Мартин Димитров: Оттук нататък следва категорично опозиционно поведение спрямо ГЕРБ

23.11.2011

Insert full sizeПолучих подкрепа за политиката, която искам да водя в СДС, а това е абсолютна опозиция на управляващите от ГЕРБ. Това заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на СДС Мартин Димитров.

Димитров уточни, че той самият е искал вот на доверие от членовете на синята партия и добави, че не само СДС е с лош резултат от президентските избори.

 

Водещ: Лидерът на СДС Мартин Димитров е мой гост в „Здравей България!”, добро утро.

Мартин Димитров: Здравейте господин Генчев.

Водещ: Политически сериали напоследък се развиват, две партии около тях. Едната партия „Атака” – семейно политически, другата е вашата, която се тресе в последните две седмици. Защо така допуснахте, господин Димитров, да се случи?

Мартин Димитров: Това е традиция в СДС, ние сме демократична партия и това ни е помагало винаги. Има дебат, той не трябва обаче да се води пред медиите. Трябва да се води вътре в партията. Вчера имахме петчасов дебат, на който бяха решени много важни въпроси. Единият важен въпрос, който аз поставих, казах следното нещо:  -Ако искате аз да бъда председател на СДС оттук нататък категорично опозиционно поведение спрямо ГЕРБ, за да можем да имаме ясна физиономия с ясни послания.

Водещ: И какво ви отговориха? С повече самочувствие ли излизате?

Мартин Димитров: Хората, които се занимават с политика нямат кой знае какво самочувствие. Вижте какво се случи...

Водещ: Аз ви питам – повече самочувствие като лидер на една партия?

Мартин Димитров: Най-много ме притесняват хората, които занимавайки се с политика, придобиват някакво самочувствие. Нямам /.../ за самочувствие в момента в България.

Водещ: За да си лидер на партия е необходимо да имаш самочувствие.

Мартин Димитров: Аз смятам, че е нужно повече смирение и честност, отколкото самочувствие.

Водещ: Как си обяснявате това, че въпреки  че получихте вот на доверие, повече от половината, ако не се лъжа, членове на ръководството не гласуваха?

Мартин Димитров: О, не е вярно това. Ще ви кажа фактите – от 75 души, които бяха там – 3 се въздържаха и 9 гласуваха против. 17 души по различни причини отказаха да гласуват. Една част от хората казаха ... въобще не трябва да има вот на доверие, други хора... Въпросът за мен е следния. Аз го исках този вот, резултатите на президентските избори не са добри за всички партии, извън ГЕРБ и никой не е поискал вот на доверие и не е предприел никакви действия. Но СДС е друга партия и първо, нашата оценка трябва да бъде балансирана, тъй като на местните избори ние запазихме своите позиции. Заедно с други десни партии имаме към 240 хиляди гласа. Но за мен беше важно следното нещо, това казах и на хората – няма драма, няма проблем. На никого не се бях обадил предварително, спокойно могат да изберат друг лидер, аз ще бъда първият председател на СДС, който няма да си направи партия, няма да си направи течение, защото и такива случаи имаше,  и ще подкрепя и ще работя. Така че, тази оценка беше важна.

Водещ: Само че, ако примерно сто души бяха гласували вчера и бяха казали – не, нямаме доверие на лидера на СДС Мартин Димитров, какво щеше да произтече?

Мартин Димитров: Веднага подавам оставка. Аз това им казах – веднага.

Водещ: А защо направо не постъпихте по този начин?

Мартин Димитров: Защото нямаше да помогне на партията. Ако нещо е добро за тази общност, която е общност на интелигентни хора, които защитават свободата, бих го направил. Когато Петър Стоянов 1997 година подаде оставка, аз бях един от малкото хора, които му каза следното нещо – да не подава в никакъв случа и да остане председател на СДС. Тази постоянна смяна на председатели не ни помага. Напротив, имаме нужда от устойчива, твърда политика, защото нещата, които се случват в България са тежки и сложни и има нужда от една партия, която защитава първо, човешките права, свободата, след това малкия и среден бизнес и разбира се – антикомунистите.

Водещ: Надежда Михайлова ли ви е най-сериозния враг вътре в партията?

Мартин Димитров: Няма врагове, ние сме демократи, има хора на различно мнение. Между другото, днес, господин Генчев, е последния път когато обсъждам вътрешнопартийни въпроси. Оттук нататък спирам да отговарям на такива въпроси. За вас е последното ми интервю на тази тема. Оттук нататък ще се занимавам с проблемите на хората, така че, и да ме питате и ваши колеги да питат, оттук нататък тази тема за мен е затворена.

Водещ: Мен това ме впечатли. Не знам вас дали ви впечатли?

Мартин Димитров: Аз не се впечатлявам лесно, уважавам мнението на колегите. При нас всеки има право на мнение и затова сме демократична партия. Приканвам всички хора, които имат критики, да се включат с политика, с конкретни предложения за правене на политика. Няма да има идея, която да остане неразгледана, необсъдена от ръководството на партията и от мен.

Водещ: Това беше казано по повод на темата за това, че когато участва в преговори СДС вече не е останало какво да предложи в тези преговори. Ако до момента е останало да предложи поне една марка – демократичната десница , СДС, трите букви, изключително важни, вече дори и това няма.

Мартин Димитров: Това са несериозни неща. Като брой съветници в момента дори имаме по-голям брой от това, което имахме преди местните избори. От един мач, който не се е получил, това е все едно един отбор да не му се е получил един мач и вие да му казвате – вас все едно ви няма. Това е несериозно...

Водещ: Недейте така, господин Димитров.

Мартин Димитров: ...има много мачове.

Водещ: Мачът не е един, мачовете са от 2001-ва до 2011 година. Бяха изиграни много мачове.

Мартин Димитров: Да де, разберете следното нещо. Има една тенденция в България, група кукловоди, така да го нарека, винаги да създават нов проект и да кажат – ето, това вече е уникалното решение. И хората като видяха НДСВ си казаха – ето, това е уникалното решение, гласуваме и за 800 дни България вече е друга. Но какво стана?

Водещ: Защо автентичната десница не може да се противопостави на тези кукловоди?

Мартин Димитров: Защото ние не предлагаме тези лесни решения, господин Генчев. Да сме ви обещали нещо за 800 дни? Да сме ви обещали нещо, че веднага ще цъфне и ще върже? Ние предлагаме реформи, предлагаме неща, които искат усилия, които искат... има при тях и болка, има и трудности. Затова тези решения са по-сложни. ГЕРБ предлагат... Вижте, кое от обещанията на ГЕРБ за две години и половина изпълниха? Те са същия популистки проект като НДСВ. Но звучат атрактивно, звучат пак като лесно решение, но не се получава. Кажете ми, кое обещание изпълниха?

Водещ: Пак почвате да ме изпитвате. Веднага ще ви кажа – магистрали, има повече магистрали.

Мартин Димитров: Коя магистрала е построена, къде са построени?

Водещ: По „Тракия” се стига по-лесно до морето, например.

Мартин Димитров: От началото на мандата на Бойко Борисов... тука не познахте, няма построен нито един реално нов километър по „Тракия”, няма нищо построено. Нещо правят, но нещо завършено няма, нищо завършено няма. Освен това, понеже ме попитахте, ЛОТ-4 на магистрала „Тракия” , мисля че и във вашето студио казах, че ще бъде оскъпен, ако си спомняте? Сигурно го имате някъде на запис, аз знам, че вашите архиви са добри. И какво се оказа? Въпреки твърденията на Плевнелиев и на неговите колеги от ГЕРБ, ЛОТ-4 е оскъпен с 24 милиона в крайна сметка. Аз го твърдях преди няколко месеца. Това са магистралите, по-скъпи отколкото твърдят и незавършени.

Водещ: Искам да ви предложа четири имена – Ваньо Шарков, Димо Гяуров, Йордан Бакалов и Найден Зеленогорски. Тези хора се спрягат за ваши наследници на поста председател на СДС. Симпатизирате ли на някой от тях?

Мартин Димитров: И четиримата смятам, че имат изключителни качества. Знаете ли, аз ще бъда първият председател на СДС който, когато аз преценя, че е добре за партията, ще подкрепя следващ председател и ще застана зад него. Няма да съм сърдит, обиден, недоволен, правещ някаква трета партия, каквито практики видяхме през последните години, така че...

Водещ: Като кого?

Мартин Димитров: Като всички останали.

Водещ: Иван Костов?

Мартин Димитров: Като Костов, като Софиянски, като Бакърджиев, като кой ли не.

Водещ: Ще преосмислите ли политиката си, коалиционната, спрямо Иван Костов?

Мартин Димитров: Аз смятам, че ние трябва да водим политика, при която СДС се укрепва, ще видите оттук нататък в политическия дебат, че нашата дума ще се чува и нашите послания ще се чуват. Смятам, че в тази ниша конкуренцията е слаба, на разумните послания, на нормалните послания. Колкото до ДСБ, този въпрос предстои да бъде обсъден в много широк формат в нашата партия.

Водещ: Защото когато зададох този въпрос и на Надежда Нейнски, тя каза, че... ето, и вие посочихте общинските съветници, че са повече, че по места сте спечелили....

Мартин Димитров: Кметовете са повече...

Водещ: ...и кметовете, казвате, но това се случва предимно на места, където играе синята коалиция, тоест, СДС и ДСБ.

Мартин Димитров: Не е точно така. Предимно се случва там, където има широки десни коалиции. Там, където има широки десни коалиции ние или печелим изборите, или има много сериозен резултат.

Водещ: Казахте, че вашите колеги в СДС са подкрепили опозиционната ви политика спрямо ГЕРБ?

Мартин Димитров: Точно така.

Водещ: А какво е отношението ви, спрямо Симеон Дянков? Чух ви да казвате, че той е министърът, който държи България стабилна, финансово?

Мартин Димитров: Вчера много колеги казаха важни неща на националния съвет. Едното важно нещо беше следното – изключително принципно поведение спрямо ГЕРБ. Тоест, ако правителството прави нещо разумно, това трябва да бъде казано и да не бъде премълчавано, независимо как ще бъде разбрано от медиите и публиката. Аз смятам, че Дянков, на фона на повечето министри, очевидно е по-разумен. И това, всеки, който не е... изключително пристрастен политически, го вижда.

Водещ: Разумен, обаче казва – от 1 януари вече пенсионната възраст се увеличава с една година, при положение, че само преди две седмици не беше така?

Мартин Димитров: ГЕРБ има изключително тежък проблем, не знам колко време имам, но това държа да ви го кажа?

Водещ: Две минути.

Мартин Димитров: Две минути, идеално. Нямат план тези хора. Има там тотален хаос. Става един министър и казва – ще увеличаваме пенсионната възраст, друг става и казва – няма да увеличаваме, трети става и казва – ние нещо друго ще правим. Пенсионната система е много сложна инерционна система. Там реформите се правят така, че се правят дълги години напред, затова трябва да има стратегия и план, одобрен от парламента и да участват много партии, защото другото правителство няма да е така, следващото няма да е такова, то ще бъде различно. Надявам се пак да е дясноцентристко, но няма да е само на ГЕРБ, със сигурност. Не може така на парче, не може така случайно и на парче, както се случва в момента. С БДЖ е същото. Става един министър и казва – сега ще вземем тук да съкратим тези хора. Не е достатъчно, трябва да има ясен план какво се прави по години. Иначе този тотален хаос...

Водещ: Вие сте против увеличаване на пенсионната възраст още от 1 януари?

Мартин Димитров: Категорично съм против.

Водещ: И против съкращенията в БДЖ още от сега?

Мартин Димитров: Не, казвам ви следното нещо. Против съм без стратегия... чуйте ме внимателно. Без стратегия да се правят тези неща. Защото без стратегия  това са мерки на парче и няма да доведат до нищо. Искам цялостна стратегия какво правим с пенсионната система. Искам цялостна стратегия какво правим с БДЖ. Защото ако се вземат двете мерки на парче в момента, нищо няма да стане, нищо.

Водещ: Досегашната стратегия, добра ли беше – до 2021 да се увеличи пенсионната възраст?

Мартин Димитров: Според мен, има нужда в момента България от нова пенсионна стратегия. Ето, аз имам конкретно предложение – доброволно увеличаване на пенсионната възраст. Тоест, казва се на хората следното: -Ако решиш сам, доброволно да работиш повече това ти увеличава пенсията. За мен този подход е най-правилния. Това и сега го има, но то трябва да бъде още насърчено, още по-сериозни стимули да има в тази посока. Не да ги караме хората административно да работят повече, а те да имат стимул сами да изберат да работят повече. Но без стратегия тези неща не стават, господин Генчев.

Водещ: Благодаря ви за този разговор, успешен ден ви желая.

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...

thumb 13.05.2012

Мартин Димитров: Несправяне...

От 2001 г. България навлезе в един период на постоянен популизъм, т...