Електронни медии

Йордан Бакалов: Ще искаме детайлна аргументация за полицейско насилие

06.04.2012

Insert thumbИнтервю с депутата от СДС  Йордан Бакалов за Българско национално радио, програма "Хоризонт"

Водеща Таня Величкова: Парламентарната анкетна комисия, която проучва нашумели случаи на полицейско насилие, е на финала на работата си, разбрахме вчера от интервю на председателя й Красимир Ципов за Българското национално радио. Следващата седмица комисията възнамерява да представи в пленарна зала окончателния си доклад. Засега обаче формално са приключили дискусиите по случаите, които се проучват, и е оформено окончателно становище, което в общи линии прави някои дребни препоръки, но като цяло не откроява някакви съществени проблеми. Изводът на депутатите е, че има установено  полицейско насилие в случая "Скравена", където полицията е превишила правомощията си, при случая "Мировяне" не е установено полицейско насилие, като са проверени данните от много камери и са изслушани много свидетели, каза Красимир Ципов. При случая с убийството в Перник депутатите са констатирали пропуски и  неспазване на приетия план за провеждане на процесуално-следствените действия след откриването на трупа на Мирослава, нещо, което подлежи да бъде разяснено в следващите дни. Знаете обаче, че паралелно с тази официална парламентарна комисия, една друга алтернативна депутатска комисия проучваше тези случаи. Неин член е синият депутат Йордан Бакалов, с когото вече можем да се чуем в "Преди всички". Добро утро.

 

Йордан Бакалов: Добро утро.

 

Водеща: Как ще коментирате заключенията на официалната комисия, г-н Бакалов?

 

Й. Бакалов: Нито аз, нито който и да е извън комисията не ги е виждал заключенията, така че по-голяма дискусия би трябвало да стане тогава, когато те внесат своя доклад в парламента, и тогава, когато. . .

 

Водеща: Да, на този етап стъпваме само на изявления в медиите.

 

Й. Бакалов: А иначе това, което изтече по медиите. . . случаят "Скравена", той е пределно ясен, въпреки че се твърдеше, че няма такова полицейско насилие. Но в крайна сметка МВР призна, че има такова, даже имаше и уволнения. Така че нищо кой знае какво не се е установило допълнително. В случая "Мировяне" по същия начин. . . Но специално за случая в Перник. . . да, то е очевадно, след като има смъртен случай там и след като има и нарушение на наредбата за конвоиране. Така че нещата, общо взето, от тази гледна точка от самото начало, от старта на комисиите, бяха пределно ясни. Точно това. . .

 

Водеща: Тоест, звучи ли ви убедително това, което излиза като заключение на официалната комисия, или смятате, че още много трябва да се каже?

 

Й. Бакалов: Това са, това са неща, които бяха публично известни на абсолютно всички български граждани. Това не са неща, които са били скрити. Тоест и по трите случая имаше признание от страна на Министерството на вътрешните работи. Друг е въпросът доколко като дълбочина са влезли. Точно затова и би трябвало да изчакаме доклада, да видим какво точно са констатирали колегите и от там вече да се реши. . .

 

Водеща: При представянето на доклада в зала вие за какво ще настоявате, по какъв начин ще смятате да се държите, докато се представят тези заключения, ще изисквате ли някаква по-детайлна аргументация?

 

Й. Бакалов: Естествено, че ще искаме тази детайлна аргументация, защото ние. . . нашата алтернативна комисия също проведе тези срещи, както и искаше. . . и имаше, така, от една страна, желанието за подкрепа от определени институции. Но така или иначе от някои ги получихме, от някои не ги получихме, въпреки примерно обещанията даже и на премиера Бойко Борисов, че ще съдейства за среща между нашата алтернативна комисия. . . и лицата, които са участвали в разследването в Перник, както и ръководството на Министерство на вътрешните работи. На този етап това съдействие явно не се получи, както и искането на алтернативната комисия, две поредни искания в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, да бъдат изслушани въпросните лица. Не получихме съдействието от министъра на вътрешните работи, даже напротив, той ни беше написал едно писмо, в което ни обясняваше, че има комисия, която е избрана от парламента, като че ли ние не знаехме и трябваше той да ни съобщи с писмо, че такава комисия има. Независимо че ние като народни представители искахме отново такова изслушване. . . но това изслушване ни беше отказано от  председателя на комисията по вътрешна сигурност, без всякакви аргументи. Аз лично поисках, така, както е и по правилник, председателят на Народното събрание да свика тази комисия. И от там не получихме съдействие. Но въпреки всичко аз мисля, че срещите, които проведохме, така, изясниха ситуацията около случая в Перник.

 

Водеща: Показват ви, че сте комисия в сянка и че ако сте искали тези срещи, е трябвало да влезете в официалната комисия.

 

Й. Бакалов: Е, вижте, има държави в света, в които има и правителства в сянка. . . и те също си вършат работата. Но явно тази практика в България много не се разбира или пък по-скоро има някакви притеснения. . .

 

Водеща: Добре, вие докъде стигнахте със случая "Мирослава"?

 

Й. Бакалов: Ами, ние сме горе-долу на финалната права, но мисля, че докладът от наша страна ще бъде оповестен някъде към края на този месец.

 

Водеща: Нещо по-конкретно на този етап, което откривате и което може да кажете?

 

Й. Бакалов:  Ами, наблюдавайки, прочитайки, запознавайки се със законодателната уредба, примерно с наредбата за конвоиране. . . там, където има нарушения, там се носят и определени отговорности. И от МВР много добре го знаят това. Няма как само с, така, козметични награди. . . извинявам се. . . наказания да се премине. Както и в случая "Скравена", знаете, че доста време се твърдеше, че няма такова нарушаване на правата на човека, както и използване на прекалено голяма сила от страна на полицията при разпита, но в края на краищата те се съгласиха, че действително има такова нещо.

 

Водеща: "Медиапул" съобщава, че основният свидетел и заподозрян за отвличането на Мирослава - Стойчо Стоев-Чочо е бил подслушван. И това е станало малко след отвличането на момичето. Имате ли такава информация?

 

Й. Бакалов: Ами, вижте, аз мога да кажа следното, че след като е станало ясно, че е отвлечена Мирослава, сестра й е посочила три лица, едното от лицата. . . които евентуално могат да бъдат замесени. . . и едното от лицата е било точно Стойчо Стоев. Така че аз лично нямам такава информация. Предполагам, че може действително да е използвано СРС. Но в същото време знаете, че от МВР беше обяснено, че те не са поддържали телефонна телекомуникация, даже тогава, когато е трябвало да има някакъв контакт между Стойчо и другия заподозрян, който е в ареста - Марио, се наложило да си  хвърлят камъчета по стъклата. Така че кое е истината. . . На  този етап аз не мога да кажа дали има използване на СРС. Може би точно това трябваше да се уточни и да се изясни тогава, когато. . . ако беше разрешено ние да се срещнем с разследващите, както и с професионалното ръководство на Министерство на вътрешните работи.

 

Водеща: Какви още срещи планирате да направите?

 

Й. Бакалов: Ние направихме срещи, въпросът е, че оттук нататък има един определен период, който трябва да измине, за да видим как ще протекат примерно експертизите, които. . . така, говорих с главния прокурор, беше поет ангажимента, както и с окръжния

прокурор, който води разследването, беше поет ангажимент да се направи експертиза, дали е имало действително аларма, нямало ли е. Защото ми направи впечатление, че един от, така, замесените в случая, в смисъл такъв. . . който е споменавано, при  изслушването в другата комисия той е твърдял, че е имало алтернативна такава. Ние бяхме на място в апартамента и не видяхме такава.

 

Водеща:  Да, тоест остава да очаквате резултати и да завършите анализа, за да реализирате и вашия доклад. . .

 

Й. Бакалов: Точно така.

 

Водеща: И после какво ще стане, когато двата доклада се сложат един до друг и се видят разликите?

 

Й. Бакалов: Ами, практиката, парламентарната практика, колкото и да не им харесва на управляващите, е внасяне на доклада и обсъждане в парламентарна зала. Аз мога да дам пример, примерно преди време, в 39-ото Народно събрание, с един такъв подобен доклад по един друг случай, който. . . докладът на водещата комисия, която беше избрана от парламента, и докладът на другата комисия, в която участвах и аз, се срещнаха и беше приет другият доклад.

 

Водеща: Ще настоявате ли на база заключенията, които сте направили, да се направят някакви промени в регламентите, в наредбите, по които се работи, ако щете, в и законодателството? Сега на дневен ред е законът за МВР. . .

 

Й. Бакалов: Вижте, действително сигурно ще има нужда от промени в определени закони, но аз тук бих споделил това, че. . . и това, което наблюдавам от практиката през толкова години, че даже и тези закони, които в момента съществуват и ги има, не винаги се изпълняват достатъчно точно, както трябва. И това е един от големите проблеми по-скоро. Защото ако трябва да говорим за използването и на прекалено голяма сила, например може да се стигне до това, че понякога, така, се вижда неподготвенността на служителите на Министерство на вътрешните работи и от там вече България бива след това и осъждана, включително и в Страсбург.

 

Водеща: Тоест, ако конкретно ви попитам за това как. . .

 

Й. Бакалов: Така че не е само до въпроса до законодателно уреждане, въпросът е до подготовка.

 

Водеща: За това ще говорим след малко в един разговор, предизвикан конкретно от приемането на първо четене на мерките срещу полицейското насилие. Благодаря ви за този разговор. Синият депутат Йордан Бакалов с информация за работата на алтернативната комисия за случаите на полицейско насилие и коментар на заключенията на официалната комисия по тази тема.

 

 

 


Tags: МВР, Йордан Бакалов

Още по темата

thumb 25.07.2012

Йордан Бакалов: Трябва да с...

След като не могат да идентифицират коя е най-голямата заплаха за ...

thumb 24.07.2012

Йордан Бакалов: Бяхме малка...

Абсурдно е хора, които не правят разлика между предизвикателства, р...

thumb 25.04.2012

Димо Гяуров: Няма нужда от ...

Няма големи различия сред политиците по отношение на позициониранет...

thumb 25.02.2012

Йордан Бакалов: Вдясно стоя...

Интервю на Йордан Бакалов, депутат от Синята коалиция, пред в. „БАН...

thumb 24.01.2012

Бакалов: Това МВР не пази, ...

Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов коментира пред вестник...

thumb 22.01.2012

Йордан Бакалов: Големият ми...

Очакваме да чуем истината, така депутатът от СДС Йордан Бакалов обя...