Печатни издания

Йордан Бакалов: Бяхме малка мишена, заради Борисов станахме голяма

24.07.2012

 

 primary thumbИнтервю с Йордан Бакалов за вестник 168 часа

брой 30, 24-30 юли 2012

- Г-н Бакалов, провежданата външна политика има ли отношение към подобни терористични актове?

 

- Външната политика на България трябва да е добре балансирана. Първо, ние сме в коалицията на желаещите и участвахме във войната в Ирак, а сега имаме контингент в Афганистан. Второ, България е на кръстопът между Европа и Азия. Не може да провеждаш у нас тайна среща със сирийската опозиция и тя да е толкова тайна, че след това външният министър свиква медиите, за да я обяви. Тоест, заемаме активна позиция и няма как да не понесем последиците.

 

- Как ще коментирате споразумението за военни учения с Израел, след като опозицията предупреди, че ставаме потенциална мишена?

 

- Това пак е резултат на външната ни политика. Ако се провежда съвместно учение, за да се придобие по-добра оперативна съвместимост и боеспособност, добре, но информацията, която изтече, не беше много благоприятна. Управляващите невинаги преценяват правилно какво да говорят и да вършат. По този начин създават рискове за държавата. Тези дни бе взривен автобус с израелски граждани и един българин. Не може премиерът да излезе и да каже, че са дошли три самолета експерти на МОСАД, ЦРУ и ФБР. Това означава, че ако досега сме били една малка мишена, в този момент ставаме много голяма мишена. Да не говорим за изявленията на Цветан Цветанов, който казва неща, които не трябва изобщо да се споменават. Необходим е кризисен пиар, с който да се спуска информация към медиите за успокояване на населението - че са взети всички предохранителни мерки. Друг е въпросът дали това е направено. Мога да свържа това със скорошното гледане на доклада за национална сигурност. Абсурдно е хора, които не правят разлика между предизвикателства, рискове и заплахи, да управляват системата.

 

- За кого става дума?

 

- Те ще се разпознаят. По начина, по който е написан, докладът не изпълнява задачите си.

Какво от това, че имаме стратегия, която не действа? Тя не може да се приложи. Методите на терористите са много разнообразни, асиметрични, необходимо е да се задълбочат оперативните методи за придобиване на информация, но това трябва да се направи от службите, политиците не могат да го направят.

 

- В ЕС бяха предотвратени 5-6 атентата. Ние защо се изложихме?

 

- Професионализмът на службите си личи. В САЩ след 2011 г. няма реализирани терористични актове, в Англия - след случая в метрото, също, а има много предотвратени. Във франция ситуацията е подобна, но там хората имат национална сигурност.

 

- А ние?

- Нашите служби трябва да се променят. Необходим е и допълнителен финансов ресурс. Най-голямата заплаха е тероризмът, но само според нашия доклад и според ръководителя на системата за сигурност заплахата е друга.  При този акт има общ почерк със случаите в Тайван, в Кипър и Ливан, които бяха предотвратени. Имахме и предупреждения. Да не вземеш мерки при положение, че има подобни случаи, е престъпно.

 

- Имало е специален режим на охрана на израелски туристи, защо сега го няма?

 

- Там, където има концентрация на израелски туристи, естествено, че трябва да има по-засилени мерки за сигурност, фирмите, туроператорите е необходимо да бъдат инструктирани. Така или иначе, това е свързано с задълбочена оперативна работа и с по-добри контакти с партньорските служби.

 

- Възможно ли е бомбата да е подготвена у нас?

 

- Ако има логистика, може и тук да я направят, а ако не открият, може да я вкарат -по суша, по вода. Затова тероризмът е асиметричен, действията им са асиметрични, не можеш да предугадиш какви методи ще използват.

 ПЕТЯ МИНКОВА


Tags: Йордан Бакалов

Още по темата

thumb 25.07.2012

Йордан Бакалов: Трябва да с...

След като не могат да идентифицират коя е най-голямата заплаха за ...

thumb 06.04.2012

Йордан Бакалов: Ще искаме д...

Окончателното становище на временната анкетна комисия за полицейско...

thumb 25.02.2012

Йордан Бакалов: Вдясно стоя...

Интервю на Йордан Бакалов, депутат от Синята коалиция, пред в. „БАН...

thumb 24.01.2012

Бакалов: Това МВР не пази, ...

Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов коментира пред вестник...

thumb 22.01.2012

Йордан Бакалов: Големият ми...

Очакваме да чуем истината, така депутатът от СДС Йордан Бакалов обя...