Мартин Димитров: Моята концепция е СДС да бъде категорична и интелигентна опозиция на това правителство

20.11.2011

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за Българско национално радио, програма "Хоризонт", "Неделя 150"

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на Мартин Димитров, лидер на СДС и председател на икономическата комисия.

 Мартин Димитров: Здравейте, г-н Конакчиев.

 

Водещ: Какво, и вие като Драгомир Стойнев ще гласувате срещу бюджета, но икономическата комисия го прие. Как го прие, какъв е резултатът?

 М. Димитров: Да, беше подкрепен бюджетът. Горе-долу в съотношение 2 към 1. Депутатите от ГЕРБ и независимите депутати подкрепиха бюджета. Но не е коректно да правите паралел с БСП, защото ние, както гласуваме против тоя бюджет, сме гласували и против бюджетите на БСП.

 Водещ: Е, да, сега това е политическо, което говорите. Аз говоря за бюджета сега, не за БСП и за СДС, след малко за СДС. Но основната тема днес е, защото синдикатите се събират, вече са се събрали, и решават какво ще правят. Няма да има тристранка, ще има може би протести. Какво ще стане? Тази тема за повишаване с една година, Симеон Дянков която предложи, възрастта за пенсии измести инфлация, безработица, растеж, всичко, както и класът.

 М. Димитров: Г-н Конакчиев, вижте, за да разберете какъв е глобалният проблем, глобалният проблем е, че това правителство няма план, няма стратегия. Тоест те за пенсионната система всяка година лансират различни идеи, а като няма план и стратегия в толкова. . . това е много чувствителна и много сложна сфера, и всеки си излиза и предлага някакви идеи. Излиза социалният министър Тотю Младенов, говори едни неща, излиза Симеон Дянков. . .

 Водещ: Тези дни го няма де, но да.

 М. Димитров: . . . говори втори неща. По принцип ви казвам. Няма план, няма стратегия. Сега, вижте, това, което те предлагат, е много неразумно по следната причина. Средната продължителност на живота на мъжете е 69 години в момента в България. Те предлагат пенсионирането да става на 64 години, а след това и на 65.

 Водещ: А, не, не, обори се това твърдение сега, като тук слагате може би и малките деца.

 М. Димитров: Не, напълно вярно е. Средната продължителност е толкова, това е статистиката. Сега може да не е вярна. . .

 Водещ: Не споря, разбрах де, ама не ми се вярва пък средностатистически пенсионерът да има 4-5 години като пенсионер.

 М. Димитров: Ами то, вижте, това предлагат, това е за мъжете. Значи за жените ситуацията е различна, но за мъжете това е перспективата. Те казват да внася един човек, един млад човек, 40 - 42 години осигуровки, по 200 - 300 лева на месец, и след това с перспективата да получава 4-5 години пенсия. Това като стратегия не е добра стратегия. Затова аз имам конкретно предложение, тъй като не е важно само да кажеш, че нещо не става. . .

 Водещ: Да, слушам ви.

 М. Димитров: . . . а да кажеш какво предлагаш. Аз предлагам следното нещо и ние от СДС предлагаме следното нещо - доброволно увеличаване на пенсионната възраст. Тоест, за какво става въпрос?

 Водещ: Всеки сам си решава, това ли?

 М. Димитров: Всеки, да, всеки сам, ако реши всеки сам да продължи да работи, това да води до по-висока пенсия и до увеличаване на пенсията. Тоест казва се така на хората: никой не ви задължава административно, с принуда, да работите повече. Ако вие го изберете това обаче, вашият индивидуален коефициент за пенсия ще се увеличава. Това според мен е много интелигентният начин. . .

 Водещ: Добре, сега го предлагате в ефира, а конкретно предложение ще направите ли?

 М. Димитров: Конкретно, разбира се, и постоянно правим конкретни предложения. За съжаление за част от тях има чуваемост, но за друга част няма, това е проблемът. Ето това е интелигентно решение. Тук и синдикатите няма къде да ходят, няма къде да скачат, затова трябва да има стратегия и план, г-н Конакчиев. Иначе, представете си, внесен е бюджетът, няма такова предложение за увеличаване на пенсионната възраст от началото на 2012, има ги вече числата в бюджета и изведнъж излиза някой и казва, въпреки че. . .

 Водещ: Не е някой, Симеон Дянков, как някой.

 М. Димитров: Добре, излиза Симеон Дянков и казва, въпреки че до момента това не е обсъждано, това ще вземем да го направим. Това показва пълен хаос.

 Водещ: Решили са да го направят, такова чувство имам.

 М. Димитров: Хаосът, вижте, г-н Конакчиев, хаосът винаги води до проблеми, най-малкото защото хората, които. . . Една част от българското общество внимателно следи тия развития, една част, знаете, гледат, така, по отгоре, отгоре на нещата. Но тия хора, които внимателно следят събитията, виждат, че това правителство, знаят, че то може да има добри намерения, добри идеи, сигурно е така, но нямат план. Те не знаят. . . те всяка година предлагат неща, които си противоречат. В един момент вдигнаха осигурителната вноска и казаха, че ще съберат повече пари. Не събраха.

 Водещ: А сега смятат, че е било грешка, да, защото не събраха пари.

 М. Димитров: Разбира се, че е грешка.

 Водещ: Добре.

 М. Димитров: И другото, което е още по-голямата грешка, която трябва да  се каже, е, че този бюджет не помага по никакъв начин на малкия и среден бизнес, а това е гръбнакът на българската икономика. Тези хора са пред фалит. Аз като обикалям, включително софийските улици и улиците в цялата страна, има страшно много празни магазинчета, има страшно много празни магазинчета. Ако тия хора бъдат оставени да фалират. . .

 Водещ: Има много празни магазинчета, има и много. . . и офиси празни има, да.

 М. Димитров: Това е кокошката, която поддържа българската икономика. И тия хора са пред фалит, което е най-страшното в момента, и на тях трябва да се помогне.

 Водещ: Да, може би сте прав.

 М. Димитров: Цялата стратегия на държавата трябва да е към тези хора.

 Водещ: Сега с две думи да ми отговорите, преди малко министър Трайков и него го питах, в какво състояние е България сега, какво сме - депресия, рецесия, стагфлация, края на 2011 - началото на 2012? Хайде малко. . . с две думи.

 М. Димитров: Искам да го кажа така, че хората да ме разберат. България е като един автомобил, на който му е свършил бензинът, и има една група хора, дето са решили - ще го бутат отзад и той ще върви по тоя начин. Бензин няма. Това е българската икономика, в момента в нея бензин няма. Бензинът може да дойде през две направления - чужди инвестиции и ударно усвояване на европейските фондове.

 Водещ: Е, това е залегнало, ама имам известни опасения.

 М. Димитров: То много неща са залегнали.

 Водещ: В бюджета, да.

 М. Димитров: Много неща са залегнали, ама не стават. Тоест, за да го разберат хората, това е. . . България навлиза в една продължаваща. . . едно продължаващо депресионно състояние, но

колата буквално няма бензин и. . .

 Водещ: Разбрах за колата. Сега едно изречение за вас като лидер на СДС. Пише се, четох, Софийската организация отново срещу вас. Ще имате ли срещи, ще се борите ли, ще си воювате ли, какво ще правите?

 М. Димитров: Г-н Конакчиев, ние сме демократична партия и аз се радвам, че при нас винаги има дебати, винаги има въпроси, винаги има някой, който не е съгласен. Това е хубаво и така трябва да бъде в една демократична организация. Когато всички са съгласни с тебе, значи нещо не е наред. Както знаете, има такива партии в България.

 Водещ: Всяка партия казва, че е демократична. Аз не знам една да не казва.

 М. Димитров: Ами те казват, ама къде виждате демократичността на ГЕРБ, но хайде да не влизам в тази тема.

 Водещ: А, вие. . .

 М. Димитров: Искам да ви кажа следното нещо, ще е имаме дебат вътре в партията. Аз винаги съм казвал, че никога. . . нямам намерение да бъда лидер на всяка цена. Ще предложа своите идеи, ще предложа своята концепция. Моята концепция е СДС да бъде категорична и интелигентна опозиция на това правителство.

 Водещ: Това предстои, казахте, че ще имате срещи, разговори и демократични. . .

 М. Димитров: Да, и от това ще зависят. . .

 Водещ: . . . дебати, дискусии и т.н.

 М. Димитров: Точно така.

 Водещ: Добре, благодаря ви. Мартин Димитров.

 


Tags: Бюджет 2012, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 30.09.2012

Мартин Димитров: Кандидат и...

Мартин Димитров коментира актуални теми за Българско национално рад...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...