Мартин Димитров: Най-важният политически въпрос за мен е кой може да извади България от кризата

22.03.2012

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за в-к "Република"

Доротея Николова

 

-         Г-н Димитров, след Националния съвет на СДС във вторник в партията се чуха гласове за раздяла с ДСБ и самостоятелно явяване на изборите. Какво се случва всъщност?

-         СДС е демократична партия и е нормално да има всякакви становища, само че е важно решението. Ключово е каква посока ще приемем, когато през май гласуваме бъдещата коалиционна политика на СДС. Личното ми мнение, за което ще се боря и ще настоявам, е за дясно обединение, което включва ДСБ. В противен случай постоянно ще се спъваме в един и същи камък. Хората искат това дясно обединение – дори трябва да се помисли за неговото разширяване

 

-         Разширяване на коалицията? С кои формации?

-         Ние сме в началото на разговорите и затова не искам да издавам повече информация. Най-важният политически въпрос за мен е кой може да извади България от кризата. Защото БСП са доказали, че могат да докарат България до криза, но не и да я извадят. ГЕРБ три години напълно се провалят. Затова трябва да има едно стабилно дясно обединение, което да бъде алтернативата за изваждане на страната от кризата. В противен случай не изключвам и сценарий Гърция за България.

 

-         Кой инициира този дебат да продължите или не заедно с ДСБ?

-         Както казах, в една демократична партия има всякакви мнения. Тези мнения имат различна мотивация зад себе си – от най-благородната до най-нечестната. Ние трябва да вземем адекватни решения от гледна точка на това, което искат нашите съмишленици, избиратели и членове.

 

-         А какво искат избирателите ви? Усеща се, че те са разделени относно коалицията с Иван Костов.

-         Ситуацията е много проста - разделението между СДС и ДСБ е изкуствено. Никога не е трябвало да се случва такова разделение. Това са хора с еднаква ценностна система. Били сме заедно през годините и това разделение се е случило заради лидерски проблеми. Искаше ми се да мога да направя така, че никога да не го е имало. Най-доброто, което мога да направя сега, е да има обединение, което да връща към традициите и силата на десницата. И второ към това хората наистина да получат алтернатива за формация, която да ги извади от кризата.

 

-         Как виждате подобно обединение, след всички дразги помежду ви?

-         По ключовите въпроси за управлението на държавата имаме еднакви позиции. Но аз усещам, че има много хора, които искат да създадат интрига и да направят така, че да разделят Синята коалиция. От сега искам да им кажа, че виждам тези интриги. Те между другото са толерирани от много медии. Тук има едно външно планиране, което  се опитва да решава какво да се случва в СДС.

 

-         Външни фактори се намесват в решенията за съдбата на СДС? От къде идват опитите за влияние?

-         Да, усещам в момента опит за много сериозна външна намеса, което страшно много ме дразни, но ме и амбицира. А, тя идва от различни места, включително и от ГЕРБ. Но ние знаем как да се борим с такива явления и как да постигнем най-добрия за нашите съмишленици резултат. Няма да позволя различни партии и хора се месят и да дават своите идеи за планиране за това, което се прави в СДС. Просто са сбъркали адреса.

 

-         Някои от членовете на Националния съвет се обявяват пък за пълно сливане между двете партии в Синята коалиция, а двете ръководства да се оттеглят и да дойдат нови хора.

-         За мен след следващите парламентарни избори и след формирането на следващото правителство ще дойде на дневен ред и този въпрос. Както казах – разделението между ДСБ и СДС е било грешка. Но преди избори не бива да се правят такива неща. След тях обаче можем сериозно да помислим или за някакво много по-трайно коалиционно споразумение, т.е. да не се поставя този въпрос преди всеки избори, или за обединяване на двете партии, както беше преди 2004 г. Тогава СДС и ДСБ бяха една партия и се наричаха СДС. Предстои много сериозна, детайлна и мъдра дискусия по този въпрос.

 

-         А, проблемът с лидерството?

-         За да се върви в тази посока, е добре да се представят нови хора. Само толкова ще ви кажа за момента. Но това е въпрос, който ще се развива следващия парламент.

 

-         А вие как се чувствате начело на СДС? Спокоен ли сте, след опитите да бъдете свален на миналия Национален съвет?

-         Във всяка политическа партия има такива опити. Аз се чувствам абсолютно уверен и спокоен. Убеден съм, че правя това, което е най-добро за истинската десница в България. Знам, че съм единственият от основните партии, който не се е обвързвал с българската олигархия. А и този период на популизъм рано или късно ще премине. Хората ще поискат нещо сериозно и истинско и тогава нашите шансове ще бъдат много по-големи.

 

-         Ще имате ли сили да спрете разцеплението с ДСБ, защото броят на противниците на коалицията изглежда голям?

-         Обикновено битките, които съм водил съм ги печелил и нещо ми подсказва, че ще спечеля и тази. Между другото е добре решението да се вземе по-бързо, защото, както казах, виждам огромно желание за интриганстване.

 

-         Говорихте ли с Костов по този въпрос?

-         Сега от Националния съвет на СДС е даден мандат за преговори, аз спазвам правилата. Ще бъде излъчена контактна група. Структурирани преговори не сме водили, но аз знам, че ДСБ са взели решение за запазване на Синята коалиция на последния си конгрес. Те разбират, че всяко друго решение би било много дълбоко погрешно. Не трябва да се допуска външните фактори да интриганстват и да се месят в политиката, която правим.

 

-         Дори и заедно ще прескочите ли 4-процентната бариера на изборите. Социолозите не са много сигурни в това.

-         Последното проучване дава на Синята коалиция 4% от всички избиратели, което преизчислено към избирателната активност е 7.3%. Знам, че и по тази тема ще има много интриги и много упражняване в словоблудство. Истината обаче е, че ако ние успеем много бързо да решим начина на явяване на следващите избори и запазим обединената десница, имаме всички шансове да постигнем двуцифрен резултат на следващите избори. Убеден съм, че няма кой освен нас да представлява  свободните и разумни хора в България. Но за да бъдем успешни, трябва бързо да пресечем интригите и да вземем своите решения този път една година преди изборите.

 

-         Как ще коментирате оставката на министъра на икономиката Трайчо Трайков, вие сте един от защитниците му?

-         Да, извън различията ни по темата ACTA, го подкрепям. По отношение на АЕЦ „Белене” Трайков каза истината. Той първи обяви, че тя ще струва 10 милиарда евро. Ние го твърдяхме дотогава и никой министър не го потвърждаваше. Това, което каза за енергийния октопод, за огромните разходи, които трябва да направи държавата, за опасността от централата – всичко това е негов актив, който аз признавам. Помним неговият принос за истината. Това, което виждам, е, че енергийният октопод се е задействал и започва да маха неудобните хора, за да си реди пасианса.

 

-         Обвиненията на властта са, че предишните управляващи са договоряли неизгодни за България сделки.

-         Борисов и ГЕРБ твърде много говорят за последните 20 години, но самият Борисов е 10 години на власт. Беше главен секретар, кмет, сега е министър-председател. И казва какво се е провалило последните 20 години. Ама той ако е бил 10 години на власт, значи е част от провала, ако има провал. ГЕРБ три години и половина е на власт и резултати никакви. Икономически растеж няма, безработицата нараства, заплатите падат, намалява покупателна способност на пенсиите. Те ми звучат като футболен отбор, който губи мач след мач, обаче казва: Да, вярно - губим ги, но са виновни публиката, съдията, хората пред телевизорите, теренът, последните 20 години са виновни. Казват: Губим ги тези мачове, но сме най-красивите и най-обаятелните футболисти.

 

 

Визитка

 

Мартин Димитров е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършва УНСС, специалност „Международни икономически отношения“.

През 2005 г. е избран за народен представител в 40-то Народно събрание от листата на коалицията ОДС.  На 21 декември 2008 г. е избран за председател на СДС. 

В момента е депутат в 41-то Народно събрание, където оглавява Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и е съпредседател на Синята коалиция.

За рокадите

„В здравеопазването положението вече е толкова отчайващо, че се чудя кой може да се хване да стане здравен министър. Трябва да си някакъв абсолютен самоубиец”, коментира Димитров назначението на новия министър на здравеопазването. Мнението на лидера на СДС за шефа на икономическото ведомство Делян Добрев е, че има качества и е съвестен.  „Смятам, че той ще стане изкупителна жертва на грешките на други хора. Честно да ви кажа, не съм доволен, че един нормален човек като него в момента е сложен на топа на устата и се притеснявам да няма съдбата на Трайков”, допълни той. 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...