Мартин Димитров: По-добре седми блок на АЕЦ "Козлодуй", отколкото АЕЦ "Белене"

29.03.2012

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС Мартин Димитров за Българско национално радио, програма "Хоризонт"

Водещ Петър Волгин: Припомням ви, че тази сутрин болшинството български депутати отхвърлиха предложението на съпреседателите на парламентарната група на "Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов по повод строителството на АЕЦ "Белене". Интересното беше, че това предложение беше отхвърлено с въздържал се, т.е. нямаше гласували против. Имаше гласували въздържал се. В следващите минути ще разговаряме с Мартин Димитров, който освен съпредседател на "Синята коалиция" в парламентарната й група също така е и председател на енергийната и икономическа комисия в парламента. Добър ден, г-н Димитров.

 

Мартин Димитров: Здравейте.

 

Водещ: Всъщност вие защо поискахте да бъде изслушан министър-председателят и да има дебат по темата, при положение че решението вече е взето, ние вече чакаме то просто да ни бъде сведено, нали така? Какъв дебат може да има при това положение?

 

М. Димитров: Само че имайте предвид, че подобен сценарий на взети решения от ГЕРБ ни разказват вече 3 години, и се оказва, че решение няма и нищо не е взето в крайна сметка. И това е неуспешен сценарий, и неправилен начин за правене на политика по важните  енергийни проекти. Между другото днес премиерът Борисов ще дойде на  икономическа комисия и ще бъде между 14.00 и 14.30 часа. По негово желание ще говори за газовата връзка с Турция, друг много важен въпрос, който би ни позволил да купуваме газ на по-ниски цени.

 

Водещ: А това ще бъде закрито за журналисти между другото, защо е закрито за журналисти?

 

М. Димитров: Ще бъде закрито. Ами, по настояване на премиера, явно са водили някакви конфиденциални разговори с премиера на Турция или с други заинтересовани страни и се смята, че подобни разговори не могат да бъдат представени официално пред българските медии и пред обществото. Но важното е да има връзката през Турция. Аз очаквам на това изслушване да бъде засегната и темата "Белене", лично аз, и ще видим дали съм прав.

 

Водещ: Със сигурност ще бъде засегната, поне така беше казано - че след като той съобщи на депутатите от комисията решението на българското правителство, след това ще го обяви и публично. Вие какво очаквате, все пак вие сте достатъчно навътре в темата и сигурно имате някакво предположение какво ще е най-вероятното решение?

 

М. Димитров: Аз ще ви кажа най-доброто решение за България. Най-доброто решение за България е този реактор, по който се работи и са дадени пари, инвестирани са доста сериозни публични средства на българските данъкоплатци, или да бъде сложен в "Козлодуй", или да бъде продаден. Ако има добра оферта за продажбата на този реактор, той спокойно може да бъде продаден. Ако няма, да бъде сложен като седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Едно такова решение ще бъде 2 - 3 пъти по-евтино в сравнение със строежа на централата в "Белене".

 

Водещ: Това технологично възможно ли е да се случи в някакви бързи срокове?

 

М. Димитров: Напълно. Значи, вижте, нас бързи срокове не ни вълнуват, защото балансът е подсигурен до 2025 г. Това го имам черно на бяло в различни доклади на държавни институции. Тоест хората, които искат бързи решения, заблуждават гражданите на нашата страна, че едва ли не сме в някаква кризисна или друга особена ситуация и трябва да се търсят бързи решения. Няма такова нещо. Няма такава необходимост. Отникъде не следва такова нещо. Така че спокойно имаме времето, ако не успеем да продадем този блок някъде в...този реактор някъде в Азия примерно, където има търсене в момента, той спокойно може да бъде сложен като седми блок на "Козлодуй" и това ще между 2 и 3 пъти по-евтино, както ви казах. И съответно, забележете, токът, който ще произвежда, ще бъде поне два пъти по-евтин от тока, който ще бъде в "Белене", което в крайна сметка вълнува българските граждани.

 

Водещ: Това е най-важното, да. А защо всъщност като го сложим в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде по-евтин ток, ако е в "Белене" ще бъде по-скъп?

 

М. Димитров: Веднага ще ви обясня. Защото едно е да имаш изградена централа, да имаш изградена връзка с енергопреносната мрежа, да имаш там специалистите, да е изградена помощната структура, друго е да почнеш от гьол да правиш атомна централа. Като вземеш от гьол да правиш атомна централа, е ужасно скъпо. Има и нещо друго важно. Като се срещах с колеги от Чехия, те ми казаха, че са имали подобен въпрос като нашия дали да правят нова централа, или към съществуващата да добавят блокове. И са казали, техният анализ показва, че винаги е много по-евтино да добавиш допълнителен блок към съществуваща централа и от гледна точка на сигурността, която е...за атомните централи знаете има големи разходи по поддържане на сигурност. А между другото трябва да отчетете, че и "Белене" е на много по-рисково място от гледна точка на сеизмичната активност, тоест "Козлодуй" е на  много по-сигурно място съответно, и за да се строи атомна  централа в Белене на сеизмично по-опасно място изисква  допълнителни разходи за подсигуряване на площадката и на реакторите. Така че всички тези аргументи, които ви ги казах, събрани заедно, казват или водят до извода, че допълнителният блок в "Козлодуй" ще доведе до два пъти по-евтин ток, което в крайна сметка е целта, защото хората това искат, искат хем да имат ток, но хем и да е евтин, нали разбирате?

 

Водещ: А кой ще извършва строително-монтажните работи, ако се стигне до този вариант за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", коя фирма?

 

М. Димитров: Ще бъде направен конкурс, според мен, ако се сложи и допълнителен блок на АЕЦ "Козлодуй", ще има, ще се появят и инвеститори за първи път, както за "Белене" такива няма, за "Козлодуй" ще се появят и инвеститори, тъй като, когато един

проект е рентабилен, успешен, се намират и чужди инвеститори, които да се включат и да поемат разходите, които трябва да бъдат направени. Това е също допълнителен аргумент за едно такова решение, а кой ще бъде самият изпълнител на проекта, който вие питате, ще има процедура по закона за обществените поръчки, който представи най-добри оферти, той ще бъде изпълнител.

 

Водещ: Как гледате на тази идея, която от вчера циркулира в пространството, в "Белене" да има газо-турбинна централа вместо АЕЦ. Това дали е възможно?

 

М. Димитров: Аз напълно подкрепям, напълно подкрепям, ако си спомняте през месеците, които сме обсъждали, включително и с вас, г-н Волгин, въпроса "Белене", ние сме предлагали от СДС едно такова решение, защото има площадка, а една газова централа винаги е интересно,разумно решение и бих казал ефективно решение, така че спокойно на площадката на "Белене" може да бъде направена една газова централа.

 

Водещ: Тази газова централа, ако бъде направена, разбира се, тя отново ще работи с природен газ от "Южен поток", нали така?

 

М. Димитров: Ами, ако, вероятно става въпрос, да, ще работи с руски газ, като начало, но ако бъде направена връзката с Турция и с другите съседни страни, ние ще можем постепенно да диверсифицираме доставките на природен газ и една такава газова централа ще може да работи и с друг газ. Хубавото на една газова централа е, че няма тези огромни инвестиции, които са характерни за атомните, от друга страна може да работи с газ, внесен откъдето и да е било, и така се използва и площадката в "Белене", така че това е едно доста разумно предложение.

 

Водещ: За газа от Турция, това специално е много интересен въпрос, както и заради секретността, с която е обвит. Защо според вас, така, до този момент не се е стигнало до свършването, до направяното на този проект и какво, какво се крие зад цялата тази секретност?

 

М. Димитров: Ще ви кажа, но разгледайте това, което ви казвам като мое лично становище, което не обвързва нито икономическата комисия, нито българския парламент.

 

Водещ: Да.

 

М. Димитров: Аз лично смятам, че газовите връзки на България със съседните страни се бавят поради огромното влияние на "Газпром" и това, че "Газпром" намира начини и канали да спира до момента развитието на газовите връзки. Ще ви кажа защо съм на това становище и ще се аргументирам.

 

Водещ: Да.

 

М. Димитров: И бившият, и настоящият министър, и Трайчо Трайков, и Делян Добрев, съм разговарял десетки пъти с тях, са категорично за  диверсификация и за връзки със съседните страни. Обаче постоянно има капани, постоянно има проблеми, постоянно се появява нещо, което не е наред, и моето лично становище, пак казвам лично мнение по тази тема, е, че руснаците намират механизми да спъват възможността България да има алтернативни доставчици. И ще ви кажа нещо повече - ако сте забелязали, г-н Волгин, всяка една от страните от ЕС, която успя да намали цените за доставка на природен газ от Русия, има алтернативни източници на природен газ.

 

Водещ: Аха.

 

М. Димитров: Всички, които успяха да смъкнат цените на доставките от Русия, имат алтернативни източници, а ние почваме сега да преговаряме за нов договор за доставки на природен газ от Русия, без да имаме нито една алтернатива, тоест ние им казваме свалете цената, при което те могат да отговорят - добре, ако ние не я свалим, вие какво ще направите, откъде ще купите, ако не от нас.

 

Водещ: Ама това е много интересно - след като министрите са изцяло "за" да има такива връзки, пък те не са били направени, значи, отнякъде другаде трябва да минава това влияние от страна на "Газпром".

 

М. Димитров: Аз казвам, че това влияние минава през необходимите съгласия и спогодби, които трябва да се постигнат. Очевидно влиянието на "Газпром" въобще по отношение на природния газ, ако щете в европейски план, е много сериозно и те не желаят страни като България да имат други алтернативи, казвам ви го по най-директния начин.

 

Водещ: Добре, и значи за финал да кажем, че вие очаквате да няма АЕЦ "Белене", а да има седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

М. Димитров: Аз казвам какъв е интересът на България, това е интересът на България, това е най-доброто решение. Ако някой вземе да строи "Белене", независимо че ще бъде с руски пари, това ще бъде заем, при много тежки условия, може да докара България до кризата, която виждаме в Гърция и в други европейски страни.

 

Водещ: Аха.

 

М. Димитров: То е доброто решение за България, дали ще бъде постигнато, ще видим.

 

Водещ: Да, още малко ще изчакаме, всъщност вие ще бъдете един от първите, които ще разберете официалното решение. Благодаря ви. Мартин Димитров, председател на икономическата и енергийна комисия в българския парламент.


Tags: АЕЦ БЕЛЕНЕ, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 28.09.2012

Емил Кабаиванов: Референдум...

Исканият от БСП референдум е закъснял и няма да реши никакви пробле...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...