Мартин Димитров: СДС ще подкрепи фискалния борд

12.12.2011

Insert full sizeВ предаването на БНР "Неделя 150" лидерът на СДС Мартин Димитров припомни, че СДС първи предложи през 2010 г. със законопроект, да бъде въведен фискален борд в България. Този законопроект беше отхвърлен. Голяма част от депутатите на ГЕРБ не разбраха смисъла му. В последствие обаче, се стигна до внасянето на нов законопроект изработен от министър Дянков, който ние подкрепихме, каза Мартин Димитров. В предаването "Неделя 150" синият лидер бе категоричен, че СДС ще подкрепи фискалния борд . Категорично обаче се противопостави на идеите за нови данъци, като данъка върху финансовите трансакции.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че има сериозни притеснения от това, което се предлага като пенсионна реформа. Няма план, няма стратегия, обобщи Димитров. А по повод президентското вето върху Закона за ДОО за 2012 г., лидерът на СДС каза Първанов като опитен политик и опитен агент се опитва да извлече дивиденти от това.

Българско национално радио, Програма "Хоризонт"

Водеща Лили Маринкова: Сега продължаваме с коментара и на Мартин Димитров. Вие може да кажете как се развиват вашите обсъждания за бъдещето на СДС и дали приключи вашият семинар.

Мартин Димитров: Здравейте. Да, да, приключи. Имахме много полезни разговори. Ние сме демократична партия за разлика от повечето партии в България и решенията се взимат след сериозни дебати.

Водеща: Може ли да коментираме незабавно тези въпроси, които бяха в същината на интервюто и с г-н Станишев. Какъв е проблемът според вас по въвеждането на фискалния борд в България? Как бихте съдействали или как бихте се противопоставили?

М. Димитров: Аз слушах по-голямата част от интервюто и нека да започна наистина с фискалния борд. Фискалният борд беше предложен за първи път от СДС септември 2010 г. със законопроект, който ние внесохме в парламента. Този законопроект беше отхвърлен основно поради това, че огромната част от ГЕРБ не разбраха смисъла на този законопроект. Впоследствие се стигна до нов законопроект, внесен от министър Дянков, който ние подкрепихме. Тогава още СДС предупреди, че целият Европейски съюз ще върви в тази посока - правила за фискална стабилност и че ние, ако изпреварим останалите страни, това ще бъде сигнал както за българските граждани, така и за българските и международните инвеститори, че България остава стабилна и че тук има сериозни и отговорни хора, които знаят какво правят, и на фона на събитията в Гърция и в целия Европейски съюз това щеше да бъде една много сериозна атестация. За съжаление тези предложения бяха приети наполовина. Знаете, в закона за устройството на държавния бюджет са  гласувани, и ние гласувахме, подчертавам, че единствено ние подкрепихме извън управляващата партия, две правила за фискална стабилност. Другите текстове, които трябваше да бъдат гласувани в конституцията, за съжаление бяха замотани буквално и по тях развитие няма, така че...

Водеща: Но как ще действате в настоящия момент, какво ще се случи според вас?

М. Димитров: Ние ще подкрепим категорично, тъй като СДС е партията, въвела валутния борд, и искаме да имаме фискални правила, за да осигурим стабилност. Ние смятаме, че има нужда от правила, които да пазят включително това правителство от неговите собствени действия, тъй като много популистки мерки се предлагат и реализират от това правителство. Така че ние ще подкрепим категорично. Пак ви казвам, не може да не подкрепиш в крайна сметка собствената си идея.

Водеща: Коментирайте президентското вето върху закона за държавното обществено осигуряване, върху тази част от бюджета?

М. Димитров: Веднага ще направя това, но понеже ме попитахте за това, което каза Станишев, Станишев допусна една голяма грешка в своето изказване. Той подкрепи данъка върху финансовите транзакции, а този данък, ако бъде въведен, искам да ви кажа какво ще се случи. Това ще доведе до отлив на инвестиции от целия Европейски съюз за сметка на Азия и за сметка на Съединените щати. Ако тази мярка бъде въведена, тези 250 милиарда, за които си говорят определена група социалисти основно, основно, те няма да се съберат. Те смятат, че ще съберат толкова повече приходи в бюджета, а сигурният ефект е отлив на инвестиции от Европейския съюз, което ще задълбочи кризата. Затова, говорейки за България и позицията по европейските въпроси, България според мен трябва да има, и според СДС трябва да има следната позиция: да, подкрепяме фискалните мерки, мерките за фискална стабилност и категорично се противопоставяме на всички идеи за нови данъци като данъка върху финансовите транзакции, на идеите, които за съжаление се предлагат и от френското правителство да уеднаквяване на данъците, категорично сме против, на идеите, които се предлагат, големите страни да могат да взимат решения вместо малките, включително за събиране на пари и създаване на нови фондове, т.е. не можем да дадем от нашия суверенитет. Не можем да оставим големите страни да решават вместо малките. Това просто не може да стане. И за съжаление такава позиция от правителството до момента липсва, а трябва да има такава позиция...

Водеща: Беше ли проблем това, че тази позиция не беше изработена във ваши разговори и дискусии в парламента? Трябваше ли да има предварително съгласуване според вас?

М. Димитров: Категорично трябваше да има, г-жо Маринкова, предварително съгласуване, защото това касае бъдещето на България, и това, което сегашното правителство не разбира... те се... сами се смятат за вечни. Всяко правителство идва и си отива, въпросът е да се вземе дългосрочна линия, която е в интерес на България. И когато няма сериозен дебат, когато не се чуят различни хора с различен опит в различни сфери, не може да се вземе адекватна позиция. От това, което чух от кабинета, нашият кабинет за съжаление с изключение на фискалните правила, където позицията е правилна, и аз смятам, че имаме и ние един сериозен принос за това, оттам нататък нямаме ясна позиция, а по тези въпроси, които се обсъждат, ние трябва да имаме категорична позиция. Не можем да отстъпим в това Европейският съюз да се централизира, да загубим от своя суверенитет и дори, с цялото ми уважение към Франция и Германия, те не могат да ни казват ние какво ще правим тук, в България. Това не може да стане и това не може да се допусне. И проблемът е, че допусне ли го това правителство, всяко следващо, каквото и да е то, много трудно ще се откопчи от една такава проблематична ситуация. Затова това е дълъг път.

Водеща: Да, три думи за президентското вето.

М. Димитров: Имаме сериозни въпроси и притеснения за това, което се представя като пенсионна реформа. Зад него няма стратегия, няма план. Първанов като опитен политик и опитен агент, бих казал, се опитва да извлече дивиденти за последно от тази тема, но за  съжаление проблемите са факт. Първият проблем е, че не може да изненадаш цялото общество, всички граждани, с предложения на депутати във вечерните часове на нощта да предложиш увеличаване на пенсионната възраст без никакъв сериозен дебат. Това е абсолютно недопустимо. Никъде не може да ми дадете пример в целия цивилизован свят някой да изненадва собствения си народ по този начин. Това предизвика до голяма степен и стачки. Другият въпрос, който трябва да бъде уреден - ние сме за това всички да си плащат осигуровки. Няма как... да, то така беше през комунизма - едни бяха по-равни, други бяха по-малко равни. Трябва да се въведе принципът "има осигуровки, всички плащат". Това е другият въпрос, който трябва да бъде изчистен, и тук кабинетът има една така колеблива позиция. Ако питате един министър, той ще каже: да, така ще стане, ако питате друг, ще ви каже други неща.

Водеща: Коментира Мартин Димитров. Благодаря.


Tags: Фискален борд, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...