Мартин Димитров: Случиха се много скандални неща, но най-скандалните предстоят

29.02.2012

Insert full sizeИнтервю на председателя на СДС Мартин Димитров за Българско национално радио, програма "Хоризонт", "Преди всички"

 

Водеща Таня Милушева: Лидерът на СДС Мартин Димитров е наш събеседник в следващите минути и отново ще напомня и конкретния повод - внесен беше законопроект миналата седмица, изготвен от "Синята коалиция", който предлага промени в закона за администрацията. Добро утро, господин Димитров.

 

Мартин Димитров: Добро утро на вас и на вашите слушатели.

 

Водеща: От вас започна дискусията. Последваха оставките, уволненията. Кажете, това ли беше целта и докъде искате да стигнете?

 

М. Димитров: Целта беше да покажем, че няма реформа в администрацията и там действа принципът куче влачи, диря няма. И това се видя и, разбира се, вие, медиите, много помогнахте цялата картина да бъде разкрита. Вярно е, слушах вашия предишен събеседник, че

това са принципи, залегнали още от тройната коалиция, и че там се разпределяха подобни пари по същия непрозрачен начин. Обаче си спомняте, че това правителство дойде на власт с обещанието за откритост, което не се случва. Ние не сме против допълнителни възнаградения, но те трябва да бъдат ориентирани към резултати и да бъдат публични.

 

Водеща: А имате ли претенции към размера на тези допълнителни материални възнаграждения?

 

М. Димитров: Разбира се. Аз като чух това, което е станало в Агенцията по вписванията, още не мога да повярвам, честно ви казвам, че става въпрос за около 70 хиляди лева за една година. И доколкото четох изказвания пред вас, медиите, дамата е казала, предишният шеф на Агенцията по вписванията, че си ги е заслужила. Което прави ситуацията още по-нелепа и скандална, мен ако ме питате. Разбира се, че трябва да има ограничения и мисля, че тези ограничения трябва да бъдат пряко свързани с конкретния резултат, който е постигнат, и, разбира се, заплатата, която получава даден служител.

 

Водеща: Тези държавни служители заявиха, че са си ги заслужили, заявиха, че законно са си ги получили. Къде е обаче истинският проблем?

 

М. Димитров: Истинският проблем е, че, първо, те се раздават без правила. В някои случай, ето виждате, за бившата началничка на Агенцията по вписванията, че тя сама си ги е определила. Нали разбирате колко е нелепо да има законова възможност сам да си определяш възнагражденията. И колкото и да звучи нескромно, ако ние не бяхме повдигнали темата, това щеше да продължи и сега да се случва по същия начин, което показва, че вместо да се реформират тези сфери, ние искахме реформа на администрацията и настоявахме много, много пъти, се случват нещата както се случваха и при предишното правителство. Нищо не се е променило. А реформата означава първо публичност на всички тези неща, второ, пак ви казвам, ще го кажа за трети път, много е важно всяка администрация какви резултати постига. Защото, ето, примерно, казват хората, че заслужили, ама какво са свършили, какви резултати са постигнали. Примерно Търговският регистър, извинявайте, той постоянно забива и постоянно имам оплаквания от хора, че се работи трудно с него. Какви резултати са постигнали тези хора? Тоест трябва да има обективни критерии, по които да оценим една администрация. Примерно, ако администрацията обслужва граждани, колко бързо обслужва тези граждани, какви оплаквания има от граждани, и да има проверки, за да може да се види качеството на работа, и според качеството на работа вече трябва да бъде заплащането. Това трябва да го направим с цялата администрация.

 

Водеща: Нека сега да кажем какви са конкретните текстове, които вие предлагате в закона за администрацията, с цел този регламент, който очаквате да се получи.

 

М. Димитров: Ние сме предложили всички тези допълнителни плащания да бъдат записани в регистри и да могат да бъдат следени от който иска - от гражданско общество, от медии. И така, и така в закона за администрацията има един регистър, който има засега само базови неща, там да бъдат записани и заплатите на администрацията, допълнителните възнаграждения на администрацията. И тук трябва да се стигне, дори мен ако ме питате, и на политическо ниво. Става въпрос за министри и заместник-министри, да има същия подход. А между другото искам да ви обърна внимание, че се случиха много скандални неща, но най-скандалните предстоят. Пет министерства не са отговорили на нашите въпроси и някои медии не обръщате внимание на този въпрос. Това е Министерство на икономиката, на регионалното развитие, на транспорта, на културата и още едно министерство. Те не са дали никаква информация. Аз смятам, че там са най-скандалните неща след като не отговарят.

 

Водеща: Очаквате по закона за достъп до информация да получите. . .

 

М. Димитров: Да, пуснали сме запитване. Ние работим много добре с една неправителствена организация, "Програма достъп до информация", и съм получил уверение от тях, че ако пак не ни отговорят и кажат, че това са лични данни, което е изключително нахално и скандално, ще ги съдим и по съдебен ред ще съберем тази информация, защото. . . А и друго нещо вижте. Министър Цветанов смятам, че ни е подвел много сериозно. Той е отговорил, че има едва ли не 58 хиляди лева награди, изплатени от неговото министерство, а на самия му сайт може да се види, и ние проверихме, че до септември са изплатени 10 милиона лева допълнително материално стимулиране, а прогнозата на самия сайт, която е представена, е, че до края на годината тази сума ще стане 20 милиона, а той на нас ни отговаря, че става въпрос за 58 хиляди, нали разбирате. Така че. . .

 

Водеща: Разликата е огромна.

 

М. Димитров: Разликата е огромна и другият любопитен момент е, че понеже при г-н Цветанов е дадено по тримесечия, точно преди изборите са раздадени огромните милиони. Това е другият много интересен въпрос.

 

Водеща: Да, целта всъщност е да се стигне до политическа неутралност на държавния служител. Това би трябвало да е глобалната цел и смисълът на всичките тези промени, които предстоят. Смятате ли обаче, че ще се стигне до това някога, при положение, че вие изброихте как всеки, при всяко едно управление наистина по този начин храни своите кадри?

 

М. Димитров: Аз смятам, че ще се стигне, разбира се, до това, но за съжаление виждате в България, че всяка една такава мярка и реформа е мъчителна. Тя трябва много да се преболедува, трябва да станем свидетели на подобни скандали и тогава нещата ще тръгнат в правилната посока, но за съжаление нещата стават мъчително у нас. И ще ви дам примери. Ние говорим за електронно правителство, само че електронно правителство не означава да се купят само компютри на администрацията. Означава обслужването на гражданите да става от разстояние, да става ефективно, да става бързо, да става удобно, това означава. А в България си представят електронното правителство като... купуват се постоянно някакви техники за българската администрация, тя често не ги използва и не ги включва и накрая се отчита какъв

напредък е постигнат, което е абсолютно нелепо. Помислете си колко малко услуги в България все още са достъпни за българските граждани през интернет, нещо, което е задължително и което е, ако искате, тенденцията в целия цивилизован свят. И между другото колкото повече услуги са достъпни по интернет, ще има толкова по-малко корупция и толкова по-малко натиск и проблеми за хората от вкъщи или от местоработата да получат необходимата услуга.

 

Водеща: Това е наистина основната цел на всичките тези промени. Последно да ви питам, според вас как трябва да се регламентира участието в бордовете?

 

М. Димитров: Според мен, когато става въпрос за министри и заместник-министри, те би трябвало да не получават възнаграждение, защото това е част от тяхната работа. Така ги виждам нещата аз, макар че чух и от последните, и от сегашното правителство и от другото правителство друго тълкуване на този въпрос. За мен те си имат заплата и не би трябвало да получават допълнително за участието в бордове. А когато става въпрос за трети лица, това трябва да бъде пряко свързано с отговорностите и работата, която вършат, защото често не е така. Често няма отговорности и няма преки задължения, има само едни пари.

 

Водеща: Да, в допълнение към останалите. Добре. И сега наистина вече последно, за атестацията на държавните служители, която ще се извършва от техните преки началници. Смятате ли, че там ще се получи голяма доза субективизъм?

 

М. Димитров: Разбира се, че ще има субективизъм, но подобна атестация трябва да има, а между другото, понеже ви е последният въпрос, за мен е важно едно обобщение. Кадровата политика на ГЕРБ е страшно сбъркана. Аз имам въпрос например има ли при Мирослав Найденов и хора с дипломи, защото видяхме, че има много без дипломи, има ли хора с диплома там в Министерство на земеделието, искам да питам. И от всички тези скандали се видя, че има страшно много неподходящи кадри, и какво прави в момента ГЕРБ, ще махне част от тях след скандала, който ние направихме. А въпросът е, че няма добра селекция, няма добър избор на компетентност и това води до лошо управление. Това е другият извод и този проблем не се разрешава с няколко уволнения, а се решава с цялостна реформа на администрацията, която да осигурява хора с необходимите компетентности. Аз например твърдя, че част от хората, които продължават да работят с европейските фондове, не знаят езици. Вие давате ли си сметка колко неадекватно е това.

 

Водеща: Добре. Да завършим с този риторичен въпрос. Чухме лидера на СДС Мартин Димитров. Кадровата политика на ГЕРБ е особено проблемна, каза той.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...