Печатни издания

Бакалов: Това МВР не пази, а репресира

24.01.2012

Insert thumb

Депутатът от СДС Йордан Бакалов коментира пред вестник „България Днес“ и Лили Тодорова актуалните теми от програмата на парламента и скандалите от последните дни.

- Г-н Бакалов, за какво говори случаят в Мировяне, при който въоръжени нахлуха в частен дом и пребиха хората?

- Първо – за абсолютния непрофесионализъм на Министерството на вътрешните работи. Второ – за абсолютната неподготвеност на състава, и, трето – че за 22 години нищо не се промени. В модерния свят служителите на вътрешните работи и полицията са в помощ на гражданите. Ненапразно в много държави девизът на полицията е „Аз служа“. Те служат на хората. А в България за голямо съжаление си остана тоталитарната система и тоталитарното мислене. Затова са и неуспехите им в последните години. Действат като репресивен състав и хората не им помагат.

- Хората се оплакаха от действия на ГДБОП, не на полицията?

- Не е ГДБОП, а СДВР. Това е големият проблем. Доколкото разбирам, намерили са началника Станимир Флоров и тъй като все гледат да се хвалят и да преследват пиар ефект, той започва да обяснява как еди-кой си се съпротивлявал. А негови хора изобщо не участват. Това показва колко е неинформирано това министерство и колко е изкривено мисленето на ръководството.

- Вие приемате ли обяснението им, че са търсели акцизни стоки?

- По Закона за МВР изрично е упоменато кога може да се използва сила. В случая те са нарушили собствения си закон. За което трябва да следят министърът на вътрешните работи, главният секретар Калин Георгиев и заместник главният секретар Станимир Флоров. Специално промениха закона заради въпросния Флоров, за да го направят заместник главен секретар, а резултат никакъв. Не може да отидат над 20 човека с маски да извършат арест в едно семейство, което се състои от трима човека.

- Искате за пореден път оставка?

- Тя оставката отдавна стои. Това управление използва цялото министерство за репресия спрямо българските граждани, а не за опазване на имуществото, живота и здравето на хората от престъпни посегателства. Това ръководство използва цялото ведомство на последните избори срещу всички в полза на управляващата политическа сила ГЕРБ. Обществото в момента в очите на Борисов и Цветанов е припознато като враг. И няма как ти по този начин да се бориш с престъпността. Можеш да се бориш истински, когато цялото българско общество, с изключение на бандитите, са с тебе в тази битка и помагат – като потърпевши, като хора, които са заинтересовани. Така е на Запад. А в България какво се получава? Свидетел на престъпление казва „Нищо не видях“. Защо не е видял? Защото не вярва. Сегашните управляващи не съзнават каква голяма беля правят с това отношение. Има закон и той трябва да се спазва от всички.

- Как ще завърши този случай според вас?

- Ще го отнесе някой, примерно шефът на 2-ро РПУ, а проблемът е от главата.

- Управляващите обявиха, че започват 2012 година с нов закон за конфискацията. Ще мине ли този проект през гласуване, какво очаквате?

- Аз си спомням и друга заявка на управляващите – веднага след провала на гласуването на предишния закон премиерът Бойко Борисов заяви, че до края на годината ще бъде приет. Много са лесни на обещанията, но са трудни на изпълненията, включително и в първия ден от новата сесия, когато не подкрепиха предложение на Синята коалиция, макар да бяха обещали.

- Кое е толкова неразрешимо, какво ги препъва?

- Наблюдавайки гласуването и отсъствието на половината група на ГЕРБ миналия път, смятам, че законопроектът можеше и да мине още в онзи му вариант. Не мога да гадая как ще е сега. Политически мога да коментирам единствено, че по всяка вероятност законът притеснява самите тях и точно заради това половината група я нямаше.

- Съгласен ли сте с оценките, че проектът е репресивен?

- Всеки закон по принцип е някаква рамка и в нея трябва да се движи всеки гражданин, независимо какъв е и какви позиции заема. Но така или иначе, този закон е много сериозен инструмент в борбата с организираната престъпност. Ако органите са пропуснали някой да генерира с престъпна дейност финансови средства и имоти, той дава възможност те да бъдат отнемани в полза на държавата, естествено при спазване на закона. Такива закони има в почти цяла Европа, не сме откриватели нито на топлата вода, нито на колелото.

- Венецианската комисия обаче също имаше резерви към проекта?

- Венецианската комисия за голямо съжаление, след като одобри Избирателния кодекс, вече не може да се каже, че безпристрастно взима всички тези решения. Аз съм го заявил това и пред европейски наблюдатели, защото има очевадни неща в кодекса. От една страна, нашите избори бяха сравнени с тези в Русия, а, от друга -Венецианската комисия да се произнесе с такъв апломб и похвали! За мен те не могат да бъдат никаква гаранция.

- Коментира се отново статутът на разузнавателната служба – трябва ли според вас да премине към изпълнителната власт?

- За да бъде изправена системата ни за сигурност, това е пътят. И не само за Националната разузнавателна служба, а и за Националната служба за охрана. Трябва да има и един специален закон за националната сигурност, който да е структуроопределящ, и оттам вече всяка служба да има самостоятелен закон.

- Всичко да се изземе от президентската институция, така ли?

- То бездруго не е уредено, няма закон. Има само едно постановление, нищо повече. По този начин и разузнавателната служба е ограничена. Ако искаме да изправим системата, трябва да спазим конституцията, чл. 110, където е посочено, че Министерският съвет и министър-председателят отговарят за националната сигурност, а не президентът.

- Значи разузнаването да стане като ДАНС. Но като виждаме там проблемите с недофинансирането, добре ли ще бъде?

- Това недофинансиране има мирис на бира.

- Защо смятате така?

- Защото отношението към ДАНС беше насочено по този начин лично от министър-председателя, от никой друг. Лично Бойко Борисов съкрати за втори и за трети път бюджета на ДАНС, въпреки че те са единствената реформирана служба. Записа се с новите промени да получат по 15 заплати, а от тях по 75%. фактически, който се пенсионира от 1 януари 2012 г., ще му изплатят 11 заплати. Но Бойко Борисов не си направи другата елементарна сметка, че с масовото напускане на служители се отвори много сериозна дупка в бюджета на ДАНС, с 4-4,5 млн. лв., които трябва да се изплатят като бонусни заплати. Повечето от тези млади хора сигурно ще отидат в друг сектор и тогава да видим как премиерът ще се справи със ситуацията. Една част ще ги вземат в ГДБОП, защото Цветан Цветанов това шушне на премиера, друга част ще отидат във фирми, които се занимават с такъв вид дейност. Така че за пореден път самите управляващи създават проблеми на самата държава.

- Колко служители последно напускат?

- Имаше подадени около 280 молби, колко реално са напуснали не мога да кажа. Над 100 са минимум. От ръководството разубеждаваха някои да останат, но явно това не се случи и поне половината са се пенсионирали. Т.е. мириса на бира ще го усетим най-силно след 3-4 месеца и по-скоро след 6 месеца и със специални умения. Сигурно няма да стоят вкъщи на пенсия.

- С какво настроение започвате работа след празниците?

- Нормално, с добро настроение. Когато поздравявам познати и приятели, единствено им пожелавам здраве и приятелство. Другото лека-полека се оправя, но не може без здраве и без приятелство – това, с което премиерът няма как да се справи…

- Намеквате, че е останал без приятели?

- Защо да намеквам? Той сам си го казва. Управлява ни човек, който няма приятели. Нали се сещате как може да изпитва съчувствие и да мисли за всички останали?

- Не допускате ли това да е театър?

- Неговият театър на мен ми е известен и не е интересен.


Tags: Йордан Бакалов

Още по темата

thumb 25.07.2012

Йордан Бакалов: Трябва да с...

След като не могат да идентифицират коя е най-голямата заплаха за ...

thumb 24.07.2012

Йордан Бакалов: Бяхме малка...

Абсурдно е хора, които не правят разлика между предизвикателства, р...

thumb 06.04.2012

Йордан Бакалов: Ще искаме д...

Окончателното становище на временната анкетна комисия за полицейско...

thumb 25.02.2012

Йордан Бакалов: Вдясно стоя...

Интервю на Йордан Бакалов, депутат от Синята коалиция, пред в. „БАН...

thumb 22.01.2012

Йордан Бакалов: Големият ми...

Очакваме да чуем истината, така депутатът от СДС Йордан Бакалов обя...