Мартин Димитров: Имаме нужда от един много добър план за енергийна ефективност

10.04.2012

Insert thumbБНР, Програма "Хоризонт", "Нещо повече", 10 април 2012 година, 16.12 часа

 

Водеща Емилия Антова: В София днес се проведе национална кръгла маса под наслов "Топлофикацията в България в търсене на успешните модели за устойчиво развитие". Изказаха се различни мнения. Там беше също и председателят на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Мартин Димитров. Здравейте.

 

Мартин Димитров: Здравейте.

 

Водеща: Спомням си едно ваше изказване, че ключовият въпрос е как топлофикациите да станат по-ефикасни и вие специално твърдите, че има резерви в разходната политика на дружествата. Какво имахте предвид с това изказване?

 

М. Димитров: Може да има по-добро управление на дружествата. Тези, които нямат добра когенерация като софийската "Топлофикация", трябва да бъде изградена такава, което е в процес, и освен това има възможности за оптимизиране на разходите и за намаляване на загубите по преноса.

 

Водеща: Как ще се намалят загубите? Това е много стар проблем и много отдавна говорим за него и непрекъснато се твърди, че дружествата едва ли не инвестират страшно много пари за подмяна на някои съоръжения, само че не става ясно дали има контрол във връзка с разходването на тези средства, а от друга страна, отново се говори и непрекъснато се говори за това, че има загуби.

 

М. Димитров: Знаете ли, грешната политика, и тя не е от вчера, е, че постоянно се мисли за нови мощности за производство на ток и производство на топлоенергия, а не се мисли за намаляване на загубите във всичките видове енергийна ефективност. Намаляването на загубите е първата европейска политика и това не е случайно, т.е. всички първо мислят къде и как могат да намалят своите загуби, преди да мислят за нови мощности. Това е сбърканата концепция в България и вие може да я видите на всяко едно ниво, т.е. хората, много хора са мислили за "Белене", вместо да мислят как може два проекта "Белене" или поне един проект "Белене" да бъде изкаран през това България да стане по-ефективна и да не пилее ток, да не губи ток, да санира и сгради, да смени преносната си мрежа, да направи самите дружества по-ефективни и по-печеливши.

 

Водеща: Не мислите ли, че всъщност въобще не е и имало идея предишните години за построяване на "Белене". Оказа се, че доста пари са похарчени, а пък реално едва ли въобще са имали намерение да го строят. Важното е било да се усвоят едни пари. Така излезе на практика.

 

М. Димитров: Ами, на практика е така, госпожо, истината е тази. Дори ще призная пред вас, че с един колега икономист се бяхме хванали на бас. Той казваше следното нещо. Целта на "Белене" е не да има централа, а да се харчат едни пари дълги години. И то наистина се оказа така. Човекът се оказа прав. Това е един от водещите между другото български икономисти, Георги Ганев. Така че ви  казвам, че тази идея да бъдат похарчени пари и да няма централа е може би и при топлофикациите. А имаме нужда от един много добър план за енергийна ефективност, който ще намали реално сметките на хората, ако намалее пилеенето на енергия и станем по-енергийно ефективни. Тука ни е най-големият резерв като държава. Има го резерва във всеки панелен блок, в цялата преносна мрежа, независимо дали става въпрос за ток или за парно. Това ни е най-големият резерв, който ние трябва да използваме. А за целта трябва да насочим и в бъдещия програмен период голяма част от европейските фондове в тази посока.

 

Водеща: Тоест така, както в момента се санират сгради на все пак малко по-прилични цени, отколкото преди две-три години, същото твърдите, че може да се направи и по отношение на топлофикация, особено в панелните блокове, които не са малко в цялата страна в големите градове.

 

М. Димитров: Защото получавам, госпожо, всеки ден писма, а съм убеден, че и вас ви търсят хората и ви задават един и същи въпрос - как да намалим сметките. Сметките могат да бъдат намалени на първо място през мерки за топлинна ефективност, защото в един панелен блок, знаете, виждали сте, когато той е сканиран от камери, които показват неговото ниво на топлинна ефективност, той е на много ниско ниво, което означава, че има огромно пилеене на пари. Буквално парите ни изтичат през тази ниска топлинна ефективност. Буквално сме ограбвани всички ние. И когато се подобри топлинната ефективност, в един панел сметката би намаляла между между 30 и 50 процента и за ток, и за парно. И това би променило живота на много хора в България, тоест ще има реален резултат. Веднага след инвестицията.

 

Водеща: Така е, ако държавата поеме и чрез еврофондове, все пак да се поеме някаква част от тази инвестиция, защото много добре знаете, че хората не само че не са богати, но направо някои живеят доста мизерно в тези панелни блокове и няма да извадят няколко хиляди, защото ги нямат, за да могат, както се казва, да дадат своя принос за това.

 

М. Димитров: Знаете ли, има много европейски модели и ние ги изследваме един по един. Един от европейските модели, в някои страни мерките за енергийна ефективност са предприети, и то от частни фирми, срещу следния ангажимент - за определен брой години, в случая там е ставало въпрос за между 5 и 7 години, хората да продължат да плащат същите сметки за парно въпреки енергийната ефективност. И така се е избивала и без да плащат нищо за мерките по енергийна ефективност, които са саниране, знаете, на фасадата на сградите и смяна на дограмата. Тоест през един период от 5-7 години, в които се запазва старата цена, без енергийна ефективност, се е изплащала инвестицията. Това е един от моделите, който позволява да бъдат реализирани такива мерки, когато хората не могат да си го позволят. Между другото, повечето хора в момента не могат да си позволят такава инвестиция и остава вариантът или за това, което аз ви предлагам, или една значителна част да бъдат европейско финансиране, другата част да бъдат кредит, който хората да връщат за определен брой години. Но си заслужава пак. Знаете ли, сметнах за тези два милиарда лева близо, хвърлени за Белене, между 50 и 60 хиляди панелни блока можеха да бъдат санирани. Представяте ли си за какво става въпрос?

 

Водеща: Е, така е, ама едни другари трябваше да се накрадат предишните години. Вие също го знаете, предполагам.

 

М. Димитров: Знам много добре и затова през цялото време съм повдигал тази тема, и вие сте следили, знаете, за момент не сме преставали да задаваме този въпрос. Много жалко, че парите са пропилени по този начин. Между другото, ние настояваме сега за пълен одит на проекта и финансовата инспекция към Министерство на финансите да не се занимава с по-маловажни неща, а да си направи пълен одит на "Белене", защото е нелепо да има в парламента вот на недоверие по тази тема. Хората, на които трябва да им се потърси отговорност, сега внасят вот на недоверие, разбирате ли? Което. . . аз това казвам на правителството - вие сте виновни, защото като не им търсите отговорност, те ви търсят. Затова на тези хора трябва да им се потърси отговорност с всеки един инструмент, който позволява държавата.

 

Водеща: Така е, обаче преди броени часове по една телевизия в сутрешен блок премиерът каза, че трудно би могло да се потърси съдебна отговорност, просто, защото така са си измислили самите те преди време законите, че в момента и да потърсиш такава съдебна отговорност, тя просто не важи, защото такъв е бил законът.

 

М. Димитров: Сега, това, което казва премиерът Борисов, не е вярно. Аз говорих с юристи. Това е някакъв вид оправдание. Той да не търси оправдание, има достатъчно механизми за търсене на отговорност. Той не е прав в това, което казва. Да, този закон за амнистията вкарва някои ограничения, но въпреки това има други механизми, които могат да бъдат използвани. Така че търсенето на отговорност не трябва да престава. Аз пак ви казвам, един човек за сто лева нещо е направил и му търсят отговорност, тук за два милиарда искате. . . или някой иска да се разминат нещата. Не могат да се разминат, тъй като това е удар по българските граждани, по българската икономика, по българската държава и не може да се оставят нещата без търсене на отговорност.

 

Водеща: Ами дано да стане все някой ден. Още един последен въпрос по отношение на топлофикация. Знаете. . . съгласни ли сте всъщност с твърденията на заместник-министър Валентин Николов днес на тази кръгла маса? Едно от тези твърдения, че ще се обвържат хората така, че да няма право на отказ от топлофикация, взриви форумите в интернет. Четох много крайни мнения. Вашето разбиране по въпроса какво е?

 

М. Димитров: Аз смятам, че тук Николов е избързал със своето мнение, тъй като човек, дори като се ожени, има право на развод, дори като се ожени не му се отнема тази опция. Казвам го леко шеговито, разбира се, и вашите слушатели съм сигурен, че разбират иронията.

 

Водеща: Да, човек трябва да има право на избор, така е.

 

М. Димитров: Трябва да има право на избор, така че това е пресилено мнение и не бива да се стига в подобни крайности. Но аз съм за това да има всеки месец сметка и всеки месец да има проверка на реалната консумация, т.е. сметката всеки месец да отразява реалната консумация, тъй като тези прогнозни сметки наливат масло в огъня и ужасно много изкривяват реалната картина. И съм убеден, че това няма да оскъпи особено много услугата, но ще доведе до по-добро отчитане на топлоенергията, от една страна. Второто нещо, което задължително трябва да направим, е, аз вече ви казах и вие споменахте, намаляването на всички излишни разходи на тези топлофикации, намаляване на загубите по преноса, производството и т.н. Това са мерките, които реално трябва да бъдат предприети. Убеден съм, че това дето да нямало развод с топлофикация е просто една идея, която е много, много прибързана и в никакъв случай не трябва да се реализира.

 

Водеща: Така е, защото все пак чухме и обещание, че до две седмици ще има законови промени в това отношение. Тук даже колеги в "Хоризонт" коментираха, че дори да бъдат записани такива законови промени, приети от парламента, едва ли ще минат през Конституционния съд. Не зная вашето мнение какво е по тази тема.

 

М. Димитров: Ще бъде голяма грешка, ако се внесат такива промени. Аз няма да ги подкрепя. И не само че няма да ги подкрепя, ще убеждавам икономическата комисия, на която съм и председател, да не ги подкрепя, защото правото на избор е основно право в демокрацията и пазарната икономика. . .

 

Водеща: Г-н Димитров, като говорите за правото на избор и, така, и  се пошегувахте уместно с това, че човек може да се разведе със  съпруга си, а пък защо не с топлофикация, веднага бързам да ви цитирам и един последен въпрос, разбира се, няма как, свързан е с политиката. Все пак човек на ДСБ, г-н Москов, каза, че свято право на всеки е да намери своята индивидуална реализация другаде, след като не я е намерил в ДСБ. Знаете, визирам все пак напускането на хората от ДСБ. Не ви карам да коментирате това, защото не вие сте лидерът на ДСБ. Но все пак не милите ли, че оттук нататък до изборите ще ставаме свидетели на често политическо номадство?

 

М. Димитров: Аз не харесвам номадите и предателите и знам, че който е предал веднъж, ще предаде пак. Това е особеност на българската политика и е една лоша особеност. Трябва да се носи отговорност пред хората, които са те избрали. И не може днеска така, утре иначе, третия ден - някъде другаде. Те са вече като калинки прехвърчат тези хора. Всеки ден си менят вижданията и си менят партиите. Такива хора не ни трябват. И да ви кажа честно, по-добре да напускат, да си отиват, нямаме нужда от такива хора нито в СДС, нито в ДСБ, нито в "Синята коалиция".

 

Водеща: Да, хареса ми цитатът днес от пресконференцията, в която участвахте, в който казвате, че в политиката винаги има кебапчета и кебапчийски котараци, цитирайки ваш познат, доколкото разбрах.

 

М. Димитров: Да, кебапчийските котараци са много лош пример, защото винаги някой предлага по някое, друго кебапче, а човек трябва да си държи на морала, на принципите и на хората, които са те подкрепили. Защото хората като те подкрепят е огромна отговорност. Ще ви кажа честно, че избирателите на"Синята коалиция" не са толкова много, колкото на ГЕРБ например. Но това са интелигентни, високо интелигентни хора и ние им дължим лоялност, дължим, дължим на тези хора като са ни избрали ние да работим за тях, а не да прехвърчат тук-таме. . .

 

Водеща: От цвят на цвят.

 

М. Димитров: От цвят на цвят, да, точно така.

 

Водеща: Благодаря ви за това интервю. Мартин Димитров.


Tags: Мартин Димитров, АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 28.09.2012

Емил Кабаиванов: Референдум...

Исканият от БСП референдум е закъснял и няма да реши никакви пробле...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...