Мартин Димитров: Важно е сега да имаме наша, ясна позиция по мерките срещу кризата

13.12.2011

Insert thumbБългарско национално радио, програма "Хоризонт", "Нещо повече", 13 декември 2011 г., 16.20 часа

 

Водещ Владислав Прелезов: Големите и малките в евросъюза. Дали Германия, Франция и Великобритания знаят за фискалната дисциплина в България, за повишаването на положителните оценки от кредитната агенция "Муудис" и докъде обаче може да стигне затягането на коланите?  Докато не премине кризата, не стои въпросът за влизане на България в еврозоната, каза днес Мартин Димитров. Тя трябва да се укрепи, преди да се постави въпросът за нейното разширяване. Лидерът на СДС е наш събеседник. Здравейте, г-н Димитров.

 

Мартин Димитров: Здравейте.

 

Водещ: Не закъсняхме ли с всичките политически предложения, които заливат ежедневно медиите, в икономическата сфера в България?

 

М. Димитров: За съжаление има закъснение, защото България нямаше категорична и ясна позиция за решаването на кризата в еврозоната, а по-скоро някакви неясни общи спекулации, което е проблем в една такава ситуация.

 

Водещ: Вие пледирате за ясни фискални правила. Във всички промени, които се предлагат, кои са новите неща, които ще стабилизират икономиката следващата година? Минахме през постната пица, сега какво ще е, още по-постно ли?

 

М. Димитров: То, че ще е постно, е постно, въпросът е, че когато един кабинет в началото на своят мандат не реализира необходимите реформи, когато не ги направи през първото полувреме, много слабо вероятно е да се случат след това. Това е най-същественият проблем в момента.

 

Водещ: Твърдо ще участваме в пакта за финансова стабилност, каза премиерът. Подкрепяте ли идеята за нов финансов пакт. Обяснете като председател и на икономическата комисия в парламента как той ще заздрави параметрите на икономиката, важен лост за укрепването на икономическото развитие в България.

 

М. Димитров: Най-важният въпрос е в тази криза, която я има в целия Европейски съюз, България да остане стабилна, а това може да стане през мерки, които гарантират размера на дефицита, гарантират стабилността на бюджета. Затова още септември 2010 г. предложихме такива мерки и между другото правителството тогава не ги прие, и парламентът не ги прие, а виждате, че години по-късно в крайна сметка подобни идеи бяха подкрепени, чак след като Европейският съюз застана зад тях.

 

Водещ: С една дума, сближавате позициите си с ГЕРБ за и пенсионната реформа, за другите мерки против кризата, така ли е? И ще ги подкрепите ли в парламента за този важен въпрос, новият финансов ....

 

М. Димитров: Няма да подкрепяме нищо по принцип. Ние настояваме да има дебат, а не просто един да предложи едни мерки и да каже подкрепяйте ни. Това не ми се струва разумно, конструктивно и честно. Така че ние ще подкрепим по принцип тези идеи, но смятаме, че трябва да има възможност за предложения, редакции, всеки да си каже думата. Аз не крия, че съм доволен, че СДС позна, че година и половина по-късно Европейският съюз ще приеме подобни мерки и ще върви в тази посока. За съжаление България имаше достатъчно време да ги възприеме и е важно сега да имаме ясна позиция, защото до март ще има дебат. Не трябва да се чака последният момент, не трябва да се гледа в паничката на другия, какво другите европейски страни правят, а трябва да имаме наша, ясна позиция.

Тази позиция включва няколко неща. Първо, категорично не трябва да допускаме харморизиране на европейските данъци, което означава вдигане на данъците в България. На следващо място, не трябва да допускаме принципа на взимане на решения в Европейския съюз с мнозинство, което означава големите страни да доминират над малките. Това в никакъв случай не трябва да се случва. Така ще ни налагат финансови разходи. . .

 

Водещ: Виждате, големите правят каквото си искат. Става дума за Великобритания. Започнахме с един коментар на моя колега Никола Миладинов. Как България ще покаже, че е добра в спазването на законите на фискалната дисциплина? Въобще някой интересува ли се?

 

М. Димитров: О, много се интересуват. Дори не всички граждани да следят данните за фискалната стабилност, всеки инвеститор се интересува от това и това се отразява на джоба на всеки гражданин. Страните, които са нестабилни бюджетно, виждате, като Гърция, това се отрази пряко на доходите и на последния гражданин в тази страна, т.е. стабилността не я подценявайте. Спомнете си Жан Виденов. Тогава заплатата беше 5 долара, 5 - 6 долара, и пенсията беше 3 - 4 долара по това време. Това е разликата между стабилността и нестабилността, така че не. . . спомнете си този период и въобще не подценявайте смисъла и значението на тези фискални правила за обикновените граждани.

 

Водещ: И терминът стагфлация, в същото време се увеличава инфлацията, а няма икономическо развитие, няма свежи пари. Смятате ли, че ще излезем от този омагьосан кръг през 2012 г.?

 

М. Димитров: Аз съм скептичен и много обезпокоен и ще ви кажа защо. Защото правителството пропусна най-добрите моменти за реформи. Реформа означава промяна към по-добро. Най-добрите моменти бяха в началото на мандата, когато всяко едно правителство има политическо доверие, хората са зад него и в този момент могат да се правят решителните стъпки. Този период беше безвъзвратно пропилян. Оттук нататък аз не смятам, че ГЕРБ имат сили, че това правителство има сили за някоя съществена реформаторска стъпка.

 

Водещ: И един последен въпрос - вие казахте, че така или иначе акцизното облагане трябва да се определя в. . . като ключова реформа и за следващата година. Ето, че се води една борба с "Лукойл - Нефтохим" за бензиностанции, за специалните уреди. Как ще се въведе тази акцизна дисциплина, която е изключително важна за повишаването ръста на производителност в страната ни?

 

М. Димитров: Във вашия въпрос има две теми. Едната тема е Европейският съюз има т.нар. минимални нива на акцизите, което държи цените на горивата много високи. Тази политика особено в условия на криза е грешна и ако бъде преодоляна, в смисъл всяка страна сама да си определя акцизното облагане, това би свалило сериозно цените на горивата в Източна Европа, което е важно и е смислено. А колкото до това дали отделни предприятия спазват акцизното облагане, ние категорично тук подкрепяме политиката на кабинета за ясни критерии за измервателни уреди за тези фирми, които се занимават с акцизни стоки, само че това трябва да бъде направено по начин, по който да няма нечестен натиск върху тях, и инструменти, които са извън правилата и законите.

Водеща: Благодаря ви за това интервю. Лидерът на СДС Мартин Димитров в "Нещо повече".

 

М. Димитров: И аз ви благодаря.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...