Мартин Димитров: Ситуацията е много тежка, защото за първи път фискалният резерв падна на едни много ниски нива

04.03.2012

Insert thumb

Интервю на председателя на СДС за Българско национално радио, Програма "Хоризонт", "Неделя 150".

Водеща: Лидерът на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров по въпросите от седмицата, свързани с влизането на България в пакта за финансова стабилност, подписването на този договор, някои от подусловията, които изглеждат важни, и също така докъде я докара България с фискалния резерв. Ще се прибегне ли до Сребърния фонд, къде да бъде инвестиран Сребърният фонд, ако вие приемате, че ще се стигне дотам? Добър ден, г-н Димитров.

 

Мартин Димитров: Здравейте.

 

Водеща: Каква е констатацията ви около това, което България на  практика предвиди - да се присъедини към договора с няколко подусловия?

 

М. Димитров: Знаете, че още преди близо две години ние, от СДС, поискахме да има такива фискални правила и беше задължително по въпросите за данъчната конкуренция, тъй като Европейският съюз и най-вече Германия и Франция настояват за уеднаквяване, което за България означава увеличаване на данъците, което би било фатално за икономики като българската, които трябва да догонват и да качват доходите на гражданите, тук трябваше да имаме резерви. Аз се притеснявам обаче като следя внимателно изявите на нашия премиер, че, от една страна, изразяваме резерви, а, от друга страна, той чете и подкрепя текстове, които говорят за данъчна хармонизация. Но България нямаше избор да не се присъедини към този фискален пакт и това беше правилната позиция. Въпросът е - на никаква цена, в никакъв случай и при никакви условия данъчна хармонизация.

 

Водеща: Кои текстове приема министър-председателят?

 

М. Димитров: Имаше една обща декларация, която беше представена от страна на съвета, тоест това са министрите... И в този текст се казваше, че ще се работи в някакъв вид икономическа координация. Под икономическа координация се има предвид точно тази опасна за България данъчна хармонизация, за която аз сега ви разказах.

 

Водеща: Сега, има един много съществен момент, който е свързан със страховете дали ние може в близко време, в близката година да поддържаме това, с което се ангажираме като влизаме в този договор - този структурен дефицит под едно на сто и държавният дълг до 60 на сто от брутния вътрешен продукт. Въобще как ще закрепим нашата финансова стабилност, тъй като се говори, че управляващите са изправени пред една много тежка ситуация? Доказателство. . .

 

М. Димитров: Ситуацията е много тежка, прощавайте, ако ви прекъснах, наистина, защото за първи път фискалният резерв падна на едни много ниски нива. Дори се получава нещо, което кабинетът прави, което в момента е незаконно, и ще го кажа точно по този начин, за мен това е незаконно, което те правят. Те харчат част от парите във фискалния резерв, които са за фонд "Козлодуй" и от Сребърния фонд, и покриват други разходи в момента. Това противоречи на много български закони. Но всичко това

предвещава, ако няма бърз план за действие, ако сте следили последния парламентарен контрол, аз това поисках от министър Дянков и от българското правителство, много бърз, ясен план за действие как този очертаващ се дефицит от 3 милиарда лева, защо 3 милиарда, 2 милиарда лева очаквани плащания по външния дълг в началото на следващата година, един милиард дефицит, как ще бъдат, един милиард бюджетен дефицит, как ще бъдат финансирани. Ако идеята е да бъдат откраднати парите от Сребърния фонд, защото това си е кражба от българските пенсионери, ние не можем да подкрепим такова нещо. Защото, знаете, СДС беше в основата на създаването на този Сребърен фонд, в основата на това в него да отиват редица пари, събирани от държавата. И не можем да допуснем тези пари сега да бъдат откраднати и да бъде запушена дупката, която се очерта.

 

Водеща: Тоест вие категорично се противопоставяте въобще на мисленето, дори на мисленето по този въпрос.

 

М. Димитров: Категорично. Като предложихме през седмицата в една от нашите позиции и декларации, че ако има проблеми с управлението на Сребърния фонд, има институция, която е най-логично да се захване с това, и това е Българска народна банка. Поради това, че тя управлява в момента и валутните резерви на България, там егарантирана експертност и независимост, доколкото това е възможно. И ако трябва по-добро управление на Сребърния фонд, да, ние сме за по-добро управление, да, но за неговото открадване или прахосване сме категорично против. Но всичко това, което ви казах, като го обобщим, води в следната посока. Ако България започне да изглежда неликвидна, неплатежоспособна, каквито рискове се появяват, и това се случва за първи път в мандата на това правителство, тъй като до вчера имаше свободни ресурси, които те грижливо похарчиха между другото. Ако България започне да изглежда неплатежоспособна, това може да доведе до спад в кредитния рейтинг на България и на следващия етап до покачване на лихвените проценти, до отлив от инвеститори. Казвам

ви това, защото в момента сме в ситуация, в която има време да се реагира, има време да се направи план за вътрешно и външно финансиране, който да укрепи и да запази все пак представата за платежоспособност. Но ако се изчака още няколко месеца, според мен ще бъде фатално.

 

Водеща: Един въпрос, свързан с изказването на евродепутата Светослав Малинов, който изрази настроения от средите на ДСБ за оставка на Цветан Цветанов, на вътрешния министър, след отлагането на приемането на България в шенгенското пространство. А вие как се отнасяте към тази политическа идея за решаване на затрудненото положение, в което изпада България?

 

М. Димитров: Многократно сме искали оставката на г-н Цветанов. Знаете, цялото това полицейско насилие, ако искате, произвол, което той допусна, така че многократно сме искали и никога не сме преставали да искаме оставката на г-н Цветанов. Ще ви обърна внимание на нещо, което не знам защо българските медии подминават, но то е доста важно. Всъщност най-големите бонуси в държавата са разпределени от Министерство на вътрешните работи и Цветан Цветанов - 10 милиона лева до септември, и може би те са станали, както е предвидено в самия бюджет на министерството, на тяхната интернет страница, 20 милиона лева до края на годината. А във въпроса, който са задали моите колеги от "Синята коалиция" към Цветан Цветанов, тези средства ги няма там. Той говори за едни 58 хиляди. Тоест най-голямото разминаване в данните за допълнителното материално стимулиране, за което става въпрос в случая, е при Цветан Цветанов, което е и допълнителен повод, и ясно показа, че това министерство, освен че допуска полицейски произвол, освен че не направи необходимото България да влезе в Шенген, сега е и най-непрозрачното. Аз използвам вашия ефир да кажа, че това е най-непрозрачното министерство от всички.

 

Водеща: Благодаря на Мартин Димитров.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...