Мартин Димитров: ГЕРБ са популярни в политиката като чалгата в музиката

28.10.2011

Insert full sizeС Мартин Димитров, председател на СДС, разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА /Вестник "24 Часа" /

-   Крах,   катастрофа, дъно - това са само част от оценките за представянето ви на президентските избори. Съвпадат ли с вашата, г-н Димитров?

- Аз смятам, че ние на практика ги пропуснахме   тези   избори.   Чувствам   се,   сякаш   съм участвал в някакъв мач с купен съдия. Вкарваха ни голове от засада, а отсъдените   в   полза   на ГЕРБ дузпи ни ги биха по 5 пъти. Публиката гледаше всичко това и се радваше. Аз такова нещо не съм виждал. Това са най-манипулираните и фалшифицирани избори до момента след Андрей Луканов.Най-голямото ми притеснение не е за бъдещето на СДС. Случилото се ще ни мобилизира, ще ни дисциплинира, ще ни сплоти.Повече ме притеснява бъдещето на държавата. Гледах дебат между кандидата ни за кмет на Плевен Найден Зелено-горски и неговия опонент от ГЕРБ, който не знаеше броя на оперативните програми. Иска да е кмет, атакува противника си, че не печели проекти. А не знае, че програмите са 7.Некомпетентността взе властта в България

-  Мачът е уреден, съдията е купен, а синият отбор къде беше?

- Представи се прилично, дори добре на местните избори. ГЕРБ на първи тур има избрани четирима кметове, а ние - трима. Отиваме на 30 балотажа в малки и средни общини плюс на още два в областни градове. Половината   да   спечелим, СДС ще има повече местна власт, отколкото през последните 8 г. На това трябва да стъпим.

- Но в национален мащаб се свлече до 62 хил. гласа.

- Да. Резултатът ни за президент е слаб. Аз питах областни председатели на СДС там, където сме силни в местния     вот, защо   има толкова драстични разлики между гласовете ни за кметове и за президент на едно и също място. Казаха ми, че различните номера на бюлетините са причинили страхотно объркване. Хората не са разбрали. Затова са гласували само за местни управници.

- Това звучи наивно.

- И на мен така ми звучеше. Но проблемът се оказа   огромен.   Тежки опашки, припрени хора и различни номера в дълги бюлетини.    В    Разград имаме 200О гласа за кмет и 300 за президент. Ето ви примера.

- Значи отдавате загубата на технически, а не на политически причини?

- Не искам да бягам от отговорност. Разбира се, че имаше грешки.Хората, които видяха Румен Христов, гласуваха за него. Той е интелигентен, готин, симпатичен. Не си дадохме обаче сметка, че в тази изградена от ГЕРБ медийна пирамида ние не можем да наложим ново лице Румен има страхотни качества, но не е познат на хората. А всички възможности те да се запознаят с него     бяха прекършени. Чух мнозина     да казват, че не   искат да   гласуват  за кандидат без шансове - това също беше наложено от пирамидата на ГЕРБ в самото начало. Огромна част от нашите избиратели затова отидоха и гласуваха за Кунева. Този неин висок резултат е до голяма степен от наши гласове. Тези хора подкрепиха нас на местните избори, ще ни подкрепят и на парламентарните. Но на президентските избраха Кунева, за да накажат ГЕРБ.

- Съжалявате ли, че не издигнахте Надежда Нейнски за президент?

-   Понеже   десницата има нужда от честен разговор - да, смятам, че тя като популярно лице щеше да е с повече шансове. Именно   заради   невъзможността да наложим ново.

- Честно ли е сега само Румен Христов да поеме отговорността за загубата? Аз от друг в СДС такива думи не чух.

-  Аз категорично съм солидарно отговорен за това, което се случи. Никой в СДС никога не е бягал от отговорност, тя е обща.

- Мислите ли за оставка?

- За мен най-важното е СДС. Защото в тази олигархична картинка, която се очертава, синята партия остава символ на доброто. Смятам, че след слаб   мач   един   отбор трябва да съумее да изиграе много силен. Нямаме друг избор, освен нашият силен мач да са следващите парламентарни избори.Готов съм да помагам на СДС от всяка позиция. Ще разговарям с партията. Ако преценим заедно, че има по-добър председател - напълно съм съгласен. Ако се реши да остана - ще го направя. Нямам лична мания тук.Хората трябва да знаят нещо лично за мен. За разлика от огромната политическа маса в България, аз не искам да ставам министър и да участвам в правителство. Когато дойде моментът СДС да влезе във властта, мен няма да ме видите на държавен пост.

-   Признавате   ли   за грешка    разцеплението на Синята коалиция за президентските   избори непосредствено     преди кампанията?

- Не смятам, че това е основният проблем. Но замисълът не се получи. Искахме всички хора, които са се делили, карали са се за какво ли не - за постове, за жени, този път да се съберат за президентската битка и за промяна в България. Ами не могат да се съберат. Стигнах до категоричния извод, че голямо дясно обединение е невъзможно.

- Така ли?

- Да. Като станат много, и почват да се карат.

- А през това време ГЕРБ се настанява вдясно.

-  Има много грешна интерпретация на резултатите от изборите. Човек, който взема все повече и повече власт, всъщност се товари с все повече отговорност. ГЕРБ не си дават сметка за това. Те смятат, че с цялата власт в ръцете могат да правят каквото си Искат. Но вече няма как някой друг да им е виновен Досега проблемите бяха заради тройната коалиция, заради Костов, заради четирите сезона. Край с това.

-  Така или иначе сега Иван Костов има всички основания  да  каже  на СДС: „Аз нали ви казах", заради решението ви да се съберете с ОДС за сметка на ДСБ.

-  Това е най-лесното. Всеки може да го каже. Но този разговор не е полезен. Той    ще каже  така за президентските избори,   аз пък мога да го кажа  за кметските в София. И какво?Ако аз бях разцепил десницата през 2004 година, щях да направя всичко възможно   за   нейното СДС имаше 18%, които никога повече не повторихме.По-важното е друго. Аз съм убеден, че въпреки всичкия страх, манипулации, фалшификации на тези избори, хората в някакъв момент ще разберат, че ГЕРБ не може да управлява компетентно. Тогава ще потърсят алтернатива. Ние трябва да сме готови да им я дадем.

- Предвид резултата на ГЕРБ засега явно хората не мислят като вас Съжалявате ли за опозиционния си завой?

- Не. Това е правилната позиция. Ние можем да бъдем само опозиция на ширещата се в държавата       некомпетентност. Има няколко островчета на стабилност в управлението и това е всичко. Ако не беше Дянков например, това правителство щеше да си е отишло. А Бойко и Цветанов щяха да са емигрирали в чужбина, за да не им търсят   отговорност   за провала на държавата.Популярността на ГЕРБ не означава непременно, че управляват добре. И чалгата е много популярна в България. ГЕРБ са същото течение в политиката, каквото е и чалгата в музиката. И също  като нея     не могат да помогнат      за развитието на България.

- Изненада ли ви призивът на Иван Костов да се гласува за Росен Плевнелиев на балотажа?

- Нищо вече не ме изненадва. Ние сме различни партии. Аз смятам, че отношението към нашите избиратели трябва да е по-различно. Да гласуват по съвест.

- Вие самият какво ще правите в неделя?

- Ще ходя да гласувам. Дайте ми възможност в тъмната стаичка да взема своето решение.

- Защо не се случи подкрепата на ДПС за СДС, както тайно се надявахте?

- Това беше част от манипулацията,  която  сериозно ни попречи в изборите. За съжаление тя тръгна от среди вътре в СДС и беше умело използвана от всички, които искаха да ни навредят. Само че смятам, че сега много журналисти трябва да се извинят на Румен Христов, че бе принуден цяла кампания да се обяснява за „връзките си" с ДПС. Фактите показаха, 

„ГЕРБ са популярни в политиката като чалгата в музиката 

„Ако не беше Дянков, досега кабинетът да е паднал 

„Надежда щеше да има повече шансове за президент 

„ Огромна част от гласовете на Кунева са наши



Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...