Мартин Димитров: Стига експерименти със Сребърния фонд

19.04.2012

Insert thumbСДС ще поиска Народното събрание да изслуша вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков във връзка с намерението на правителството да инвестира част от парите на Сребърния фонд в държавни ценни книжа. Това съобщи за Дарик лидерът на сините Мартин Димитров. Той определи като „грешка" упорството на министър Дянков да прокара законовите промени за Сребърния фонд въпреки негативната позиция за тях от страна на Европейската централна банка /ЕЦБ/.

В интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе Мартин Димитров подчерта, че планираното от кабинета ново управление на парите в Сребърния фонд не само ще постави под съмнение финансовата стабилност на България и ще оскъпи предстоящото емитиране на еврооблигации от страната ни на международните капиталови пазари.

„Вратите ни са отворени, но само за хора с морал и достойнство, защото си спомням как на миналите парламентарни избори Прошко Прошков обикаляше София с една фланелка, на която пишеше „Absolut Kostov". Тогава той беше в ситуация на безгранична и огромна любов към своя лидер - какво толкова се промени?!?". Това коментира още Димитров по повод призива на общинския съветник на СДС в София Владимир Кисьов напусналите ДСБ да отидат в синята партия, вместо да търсят изявя в бъдещата формация на Меглена Кунева.

Да започнем с парливите теми на ежедневието след празниците. Макар парламентът все още да е във ваканция и да предстои една по-бърза политическа седмица предвид очаквания вот на недоверие, който трябва да се обсъжда в пленарна зала, ще говорим за теми, свързани с финансите на държавата, икономиката и политиката. Да започнем обаче с този анонс за идната работна седмица. Вие очаквате ли да се случи това обявено, прогнозирано намерение „Атака" да оттегли подписите си от внесения вот и практически идната седмица да не обсъждате нищо?

Не изключвам такова развитие. То ще бъде унизително за БСП, Станишев и „Атака", ако се стигне до него. Но тезата им за „Белене" е много слаба, така че разпадане на мнозинството или групата, която поддържа проекта „Белене", е нещо напълно очаквано. И бих казал, че това е и по-честното развитие, дори да не могат да докарат нещата до дебат.

Но така или иначе, допускате подобен ход от страна на един от вносителите на вота, сложил подпис под него?

Напълно. Вижте, Волен Сидеров с нищо не може да ме учуди.

Предстои в идните часове да научим каква ще е позицията на „Атака". Но пък да се фокусираме върху твърде важните теми, свързани с парите в страната, с финансовата стабилност. Тъкмо защото с действията си около Сребърния фонд, кабинетът май е на път да разгневи Европейската централна банка (ЕЦБ), ако съдим по онова, което получихме като позиция от тази институция.

Ние от СДС и Синята коалиция предупредихме миналата седмица, че се очаква негативно становище от ЕЦБ, защото тя винаги наблюдава спазването на правилата. Това, което прави правителството, е извън европейските правила, извън пазарните правила и по един доста глупав начин правителството нарушава стабилността и си отваря допълнителни пробойни, които в сложната ситуация в целия Европейски съюз могат да се окажат фатални. Това го казвам с цялото възможно безпокойство и загриженост. Не мога да разбера този инат откъде идва. Имам чувството, че на инат го правят.

Да кажем, че вчера имаше ново писмо на финансовия министър до Европейската централна банка. Той явно е доста настоятелен в защита на своите аргументи.

Нека да обясня, че управлението на ЕЦБ се състои от гуверньорите на банките от еврозоната, тоест това включва шефа на Бундесбанк, шефа на френската централна банка и така нататък, и така нататък. И когато българският финансов министър, в случая Дянков им праща писмо, с което иска да им обясни, че всъщност те не са разбрали какво са написали, е доста съществена грешка. Тъй като тези хора знаят какво пишат, знаят какво гласуват и ненужно са обиждани по този начин. И аз смятам, че те ще отговорят още по-гневно на това писмо, което в момента им е пратил финансовия министър, ако въобще решат да го разгледат. Или ще има гневен отговор, или ще оставят без всякакво разглеждане това писмо.

В ситуация, в която ти искаш да имитираш външен дълг, искаш доверието на финансовите пазари, да разгневиш Европейската централна банка - най-легитимния и уважаван орган във финансовия свят на Европейския съюз, си е откровена глупост. Това е все едно да искаш да вземеш кредит в България и междувременно БНБ да е пратила публично писмо, че ти имаш проблеми и ти да ходиш по банките да искаш кредити, при положение че българската национална банка ти е посочила публично, че имаш някакви проблеми.

Тоест прогнозата Ви е, че ще се отрази негативно на предстоящото емитиране на външен дълг?

Ще се отрази негативно. Дано да не е много негативно. Има наслагване на фактори. И без това въпросното вземане на външен дълг много и глупаво закъсня. Този конфликт с ЕЦБ беше абсолютно ненужен. Когато много институции ти казват, че грешиш, значи грешиш. Когато БНБ ти казва „Не го прави това", когато КФН ти казва „Не го прави това", когато повечето от водещите икономисти в България ти казват „Не го прави това", когато политически партии като СДС ти казват „Не го прави това", когато ЕЦБ ти казва накрая „Не го прави това", не пишеш писмо с което да им кажеш, че си прав, въпреки всичко, а просто казваш сгреших или дори не признаваш, ако трябва, но оттегляш този законопроект - нещо, за което ние настояваме, и продължаваш нататък, а не ставаш за смях и резил пред целия свят.

Да де, но това не се случва и очаквате ли това упорство да доведе до бламиране от страна пък на групата на ГЕРБ на това решение как да се инвестират парите от Сребърния фонд?

Много очаквате. То всъщност няма група на ГЕРБ. Има Бойко Борисов като премиер, като финансов министър, като група в парламента, това е един и същи човек. Тоест ако очаквате там да има хора на различно мнение по каквато и да е тема, без да искам да засягам никого, няма такова нещо. Да си говорим честно.

Да го преведем - очаквате ли Бойко Борисов да каже на групата да спре Симеон Дянков?

Първо, много е наивно да се смята, че това са идеи само на Симеон Дянков. Той има принос в тях, но има и други идеолози. Аз примерно се съмнявам, че всичко това става без пълното съгласие на Бойко Борисов. Между другото хората трябва да знаят, че нищо не става без пълното съгласие на Бойко Борисов в това правителство. Което води често до проблеми, когато един човек е в центъра на вземане на всякакви решения, които са много извън неговата компетентност и това води до наслагване на грешки. Така че да си мислят хората сега, както беше едно време за Сталин - те правят грешки, но Сталин не знае, сега правят се много грешки от правителството, но Бойко Борисов не знае... Тоест ако има такава представа, тя е изопачена и дълбоко невярна.

Да обобщим - Вие очаквате по-високи лихви по външния дълг, който се очаква да емитира България, тъкмо в резултат на този упорит ход от страна на Симеон Дянков?

Виждам, че искате да систематизираме рисковете. Първо, да, понижаване на кредитния рейтинг на България, което означава повишаване на всички възможни лихви не само за държавата, но и за хората и бизнеса и оттегляне на инвеститори. В писмото на ЕЦБ тези въпроси се споменават по най-дипломатичния и възпитан начин. Не можете да очаквате от такава институция да пише по друг начин, извън дипломатичния тон, но той е достатъчно ясен. Там се говори за възможно оттегляне на инвеститори от България. Което предвид крехкия лед, за което аз много пъти говоря, и опасността България да се превърне в Гърция, ако искате, в Испания или друга от проблемните държави в Европейския съюз, това е изключително глупаво.

Понеже говорим за Сребърния фонд, кратък коментар на онова, което е анонсирано и от днешната преса, и е заложено в по-дългосрочните документи на това правителство, че всъщност пенсиите, макар и с анонс да растат догодина първо, предизборно, второ, твърде плавно с около 2 на сто, нещо такова се вмъкна, на фона на коментарите, свързани с парите за възрастните, които управляват този фонд.

Пенсиите са ниски. Имам родители, познавам достатъчно пенсионери и възрастни хора. Обикаляйки страната, знам, че има огромен проблем с пенсиите. Само че за да увеличиш пенсиите, трябва да имаш растеж на икономиката. Ако икономиката ти не расте, нито един проблем не можеш да решиш нито пенсиите, нито образованието, нито здравеопазването, нито един проблем не можеш да решиш.

Казват, че пенсионерите са най-активните потребители и тъкмо икономическата активност от покупателната способност, ако там се пипа с инфлацията, оттам нагоре... Не беше ли грешка, че две години нямаше увеличение?

За да увеличиш пенсиите, първо, трябва да ти порасне икономиката. А не обратното. Първо трябва да порасне икономиката и после можеш да увеличиш пенсиите. Другото е невъзможно. Другото е все едно да ги нямаш едни пари и да ги дадеш. Не можеш да даваш или не трябва да даваш това, което нямаш. Защото давайки това, което нямаш, влизаш във вихъра на дълговата криза и в крайна сметка става Гърция. Гърция дълго време даваше това, което нямаше. И като даваш това, което нямаш, накрая фалираш и накрая вместо да увеличиш пенсиите, ги намаляваш.

Факт е, но и Вие не сте оптимист за особен растеж на икономиката.

Просто България няма адекватна дясна политика. И винаги има един тест за всяко едно правителство, което се определя за демократично дясно-центристко - ако в мандата няма висок растеж, значи това правителство нито е дясно, нито е демократично, нито постига резултатите си. Това вече можем да кажем за ГЕРБ: три години на власт няма растеж, нямат успешна икономическа политика. В същата среда вижте Естония - седем процента растеж. Вижте Литва и Латвия - над четири процента растеж. Вижте Германия - най-голямата икономика - три и над три процента растеж. В България е с пъти по-нисък растежът.

Кой спъва икономиката? Не сте особено критичен персонално към финансовия министър.

И към него разбира се имам забележки, но е много наивно, че един човек, който и да е той, било то и най-умният, може да поправи грешките на цяло едно правителство. Тоест едно правителство, като не е реформанторско, като не предприема правилните ходове, нито един човек не може да компенсира подобни грешки.

Иска ми се малко и за политика да поговорим и за онова, което става в дясното политическо пространство. Загледах днес едно интервю на Владимир Кисьов в пресата, който предлага на напусналите хора от ДСБ да отидат в СДС, защото за разлика от тъмносинята партия при вас го няма този поколенчески конфликт, както той определя част от проблемите в ДСБ. Каните ли ги и Вие и къде е стъпката към едно бъдещо обединение?

Вратите ни са отворени, но само за хора с морал и достойнство. Защото аз си спомням на миналите парламентарни избори Прошко Прошков обикаляше с една фланелка София, на която пишеше „Абсолют Костов". Тоест той тогава беше в ситуация на безгранична любов към своя лидер. Какво толкова се промени? Да, вратите ни са отворени, интервюто на господин Кисьов е доста добро и добре премерено, както и повечето му интервюта, но ние не искаме да вземаме хора, които са дълбоко конюнктурни и които винаги търсят по-голямото, по-тлъстото кебапче, които се озъртат постоянно за нещо друго, за нещо ново, оттук това кебапче, от там другото. Това е най-ужасното нещо на политиката, нещо, което не харесвам и не трябва да се случва в СДС. И мога да ви кажа следното нещо - най-хубавото нещо, което ни се случи като СДС през последните години, е, че извън властта цялата клиентела си отиде и останаха идеалистите, хора, които виждат кауза, които виждат мисия. И това на мен ми харесва.

Уви, обаче проблемът с привличането или връщането на старите ви гласоподаватели си стои. Така или иначе дори във формата Синя коалиция мнозина са тези, които се съмняват в дори прескачането на бариерата за следващия парламент.

Такова съмнение не трябва да има, тъй като последните социологически изследвания говорят за резултат между шест и седем процента на изборите, който, разбира се, не е достатъчен, малко е и показва, че има достатъчно много работа, която да бъде свършена. Но има един ключов политически въпрос и той е следният - кой може да извади България от тежката криза?

Ще ни върнете към 1997 година.

Не, ще Ви кажа, че хората са в СДС. БСП да са вадили България от криза? Не, те са вкарвали България в криза много пъти - и Луканов, и Жан Виденов, и Станишев.

За да вади обаче една партия страната от криза, тя трябва да влезе във властта, това е инструментариумът, който ви е нужен. Уви, тази формула - Синята коалиция, ще се запази ли и трябва ли да се запази. Защото мнозина и от симпатизантите на СДС, и от тези на ДСБ смятат, че това е едно изкуствено разделение.

Разделението е повече от изкуствено и е голяма грешка. Най-голямата грешка, която е правени в Българската десница, защото преди разделението имахме 18 на сто на избори, а след това нещата започнаха да се усложняват. Само през консолидация могат да се решат тези проблеми. Защото обикаляйки страната през 2009 година, преди да я има Синята коалиция, хората ме питаха „Сега за кое СДС да гласуваме, Мартине, за теб или за ДСБ?". Не можем да си поставяме симпатизантите и избирателите в такава глупава ситуация. Но искам да кажа следното нещо: да, необходим ни е двуцифрен резултат на следващите парламентарни избори, за да бъдем фактор и ние работим за това. И другото пак искам да повторя: не може без нас България да бъде извадена от кризата. ГЕРБ доказаха, че са абсолютно неспособни да свършат тази работа. И ако нещата продължават така, ще ставаме все по-бедни и все по-отчаяни. Затова понеже говорихте за връщането на хора в СДС, хората трябва да се върнат към първата си любов.

Хващам се за думите „не може да се извади страната от криза без нас". Това означава ли че се проектира възможност за следваща дясно-центристка коалиция с участието на ГЕРБ, който се сочи като основен играч и на следващия вот.

Честно е да кажем кое е забранено при нас, което другите партии не го правят. Коалиции с БСП и ДПС са забранени и недопустими, както 20 години сме постъпвали по този начин. Особено пък след като стана ясно ДПС какво е като организация. Защото в началото имаше съмнения, вече те са изоставени. Ние с тези партии не бихме направили коалиция на никаква цена, за останалите зависи вече от програми и план за реформи. Но искам да ви кажа, понеже слушах Кунева в една алтернативна медия, Кунева беше един от възможните кандидати на БСП за президент. Тя беше една от 30-те номинации. Намерих и си спомних интервю на Станишев, в което той казва, че оглежда Кунева като възможен президент. Тя беше министър на Сергей Станишев. Така че тя не може да бъде представител на дясното пространство, на дясно-център.

Вярно ли е, че ви измъква хора и ходи по вашите структури по места?

Първо, искам да кажа, че се гордея със СДС, защото ви казах, че останаха идеалисти, всички отказват. Това много ми хареса. Знаете ли колко хора от СДС й отказаха? Да, много неприятно ми стана, че хора от ДСБ приеха, признавам стана ми неприятно, защото аз съм гласувал примерно за Прошко Прошков и това е подмяна и на моя вот, но СДС отказва на Кунева. И правилно отказва, защото не може да си от СДС и да отидеш при министър на Станишев. Това е като при царя. Помните ли царя колко хора излъга и направи коалиция с БСП. Е пак ли това искаме да ни се случи?

Да Ви върна обаче на терена на Синята коалиция, защото от онова, което казахте дотук, разбирам, че май нова формула или опит за промяна в намеренията за някакъв нов тип обединение ще се мисли за след изборите? Или не, по-скоро сега. И Владо Кисьов лансира една идея: „Крайно време е да сложим нова марка, „СДС 2012" например, за да видят хората, че ето на, заедно сме".

Дискусията в СДС предстои, но моето мнение е, че трябва да бъде запасена Синята коалиция, дори да бъде разширена със съгласие, без спорове и различия. Защото хората трябва да има за кого да гласуват. Помислете, 20 години след прехода, без да искам да обиждам никого, но не може българската десница дори да се прави опит да бъде представена от Бойко Борисов и Меглена Кунева. И единият е бил в правителство, водено от царя - Борисов беше главен секретар. Кунева пък е била министър на Станишев. Не може това да е дясно-център, просто не е частно да бъде това.

Източник: Дарик


Tags: Мартин Димитров, Сребърен фонд

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...