхове, които трябва да доведат до измислени победи.         

 Водещ: Казвате стар вид политика, но Мартин Димитров нали беше млад и честен човек, защо така леко го жертвахте?

               

Б. Марков: Тук искам да ви коригирам. Мартин Димитров... той  все още е млад и все още е част от проекта.

               

Водещ: Ами така де, така е абсолютно, защо го жертвате...

               

Б. Марков: Аз съм бил три години, много близко до него и съм работил...

               

Водещ: Не, аз...

               

Б. Марков: Тук не става въпрос за жертване, всичко това, което изказа Мартин Димитров през последните дни, особено в медиите... аз го познавам, отдавам го на емоционалната му  реакция и може би малко си изпусна нервите, но ще мине време, той декларира, че ще       работи за СДС, той може много неща все още да даде на СДС, той е един работлив човек.

               

Водещ: Вие ли искате да станете следващият председател?

               

Б. Марков: Чух тази теза от доста места, искам да кажа ясно - аз болезнени лидерски амбиции нямам. Чувствам се особено комфортно в СДС, особено в този момент, когато тезите за свобода, за самочувствие и за честност, са припознати от голямата част на партията. Това ме прави щастлив на мястото, на което съм, и болезнени лидерски амбиции аз нямам.

Водещ: А неболезнени?

               

Б. Марков: Изобщо. Болезнени го използвах в смисъл на фиксация в това. Нямам лидерски амбиции на този етап.

               

Водещ: На този етап. Добре, сега много хора ви ръкопляскат, защото ви обичат ли, г-н Марков?

               

Б. Марков: Ще бъда максимално откровен. Наистина в момента има много хора, които звънят и... "браво, пожелаваме успех, дано, вдигнете глава, благодарим ви за морала"... Това са такива едни обикновени хора, които звънят от цялата страна, и аз на тях съм им много задължен. От друга страна, няма да скрия, че се чуват доста овации от хора, от които не съм очаквал. Те може би считат, че когато настъпи тази промяна на статуквото, когато може би едно цяло поколение от политиката ще направи крачка встрани, чувстват това като една неразорана нива и като че ли си заплюват и си заграждат сфера на влияние. Повярвайте, ние, тези хора, които направихме тази промяна, сме достатъчно наясно с това и когато утихнат тези емоции, когато утихнат и тези овации... много ясна е при нас разликата кои са конюктюрни спрямо ситуацията и са с користни цели и кои са тези истинските, защото, съгласете се, когато срещате човек на улицата и ви каже, че чака този момент СДС да се освободи от някакъв вид сенки, да покаже самочувствие и очите са му пълни със сълзи, защото, аз ви казвам, ама абсолютно откровено, че имам такива среши с хора, това вече е истинско.

               

Водещ: Добре.

               

Б. Марков: Това не може да не ме радва и да не ме кара да се чувствам горд.

               

Водещ: Благодаря ви, г-н Марков.

      


Tags: Борис Марков, Синята Коалиция

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...