Мартин Димитров: Самозабравянето на ГЕРБ ще им изиграе лоша шега

20.03.2012

Insert full sizeВ края на март изтича крайният срок за решение по проекта АЕЦ "Белене". Миналата седмица изненадващо от кабинета си замина ресорният министър Трайчо Трайков. Оставка подаде и министърът на здравеопазването Стефан Константинов след скандал с високи цени на някои лекарства. Тези теми коментира в интервю за в-к . Дневник ,  лидерът на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров

Защо решението за проекта за АЕЦ "Белене" се бави? Имате ли информация какво пише в доклада на консултанта банка HSBC, който многократно изисквахте от кабинета?

- В момента се готви вариант, при който инвеститор да бъде представен като западен, а всъщност той да работи с руски пари. Този вариант е лош за България. Прави се опит да бъдат излъгани българските граждани. Изявлението, че България е станала Троянския кон на Русия в Европейския съюз, е точно така. Гледаш го отвън кон, а отвътре пълен с войници. Същото се опитват да направят и с АЕЦ "Белене". HSBC не са готови с крайния доклад, но като информация знам, че проектът не може да бъде защитен като икономическа активност. Нека да видим и окончателният доклад, за да бъдем ясни. Отдавна изисквам техните предварителни данни, но никой не ги дава. Редно ли е да се крият тези данни?

Защо премиерът Бойко Борисов на няколко пъти съобщаваше, че до две-три седмици ще е известна позицията на страната по проекта, но това все още не се е случило?

- Те са изпаднали в паника, защото от една страна искат да строят "Белене", но от друга знаят какво е общественото мнение, както и нашата позиция. Няма да отстъпим нито на сантиметър. Затова се чудят какво да правят и търсят маскиран като западен инвеститор, да го обявят като спасителя и да строят.

Знаете ли кой е този инвеститор?

- На този етап това мога да кажа.

Каква е връзката между проекта за "Белене" и оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков?

- С Трайков сме имали различия по темата АСТА. Имаше сериозно напрежение между нас. Но по отношение на "Белене" той направи важни за държавата неща. Призна, че проектът струва 10 млрд. евро, което е два, три пъти повече от първоначалните данни на тройната коалиция. Той защитаваше националните интереси. Дори е влизал в спор с други политически лица. Трайков е махнат, за да се разчисти пътя. Въобще не вярвам, че бил на плаж в Катар и не знам каква среща не се получила... Извинявайте, но по тази логика министри като земеделския - Мирослав Найденов, и вътрешния - Цветан Цветанов, трябваше да си отидат преди години. Единият-  за полицейско насилие, другият - за серия от неадекватни действия, с дипломи, без дипломи, българският Бил Гейтс и каквото си изберете. Истинската причина за отстраняването на Трайков е разчистване на пътя. Явно този човек показа,че има характер и не иска да продаде България, както другите около него.

Как оценявате избора на новия министър Делян Добрев, който досега беше заместник, а преди това и депутат?

- Много добре го оценяваме. Той беше и зам.-председател на парламентарната икономическа комисия. Според мен разчитат определени лица, че като млад човек Делян Добрев по-лесно ще бъде притиснат да приеме условията по "Белене". Пожелавам му да прояви характер, твърдост и мъжество, защото в този живот е най-важното да постъпиш честно и принципно. Всичко друго е временно. Накрая остава резултат. Ако тези хора се запомнят със строителството на "Белене", ще се запомнят с национално предателство. Това искат да остане след тях. С това ли да ги помнят хората? Това са онези, които предадоха България.

Има ли връзка между оставката на Трайков, който беше "за" добива на шистов газ в страната и крайното решение за забрана?

-Шистовият газ ще се развива като технология. В момента, в който се стигне до безопасно използване на шистовия газ, няма нищо лошо да бъде използван. Сега обаче има сериозни рискове. Получих писмо от Европейската комисия, в което са написали техническата експертиза за рисковете – за подпочвените води, за наземните води... Трябва да си гарантираме първо законодателство, което да предпазва от екологичните рискове. След това самата технология да се развие и в един момент ще опрем до добив на шистов газ, но когато е безопасно за околната среда. В България нямаме пустини, нямаме каменисти местности и не можем да правим експерименти. В следващите години чистата питейна вода ще се окаже най-важният ресурс.

Трайков беше уволнен изцяло заради позицията си за "Белене". Другите въпроси са второстепенни – шистовият газ, Катар... Очевидно е, че "Белене" е проблемът на правителството. Очевидно е, че Бойко Борисов не може да обоснове, не може да го обясни на хората. Чуди се какво да прави.

Беше обявено, че има картел при формирането на цените на горивата? Отдавна сигнализирате за този проблем. Доволни ли сте от реакцията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)?

- Преди година извикахме КЗК в парламентарната икономическата комисия и поставихме пред тях много тежки въпроси. Те казаха, че им трябва една година, за да анализират пазара на горива. Тази година почти изтече. Добре е, че са събрали данни и показват съмнения за картел. Сега трябва да има много сериозно разследване, а не да се гледа лежерно и да се правят философски трудове. Трябва много сериозно разследване, защото цените на горивата в България са много високи. Това е свързано с ограниченията по вноса, които трябва да бъдат преодолени. Част от експертите твърдят, че трябва да се пребори контрабандата. Трябва да се измисли вариант – хем да има внос, хем да няма контрабанда, хем цените да са по-ниски. С тези ограничения по вноса "Лукойл" придобива изключително положение на пазара.

 

А що се отнася до КЗК за нас те са много плашливи, много боязливи, търсят някоя малка компанийка да я накажат. По ключовите въпроси на обществото няма движение. На практика те бранят монополите от конкуренцията. Ако така погледнете тяхната работа, там са са много ефективни. Ако трябва да защитят самата конкуренция, изобщо ги няма. Глобили някаква фирма, на която името й не знаем. Как са еднакви цените на всички бензиностанции? Как става това? Ама не може, няма логика. При различни фирми, различна норма на печалба, при различни инвестиции, при различни разходи и приходи. Няма логика. Все пак има внос от различни страни.

Продължавате ли да искате оставки в КЗК?

- В КЗК трябва да има изцяло нов състав. Промени трябва да има и в КРС. Трябва да бъдат обществени авторитети. Няма за назовавам имена, но има една група обществени авторитети, които заради личната си репутация, ще си вършат работата. Това са хората, които медиите търсят като независими експерти с позиция. Ето това трябва да е КЗК, а не анонимни експерти или политически лица.

Все пак КЗК понякога се вслушва във вашите сигнали. Доволни ли сте от решението за намаляване на таксите при банкови разплащания, което стана по Ваше предложение?

- Сезирахме КЗК и започна проверка защо банките събират много високи такси по отношение на сметките към бюджета. Получихме десетки писма от граждани, че платили 10-12 лева, а в някои случаи и по 30-40 лева, за плащания към бюджета. Идеята сега е да няма такива такси, или да бъдат минимални. Идеята е наша и беше подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков, което му прави чест. Въпросът е да се случи.

СДС повдигна темата с бонусите в здравеопазването. Доволни ли сте от оставките, които последваха скандала - на председателя на здравната каса Нели Нешева, после и на зам.-министър Гергана Павлова, а накрая и на самия министър Стефан Константинов?

- От ГЕРБ обещаваха  открито управление. Оказа се, че то всъщност е скрито управление. Извинявайте, но може ли председателката на Агенцията по вписванията да вземе 72 000 лева бонус, от които 48 000 лева, които сама да си е определила. Тази жена продължава да обяснява как това било справедливо. Ако не бяха нашите сигнали и скандалът, който ние направихме, щяха да продължават да си раздават по 72 000 лева бонуси. Сега премиерът какво казва, че не знаел. Ама затова има премиер, за да ги знае тези неща. Ако той не знае заплатите и бонусите на администрацията, цената на яйцата ли  знае. Какво знае? С какво иначе се занимава при положение, че контролът трябва да бъде в него. Добре, че направихме този скандал, който след себе си доведе до важни разкрития, доведе и до въпроса с цената на лекарствата. Доведе до изваждането на дневен ред на много важни въпроси. Ние не сме за това да няма бонуси, напротив. Но трябва да бъдат ясно регламентирани и според резултатите.

Как оценявате избора на новия здравен министър Десислава Атанасова, която досега беше шеф на парламентарната здравна комисия?

- Бях сериозно смутен, когато чух тази жена да казва, че била тежката артилерия на ГЕРБ. Това, което почва да ме притеснява в правителството, извън сбърканата кадрова политика, е появата на самозабравянето. В рамките на един мандат имаше и българският Бил Гейтс, и Калина Илиева с фалшива диплома, и Мирослав Найденов, който преследва цените на яйцата. Кадровата политика е тотално сбъркана. Десислава Атанасова сама да се определи като тежка артилерия показва, че извън това започва и силно се развива процесът на самозабравяне, което се вижда реакциите на премиера. Ама тия ли ще ме питат за АЕЦ "Белене" беше казал по наш адрес. Подобна реакция е подходяща, ако го питат за неговото семейство и какви картини си държи вкъщи. "Белене" е обществен въпрос, не личен. В този живот първо трябва да свършиш работа, да бъдеш що-годе смирен, и тогава да очакваш другите да те оценят. Не съм Чърчил сам да се определя като тежка артилерия в книгите, които са останали след него. Това самозабравяне ще изиграе много лоша шега. Самозабравилият се човек започва да прави големи глупости.

Достатъчна ли е годината, която остава до края на мандата?

- И за един месец стават големите глупости. Много страшно нещо са самозабравили се политици. Най-важното е един политик да бъде смирен, да е стъпил на земята, да знае с какво се занимава, а не да се държи като господар на света.

Каква е оценката Ви като цяло за кабинета напоследък?

- Мирослав Найденов направо стряска със своята некомпетентност. Той каза, че щял да внася яйца от Полша, което няма нищо общо с функциите на един министър. Ролята на държавата по отношение на храните е да създава условия за нормална конкуренция, която да сваля цените. И министър може да се намеси, когато види, че някой някъде е узурпирал пазара и изкривява конкурентните механизми. За съжаление поведението на Найденов е изключително неадекватно. Винаги там, където се намеси, той създава лостове цените да скачат. Вижте стандартите "Стара планина", цената на хляба... Най-малко успява да стресира пазара там, където се намеси. Това води до изкривяване и по-високи цени. Моят съвет към него е да стои повече вкъщи и нищо да не прави, защото така ще е по-безопасен.

По време на заседанието на Министерския съвет миналата седмица премиерът заяви, че заедно със Симеон Дянков ще обикалят по магазините, за да проверят цената на яйцата. Как ще коментирате това изказване?

- Това показва, че тези хора не знаят как работи пазарът. Не знаят за какво става въпрос. Не знаят от какво зависят цените. Между другото няма лошо да обикалят по магазините, за да си пазаруват за вкъщи, но иначе не това е ролята на едно правителство.

След президентските избори поискахте от съпартийците си вот на доверие и го получихте. Веднага след това казахте, че ще преразгледате коалиционните отношения на СДС. Какво се случва близо половин година след изборите?

- Тези въпроси ще бъдат решени от националния съвет на СДС. Лично продължавам да бъда на тезата за обединение на българската десница. Видя се на последните избори, че търсенето на пълното обединение на всички десни партии не е необходимо. По-скоро води до проблеми, отколкото до резултати. По последните социологически проучвания имаме около 4% от всички избиратели, което е потенциал 7-8% на избори. Но това не може да е достатъчно и не може да бъде целта. Смятам, че трябва да направим всичко възможно за двуцифрен резултат.

Точно колко процента очаквате?

Колкото Господ рече.

Ваши опоненти създадоха сдружението "Демократично действие - Д2", оглавено от Стефан Иванов. Това разцепване на СДС ли е?

- Няма разцепвания, няма такива работи. Нормално е хора да се събират в клубове по интереси. Имало е винаги подобни неща. Това въобще не ме притеснява. Който какъвто клуб иска да си направи, да си прави.

След миналите избори изведохте поуката, че трябва поне една година, за да бъде организиран един вот. Започна ли вече подготовката за наближаващите парламентарни избори през 2013 година?

- Наистина трябва по-рано да започне подготовката. Затова на следващия национален съвет на СДС това ще бъде една от обсъжданите темите. Трябва доста по-рано да започнем да се готвим за тези избори. Самите срокове ще приеме националният съвет.

Държавата е в много тежко положение. Ледът на финансовата стабилност е много крехък. За следващата година трябва да се платят различни плащания за 5 млрд. лева. За тези финансирания не виждам капацитета на ГЕРБ. На този фон ние трябва по-рано да се подготвим за изборите и с основни приоритети. Във всеки един смисъл трябва да сме готови. Идва един важен въпрос – кой може да извади страната от тази криза. Точно тук е потенциалът на СДС и на "Синята коалиция". Кой – БСП ли? Всяко тяхно управление приключва с криза. Вижте Станишев, Виденов, Луканов. Кой – ГЕРБ ли? Три години бяха на власт. Къде е растежът, а когато го няма, не се развива икономиката.

Какъв тип опозиция ще бъдете?

Ще бъдем интелигентна, но категорична опозиция на ГЕРБ. Най-важното сега е да се опази стабилността и да не допуснем да дестабилизират държавата.

Какви решения на ГЕРБ бихте подкрепили?

Ако има нещо разумно, ще го подкрепим. ГЕРБ обаче произвеждат малко разумни неща. Фактът, че обикалят магазините за яйца. Да сте чули някои европейски лидер да обикаля по магазините за яйца. Дейвид Камерън или пък Ангела Меркел да обикалят по пазара?

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...