Йордан Бакалов: Трябва да се преосмислят приоритетите

25.07.2012

 

primary thumbИнтервю с Йордан Бакалов - БНР, програма "Хоризонт", "12 плюс 3"

Водеща Людмила Желязкова

Водеща: Точно седмица след атентата в Бургас още мнения по "Хоризонт" в "12 плюс 3". Сега Йордан Бакалов. Освен депутат в няколко поредни парламента, оглавявал е и комисията по национална сигурност, той е и доцент доктор по сигурност. Според негови изказвания, прегледах няколко такива от миналата година, има един съществен пропуск, един риск за националната сигурност, който не е отчетен - рискът на неграмотността. Как се експонира този риск, когато говорим за тероризъм и за национална сигурност, ще чуем сега. Добър ден.

 

Йордан Бакалов: Добър ден.

 

Водеща: Има ли изводи, има ли някакви поуки, различна ли е България седем дни след атентата, или всяко чудо за три дни?

 

Й. Бакалов: По-скоро защо след три дни все още, не три, то вече стана една седмица, все още даже и не знаем самоличността на този, който е извършил терористичния акт, което не се препокрива примерно с реакцията на службите примерно след американския атентат, след атентата в Англия, след атентата в Испания. Знаете много добре, че тогава техните служби реагираха много бързо и цитираха не само атентаторите, но и поддръжниците, защото не е важно в случая кой извършва самия атентат, много е важно кой го поръчва този атентат и в края на краищата каква е целта, която се преследва с извършване на такъв един терористичен акт. Така че България няма как след извършването на такъв терористичен акт да не бъде. . . да бъде същата, както се казва. Явно е, че нещо. . . в системата има пробив и този пробив е ясен. . . или по-скоро не се дооценява тази най-основна, така, след 11 септември. . . заплаха за сигурността не само на България, а и на цял свят, защото това е най-голямата заплаха за човечеството, а именно тероризмът. Защото преди ако е имало примерно тероризъм, от гледна точка политически тероризъм, в края на краищата тогава е имало възможност и за определени договаряния между противостоящи политически, образно казано, терористи и държавата, а сега вече става въпрос за съвсем друг вид тероризъм, който не подлежи по никакъв начин на договаряне с държавата. Така че за мен определено нашите служби в лицето на ДАНС, защото от явния доклад, който беше представен от ДАНС, от миналата година и от по-миналата година, там изрично е казано, че има такава заплаха на територията на нашата страна - да бъдат атакувани граждани на трети страни. Така че. . . които отговарят и са отговаряли за сигурността, съвсем нормално е да са взели предохранителните мерки, особено и тогава, когато още февруари месец във връзка със зимния сезон българските служби и хората, които. . .

 

Водеща: Да, имаше предупреждение.

 

Й. Бакалов: Имаше предупреждение и изрично беше казано, че точно автобусите са слабата част, т.е. транспортирането от аерогарата до мястото, където отсядат самите израелски туристи.

 

Водеща: Г-н Бакалов, какво конкретно според вас следва да направят политиците, не като риторика и пропаганда, а като мерки?

 

Й. Бакалов: Ами, вижте. . .

 

Водеща: Свиква се Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

 

Й. Бакалов: Да, наистина. . .

Водеща: Възможно ли е от тази среща. . . какво може да произтече, какво?

 

Й. Бакалов: Според мен. . . според Закона за Консултативния съвет при президента, да, наистина там се срещат политическите сили, те могат да си кажат своите политически виждания за това какво се е случило и какво според тях трябва оттук нататък да се случи. Неопределено силният Консултативен съвет, който трябва. . . наистина трябваше вече да се състои, това е при Съвета по сигурност към министър-председателя. Лично аз не съм разбрал да има такъв свикан Съвет по сигурност при министър-председателя. Защото определено България е ратифицирала над. . . някъде между 12 и 13 резолюции, които касаят точно тероризма, и в една от тях има изричното изискване да се изработи закон за борба срещу тероризма. Такъв закон мисля, че. . . не мисля, то наистина е така, България няма, даже не е написана все още. . . самия закон. Тоест ние за пореден път се явяваме в случая, че ратифицираме някакви спогодби, и то при това международни спогодби във връзка с тероризма, и в същото време нищо не. . . нищо не последва от това. Както не последва и актуализацията на самата ни програма за противодействие на международния тероризъм. Тя за последен път е променяна 2008 година.

 

Водеща: А сега какво трябва да последва?

 

Й. Бакалов: Ами, трябва да последват действия, защото не само. . . не всичко е свързано само и единствено с определен финансов ресурс. Явно трябва да се преосмислят приоритетите. Но големият проблем за мен определено може да се каже, че. . . и ако трябва да разсъждавам върху доклада за състоянието на националната сигурност, който е внесен в парламента и който се гледа от парламентарните комисия и който за мен определено е пълна боза и пълно неразбиране на основните рискове и заплахи, които предстоят и пред България, и пред демократичното общество. . . това е за мен по-големият проблем и по-основният проблем. Защото хората, от които зависи и управляват тази система, те по никакъв начин не ни показват даже, че правят такива разлики. Защото трябва. . .

 

Водеща: Смятате, че те са некомпетентни, така ли?

 

Й. Бакалов: Ами, след като не правят разлика между предизвикателства, рискове и заплахи, след като не могат да идентифицират коя е най-голямата. . . кой е най-големият риск и коя е най-голямата заплаха за Република България, оттам респективно и не само за България, а и за Европейския съюз, аз не виждам и не мога да кажа, че са компетентни тези хора.

 

Водеща: Да ви попитам още нещо. . .

 

Й. Бакалов: А и докладът, а и докладът. . . начинът на написване на доклада. Точно два реда има написани за международния тероризъм, при положение, че това е бичът на съвременно демократично общество.

 

Водеща: Тоест вие смятате, че в този доклад. . .

 

Й. Бакалов: И това показва състоянието на. . .

 

Водеща: . . . има големи пропуски.

 

Й. Бакалов: Ами, то не може да се каже, че е доклад, това е някаква сбирщайн.

 

Водеща: Разбирам ви. . .

 

Й. Бакалов: И за мен такива хора няма как да представят по този начин доклада, при положение, че, казах ви, че имаме около 13 резолюции ратифицирани, при положение че трябва да се изработи такъв закон, при положение че имаме една стратегия, която е приета и която остава само и единствено на хартия, тя по никакъв начин не е действена, какво можем да направим оттук нататък. . .

 

Водеща: Г-н Бакалов, да ви попитам, проблем с дисбаланс във външната политика има ли, или напротив, проблемът е единствено, че сме мека цел? И във факта, че. . .

 

Й. Бакалов: Вижте, определено. . .

 

Водеща: . . . много туристи от Израел идват на нашето море. . .

 

Й. Бакалов: Тогава, когато ти самият като ръководител на определено ведомство създаваш рискове за собствената си държава. . . да, действително може да се създадат такива рискове във връзка с недобре балансираната политика между едното и другото. Тук между другото определено мога да кажа, че медиите също имат много важно отношение преди извършване на такъв терористичен акт и след извършването на такъв терористичен акт. Защото не може, аз тук ще дам един, така, за мен определено фрапиращ пример, не може да свикваш на среща тук т.нар. опозиция, сирийска опозиция, на тайна среща и тя е толкова тайна тази среща, че след това да свикваш медиите и обявяваш. . . и даже извършваш и пресконференция. Тоест в този случай взимаш определена страна в. . . Така че и това е възможността за създаване. . .

 

Водеща: Тоест трябва по-добър баланс. Трябва повече. . .

 

Й. Бакалов: Въпросът е, че тук определено с определените си действия ти създаваш рискове за собствената си държава. Не може примерно да обявяваш постоянно как след терористичния акт дошли много, така, специалисти от Мосад, от ЦРУ, от ФБР, защото от малка цел се превръщаш. . . в един момент се превръщаш в доста голяма цел, и то веднага след терористичния акт. Както и не може информацията, която се подава в посока на вас, медиите, да не бъде в. . . (не се разбира - бел.ред.). . . посока, защото това е цяла наука, и това е контролиране, така, на кризисни ситуации. Както ви казах, такива ситуации се контролират преди извършване и след извършване на такъв терористичен акт.

 

Водеща: Благодаря ви за това интервю. Чухте депутата Йордан Бакалов.

 

Й. Бакалов: И аз ви благодаря.

 


Tags: Йордан Бакалов

Още по темата

thumb 24.07.2012

Йордан Бакалов: Бяхме малка...

Абсурдно е хора, които не правят разлика между предизвикателства, р...

thumb 06.04.2012

Йордан Бакалов: Ще искаме д...

Окончателното становище на временната анкетна комисия за полицейско...

thumb 25.02.2012

Йордан Бакалов: Вдясно стоя...

Интервю на Йордан Бакалов, депутат от Синята коалиция, пред в. „БАН...

thumb 24.01.2012

Бакалов: Това МВР не пази, ...

Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов коментира пред вестник...

thumb 22.01.2012

Йордан Бакалов: Големият ми...

Очакваме да чуем истината, така депутатът от СДС Йордан Бакалов обя...