Мартин Димитров: Ще работя за независима и силна десница

17.05.2012

 

primary thumb

 Мартин Димитров в предаването "Денят започва" на Българска национална телевизия.


 Водеща Жени Марчева: Добро утро сега казвам на Мартин Димитров, лидер на СДС в оставка, съпредседател на "Синята коалиция". За облаците над СДС ще поговорим в следващите минути. Добро утро, г-н Димитров.

 

Мартин Димитров: Добро утро.

 

Водеща: Имаше ли начин да останете лидер на СДС въпреки решението на Националния съвет да не участва на следващите избори във формата "Синята коалиция"?

 

М. Димитров: Разбира се, никой не е искал моята оставка, дори те се надяваха да остана и всичко, което се случва, да бъде скрито зад моя гръб. Но това нямаше да бъде честно към хората.

 

Водеща: Не, вие можеше да останете и в следващите месеци да убедите колегите си в правотата на вашата теза.

 

М. Димитров: Знаете ли какво се случи на този Национален съвет? Отказаха всякаква дискусия, отказаха всякакви аргументи. Имаха мнозинство. А това са хора, които са в различни коалиции с ГЕРБ. Примерно нашата софийска организация аз я разглеждам като част от ГЕРБ. Те са толкова заедно вече, че не знаеш кои са едните, кои са другите.

 

Водеща: А защо, защо, защо? Това са тежки упреци.

 

М. Димитров: Аз ви казвам какви са фактите.

 

Водеща: Защо софийското СДС да е ГЕРБ?

 

М. Димитров: Фактите ви казвам какви са. Защото каквото гласуват едните, това гласуват и другите. И при това положение не мога да стоя и всички тези неща да се крият зад моя гръб, както те си представяха. И когато си подадох оставката, видях, че и двата. . . и двата лагера, хората, гласували по единия и по другия начин, бяха като втрещени. Но за мен така се прави в политиката. Като видиш, че една партия. . . Нашият Национален съвет в момента е пробит от ГЕРБ. И тези хора, за съжаление, една част от тях, въобще, и то, за съжаление, голямата, не взимат решения в полза на СДС.

 

Водеща: Дайте ми доказателства, че има такъв пробив от страна на управляващата партия..

 

М. Димитров: Ами, мога да ви дам, мога да ви дам много доказателства. И ще ме чуете, надявам се. Всички организации на СДС, които са в някакви коалиции с ГЕРБ, гласуваха по един и същи начин срещу "Синята коалиция", до последната, от първата до последната. Включително имаше неща, които сега ще ви кажа за първи път пред вас, г-жо Марчева, не съм имал възможност да ги кажа до момента. Важни представители на Националния съвет бяха викани - един от комисията за конфликт на интереси, примерно това е кметът на Монтана, да ви кажа честно, Златко Живков, за да не може да дойде и да закъснее за този Национален съвет, друг представител беше викан от друга административна структура на ГЕРБ, за да не може да дойде на тази дата, на трети представител. . . и ще ви кажа кой е дори, това е председателят на общинския съвет в Асеновград, му беше искана оставката от ГЕРБ точно в този ден, за да не може да. . . или да бъде възпрепятстван евентуално да дойде, но човекът въпреки това дойде. Тоест, като съберем всички тези факти, ако човек гледа нещата право в очите и ако е отворен за истината, вижда, че има груба намеса в СДС.

 

Водеща: Кажете ми една-единствена причина, поради която управляващата партия да не иска да съществува формата "Синята коалиция" или да не иска Мартин Димитров да е лидер на СДС?

 

М. Димитров: Не, не е имало никакъв въпрос аз дали да бъда лидер, или да не бъда. Аз ви казах - ако не си бях подал оставката, няма никакъв механизъм, дори някой да иска да ме смени, това да се случи. Никакъв такъв механизъм нямаше. Но не би било честно и не би било достойно. А в политиката най-важното е достойнството. Знаете ли, единственият истински конкурент на ГЕРБ на следващите парламентарни избори можехме да бъдем ние. Но сега виждам задействан план за нашето унищожение. Дори знаете ли какво ми каза един от хората, които гласуваха на Националния съвет срещу  "Синята коалиция"? Казва - абе, то е ясно, че така поставяме под въпрос бъдещето на СДС, но било по-правилно. Какво му е правилното на това нещо? Какво е правилното да поставиш под въпрос бъдещето на твоята партия? Какво е правилното? Оттук нататък трябва да започнем много сериозен дебат в СДС. Аз съм сигурен, че нашите членове, които нямат нищо общо с Националния съвет, ме чуха и ме чуват. Ако ние не успеем да се справим с тази ситуация, аз не виждам добро бъдеще. И по-добре проблемите да се кажат, а не да се крият.

 

Водеща: И сега ще поговорим истински за този дебат, който бе отворен след вашата оставка. Но само да изчерпим темата за дългата ръка, както вие казвате, на ГЕРБ и пробива на управляващата партия в СДС. Единственото, което ме притеснява, е, че когато РЗС започнаха да имат проблеми със собствената си парламентарна група, те казаха - ГЕРБ са виновни. Когато "Атака" започна да има сериозни проблеми със собствената си парламентарна група, те казаха - управляващата партия е виновна. Сега вие имате проблеми със собствената си партия и казвате - ами, ГЕРБ са виновни. Това е леко подозрително.

 

М. Димитров: Искам да ви кажа следното нещо. Ако имате най-малкото съмнение, че разпадането на групата на Яне Янев и разпадането на групата на "Атака" е авторство на ГЕРБ, извинявайте, но значи не познавате добре събитията в българския парламент. . .

 

Водеща: Очевидно. . .

 

М. Димитров: Искам да ви кажа, че като пряк свидетел, като човек, който е говорил с тези хора, това беше авторство на ГЕРБ. И те се захванаха с всички партии. Сега се опитват да направят Първанов председател на БСП, намесват се и в нашите вътрешни процеси. За тях. . .

 

Водеща: ГЕРБ се опитват да направят Първанов председател на БСП?

 

М. Димитров: Да, така е. И имайте предвид следното нещо. Намесвайки се вътре в "Синята коалиция" каква е целта? Целта е, че "Синята коалиция" като субект можеше да вземе доста гласове на следващите парламентарни избори. Аз съм казвал, че потенциалът ни е за 10 процента. Докато СДС само сега ще води една много тежка битка за оцеляване. И за първи път най-голямото ми безпокойство, искам напълно честно да ви го кажа, най-голямото ми безпокойство е, че за първи път се рискува въобще влизането на СДС в следващия парламент, което е направо страшно и което е много голяма политическа грешка.

 

Водеща: Сега, тук ме препращате към коментара на политолога Димитър Аврамов за днешното издание на вестник "Труд". В този коментар г-н Аврамов директно казва - Мартин Димитров изпитва панически страх от това, че не може да води СДС и под негово ръководство синята партия не може да влезе в следващия парламент. Така ли е?

 

М. Димитров: Димитър Аврамов беше начело на щаба на СДС 2007 година, когато с Петър Стоянов се явиха на европейските избори и изкараха нула. Тогава имали ли са панически страх, не са ли имали, от какво ги е било страх и какво не ги е било страх, те имаха една голяма нула. Значи, хора, които са изкарали нула на избори, не е честно да ни дават съвети. Защото аз за разлика от тях вкарах двама евродепутати. Така че да не си говорим за неща, които са несериозни. Вижда се, че кой е могъл да свърши работа и кой не е могъл.

 

Водеща: А защо поставяте под съмнение шанса на СДС да влезе самостоятелно в парламента на следващите парламентарни избори?

 

М. Димитров: Ако това решение, което беше взето вчера, беше взето след една сериозна дискусия и се виждаше кой каква работа ще свърши, кой в каква насока ще работи, би било съвсем различна ситуация. Тоест, ако говорехме за самостоятелно явяване, това беше подкрепено с един план за действие, с идеи за развитието на СДС, което. . . трябваше по този начин да се постъпи, би било едно. Ако се вземе едно решение без дебат, без да се разсъждава, без да се предлага конкретна алтернатива, е съвсем различно и е много опасно. И ще ви кажа друго, което мен лично ме втрещи. Областни организации, взели решение за подкрепа на "Синята коалиция", идват на Национален съвет, не смеят да ме погледнат в очите, гледат в земята и гласуват срещу "Синята коалиция". Е как сте ги взели тези решения на областен съвет да подкрепите, идвате и гласувате точно по обратен начин? Аз знам, занимавайки се вече доста години с политика, доста години гостувайки на всякакви видове медии, знам, че един човек така драматично да си промени мнението. . . му е въздействано, няма как.

 

Водеща: Вие можете ли да гледате без проблем колегите си сега в очите?

 

М. Димитров: Това е най-важното. И за да мога да го продължа и оттук нататък, реших да си подам оставката. Защото в противен случай, ако не си я подам, какво би означавало? Да излъжа хората - абе, всичко е наред, беше взето едно друго решение, нямаме проблеми, продължавайте напред и така. . .

 

Водеща: Добре, но не е ли жалко, г-н Димитров, че дебатът за това да го бъде ли СДС или не се превърна в дебат да го има ли Иван Костов или не, прощавайте, да го има ли или не лидерът на друга парламентарно представена партия. . .

 

М. Димитров: Аз винаги съм казвал, че този дебат е излишен, винаги съм казвал, че е абсолютно глупаво СДС да се занимава с часове с Иван Костов. И никога това не е било в моя дневен ред. Но винаги съм го казвал, ще го кажа и на вас, аз съм отраснал, г-жо Марчева, тук, в центъра на София, до НДК, тук е ядрото наши симпатизанти. С мен говорят, като ме видят, стотици, стотици хора. И ми казват едно просто нещо всеки път, казват така - ние искаме да гласуваме за обединена десница, ако десницата не е обединена, както беше на президентските избори, няма да гласуваме нито за тези, нито за вас, нито за едните, нито за другите. Това е огромен проблем, за който ние в момента решение нямаме. И това ми го казват нашите симпатизанти. На последните парламентарни избори "Синята коалиция" имаше 100 хиляди гласа, от тях 35 хиляди души гласуваха мажоритарно за мен в София, което е доста добър резултат. Румен Христов, който е един от хората, който обяснява как самостоятелното явяване е най-добрият вариант, в София има 17 хиляди гласа, национално има 1.95 процента. Тоест хората, които имат подобни резултати и които не се справиха, сега ни казват какво да правим.

 

Водеща: Сега, да ви върна на Иван Костов. Все пак обижда ли ви това, че в момента, в последните дни особено, всички говорят за това Иван Костов какво щял да направи и какво щял да не направи и как това ще се отрази на Съюза на демократичните сили? Никой не говори за това какво е направил Мартин Димитров.

 

М. Димитров: Защото очакванията там са по-големи. Ясно е аз какво съм направил. Значи, един човек като е последователен и всеки негов ход е в една и съща посока, както съм направил аз, нямаш и кой знае какви въпроси. Няма и недоверие, няма и неяснота. При Костов винаги има едно очакване най-накрая в един момент този човек да се реши и да пусне младите начело. И понеже го има това очакване, се задават тези въпроси. Аз му го казах и на него. Ако го беше направил, всички пречки пред обединената десница щяха да отпаднат. Защото вижте сега, да не се лъжем, за първи път тези хора поставят под въпрос бъдещето и на СДС, бъдещето и на ДСБ. Моят проблем е бъдещето на СДС, разбира се. . .

 

Водеща: Прав ли е Иван Костов, като казва, че възклицания от рода на - ей сега на СДС му олекна, като го няма Иван Костов, са израз на малоценност, на някаква комплексарщина?

 

М. Димитров: Не ме вкарвайте в същия дебат. Аз с Иван Костов няма да се занимавам. Искам да ви кажа следното нещо.

 

Водеща: Е, искате коалиция с него, пък няма да се занимавате с Иван Костов.

 

М. Димитров: Не, аз искам с ДСБ коалиция.

 

Водеща: А, искате ДСБ без Иван Костов?

 

М. Димитров: Не, не, не. Вижте, това са такива елементарни, елементарни неща. . .

 

Водеща: Ама не, дайте да уточним - искате ли да се занимавате с Иван Костов, или не искате да се занимавате?

 

М. Димитров: Не искам темата на разговор да е тази. Искам темата на разговор да бъде СДС и темата на разговор да бъде България. И мога да ви кажа следното нещо. СДС и "Синята коалиция" беше алтернативата, единствената възможна алтернатива, която аз виждах, на ГЕРБ. Силна алтернатива, която при очертаващото се несправяне на ГЕРБ можеше да каже - ето, тези хора не се справиха, идва редът на автентичната десница, която може да реши тези тежки проблеми на кризата. Това за мен беше ключът. А сега знаете ли оттук нататък какво следва в кампанията? В цялата кампания от тук до парламентарните избори ще ни задават журналистите един въпрос - хубаво, и защо не се събрахте, какви са ви различията, защо едните се явяват така, другите по друг начин. Вкарахме се в един много глупав филм, за който ще се обясняваме от сега та чак до парламентарните избори.

 

Водеща: Аз не знам какво ще питат колегите. Аз ще ви питам пак - каква коалиция искате с ДСБ, искахте с ДСБ, коалиция с ДСБ с лидер Иван Костов, или коалиция с ДСБ с друг лидер, който не се нарича Иван Костов?

 

М. Димитров: Най-идеалният вариант, най-идеалният вариант за нас беше да има коалиция с ДСБ, "Синя коалиция", в която Иван Костов да направи крачка настрани. Това беше най-идеалният вариант за българската десница. Тогава можеше да претендираме за много висок резултат на следващите парламентарни избори и буквално можеше да бъдем в една изключително добра и комфортна ситуация. Това беше най-идеалният вариант. Вторият вариант беше въпреки всичко пак да я има "Синята коалиция", тъй като нейното разваляне не може да бъде обяснено по никакъв начин.

 

Водеща: Сега, друго да ви питам, кажете откровено, като лидер на СДС тежеше ли ви това, че почти никой, да не кажа никой, от някогашните лидери на СДС не ви подкрепяше, нито Надежда Нейнски, нито Петър Стоянов. Сякаш през годините във ваше лице те не видяха авторитета, който трябва да лидира СДС и който те трябва да уважават.

 

М. Димитров: Дълбоко грешите.

 

Водеща: Надявам се да греша.

 

М. Димитров: Петър Стоянов е човекът, който настояваше да се кандидатирам за председател на СДС. Той дори ме е предлагал и е подкрепял много от решенията, които сме вземали. Петър Стоянов зае друга позиция след като ние решихме да обединяваме българската десница. Колкото до Надежда Михайлова, ние вчера, или онзи ден по-точно, водихме битката заедно рамо да рамо. Тя като председател на СДС стана пред Националния съвет и каза, че пътят към обединение е единственият правилен. Тоест бяхме заедно и водихме битката заедно. Не знам как сте останали с токова впечатление.

 

Водеща: Ами, по, как да кажа, скорошните изявления. Надежда Михайлова не коментирам, но. . . ето, и на Петър Стоянов, който буквално преди една седмица каза, че ако съществува такова обединение между ДСБ и СДС, той лично няма да гласува. Какъв по-ярък знак от едно от знаковите лица за СДС. . .

 

М. Димитров: Петър Стоянов, аз вчера казах на вас, медиите, което ще го повторя и сега, преди време, когато с него водихме дълъг разговор. . . аз никога не съм крил, че когато Петър Стоянов беше председател на СДС, получи моята огромна подкрепа във всеки един смисъл, работихме заедно и хвърлихме всички възможни усилия. СДС се яви тогава само, 2007-а, начело с Петър Стоянов, на европейските избори и изкарахме една голяма нула. Това беше резултатът. Та с Петър Стоянов сме имали дълги разговори, тъй като аз съм му казвал много пъти, че десницата трябва да е обединена и е въпрос на време по-старите лица, с които той има проблем, да си тръгнат и да останат младите начело на тази десница. Но неговият дневен ред очевидно е различен. Той говори много между другото за бъдещето на СДС, но не дойде на този Национален съвет, за да си каже открито мнението в очите на хората. Говори през медиите, някакви вечери там са се организирали и са си говорили, но той не дойде пред хората да си каже позицията. . .

 

Водеща: Всъщност откакто подадохте оставка като лидер на СДС, с Иван Костов чухте ли се, разговаряхте ли?

 

М. Димитров: В парламента се видяхме вчера. Сега въпросът вече е друг. Сега въпросът за СДС, за да го има СДС, което е най-важният въпрос, е да се случат няколко неща. Първо, да бъде отрязано това влияние от ГЕРБ. Нито една партия, която и да било тя, няма значение дали е ГЕРБ, ДСБ или която и да било, може да има такова влияние върху Националния съвет. Това е първото, което трябва да се случи. Второ, трябва да изберем лидер, който да има потенциал и да има шанс да влее нова енергия във вариант на самостоятелно явяване. . .

 

Водеща: Кога, в какви срокове трябва да бъде избран нов лидер на СДС?

 

М. Димитров: Това може да стане в срок от. . . първо, временен лидер може да бъде избран много бързо. А постоянният лидер трябва да бъде избран до 3 месеца, което е до 15 август на практика.

 

Водеща: Кой според вас е достоен да бъде лидер на СДС, ваш наследник?

 

М. Димитров: Има. . . аз имам две имена на хора, които са достойни и с много огромен. . . вижте, няма да крия, г-жо Марчева, от вас, че аз отдавна готвя свой наследник, тъй като за разлика от миналите. ..

 

Водеща: Г-н Димитров, кога станахте лидер на СДС, та готвите свой наследник? Вие сте млад човек. . .

 

М. Димитров: Ще ви кажа следното нещо. . . Ами, три години и половина, г-жо Марчева.

 

Водеща: Недейте така, вие сте по-млад от мен.

 

М. Димитров: Г-жо Марчева. . .

 

Водеща: Да.

 

М. Димитров: . . . лидерите на партиите, на демократичните партии, не трябва много да се застояват.

 

Водеща: Е, все пак, недейте така. . .

 

М. Димитров: Три години и половина, дайте си сметка. . .

 

Водеща: Вие сте от три години и половина, недейте. . .

 

М. Димитров: От повече от година. . .

 

Водеща: Все пак в политиката трябва да има някаква приемственост. Прощавайте, че ви прекъсвам. Слушам ви, да.

 

М. Димитров: Благодаря ви за вашето мнение. Наистина благодаря, възприемам го като добра оценка.

 

Водеща: Така е.

 

М. Димитров: Та повече от година аз имам идея кой трябва да бъде следващият председател на СДС.

 

Водеща: Кой е той?

 

М. Димитров: Сега имам. . . Няма да ви кажа, разбира се, името в момента. Но имам следния проблем. Тези двама души, които смятам, че имат много голям потенциал и могат да бъдат силен лидер на СДС, като видяха последния Национален съвет и като видяха, как да го нарека, разложението, което там имаше, и липсата на дебат, липсата на тези, нямаше тези на практика, в момента и двамата кандидати не желаят да участват. И най-важната ми задача оттук нататък е да се опитам да убедя единия или другия от тях да участва и да бъде силен председател на СДС. Ако ние изберем просто някой човек, за да има, за да има лидер, особено при самостоятелно явяване, поемаме много големи рискове.

 

Водеща: Когато формално престанете да бъдете лидер на СДС, ще престанете ли да бъдете и съпредседател на "Синята коалиция"?

 

М. Димитров: Не. . . ето това е важен въпрос от ваша страна. И това трябва да го знаят всички наши симпатизанти. Като съпредседател на парламентарната група аз оставам член на ръководството на СДС, така че ще следя изкъсо, ще задавам всички неудобни въпроси и ще гоня до дупка всички хора, които се опитват да продават СДС. До дупка ще ги гоня. И, разбира се, ще направя всичко възможно, надявам се да има такава сериозна кандидатура за председател, ще направя всичко възможно този човек да бъде избран и да застане начело на СДС. . .

 

Водеща: Ще оцелее ли парламентарният формат "Синята коалиция" до края на мандата на това Народно събрание?

 

М. Димитров: Разбира се, няма причина този формат да бъде разделян, макар че ме информираха вече, че има такива идеи. Това просто няма да стане. Отсега искам да кажа на кукловодите да не си губят времето, това няма да стане.

 

Водеща: В личен план не се ли притеснявате, че подавайки оставка като лидер на СДС, тръгнахте към, нали няма да ми се обидите, политическото небитие?

 

М. Димитров: О, не е вярно това нещо, г-жо Марчева. В България много хора се вкопчат за политиката, каквото и да става. Отиват, губят, падат, някакви катастрофи, те казват - не, аз си оставам. Това винаги ме е дразнило и не ми е харесвало. Човек може да работи на всякакви позиции, особено в една демократична партия. Аз бях три години и половина председател на СДС. Знаете ли, че това е един от най-дългите мандати за последните 20 години? Заедно с Надежда Михайлова и Костов сме били най-дълго председатели на СДС. Всички други. . . примерно Петър Стоянов е бил за два пъти по-кратък период от мен председател на СДС. Така че важното е другото в този живот и в политиката - да си опазиш името, да си опазиш репутацията, а не със зъби и нокти на всякаква цена да стоиш на даден пост.

 

Водеща: Последен въпрос, отново провокиран от политологичен анализ в днешната преса. Антоний Гълъбов - сините са изчерпан проект, техните избиратели бавно, но сигурно вървят към ГЕРБ.

 

М. Димитров: Този риск го има. Антоний Гълъбов е един много сериозен и тежък политолог. Само че и вие, и той трябва да признаете, че ние сме много важен генератор на политика и на политики. Въпросът е, че зад тези политика и политики трябва да застанат честни хора. Това е най-важното. И ако с нещо се гордея, е, че в моя мандат СДС не беше зависимо от никакви разбойници, мафиоти и олигарси. Оттук нататък обаче трябва да бъде отрязано това влияние, тежко влияние на ГЕРБ, което виждам. Иначе как да убедим хората да ни последват?

 

Водеща: Вие в състояние ли сте да отрежете това тежко влияние на ГЕРБ?

 

М. Димитров: Аз ще бъда един от хората, които ще работят за независима и силна десница.

 

Водеща: Винаги съм била с впечатлението, г-н Димитров, че вие сте по-близкият до премиера, по-диалогичният с премиера в сравнение с другия лидер на "Синята коалиция" Иван Костов. . .

 

М. Димитров: Ето, веднага ще ви кажа следното нещо. Убеден съм, че Борисов няма нищо общо с това влияние, за което говоря. Убеден съм, че ако има човек, който се занимава с тези неща, това е Цветанов. В това съм сигурен.

 

Водеща: Всички така казвате. . .

 

М. Димитров: Тъй като питате. . .

 

Водеща: И РЗС, и Волен Сидеров казват така.

 

М. Димитров: Ами, знаете ли какво означава това? Че това истината.

 

Водеща: Добре. Благодаря ви за този разговор. Мартин Димитров, лидер на Съюза на демократичните сили в оставка, съпредседател на "Синята коалиция", в първо интервю, нали не бъркам, след като подадохте оставка от позицията си лидер на СДС.


 Виж видеото тук.

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...

thumb 13.05.2012

Мартин Димитров: Несправяне...

От 2001 г. България навлезе в един период на постоянен популизъм, т...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...