Мартин Димитров: България е трета година в много тежка икономическа ситуация

19.03.2012

Insert thumbБългарско национално радио, Програма "Хоризонт", "Неделя 150",

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на лидера на СДС и шеф на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров.

Мартин Димитров:Здравейте.

Водещ:Имахте ли възможност, г-н Димитров, да слушате Делян Добрев, Йордан Костадинов за темата "Белене"?

М. Димитров:Признавам, че не ги слушах сега, но тяхното мнение ми е дълбоко известно. С г-н Добрев сме говорили десетки пъти по темата "Белене", така че ми е ясно неговото мнение, и също на г-н Костадинов, който беше в миналия парламент, ми е ясно и неговото становище, така че. . .

Водещ:Добре. Сега, новината - реакторът за "Белене" е готов.По-малко от месец пристига в България, не знам къде точно, далив "Белене", дали в "Козлодуй", дали някъде другаде.

М. Димитров:Ние трябва да си гледаме националния интерес. Ако този блок бъде монтиран в "Козлодуй", ще бъде три пъти по-евтино, три пъти по-евтино ще бъде. Създаването на. . .

Водещ:Не можело да стане бързо, лиценз и т.н.

М. Димитров:Ама закъде бързаме? Аз това питам. Кажете ми вие и ги питайте всички тези хора, които ви гостуват - закъде бързаме? Пети и шести блок на "Козлодуй". . .

Водещ: Ами, Турция например ще си направи атомна централа. . .

М. Димитров: Е добре, и какво като направи? Кажете, какво като направи Турция? Ние дефицит нямаме. . .

Водещ: Сега нямаме.

М. Димитров: . . . дефицит не се очертава. Т.е. няма смисъл от трескаво бързане. Да си подготвим този блок да бъде монтиран в "Козлодуй". . . Защото, вижте, когато правиш нова атомна централа, разходите са по две - разходите по свързване, по охрана, след това по затваряне, за специалисти, за допълнителна инфраструктура. Просто е ужасно скъпо, ужасно. Това ще натовари бюджета и данъкоплатците. . .

Водещ: Скъпо за България, да, бедни сме.

М. Димитров: Ужасно е скъпо. Значи, вижте, това с бързането е една измислена теза, която така нареченият енергиен октопод или група хора, които искат да взимат огромни комисиони, ни набутват. Няма смисъл да се бърза, няма смисъл от такова нещо.

Водещ: Значи продължавате по своя път - без "Белене", нали така?

М. Димитров: Без "Белене", а сегашното оборудване се монтира в "Козлодуй", там има площадка, която е подготвена. . .

Водещ: Като седми блок, нали така?

М. Димитров: Като седми блок. Подготвена е площадката, слага се блокът там и всичко е наред. И излиза два-три пъти по-евтино, три пъти по-евтино ви казах аз. . .

Водещ: Г-н Димитров, не ви ли е страх от Москва, от олигарси, от октопод, енергиен? Няма страх, така ли?

М. Димитров: Като се занимава човек с политика, трябва да казва истината. Да, понякога е опасно, защото хората, които искат да построят "Белене". . . става въпрос за страшно много пари, става въпрос за 10 милиарда евро, но тези пари искат да ги вземат от нас, г-н Конакчиев и от последния български гражданин. И имайте предвид, че ако СДС и "Синята коалиция" нямаше тази категорична позиция до момента, вече "Белене" щеше да е построен, те щяха да са го построили вече. Ако нямаше някой да задава правилните въпроси, да вади горещите кестени постоянно, досега да са го построили.

Водещ: Добре, признайте си, г-н Димитров, че имате го този доклад на HSBC. Имате ли го? Имате го.

М. Димитров: Доклада го нямам, но знам много за него.

Водещ: Е как така нямате го, пък знаете много?

М. Димитров: Ами, така става в живота понякога - нямаш доклада, обаче знаеш много неща. Въпросният доклад не дава категоричен отговор за "Белене". . . това, което е написано до момента.

Водещ: Ами, то може и в завършен вид докладът пак да не даде отговори, или?

М. Димитров: Ами, аз така допускам, че ще стане, защото много трудно може да бъде обоснован проектът "Белене". Той е толкова отчайващо неефективно скъп, че просто не може да бъде оправдан един такъв проект. Каквото и да пишеш, колкото и да си тенденциозно настроен, както и да се опитваш да представиш нещата, не може да го обосновеш, в смисъл много трудно може да стане това.

Водещ: Добре. Президентът Росен Плевнелиев има идея, надявам се, че не се е отказал от нея, някъде към края на март да свика Консултативния съвет за национална сигурност при президента на тема енергетика, "Белене".

М. Димитров: Ние поискахме от президента Плевнелиев. Това. . .

Водещ: А, ваша идея ли беше?

М. Димитров: Да, наша идея беше. Предложихме на президента Плевнелиев една от темите да бъде енергетика. И той прие. Защото, вижте, в края на март изтича срокът за взимане на окончателно решение по "Белене". И какво е решението? Виждате, че ние поискахме изслушване на премиера Борисов, той не се появи, отказа изслушване. И сега какво ще стане до края на март?

Водещ: Е, какво ще стане?

М. Димитров: Явно текат тайни преговори в тъмната стаичка, както беше и при тройната коалиция. В тъмната стаичка текат преговори и не знаем какво ще стане. То остава до края на месеца. . .

Водещ: Ама има ли някой, дето да знае? Май никой.

М. Димитров: Ами, в момента. . . в предишното правителство беше Станишев, сега е Борисов. Явно по този въпрос премиерите си правят някакви техни си сметки на тъмно. Това е.

Водещ: Сега, да ви попитам за икономическата комисия. Там говорите ли за цените на газа - сегашни, бъдещи?

М. Димитров: Единственото, което сме обсъждали. . . икономическата комисия в последната седмица имаше заседания в неделя, в понеделник и в сряда и в четвъртък. Така че аз се шегувам, че ние всеки ден заседаваме вече, но както и да е. Всеки ден заседаваме. По отношение на новите цени на природния газ, те могат да бъдат свалени поне с 15 процента. И ако искате от. . .

Водещ: Трайчо Трайков казваше така, да.

М. Димитров: И ако искате от мен да бъде поставена цел на правителството, 15 процента е минимумът. За успех може да бъде обявено намаляване на цените с 20 процента. Това ако бъде постигнато вече. . . Защото Русия продава. . .

Водещ: Максималист сте.

М. Димитров: Русия продава на България по едни от най-високите цени в целия Европейски съюз. Значи, на най-високите цени в целия Европейски съюз. Така че има условия за сериозно намаляване на цената.

Водещ: Да цитирам Трайчо Трайков, той казва - ако до края на март не бъдат намалени цените на газа по сегашните доставки с 10, 15 процента, не е казал 20. . . Значи не греша, не греша. . .

М. Димитров: Е, аз казвам 20. . .

Водещ: . . . за оставката, че е . . .

М. Димитров:. . . трябва да поставим. . . предвид, че продават в България на най-високите цени. А високата цена на газа означава висока цена на парното, високи цени на електроенергията, високи цени на много стоки, защото то се разпръсква ефектът. А 20 процента би бил един много добър успех. Нали трябва да се постави цел. Защото се водят преговори с Русия в момента и няма цел. Няма цел какво би било успех. Ето това. . .

Водещ: Сега с Турция ще видим преговори, да.

М. Димитров: Ето затова трябва да има цел. Целта е да намалим цената с 20 процента.

Водещ: Добре. Добре звучи. А с яйцата и с козунаците не се занимавате в икономическата комисия.

М. Димитров: Не се занимаваме, обаче искам да се обърна към министър Мирослав Найденов. С каквато стока се занимае този човек и започне да говори за нея, започва да поскъпва. Затова, знам, че той е ловец човекът, на лов да ходи, да не се занимава с различни стоки. . .

Водещ: Къде другаде да ходи?

М. Димитров: Където иска да ходи, само да не се занимава с цените на стоките, защото с каквото се захване. . . Ето, сега с яйцата се захвана човекът, те са рекордно скъпи. Тоест помните. . .помните, преди се захвана с едни стандарти "Стара планина", те с пъти поскъпнаха. С цената на хляба се беше захванал и той поскъпна рекордно. За нас това е министърът на поскъпването. Затова той най-добре да не се занимава. . .

Водещ: Ама пазите Дянков, имате му вяра и пазите Дянков. Ето, вестниците писаха, че май в Пловдив си е купил за 30 стотинки и малко след като си е тръгнал, секунди, яйцето скочило с една-две стотинки веднага. . .

М. Димитров: Затова Мирослав Найденов да не се занимава с цените на стоките, защото той е министърът на поскъпването. С каквото се захване, поскъпва.

Водещ: Къде, в днешен вестник май, а, да, видях го - седесари пак клатят "Синята коалиция". Клатите ли?

М. Димитров: А, няма, няма такава, напротив, няма такава драма. При нас има консолидация. . .

Водещ: Шефът на изборния щаб на партията Борис Марков искал. . .Не, имате Национален съвет на СДС във вторник. Ще говорите ли дали да прекратите участието си в "Синята коалиция", или това са ей така подхвърлени неща?

М. Димитров: Не, не, това са подхвърлени такива реплики. Винаги има хора, които подхвърлят реплики - къде добронамерено, къде недобронамерено. За мен ключовият въпрос е следният - кризата продължава. Виждате, България е трета година в много тежка икономическа ситуация. И въпросът е кой може да реши този сериозен проблем. . .

Водещ: Симеон Дянков. Вие никога не казвате нещо срещу него. 

М. Димитров: Симеон Дянков, Симеон Дянков. . .

Водещ: Справя ли се?

М. Димитров: . . . е един човек, един човек в едно. . .

Водещ: Не е човек, вицепремиер е. . .

М. Димитров:. . . правителство, което е тотално. . . Да, добре, вицепремиер, но в едно правителство, което тотално няма капацитета да измъкне България от кризата. Три години, виждате, имаха ГЕРБ, три години на власт. Пълната власт имат в държавата - и президент имат, и мнозинство в парламента имат, и кметове имат. . .

Водещ: Две години и четири месеца.

М. Димитров: . . . всичко имат.

Водещ: И осем месеца. . .

М. Димитров: И какво стана? За тези три години буквално затъване в кризата. Нищо не произведоха като резултати. Тоест вместо да. .. За същия период за миналата година Естония расте 7 процента и половина, Литва и Латвия с по 4 процента, Германия с 3, Словакия с около 4 процента. При нас растежът е минимален. Тоест икономическата политика на ГЕРБ се провали. Това е най-важното. А то като се провали тя, вече няма как да има ръст на доходите, няма как да има ръст на пенсиите. И всичко върви надолу, то оттам е целият проблем.

Водещ: Какви са ви отношенията с Меглена Кунева и "България на гражданите"? Тя казва, че следващата зима се очертава като по-тежка от тази при Виденовото правителство.

М. Димитров: Знаете ли. . .

Водещ: Като ниво на производство, ръст на безработица, свободен кредитен ресурс и т.н.

М. Димитров: Нямаме отношения с г-жа Кунева. Тя си прави някакви нейни си неща, ние си имаме наша категорична политика. Знам само, че беше част от тройната коалиция и г-жа Кунева.

Водещ: Благодаря ви. Пак да се чуваме. Мартин Димитров.

М. Димитров:Успех.

Водещ: И на вас.


Tags: Мартин Димитров, АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 28.09.2012

Емил Кабаиванов: Референдум...

Исканият от БСП референдум е закъснял и няма да реши никакви пробле...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...