Печатни издания

Мартин Димитров: Кабинетът проспа думите на Меркел

30.12.2011

Insert full sizeМартин Димитров, лидер на СДС в интервю за вестник "168 часа"
- Г-н Димитров, в крайна сметка българската делегация проспала ли е думите на Меркел, че всяка страна - членка трябва да финансира МВФ?

-  Да. Смятам, че сегашното правителство е възприело една много неправилна позиция на пълно възприемане и подкрепа на всички позиции, които се предложат в ЕС. От което ние губим  суверенитет, независимост и това ни  натоварва с огромни разходи. Да, смятам, че българското   правителство   е проспало този момент и е трябвало още тогава да каже, че вноските трябва да зависят от степента на риск, на който е изложена всяка една страна. Същото както при застраховането. Колкото по-голям риск  поемаш, толкова повече плащаш. В случая България не е на този етап, не сме в рискова позиция и не е редно да плащаме. Тази позиция трябваше да бъде аргументирана в самото начало. Да, фискални правила трябва да има и СДС ги предложи още през септември 2010 г., но не може да се приеме никакво хармонизиране на данъците, защото за нас това означава увеличаване на налозите и от това ще загубим основното си конкурентно предимство. Аз настоявам всяка страна сама да определя акцизното си облагане като инструмент за намаляване цените на горивата. За страните от Източна Европа това е ключов момент. На следващо място в СДС сме категорично против загубата на суверенитет, както и големите страни да вземат решения вместо малките с квалифицирано мнозинство. Това в никакъв случай и на никаква цена не трябва да се случва.

- Парламентът ще може ли да спаси кабинета от вноската?

- Докога ще се повтаря един и същи проблем? С пакта "Евро +" пак имаше поети ангажименти от Бойко Борисов и правителството, които те отново не разбираха. Затова моят съвет към министрите е да не поемат ангажименти за неща, които не разбират. Винаги е по-добре да се изчака и да се обмислят нещата. Сега това, което може да се направи, е парламентът да даде ясен мандат, който да включва нещата, които казах. Иначе България може много сериозно да пострада. Ние не можем да платим нито 1,5 млрд. евро, нито 3 млрд. евро в този гаранционен фонд и не е редно да плащаме.

- Така не се ли отдалечаваме от еврото с 20-ина години? Когато   поискаме   да   влезем   в ERM2, ще ни поискат няколко милиарда помощ за закъсалите?

- Влизането в еврозоната е на път да се усложни доста сериозно. Това обаче може да бъде променено с обща позиция в ЕС. Затова Евросъюзът е място, където важните решения се вземат с консенсус. Държавите, които могат добре да се организират, отстояват позициите си.България, за да се хареса на някой, изглежда като безгласна буква, казвайки "да" на всичко. Можем само да загубим от тази позиция.

-  Така някога ще имаме ли евро?

-  В момента този въпрос не стои на дневен ред, тъй като трябва да се стабилизира еврозоната, преди да говорим за разширяването й. Ние винаги сме били "за" еврото, защото това е инструмент за намаляване на лихвите по кредитите за гражданите и фирмите. Но това не трябва да бъде съпроводено от огромни вноски, които България да плаща. Такава цена и ангажименти не бива да бъдат поемани.

- Какво трябва да направим -да търсим лобиране сред страните от нашата черга ли?

- Това е пътят. Има много такива страни основно в Източна Европа, но има и други, с които може да се разговаря по този въпрос. Въобще в ЕС се чуват тези, които са добре аргументирани и за които са проведени консултации с различните страни. България, за да си отстоява интересите, трябва да се научи да прави различни коалиции по различните теми. Защото една държава сама, която и да е тя, не може да повлияе на цялата общност, затова са ни необходими различни и добре аргументирани коалиции.

-  С какви впечатления сте -нашите делегации готвят ли се с позиции, с предложения в ЕС?

- За съжаление нашето правителство ми изглежда едно от най-неподготвените. И една от причините да не дойдат в парламента, за да отстояват позицията на цяла България, е, че те се чувстват несигурни в ангажиментите, които поемат.

-  Имате ли обяснение защо тези дни ни намалиха рейтинга, какво се промени в бизнес средата?

-  Аз предупредих управляващите   да   не   поемат   в   Бюджет2012 толкова големи потенциални кредити, защото това се използва като аргумент за намаляване   на   рейтинга.   4,5 млрд. лв. е допустимият размер на новите кредити за 2012 г., което е ужасно много. Не може да имаш дългова криза в ЕС, която да притеснява всички инвеститори, и ти да обявиш подобно нещо. Другата възможна причина е изключително неаргументираните   и   колебливи мерки, които правителството представя като реформа, а те в голямата си част са объркани, конюнктурни и на парче. Това намалява авторитета на кабинета пред международните институции, инвеститорите и кредитните агенции. Нашето правителство     изглежда     много объркано и това се отразява на рейтинга.

-  Защо нашата застраховка срещу фалит на държавата като стойност е почти равна на тези на Италия и Испания, които се водят сред най-рисковите страни?

- Това е възприятието за България. Не се лъжете, не е забравен Жан Виденов и трябва да минат поне още 10 години, за да не носим този товар. Второ, България за разлика от други европейски страни не излезе от кризата. Ето защо много икономисти направиха извода, че правителството не може да се справи и няма политическа воля за това. Голяма част от европейските страни излязоха от кризата, след това пак имаха проблеми, а за нас тя продължи през цялото време. Като се започне от Станишев, който изобщо не я виждаше, и се стигне до Борисов, на който са му виновни последните от 20 до 200 години

- Защо сте против данъчната хармонизация? С какво ни помогнаха ниските данъци? Защо не идват повече чужди инвеститори, а бягат?

- Когато бяха въведени ниските данъци, което бе предложение на СДС, имаше огромен ефект по отношение на инвестициите. Това са годините с най-много инвестиции в новата българска история. След това кризата повлия и за съжаление в момента имаме правителство, което изглежда непоследователно и объркано. Не може да се чакат инвестиции в такава среда. Няма как да стане.

- Защо в Чехия, Естония инвестициите са се увеличили?

- Естония е бивша комунистическа страна, но има истинско реформаторско правителство, насред кризата увеличиха инвестициите си четири пъти. Просто десницата, която проведе реформите, пак е в управлението. В страни, където има популисти като нашите, няма развитие. Всичко е в застой.

-  Възможно ли е сега да се проведат необходимите реформи, когато доверието в кабинета намалява?

-  ГЕРБ буквално изпуснаха влака. Не мога да ви кажа дали могат да го хванат. Това, което представят като реформи, са едни отчаяни действия, продиктувани от отчаяние. Един ден, когато историята тегли чертата, ще се разбере, че каквито и грешки да е направил СДС, е провел необходимите реформи за България. Както и че ГЕРБ не е направило нищо, а само е задълбочило кризата. Това, че Борисов е най-атрактивният и най-харесваният, е друг въпрос. Но хората трябва да си зададат следния въпрос: Защо избират политици, за да ги забавляват ли, за да ги харесват ли? За тази цел е примерно "Шоуто на Слави" , защото заради забавлението кризата става все по-тежка. Единствените, които са решавали кризисни ситуации в България и са правели смислени реформи и са стабилизирали доходите, са "Синята коалиция".

- Какво е бъдещето на " Синята коалиция"?

- Не искам в момента да анализирам. Аз винаги съм бил за дясна консолидация и се надявам, че този период на популизъм ще свърши. За хората и за икономиката е важно да има сериозно   управление,   а   не обратното. Надявам се този период на приказните герои, който започна с царя и продължава с Бойко Борисов, да приключи и да дойде сериозно управление със сериозна политика. Иначе нищо добро не ни чака - само бедност и проблеми.

- В този формат на коалицията нямахте голям късмет на изборите. Нещо ново ли ще се появи?

- Не съм съгласен, смятам, че имаме доста добри шансове, но трябва да се помисли за колкото се може по-голямо обединение на смислените хора в България.

- Около нещо ново или ядрото пак ще е "Синята коалиция"?

- Според мен ядрото ще е " Синята коалиция".


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...