Мартин Димитров: Популизмът ще си отиде и СДС отново ще е основен фактор в българската политика

10.05.2012


Insert thumbМартин Димитров е най-младият лидер на СДС от създаването му. Преди да оглави партията, е икономист в Института за пазарна икономика. През 2005 г. е избран за народен представител в 40-oто Народно събрание. Става наблюдател в Eвропейския парламент, като след присъединяването на България към ЕС добива статут на евродепутат. След като печели вътрешни избори, застава начело на СДС през 2008 г. Новоизбраният председател попада в най-бурния период на партията, когато заради забавяне на вписването на новото ръководство от СГС, не може да заеме длъжността си и е обявен за нелегитимен лидер. След няколкомесечен екшън Димитров поема партията, а впоследствие именно той подписва споразумението с Иван Костов за създаване на Синята коалиция. Дни преди сините да решат дали ще се коалират с ДСБ и след разнопосочни мнения на сини фигури, потърсихме Мартин Димитров за позицията му.

Интервю на председателя на СДС за Агенция Всеки ден

Г-н Димитров, бившият президент и бивш лидер на партията Петър Стоянов каза много силни думи срещу коалицията СДС-ДСБ. Закани се за първи път от 22 години да не пусне синята бюлетина, ако направите съюз с Костов.

Безспорно Петър Стоянов е най-успешният президент в новата история на България. Той е и винаги ще бъде име на СДС. Само че съм убеден, че в тези негови думи има повече емоция, отколкото разум. Защото заедно с него през 2007 г. се явихме сами и не спечелихме нито един евродепутат. Сега, като Синя коалиция, имаме двама, а ГЕРБ има петима, което е все пак прилично и добро представителство в Европейския парламент. Ние нямаме право на емоционални решения, а трябва да сме разумни и прагматични. Аз съм тръгнал да обединявам десницата. Затова ме подкрепят. Но понякога това води до добри резултати, а друг път има нужда от повече време, за да се видят позитивите. Но съм убеден, че съм на правилния път.

Наред с тежките думи Стоянов изговори и много суперлативи лично за вас. Видя ви като истинския лидер на десницата – интелигентен, по-модерен икономист от Костов… Но сподели, че е чакал от вас да вдигнете рейтинга на СДС, а това не е станало.

Това, което трябва да се направи оттук нататък – и това е процес, е здравата коалиция между СДС и ДСБ, която постепенно да бъде водена от мнозинство млади хора. Това е бъдещето, за което ние работим. Търпеливи сме. Единственият вариант разединението от 2004-та да бъде преодоляно и пак да бъдем силни и единни. Иначе просто се хаби ресурс в неправилни начинания.

А как ще коментирате твърдението, че ДСБ никога не са работили за дясното, а само в интерес на един човек – Иван Костов?

Грешка, голяма грешка е разделението на СДС и ДСБ и тази оценка може да бъде само такава. Никаква друга оценка не може да бъде дадена. Но как се преодоляват грешките? Не с нови грешки, не с още по-голямо разединение. Едно разединение не може да бъде преодоляно с още по-голямо, а с признаване на вина. За мен със създаване на Синята коалиция Костов си признава директно и индиректно грешката за разделението на СДС през 2004 г. По-добре е да бъдат признати грешките, да бъде извървян пътят в общите действия, отколкото да опитваме да компенсираме грешките с още по-големи.

Това не означава ли, че сега, настоявайки за съюз с вас, Костов няма право да поставя условия, а това ще направите вие като по-силен партньор?

Ние сме в по-силна позиция заради редица обстоятелства, но това не означава, че не работим заедно и в добри отношения.

Г-н Димитров, не мислите ли, че вместо разделението през 2004 г. и създаването на ДСБ е можело СДС да се подсили, да се съживи, а не от него да се правят други партии?

Разбира се. Никой не е имал право да си прави партии и да излиза от СДС. Но силата на СДС и Синята коалиция ще се върне и ще имаме повече гориво, когато този период на популизъм започне да свършва. Ние живеем в годините на популизма. Те започнаха през 2001 г. и вървим от трън, та на глог. Всяко следващо се очертава по-лошо от предишното. От тройната коалиция и ГЕРБ не е ясно кой е направил повече бели, но както се казва – има време до края на мандата.

Все пак остана загадка защо толкова лидери на СДС – все силни фигури, не съумяха да задържат силата на партията и от най-силната тя отиде на рейтинг до санитарния минимум.

В условия на популизъм е много трудно да предлагаш трудни решения, които изискват усилия и саможертва от хората. Да предлагаш решения, за които е ясно, че плащаш висока цена. И заедно с това, насреща има хора, които обещават за една нощ да ви направят богати, за една нощ да ви направят щастливи, за една нощ деца да им се родят, за една нощ да направят магистрали. Когато имаш такава конкуренция, е много трудно, но едно е сигурно – популизмът ще си отиде от България и тогава СДС отново ще бъде основен фактор в българската политика заедно с нашите приятели.

Кое е най-важното, което ще поставите на масата на преговорите с ДСБ. Какво ще е условието ви към тях?

Изискването ще бъде за отборна работа, за ясни политики и за това оттук нататък да бъдат преодолени с консенсус основните спорове. В тази трудна ситуация на криза, когато хората не могат да си плащат сметките, а доходите намаляват, е много важно ние с ДСБ да бъдем единни, да нямаме разногласия и да се избегнат обичайните затруднения. Но най-добрият партньор за нас за изваждане от кризата е ДСБ. Защото тя започва да става постоянна и доведе до близо 1 млн. безработни. С тези темпове тя ще превърне България в Гърция, в бедстващо място. Най-близките до нас партньори, с които можем да търсим предотвратяването на този риск, са ДСБ. Така че от принципна гледна точка първата партия, с която ще вървим към решаване на основния проблем в България – излизане от кризата, спасяване на българската икономика, увеличаване на доходите, ако искате, е ДСБ. След това може да се говори въобще за други партии.

А разединението ви с ГЕРБ не е ли поредната грешка на десницата? Бяхте партньори в началото на управлението.

Има смисъл от общи действия с ГЕРБ , ако те са облечени в обща програма, общи идеи и се виждат позитивите за хората. Без този хаос, който цари в момента. В такава ситуация няма смисъл да се включваме и да участваме. Но ако има някаква самооценка вътре в ГЕРБ и това самозабравяне бъде поне малко преодоляно, ако се говори за обща, сериозна програма за измъкване на България от тежката ситуация и ГЕРБ разберат, че нямат потенциала да се справят с тая ситуация, ще е добре дошло.

Кажете как обаче ще преодолеете конфликта вътре в партията, след като седесари поставят остро въпроса за самостоятелно СДС?

Подривни действия винаги ще има, каквото и да направим. Има фактори, които особено много ги притеснява Синята коалиция. Има и хора в ГЕРБ, които също много ги притеснява Синята коалиция по един основен въпрос – че част от десните хора отново ще посегнат към синята бюлетина, като се види, че управлението не може да се справи с основните икономически въпроси. Винаги в продължаваща криза хората се сещат кой най-добре се е справял в такива ситуации. Има и хора, и партии, които не искат да ни видят в следващия парламент, ще мобилизират всичко срещу нас, но това не е нещо ново. Нали помните, че водихме 11 дела, за да се явим на миналите парламентарни избори.

А ще рискувате ли отново да разговаряте с ОДС на Бакърджиев и Софиянски? За президентските избори цената на този съюз беше разваляне на Синята коалиция.

ОДС няма да участват в преговорите, защото, ако на местните избори Стефан Софиянски се беше оттеглил в полза на тъмносиния кандидат Прошко Прошков, щяха да имат аргументи. Те в момента нямат аргументи за разговори с нас. Когато имахме шанс да се бием и да изберем кмет на София, което щеше да обърне ситуацията в държавата, те не се представиха на необходимото политическо ниво. С тях не водим разговори и не смятаме да водим.

Интервю на Валерия Йонкова

Източник vsekiden.com


Tags: Синята Коалиция, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 25.10.2012

Борис Марков: „Тримата от з...

СДС трябва да се яви самостоятелно на вота.Европейски доходи за бъл...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 19.05.2012

Борис Марков: Нямам лидерск...

Десният избирател стана болезнено прагматичен и той иска да чува мн...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...