Димо Гяуров: Няма нужда от специален министър за спецслужбите

25.04.2012

Insert full sizeНяма големи различия сред политиците по отношение на позиционирането на службите и нуждата от ново законодателство, но то продължава да липсва и непрекъснато се отлага, каза по БНР депутатът от СДС Димо Гяуров.

 

БНР, Програма "Хоризонт", "Преди всички"

 

Водеща Таня Милушева: Продължаваме с депутата от "Синята коалиция" Димо Гяуров. Добро утро.

 

Димо Гяуров: Добро утро.

 

Водеща: Какво трябва да се промени, за какво има съгласие за момента? Чухте, г-н Чукарски смята, че това е моментът, сега, да има едно мнение по въпроса за службите - баланс между това, което ще  бъде при президента и премиера.

 

Д. Гяуров: Аз си мисля, че няма кой знае какви големи различия във вижданията на политиците по отношение на позиционирането на службите, по отношение на необходимостта от ясно и ново законодателство. Въпросът е обаче, че това продължава да не се случва, и аз вече започвам да ставам сериозен песимист, защото спомнете си, че ГЕРБ обясняваше, че такова законодателство ще бъде изготвено още до средата на миналата година и това беше аргумент да не бъде въобще разглеждан законът за Националната разузнавателна служба, който ние от "Синята коалиция" внесохме. После пък трябваше до началото на тази година и встъпването на новия президент в длъжност да бъде готово това законодателство. Сега разбирам, че става дума вече за октомври тази година и започвам да не вярвам, че ще се случи.

 

Водеща: Добре, днес тогава какво ще се гледа?

 

Д. Гяуров: Нищо няма да се гледа. Нищо няма да се гледа и аз не очаквам да се случи каквото и да е, защото всъщност вицепремиерът Цветанов ще направи доклад, но този доклад ще даде...

 

Водеща: Въз основа на какво? Нали г-н Румен Миланов

 

Д. Гяуров: На нищо, тука ще разкаже...

 

Водеща: ...подготвяше реформата на спецслужбите, под негово ръководство по-скоро се подготвяше тази реформа. За този ли проект ще чуем сега от устата на г-н вицепремиера, при положение че Румен Миланов беше освободен по този начин.

 

Д. Гяуров: Аз се опасявам, че въобще няма да става дума за конкретни проекти, тъй като такива, за съжаление, няма. Всъщност най-вероятно това, което ще направи вицепремиерът Цветанов, е да даде снимката на ситуацията такава, каквато ние и без друго я знаем. А относно освобождаването на Румен Миланов предполагам, че основната причина е била точно тази неготовност към настоящия момент, и понеже премиерът на моменти действа емоционално, вероятно за пореден път е видял, че към даден момент по дадена тема няма никаква готовност.

 

Водеща: Влиза ли обаче повече експертен потенциал сега с назначението на Георги Кръстев за секретар на Съвета по сигурността към  Министерския съвет? Той идва от аналитичните структури.

 

Д. Гяуров: Не мога да кажа, тъй като не познавам този човек, но това, което безспорно се забелязва, е, че се засилва влиянието на МВР върху тези структури. Има опасност...

 

Водеща: Да, всички коментари по медиите днес са в този дух, че хора на МВР ще координират специалните служби...

 

Д. Гяуров: Има опасност да се стигне до онова, от което всички се боят и срещу което всички твърдят, че не трябва да се случва - концентрация на власт в сферата на тези служби.

 

Водеща: За това предупреди и Румен Миланов вчера в едно специално обръщение към медиите, той го пусна до БТА. Ние също го канихме за интервю, за да го изрази лично в ефира на "Преди всички", но той отказа. Той отхвърля твърденията, че е правил опит да прикрие злоупотреби около дейността на отстранения Кирчо Киров. В същото време предупреди, че вътрешният министър се готви да сложи ръка и на разузнаването и да концентрира още повече власт в ръцете си.

 

Д. Гяуров: Не, аз предполагам, че нито този, нито следващ вътрешен министър ще сложи ръка в буквалния смисъл върху разузнаването или върху НСО, защото най-вероятно... всъщност там няма да има радикални промени от гледна точка на структуриране, на позициониране и на взаимодействие на службите, а и няма и нужда да бъдат правени тези шапки, за които се говореше през последните два-три месеца. Не е необходим такъв специален министър или дори вицепремиер, който да ръководи тази сфера за сигурност. Има много по-лесен, изпробван назад във времето модел, и това е моделът на Съвета за сигурност към Министерския съвет. По времето на правителството на СДС, тогава всъщност беше създаден този модел, той работеше много ефективно. Беше едно истинско място за информационна координация, за взаимодействие между службите, за проследяване на текущи събития, кризисни ситуации. Така че много е просто да се върнем отново към този модел, да сработи и да изчезнат всякакви опасения, че би могъл някой да концентрира влияние върху една или друга...

 

Водеща: А колко е конструктивна идеята за трети вицепремиер по сигурността?

 

Д. Гяуров: Ами, аз имам впечатление от опита на други държави, тъй като в един момент това беше едва ли не мода в Европа. Навсякъде се получи така, че тези хора се превърнаха в запушалка на информацията към изпълнителната власт, защото концентрираха в  себе си твърде много информация. Опасявам се, че тъкмо тази беше идеята за обединяване на информационните потоци от отделните служби. И това беше базата за конфликт между отделните играчи в сферата на сигурността през последните месеци. Абсолютно недопустимо е информацията от всички служби да се концентрира на едно място и това място да е различно от премиера, президента и председателя на Народното събрание.

 

Водеща: Въпросът за контрола на комисията, в която и вие участвате, какво ще кажете - колко заседания имахте, какво успяхте да разгледате до този момент, каква информация ви беше предоставена, срещате ли трудности с предоставянето на такава информация?

 

Д. Гяуров: Организирана по този начин, подкомисията е абсолютно неефективна. Да не говорим, че няма ясно разписани никъде правомощия и няма изработени похвати, които да донесат онова познание, да дадат онази информираност, която да направи възможни обосновани изводи за състоянието на службите, които уж контролираме. Всъщност ние нямаме никаква представа нито от оперативната дейност, нито от разходването на средствата. Аз си мисля, че не е и необходимо една подобна комисия да има дълбока информация за това какво, как,с какви средства работи една разузнавателна служба. Но пък, от друга страна, задължително е поне повърхностна подобна информация да се предоставя, за да може да да се направи преценка за ефективността на разходите.

 

Водеща: И която вие нямате.

 

Д. Гяуров: Ние нямаме такава информация. Аз също бих желал да кажа, че няма място за голямо притеснение по отношение на евентуалното споделяне на секрети. В цял свят има подобни комисии и в цял свят те получават дълбока информация. Вярно, че на много места, те не случайно се наричат селект комитис, което означава, че тези хора минават на едно по-задълбочено проучване и биват избирани след обстоен анализ измежду колегите си. Но практиката показва, че би могла тайната да бъде опазена.

 

Водеща: Последно. ГЕРБ стяга службите за сигурност, тоест идват избори, цитирам вестник "Сега", едно заглавие от днес. Как гледате вие на това?

 

Д. Гяуров: Дано да не се случва, защото вече сме го гледали. Гледахме го и миналата година, и по-миналата година на частичните избори, когато, особено в провинцията, ГЕРБ си позволи да използва структури на МВР за натиск върху политически партии, върху привърженици на политически партии. Ние от "Синята коалиция" го усетихме на гърба си много неприятно.

 

Водеща: Да. Добре. Ще продължаваме да следим темата и онова, което ще има като новини от днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. В "Преди всичко" чухме Димо Гяуров, депутат от "Синята коалиция".

 

 


Tags: МВР, Димо Гяуров

Още по темата

thumb 23.07.2012

Димо Гяуров: Страхът вреди....

Анализ на Димо Гяуров, зам.-председател на парламентарната комисия...

thumb 23.05.2012

Димо Гяуров: Има сценарий з...

Още преди две години от Синята коалиция внесохме законопроект, кой...

thumb 06.04.2012

Йордан Бакалов: Ще искаме д...

Окончателното становище на временната анкетна комисия за полицейско...

thumb 29.03.2012

Димо Гяуров : АЕЦ Белене н...

Депутатът от СДС Димо Гяуров заяви, в сутрешния блок на БНТ , че А...

thumb 08.03.2012

Димо Гяуров: Как Трайков въ...

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, от когото тръгна скандалъ...

thumb 27.02.2012

Димо Гяуров: Има битка на л...

Когато говорим за Здравната каса и за цените на лекарствата, става ...

thumb 20.02.2012

Димо Гяуров: Властта е гузн...

СДС не е против това хората да получават адекватно на труда си възн...

thumb 16.02.2012

Димо Гяуров: Ние се водим о...

Ние се водим от разбирането, че всеки, който работи добре, трябва д...

thumb 30.01.2012

Димо Гяуров: Ако няма указ,...

Би могло да се окаже, че хаосът е невероятен, защото има хиляди хор...

thumb 26.01.2012

Димо Гяуров: Цветанов беше ...

Лудостта не винаги е индивидуална, тя понякога е и групова, заяви о...