Печатни издания

Мартин Димитров: Вотът на доверие в СДС беше нужен,за да продължа

24.11.2011

Insert full sizeПредседателят на СДС Мартин Димитров в интервю за в-к "Труд"

Лилия Цачева

- Доволен ли сте от вот на доверие, приет с 45 гласа от Националния съвет, г-н Димитров? Това е по-малко от половината членове на висшия орган на СДС, а и имаше отказ да се гласува изобщо.

- Средната посещаемост на заседанията на Националния съвет е около 60%, сега беше 75%. И 60% от тях ме подкрепиха. Доста хора в СДС казаха - Димитров има 4 г. мандат, няма нужда от вот на доверие. Но той беше важен за мен след лошия резултат на президентските избори. На местния вот СДС запази позиции, но с този резултат от изборите за държавен глава не можех да продължа без вот на доверие. За мен това беше правилната, европейската стъпка.

- Нямаше ли да е по-чисто да подадете оставки -вие и ръководството, а НС да реши да ги приеме ли?

- Между тези две процедури няма голяма разлика.

- Защо не поискахте вот на нови избори за лидер от всички членове на СДС, които ви избраха?

- Обмислях сериозно и този вариант, но седесари казват - не може всяка година да правим избори за лидер. В последните години все избори правим,започва да става несериозно. Аз съм избиран 2 пъти така за 2 години. Затова поисках вот на доверие и поех ангажимент - ако не го получа, подавам оставка, работя за СДС, не правя течения, фракции, нови партии, не се обиждам. За мен нямаше никакъв драматизъм.

- Опонентите ви мислят друго - Надежда Нейнски видя служебна победа, Иван Сотиров - че СДС се превръща в апаратна партия и че това е по-лошо, отколкото да е лидерска.

- Всеки има право на мнение. Не съм се обадил на никого преди вота. Тези, които ме подкрепят, познават и хората в СДС исами могат да си правят изводите. Това е последният случай, в който коментирам вътрешни въпроси на СДС. Всеки може да говори каквото реши, аз няма да отговарям. За мен въпросът е приключил.

-А въпросът са нали за на изборите - ръководството наложи Румен Христов за кандидат, наложихте коалиция с ОДС, разваляйки „Синята коалиция". Къде сбъркахте?

- Изводът от вота е, че ГЕРБ видя, че победителите не ги съдят, фалшифицирали, манипулирали изборите -говори се ден-два и после се казва - браво, големи победители.

- Нали не мислите, че резултат от 1,9% е просто плод на фалшификации?

- Аз не отричам сериозните ни грешки в президентския вот. Първата е, че твърде дълго се забавихме с кандидата, а ние нямаме милионите на ГЕРБ и БСП, за да наложим човек в последния момент, особено в тази социологическа и медийна среда. ГЕРБ явно нямат нужда от кампания, но ние не сме в това положение. А че имаше фалшификации, имаше. Имаше и доста гласове за десницата, които са смятани за недействителни. От броенето в секции за местния вот -разминаванията са огромни.

- А изборът на кандидат и формата с ОДС?

- Всеки може да прави интерпретации, но аз смятам, че ДСБ направи всичко възможно да не участва в президентските избори. Месеци наред чакахме ДСБ да дадат вицепрезидент. Те не искаха да участват и на практика се самоизключиха от президентския формат целенасочено. Но като стари и опитни кримки го направиха така, че да изглежда, че друг ги е изключил. Това мисля и вече няма да говоря по тази тема.

- Някои смятат, че основна грешка на СДС е, че е опозиция на ГЕРБ?

- Пред НС казах - СДС трябва да има ясни политически позиции. Ако ми дадете вот на доверие, СДС ще бъде интелигентната опозиция на ГЕРБ и тази позиция ще е непоклатима до парламентарните избори. Чак тогава, живот и здраве, може да се мисли и за евентуално десноцентристко управление. Казах им - ако искате ръководство или председател, който ще подкрепя ГЕРБ - това не съм аз. Ако сега се подкрепя правителство, което очевидно не се справя, ще е фатално за СДС, ще загубим физиономия.

- Ще преоцените ли коалиционната политика, като обвинявате ДСБ?

- Винаги съм бил за дясно обединение, плащал съм си и цената - кой ли не ме е критикувал. За коалиционната политика трябва много сериозна дискусия итя предстои. Но първо СДС трябва да бъде укрепен и като структури, и като послания. Ще предложа план за реформа в СДС. Защото няма да позволя да се случи планът „Цветан Цветанов". Той сам се изпусна, че в следващия парламент вижда ГЕРБ, БСП и ДПС. Но спестява, че това ще значи коалиция ГЕРБ-БСП. А ДПС може да са опозиция като сега -заедно с ГЕРБ си подкрепиха сделката за „Булгартабак". Въобще ДПС се намесва винаги, щом ГЕРБ има нужда от консолидация на вот.

- Говорите за ясни позиции на СДС. Как така хем не подкрепяте бюджет 2012, хем искате Симеон Дянков да остане на поста си?

- Има опит в момента на мястото на Дянков да се сложи редови милиционер.

- Тоест, да сменят Дянков с кого?

- Няма да кажа повече, но съм сигурен, че нормалните хора биха предпочели сериозен икономист, а не милиционер за този пост. Колкото до бюджета, той носи само кризи, стачки и бедност. Как да го подкрепим? ГЕРБ нямат стратегия за нищо. Вземете пенсионната система -един министър мисли едно, друг - друго, все едно са клуб по интереси! Опитът за повишаване на пенсионната възраст ще донесе само напрежение, но няма да реши нито един проблем на пенсионната система. Всяка година ли ще вдигаме възрастта? Затова очаквам всеки момент премиерът Борисов да се откаже от тези идеи. Винаги, когато е поставен пред протести и проблеми, кабинетът се отказва от заявките си. Това значи, че няма нито стратегия, нито смелост да отстоява решенията си. В този случай поне ще е за добро.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...