Печатни издания

Мартин Димитров: ГЕРБ ни открадна идеята за фискален пакт

12.01.2012

Insert thumb Мартин Димитров, лидер на СДС в интервю за вестник "Преса"

Стартирате, г-н Димитров, новия политически сезон с остри критики към ГЕРБ. Означава ли това, че оставате твърда опозиция?

- Ние сме! Не можем да бъдем заедно във фалирането на фирмите в България. Не може да подкрепим това, което се случва на пазара на труда, тази рекордна безработица в България... Не можем да подкрепим унищожаването на всичко, което сме съграждали - аз и колегите в СДС.

- Да, но сега управляващите търсят широка подкрепа за фискалния пакт, чиито основи вие положихте...

- Разбира се, по тези фискални правила, които ние първи предложихме със законопроект в България преди години и казахме, че това ще стане общоевропейска политика, ще ги подкрепим. Поискахме тези мерки като елемент за гарантиране на стабилността, за да не се повтори кризата от времето на Жан Виденов, която за съжаление все още не е избегната. Тогава ГЕРБ отхвърли тези правила, но впоследствие все пак такова предложение бе внесено от финансовото министерство...

- Искате да кажете, че ГЕРБ ги отхвърлиха, за да ги припишат на себе си?

- Да, така направиха. Но да ви кажа честно, това са едни дребнави неща, които не ми правят впечатление. Въпросът бе, че можеха да се приемат тези правила много по-рано, и когато започва дебатът в Европейския съюз, ние вече да сме променили конституцията и да сме въвели принципите на нисък бюджетен дефицит и ясни тавани за новия дълг.

- Тогава ще подкрепите ли пакта „Дянков" и промените в конституцията?

- За мен това е пактът „СДС" с подобрения от Дянков. Четох обаче проекта на споразумение, който има нови текстове и по-скоро се връща към предложенията, които СДС направи през септември 2010 г. Предложения, идващи от ЕС, свързани с ограничаване на дефицита и ограничаване на дълга.

- Имаше ли вероятност СДС да бъде партньор на ГЕРБ? Името на президента Петър Стоянов се споменаваше като възможност за номинация на последния вот, щяхте ли да го подкрепите?

- Ние търсихме в началото партньорство в името на България. Искам да ви кажа нещо, което е изключително важно. Всеки политик трябва да се каже за какво се бори. Моята цел като председател на СДС не е на всяка цена да влезем в изпълнителната власт. Ако виждам добри мерки, правилни реформи - не виждам смисъл да влизаме във властта. Ще ви кажа и нещо повече, което е лично. Не смятам и не искам да влизам в изпълнителната власт. Целта на всеки политик е такава - да стане министър или премиер и да започне да разпределя обществени поръчки. Това ме отвращава. За мен целта е силен СДС. И смятам, че когато СДС влезе във властта, ще бъде по-добре неговият лидер да не участва.

Това е подход, който не е прилаган, но съм напълно откровен.

- Няма ли да ви обвинят, че стоите в сянка или че бягате от отговорност?

- Напротив. Трябва да има и политици, чиято цел е да нямат жажда за власт. Целта им да бъде промяна на България. Те да са готови да вземат решения, които не са в техен интерес. Да вземат трудни решения за една държава. Едно от нещата, които отвращават хората, е, че политиците търсят власт на всяка цена. Аз имам чувството, че ГЕРБ направи тези манипулации и ще направи още по-тежки манипулации, защото изпитват ужас, че могат да изгубят властта. Те участват според мен в много съмнителни операции, като „Белене", и затова изпитват ужас какво ще се случи, ако загубят изборите.

- Да разбирам ли, че според вас няма начин да се стигне до предсрочни парламентарни избори? Казвате, че ги е страх, а напоследък се лансират какви ли не версии за предсрочен вот, дори и премиерът да ги отхвърля...

- Не го изключвам. Но да ви кажа честно, си промених мнението по този въпрос. Тези хора толкова много са се вкопчили във властта и толкова няма да я дадат на никаква цена, че мисля, че няма да идат на предсрочни избори.

- А не би ли бил хитър ход от гледна точка на това - „Ето нас не ни е страх от избори"?...

- Аз смятам, че няма да посмеят да го направят. Първо - защото, за да отидеш на избори, трябва да покажеш какво си свършил. Какво са свършили тези хора в този мандат? Ами нищо. Какво ще покажат като резултат?

- Магистралите...

- Е, къде са тези магистрали. Дайте да ги видим. Има магистрали, чиято цена постоянно нараства и тук ГЕРБ буквално ни излъга, че цените няма да нарастват. Напротив - те постоянно нарастват. За съжаление ГЕРБ продължи политиките на Тройната коалиция. И смятам, че ако има предсрочни избори, резултатът за тях ще бъде много тежък.

- БСП и ДПС се заканиха да инициират пореден вот на недоверие. СДС би ли подкрепил искане за оставка на правителството и при какви мотиви?

- Едно от ценните неща на СДС е, че за последните 20 години за нас винаги БСП са били основен опонент. С БСП нямаме намерение да подписваме никакви документи. Разграничението трябва да бъде ясно. Големият проблем на ГЕРБ е, че не потърсиха отговорност за политиката на Тройната коалиция, а се сдружиха с нея.

- Какви са отношенията ви с Иван Костов?

- Влязохме в „Искрено и лично" вече. Както вече ви казах, за мен Синята коалиция беше умен ход, когато беше създадена през 2009 година. Оттук насетне пред мен стои въпросът за укрепване на СДС, тъй като аз не крия, че имаме проблеми. Ние сме разумни възрастни хора и виждаме, че има проблеми. Но въпросът за консолидацията е на дневен ред. Но няма да оставя никого, включително Иван Костов, да ми поставя някакви тежки условия. И той това го знае много добре.

- Равносметката ви за изминалата година?

Животът на хората се влоши през 2011 година, защото кризата се задълбочава постоянно. И за съжаление ако Тройната коалиция не успя да се справи с проблемите, които всяка една криза носи, то ГЕРБ постъпиха по същия начин. Донякъде поради липса на капацитет, донякъде поради липса на политическа воля. Така че основният извод за 2011 година е, че кризата се е задълбочила и проблемите са станали повече.

- Не казвате нищо за големия провал на СДС в 2011-а -загубата на президентските избори. Къде сбърка СДС?

- Ние, че допуснахме грешки, допуснахме. Във всяка една ситуация човек трябва да търси вината в себе си. Но от друга страна, това бяха най-манипу-лираните и изкривени избори в новата българска история. Премиерът Борисов честно си каза: „Който и да бях вдигнал, щеше да стане президент." И аз бих го допълнил: Искра фидосова да беше вдигнал, или някоя чалга певица да беше вдигнал, щеше да е президент в момента. Тъжното в цялата работа е, че един човек Плевнелиев, е вече президент и аз не искам да казвам нищо лошо за него, но този човек стана президент без нито една политическа теза.

- Къде е вашата вина?

- Вижте, ние си извадихме важните поуки. Една от тях е свързана с вътрешните разпри. Когато хората доловят, че в десницата има някакви скандали, несъгласие, неразбирателство - те просто не гласуват. Те гласуват за нас, като ни видят сплотени.

- В този смисъл Синята коалиция беше ли грешка?

- За мен Синята коалиция, особено за изборите 2009 година, беше изключително умен ход. Това беше ходът на възстановяване на стария СДС. Винаги съм вървял в посока консолидация. На тези избори поисках още по-голяма консолидация, но търсейки я, въпросните партии започнаха да се карат помежду си и това не донесе търсения ефект. Но за мен това е затворена страница, която повече не желая да коментирам.

- Тогава готови ли сте да се явите самостоятелно на изборите през 2013 година?

- Въпросът е: „Каква е целта?" Тя не може да бъде просто да влезеш в парламента. Целта трябва да бъде - СДС и партньори да бъдем алтернатива. Защото вижте каква политическа действителност се опитва да представи на България. Че има два избора - това е цялата им философия. Десетките милиони, които притежават ГЕРБ и БСП, ще бъдат насочени в тази посока. Опитват се да създадат една илюзия за двуполюсен модел. От една страна ГЕРБ, т.е. милиционери, а от другата БСП - комунисти. И казват: „Изберете." Но ако позволим изборът в България да се сведе до милиционери или комунисти, това означава, че цялата битка за демокрация сме я загубили.

- А така ли е всъщност в момента? Умира ли демокрацията?

- Един много умен човек е казал, че демокрацията в България в момента е гербокрация. И има доказателства за това. В Плевен има филм как се сменят бюлетините за СДС с бюлетини на ГЕРБ. Такъв филм никога не е имало преди. Ще ви призная - не разбирам как това не предизвиква тежко обществено недоволство в момента. Вижте какъв скандал стана в Конго Киншаса - за това, че върху няколко бюлетини имало следи от мастило. Това доведе до драматичен проблем в тази държава. Ако това, което се случи у нас, се беше случило в Германия, Франция или Великобритания, цялото правителство щеше да подаде оставка.

 

За нас добрият Вариант, за който работим, е така наречените хора, които са ходили на училище, разумните хора, образованите хора да ни припознаят за алтернатива.

 

Мария СТАЛЯНОВА 



Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...