Мартин Димитров: Искаха да легитимирам срамна коалиция с НДСВ

17.05.2012

Insert thumbИнтервю на Мартин Димитров във вестник "Преса"

На кого сипа СДС сол в раната, за да се задейства този „план за унищожение на партията", както сам го наричате, г-н Димитров?

-  Задействаха наистина този план за унищожение на СДС. Три години имах инструменти и намирах начини да спирам подобни процеси. Този път натискът явно е бил толкова голям, че много хора, които не смееха да ме погледнат в очите, гласуваха срещу Синята коалиция. Без аргументи. После от срам гледаха да избягат от заседанието на Националния съвет във вторник. Тези хора си представяха, че аз ще продължавам да бъда председател на СДС след това. И те правят коалиция с НДСВ, ВМРО-НИЕ и други партии, които са загубили репутацията си, и аз трябва да я легитимирам тази коалиция. Аз не мога да допусна това и подадох оставка.

-  Върху кои хора е оказван натиск? И от кого?

-  Оказван е огромен натиск. Решението на Градския съвет на СДС в Пловдив е „за" Синята коалиция, а на Националния съвет те гласуваха против. Решението на Областния съвет в Благоевград е „за" Синята коалиция, а после гласуват против. За да не си спазват решенията, значи някой много сериозно ги е притискал.

-  Избягвате да говорите с имена. Кой е този някой?

-  Всички структури, които са в коалиционни споразумения с ГЕРБ, гласуваха срещу Синята коалиция. ГЕРБ искат да махнат всички конкуренти.

-  Толкова ли ги е страх от СДС?

- Не става въпрос за страх или нестрах. Те ще губят доверие, ще имат много проблеми. Това, което искат, е накрая да се избира между ГЕРБ и БСП. И хората ще си кажат: „Да, бе, ГЕРБ не можаха да свършат работа, обаче за комунистите ли да гласувам? Айде, ще дам гласа си за ГЕРБ." Затова искат да я няма Синята коалиция.

-  Това означава, че ще посегнат и на групата в парламента?

-  Това е следващата стъпка. Искам отсега да ги предупредя, че това няма да стане. Извън Лъчезар Тошев (бел. ред. - депутат от Синята коалиция) не виждам друг човек, който би изпълнил такова искане. Каквото искат да правят,  парламентарната група ще остане.

- Лъчезар Тошев е от другия отбор, който във вторник на практика победи, така ли?

- Аз не знам дали, като буташ СДС  в бездната,  си  спечелил нещо.

-  Имаше ли по-ранни индикации за това, което се случи във вторник?

- Когато нещата са опирали до аргументация и убеждаване, а не до стимулиране, хората чуваха аргументите ми. На заседанието на Националния съвет участниците в него бяха като зомбирани. Имам чувството, че някои директно ги е „стимулирал"

- С какво?

- Няма как да знам. Но за първи път съм много притеснен и смятам, че тези хора (бел. ред. - гласувалите срещу Синята коалиция) поставят под въпрос съществуването на СДС.

-   Вие казахте, че една от най-големите грешки на все още  коалиционния  ви   партньор Иван Костов е, че не се оттеглил. Това е и основният мотив, с който бе отхвърлено споразумението с ДСБ. Говорихте ли с г-н Костов преди заседанието във вторник, обяснихте ли му как стоят нещата?

-  По тази тема сме говорили много пъти. Казвал съм му директно мнението си. Но трябва да се признае, че неговия Национален съвет не успяха да го манипулират. Докато нашият е тотално пробит. Това е тъжно.

- Защо се получи пробойна-та при вас?

- Оказа се, че срещу подаръци тези хора са готови да жертват СДС.

- Мислите ли, че нещата могат да се обърнат? Сега ще се избере един временен лидер до организиране на вътрешнопартийните избори. Т.е. има ли време СДС да тръгне в положителната според вас посока?

- Ако нещата зависят от редовите членове, които два пъти са ме избирали на преки избори, съм убеден, че може да се обърне резултатът.

- Т.е. те не могат да бъдат манипулирани, така ли?

-  По-трудно. Имайте предвид, че и мен този Национален съвет в този му състав никога няма да ме избере за председател заради различията за бъдещето на партията, които имаме.

-  Но те сега искаха да останете начело на партията...

-    Да,    защото       имат нужда от някой, който има честност, почтеност, и се    надяваха аз да легитимирам бъдещата им срамна коалиция (бел. ред. - с НДСВ и ВМРО-НИЕ).

- Т.е. да платите цената.

-  Да. Но аз не мога да си го позволя - нито в личен план, нито да го причиня на СДС.

- А бихте ли се кандидатирали отново за лидер?

- Не, не бих. Но има хора, които са с необходимите качества и които ми се иска да бъдат сред кандидатите за следващ лидер на СДС. Само че тези хора, като видяха падението, не искат да участват. Това ме притеснява. Не знам как ще го реша този проблем.

- Кого визирате?

-  Няма да кажа. Категоричен съм! {б.а. - вероятно става въпрос за  приближения  до  Димитров Найден Зеленогорски)

-  Разочарова ли ви поведението на Румен Христов, който беше кандидат за президент и ръководството направи всичко възможно в кампанията за това той да постигне нещо повече. Сега той се обръща срещу вас?

-  Лошото е, че хората, които изкараха 1,8% на президентските избори, сега получиха мандат да повторят този резултат. Тези, които не успяха да докарат и 2% на вота, сега ще работят за представянето на следващите парламентарни избори. Това е смайващо.

- Те вярват, че ще успеят. На какво се базира тази увереност?

-  Попитайте тях, за мен е необяснимо.

- Ако вие сте сбъркали и решението СДС да поеме по самостоятелен път се окаже правилното, как ще постъпите?

- Ще бъда най-щастливият човек на света. Само че аз видях резултатите от самостоятелното явяване на СДС два пъти. Първият път беше през 2007 г. начело с Петър Стоянов - тогава беше тотална нула! Миналата година на президентските избори на практика се явихме сами и пак нула. Ако се направи и срамната коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, то ще бъде голяма падение.

-  Водени ли са разговори вече с НДСВ, за да го твърдите толкова убедено?

-  Да, водени са. Нашият шеф на   предизборния   щаб   Борис Марков без оторизацията и съгласието на ръководството ги е водил.

- И според вас е постигната договорка?

-  Да. Тези срамни договорки трябва да станат ясни. Вижте, каквито и да са ДСБ, ние отговаряме на въпроси само за едно правителство -нашето. Ако се направи коалиция с НДСВ, ще бъдат задавани въпроси за правителствата на НДСВ и тройната коалиция. Това са срамни, тежки въпроси.

- Все пак СДС беше в опозиция и тогава.

-  Ние сме били може би най-яростната опозиция на тези правителства. Това ще предаде историята на СДС и ще ни постави в трагикомична ситуация Не мога да бъда част от това.

-  Вие лично как реагирахте на писмото на Христина Христова от неделя, когато тя открито предложи на СДС съюз?

-  Аз няма да крия от вас, че Христина Христова в чисто личен план ми е симпатична. Но НДСВ е партията, която беше част от тройната   коалиция,   по   време на която корупцията в България видя невиждани размери. Няма как това да бъде забравено.

-  Каква е ролята на Петър Стоянов в този процес, който тече в СДС? Миналата седмица той за първи път много остро и категорично застана срещу съюза ви с Иван Костов.

-  Петър Стоянов ми каза преди време в личен разговор, че трябва да се разделим с Костов. Аз директно му отговорих: „Тогава СДС не влиза в парламента." Няма да забравя той как отвърна: „Няма проблем. СДС не влиза, но и ДСБ не влиза и започваме да градим десницата на чисто." За мен това е план за нашето унищожение, а не план за нашето спасяване.

-  Кога информирахте Иван Костов за решението на Националния съвет? Чухте ли се с него?

- Днес (бел. ред. - вчера) разговаряхме директно в парламента.

-Той как реагира?

-  Нямам намерение да го коментирам.

-  Добре, какво ще правите оттук насетне?

- Единственият добър шанс за СДС е моралните и разумни хора да се кандидатират за председател на СДС. Иначе тежко ни и горко

- Кога трябва да се проведат новите вътрешнопартийни избори?

- Сега ще се избере временен лидер измежду състава на Националния изпълнителен съвет. Аз също съм вътре. Ще наблюдавам всичко изкъсо. Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС.

- А ако ви посочат вас за временен лидер? Възможна ли е такава хипотеза, при положение че  не са искали изобщо да подавате оставка?

- Знам, че имат големи мераци в тази посока, но това няма как да се случи. Тези хора, които нанесоха този тежък удар върху СДС, сега с лицата си трябва да застанат начело - Румен Христов, Цанко Цветанов (бел. ред. - председател на САС-Варна), Борис Марков.

-   Три  години  и  половина начело на СДС е доста дълъг период за един лидер на партията. С какво най-много се гордеете?

-  Най-много се гордея с това, че по време на моя мандат СДС беше  независим  от  мафията, олигархията, разбойниците. За три години СДС има здрав двигател за правене на политика и доста свестни хора, но сега загуби.

-  Очаквате ли заради тези спорове отлив на избиратели? След президентския вот това беше основният извод - ако десницата е заедно, избирателите ще гласуват.

-  Самите хора ни го казваха това. Имайте предвид, че много от нашите избиратели, включително от София, имат много забележки към Костов. Собственият ми баща има тежки упреци към Костов, те са колеги от УНСС. Но всички тези хора, които не искат Костов, искаха дясно обединение, защото това ни връща към старото силно СДС. Вие представяте ли си как ще изглеждаме електорално с временен председател Румен Христов или Борис Марков, или Цанко Цветанов?! Положението отива на трагикомично.

 Интервю на Мария СТАЛЯНОВА 


Tags: Мартин Димитров, Синята Коалиция

Още по темата

thumb 25.10.2012

Борис Марков: „Тримата от з...

СДС трябва да се яви самостоятелно на вота.Европейски доходи за бъл...

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 19.05.2012

Борис Марков: Нямам лидерск...

Десният избирател стана болезнено прагматичен и той иска да чува мн...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...