Печатни издания

Мартин Димитров: Тепърва навлизаме в окото на кризата

21.02.2012

Insert full sizeЛидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров в интервю за вестник "24 часа" 

- Г-н Димитров, според Центъра за икономическо развитие кризата е свършила. Отдъхнахте ли си?

- Не, защото това просто не е вярно. Точно обратното е. ГЕРБ изчерпи всички свободни ресурси. На практика нямаме вече фискален резерв. В него са само парите от сребърния фонд, фонда “Козлодуй” и още няколко задължителни фонда. Т. е. България няма свободни ликвидни средства и става неплатежоспособна.

А когато останалият свят разбере това, има опасност да скочат лихвите и да не идват чужди инвеститори. Заради всичко това ние тепърва навлизаме в окото на кризата. Тези, които твърдят обратното, просто не четат обективно данните. Или имат лични мотиви да не казват истината.

- Затова ли премиерът събира банките и търси начин да свалят лихвите и да стимулират потреблението?

- Догодина трябва да се платят 1,8 млрд. лева външен дълг. Тези пари ги нямаме. Трудно ще вземем кредити или те ще бъдат при много тежки и неизгодни условия. В такава ситуация опасността е лихвите да растат нагоре заради страновия риск. Затова според мен тази среща се направи за замазване на положението и създаване на впечатление, че нещо се върши.

Техните мерки просто няма да свършат работа. Има далеч по-ефективни. Ние предложихме законова промяна, според която банките не могат да си променят методологията за определяне на лихвените проценти.

Трябва да се доизчисти докрай конкуренцията между банките, тоест при ипотечните кредити таксата за предсрочно погасяване да бъде минимална. Имам уверението на БНБ, че до края на годината ще бъде внесен такъв законопроект. Затова не го внасям аз.

Но най-важното е, че ако няма стабилна, ликвидна и платежоспособна държава, лихвите няма начин да бъдат ниски. Нека някой ми даде пример за такава. Да не би да са ниски лихвите в Гърция, в Испания и Португалия? Започваме да губим едно от най-важните неща, извоювани по времето на СДС – стабилността.

Големият въпрос в момента, казано шеговито, е за един милион долара: кой може да извади България от кризата? Нека не звучи нескромно, но това са СДС и Синята коалиция. Защото ние заедно вече сме го правили веднъж.

- Да разбирам ли, че Синята коалиция остава заедно и за следващите парламентарни избори, защото има сблъсък на мнения по темата?

- Не се учудвайте, че чувате разнопосочни мнения. При демократите винаги е така. Но консолидацията е много важна в името на това да има сила и фактор, който да работи и да реши проблемите. Синята коалиция е единственото решение.

Разбирам, че това не е очевидно в момента за част от хората. Мнозина още избират популизма. Но ако на това не се сложи край, ще станем и ние като Гърция.

- В СДС непрекъснато някой говори високо, че ДСБ и Иван Костов ви дърпат надолу. На тези хора какво ще обясните, за да не се изпокарате пак?

- Ще има сериозен дебат. И при нас, и в ДСБ. Разбира се, че ги има тези въпроси. Но хайде да погледнем отговорно на ситуацията. Синята коалиция заедно има необходимите хора, за да прокарат нужната политика за излизане от кризата. Това сегашното правителство не го прави. БСП също. Всяко тяхно управление завършва с криза. Дори чисто статистически е опровергано, че ГЕРБ или БСП могат да ни изведат от кризата. Пуснали сме ги, пробвали сме ги, провалили са се.

На фона на всичко това – безработица, хората не могат да си плащат сметките, ГЕРБ се сдружи с монополистите и мачка малкия бизнес – за мен ще бъде несериозно между СДС и ДСБ да има разногласия.

- Петър Стоянов призова старите лидери в десницата да отстъпят. Вие сте 77-и набор, разпознавате ли се като стар лидер?

- Млад съм, но младост не помня, е казал поетът. Ценя мнението на най-успешния български президент. Но се надявам дори той да подкрепи консолидацията на дясното. Защото на хората им писна от интриги вдясно.

Колкото до младите и старите, има място за всички. За мен бъдещето е в постепенното израстване на ново поколение в политиката. Но опитните също са ценни.

- Вярно ли е, че СДС дърпа към съюз с НДСВ? А ДСБ са се насочили към Меглена Кунева?

- За мен ключови са отношенията между СДС и ДСБ. Всичко друго е след това.

- Шефът на вашия щаб Борис Марков предупреди, че с опозиционното си поведение СДС тласка ГЕРБ вляво. Това заявка за сближаване с ГЕРБ ли е?

- ГЕРБ сама се тласна вляво. Тя е като неразумен шофьор, който дава пълна газ към пропастта, за която е видял десетки знаци по пътя. Може вече да се конкурира с БСП по бързо придвижване към провала. Всъщност ГЕРБ и социалистите се бият над юргана, но под него са заедно. Чувам сега, че в средите на управляващите умуват за експертно правителство с БСП.

Затова ще се опитват да създадат пречки СДС и Синята коалиция да влязат в следващия парламент. Една от идеите им е даже да вдигнат бариерата за влизане в него. Няма да го позволим.

- Как според вас ще го обяснят на хората?

- Много лесно. Ще кажат, че експертен кабинет е единственият изход от кризата. А всъщност целта е хем да са на власт, хем да не носят отговорност.

- В СДС раздавате ли бонуси за добре свършена работа?

- В кризата не.

- Доволни ли сте от отстраняването на шефката на НЗОК Нели Нешева, след като извадихте наяве големите бонуси в касата?

- Оставката беше задължителна. Но не искаме просто оставки, а откритост и прозрачност при харченето на държавните пари.

А и големият проблем беше, че си играехме на криеница с тях. Няма лошо да се получават допълнително пари за добра работа. Но защо това се крие?

- Стеснихте ли се вече в централата на “Раковски” 134, след като държавата върна част от сградата на реститути?

- Съжалявам, че държавата не си защити интереса. И имам подозрения, че това се направи умишлено. За да бъде ощетен наемателят – тоест СДС.

Не може от една 6-етажна сграда да бъде върнато точно мястото ни за пресконференции, в предната част, на първия етаж. Шест етажа има тази сграда, можеха да изберят терен на всеки един от тях. Не е честно и го приемам като политическа атака.

Сега новите собственици могат съвсем спокойно да отворят там и магазин за дрехи втора употреба. Шегувам се, но реално нищо не им пречи.

- Нали законът е спазен?

- За най-неморалните неща законът също е спазен. Хонорарът на Ахмед Доган е напълно законен. Тези бонуси по министерствата – също.

- Доволен ли сте, че се оттеглихме от АСТА?

- Това е нашата позиция от самото начало на скандала. Водихме тази битка първи и с всички сили. Но не съм напълно доволен от това, което реши правителството. Аз искам оттегляне на подписа ни от споразумението.

- Защо Надежда Нейнски е подкрепила АСТА в Европарламента?

- Това не е коректно. Тя е подкрепила принципното намерение за защита на интелектуалната собственост. Впоследствие тази идея се превръща в чудовище. Пътят към АСТА е постлан с добри намерения.

- Вече два пъти действате откровено антиамерикански – не подкрепихте и проучванията за шистовия газ. За мнозина това е много странно.

- Преди всичко сме патриоти и защитаваме българския интерес. Да, стратегическата ориентация на България е към ЕС и САЩ. Но когато националният интерес е застрашен, нямаме проблем да кажем “не” на каквато и да е идея.

С Мартин Димитров председател на СДС разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА

 

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...