Мартин Димитров: ГЕРБ продаде мача за “Евро плюс”

13.01.2012

Insert thumbС МАРТИН ДИМИТРОВ, лидер на СДС, разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА вестник ТРУД  стр.16.

- Г-н Димитров, след многогодишните ви битки срещу АЕЦ “Белене” премиерът Бойко Борисов каза, че до 2-3 седмици ще е ясно дали ще се строи. Какво решение очаквате?

- Хиляди пъти сме показали, че това е неизгоден за България проект. Той е същинският троянски кон на Русия в България. Решението дали централата ще се строи трябва да мине през дебати в Народното събрание, а не през тъмни стаички, в мазета и срещи с твърде съмнителни консултанти, каквото е намерението на Борисов. СДС няма да отстъпи и на милиметър от позицията си против проекта. Какво ще е решението, ще видим. Знам обаче, че до момента кабинетът на ГЕРБ е платил толкова за АЕЦ “Белене”, колкото и тройната коалиция. Тоест ГЕРБ досега прави същото, което биха правили Станишев и Първанов.

- Кабинетът обяснява тези плащания със заварените договори, от които няма мърдане. Борисов образно ги описа с пример за брак и консумацията му след година?

- Винаги за всичко може да се измисли обяснение. Друг е въпросът дали то е истина. От началото на мандата на ГЕРБ имаше само една светлинка в тунела - отказът от петролопровода “Бургас-Александруполис”. Надявам се това решение да е окончателно.

- Германският канцлер Ангела Меркел каза, че очаква 2012 г. да е по-лоша от 2011 г. и вероятно по-добра от 2013 г. за страните от еврозоната. Колко лоша е тази прогноза за икономиката в Европа и как това ще удари България?

- Важно е политиците, включително и г-жа Меркел, когато има проблеми, да казват ясно това на хората. Да, очаква се през 2012 г. да има сериозни проблеми в цяла Европа. Друг е въпросът какви мерки трябва да бъдат взети, за да не се сбъднат мрачните прогнози. Покрай кризата в Еврозоната има опит да се наложат мерки, които са контрапродуктивни и изключително грешни. Една от тях е идеята за уеднаквяване на данъците в ЕС. Случи ли се, ЕС ще се раздели на бедни и богати. Така ще се загуби изобщо идеята на ЕС, идеята за конкуренция.

- Остро критикувахте позицията на правителството в началото на разговорите в ЕС и подкрепата на мерките за излизане от кризата в еврозоната. Оказва се, че кабинетът сега май не приема България да плаща за дългове на други страни и сме против обща данъчна политика въпреки подписа под “Евро плюс”. Доволни ли сте?

- Част от проблема е, че официална позиция на България няма и никой не я е виждал. Има отделни изказвания на различни министри, които често си противоречат. Не може в тази сложна и отговорна ситуация България да няма ясна позиция, съгласувана и приета от парламента. ГЕРБ, съгласявайки се за “Евро плюс” преди година, предаде дългогодишни усилия на СДС и други партии за ниски данъци. Буквално са продали мача. И в момента се чудят как да замажат положението и хората да не разберат за какво става дума. А то е, че ако приемеш хармонизация на данъците, значи да се откажеш от основното си конкурентно предимство. България не трябва да участва и в механизма за подпомагане на трети страни - ако разумните започнат да помагат на неразумните, ще се създаде опасен прецедент неразумните да станат повече. Крайно време е парламентът и правителството да вземат решение за позицията на България и не само - трябва да се търсят и съюзници в ЕС. Според нас позицията трябва да е против уеднаквяване на данъците, против участие на България във финансовия механизъм за помощ, “за” въвеждане на фискални правила, задължителни за всички. Нещо, което СДС предложи в България още през 2010 г., но ГЕРБ тогава не прие.

- По-добре късно, отколкото никога - Симеон Дянков вече иска фискалните правила да са в конституцията. Ще мине ли т.нар. фискален пакт?

- Задължение на правителството е да си осигури подкрепа. Ние ще я дадем, защото това са идеи на СДС, не на ГЕРБ. Важно е обаче кабинетът да чуе всички предложения. СДС настоява за няколко неща - едното е да се въведе ограничение за размера на дълга, което да засяга и това правителство, не само бъдещите. Искаме освен таван на бюджетния дефицит и задължителни механизми за намаляването му всяка година. Механизмът за сваляне на дълг е ясен и е част от мерките, които се обмислят в ЕС - ако има икономически растеж, няма логика да има и бюджетен дефицит. Ще го обясня така - когато на едно семейство му растат доходите, идеята е не да харчи повече, а ако има задължения, да ги покрие.

- Нарекохте Бюджет 2012 г. прокризисен. Защо и какво му липсва?

- Липсват реформи и защита на малкия и среден бизнес. ГЕРБ са напълно последователни в поведението си от самото начало - не направиха нито една реформа. Извън избирателната, разбира се, която беше в противоположната посока. Пенсионна реформа няма, има мерки на парче, които втрещиха цял народ и предизвикаха стачки. Здравна реформа няма - казвам това с болка, защото сме в една лодка и всички българи плащат цената на неслучващите се реформи. ГЕРБ изтърва и златното време за промени, когато имаха достатъчно доверие и подкрепа в началото на мандата. Имаха 2 г. и половина, за да започнат да се справят с кризата. Вместо това икономиката върви надолу.

- Ако питаме Бойко Борисов и Симеон Дянков - казват обратното.

- Затова предлагам да питаме хората на улицата, малкия бизнес. Те казват, че икономиката върви стремглаво надолу. ГЕРБ допуснаха непростима грешка в началото на управлението, за което ние предупреждавахме - не се разплатиха с бизнеса, вместо това похарчиха още 600 млн. лв. за АЕЦ “Белене”. Заради тази грешка фалираха много фирми заради междуфирмената задлъжнялост.

- Дянков твърди, че кабинетът дължи едва около 50 млн. лв., останалите задължения са на общините - около 200 млн. лв., но държавата няма ангажимент там.

- Първо, задлъжнялостта на общините не си е тяхна работа. Те получават огромната част от средствата си от държавния бюджет. Той се разпределя от Дянков. При липса на децентрализация, а напротив - ГЕРБ водят политика към централизация на всяко ниво, няма как държавата да избяга от отговорностите си, не е сериозно. Освен това задълженията на правителството към фирмите със сигурност са повече от 50 млн. лв. По-лошото е, че ГЕРБ ужасно закъсня с разплащанията. Представете си го така - малка фирма е работила с държавата, чака 2 г. да й се плати, но през това време фалира. Тогава някой се сеща да се разплаща. Само че фирмата вече я няма, работниците й са безработни, а парите най-много да отидат за кредиторите. Разплащането с бизнеса не е само цифри, най-важното е да се случва навреме.

- Дянков изненадващо поднови обещанието да се свали ДДС, но от 2013 г. и само с 1%. И кабинетът вижда раздвижване на потреблението, а оттам - на икономиката. Икономистите обаче са скептични.

- При сегашната политика на ГЕРБ ви гарантирам, че това обещание няма да се случи. СДС още в бюджета за 2012 г. предложи да се намали ДДС, но само върху някои стоки, например лекарствата. Поискахме намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10%, на дивидента от 5 на 1% - все мерки, които няма да се отразят болезнено на бюджета, но ще оживят икономиката. Не се прие. За намаляване на ДДС се говори от ГЕРБ от 2009 г. Такава мярка може да си позволи страна с абсолютна бюджетна и икономическа стабилност.

- България нали не е просто стабилна, а сред първенците в ЕС - това казва кабинетът.

- Аз, като слушам как се бием в гърдите пред Европа, всеки път призовавам да престанем! Изглеждаме така - един човек, наполовина гол и бос, е отишъл при хора, за които “джентълмен” значи нещо от повече от 200 г. И босият им обяснява колко е стабилен на техния фон. Не може някой с 5-6 пъти по-ниски доходи да се хвали със стабилност. Да, тя е важна, но стабилност без растеж е стабилност в бедността. Къде е растежът, къде е развитието, европейските доходи, обещани от ГЕРБ? Призовавам да спрем да ходим по цървули при джентълмените и да им обясняваме колко те са зле, а ние- добре.

- И ДПС твърдят, че стабилността е преувеличена, защото дългът на България се увеличава.

- България върви по много тънък лед. Ще дам пример с една от най-тежките кризи - тази в Аржентина, докато страната е във валутен борд. Там задлъжнялостта тогава се случва по няколко линии. Първо през общините - има го в Аржентина, има го и сега в България. Второ - в пенсионната система, и трето - през здравеопазването. Приликите са налице. Пред България предстоят и тежки обслужвания по външния дълг - т.г. трябва да бъдат осигурени около 1 млрд. и 600 млн. лв. Всяка грешка има риск да води към криза, дори към някакъв вариант “Жан Виденов” отново. Затова следващото правителство трябва да е реформаторско, а не популистко.

- “Синята коалиция” ще я бъде ли, след като след поражението на изборите казахте, че СДС ще ревизира коалиционната си политика?

- Единствената разумна управленска алтернатива в момента е СДС и “Синята коалиция”. Задачата ни е да го разберат повече хора. Има един въпрос, на който трябва да се даде честен отговор - кой може да извади България от кризата, кой го е правил всеки път след управление на БСП? ГЕРБ имаха 2,5 г. да започнат да се справят. Реформите имат висока цена и ако някой я е плащал - това е СДС и “Синята коалиция”. Не че десницата не допусна и грешки в периода 1997-2001 г., но е факт, че след като кабинетът на ОДС направи реформи, последваха 10 г. на икономически растеж. Това е критерият за успешни реформи - да дават резултат между 5 и 10 г. напред.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...