Димо Гяуров: Има сценарий за дестабилизиране на СДС

23.05.2012

Insert full sizeИнтервю за вестник "България Днес" на депутатът от СДС Димо Гяуров

- Г-н Гяуров, вие събирате професионално информация и обичайно знаете повече за скритите механизми в политиката. Кажете какво се случи в СДС?

 - За съжаление не мога да споделя всички версии, до които съм достигнал, анализирайки фактите, тъй като този разговор трябва да се състои най-напред вътре в СДС. Но мога да кажа със сигурност, че имаше сценарий. И този сценарий е плод на съглашателство и на известни съвпадения на интересите на няколко души и няколко групи хора. Категорично са ясни субектите, които имат интерес от подобно дестабилизиране на СДС. Не споделям мнението, че има разцепление, но не е изключено да се стигне и до криза, ако не намерим бързо онази фигура, която  качествено и адекватно да изпълни задълженията на временен председател до организирането на избори, както изисква нашият устав. А като така и така ще правим избори, трябва да излъчим изцяло ново ръководство, а не само председател, тъй като се видя, че това ръководство в голяма степен не е адекватно на ситуацията.

- Ще правите ли опит да възстановите мостовете в Синята коалиция?

 - На този етап подобен въпрос изобщо не стои. В Националния съвет не се случи никакъв дебат - напротив, беше отнета възможността да се дебатира и беше  гласувано едно доста неразумно и ясно решение: прекратява се мандатът на преговорния екип в рамките на Синята коалиция. Именно това навежда моите колеги на подозрението, че всъщност се цели формирането на друг коалиционен формат, тъй като не беше гласувано и предложение за самостоятелно явяване - то беше отхвърлено. Знам, че са водени разговори с НДСВ,  с ВМРО - НИЕ.  На мен обаче това ми се струва доста несериозно.

 - От кого са водени тези разговори?

 - Абсолютно неофициално от представители на ръководството на СДС. Но кой ги е упълномощил, от каква позиция... не е обсъждано.

 - И сега как ще работи до края на това Народно събрание коалицията, ще бъде ли ефективна?

 - Решението засяга продължението на Синята коалиция в следващия парламент. А иначе в рамките на 41-то НС имаме споразумение и коалиция, която не подлежи на никакво предоговаряне. Няма нито формален, нито политически, нито някакъв друг повод да се съмняваме в единството на парламентарната група и в това, че нещата ще продължат както досега.

 - Не се ли появи напрежение и недоверие?

 - Не, няма абсолютно никакво напрежение помежду ни. Първо - не сме деца, второ - познаваме се не от вчера, трето - нищо в отношенията не се е променило. По голямата част от политическите проблеми сме абсолютно единни.

 - Отправят ви критики, че не сте достатъчно активна опозиция?

 - Ние не сме заявявали при конституирането на това НС, че ще водим опозиционна политика. Заявихме, че ще подкрепяме ГЕРБ в онзи обем, в който нашите предизборни програми съвпадат. Само че с течение на времето ГЕРБ изцяло избягаха от обещанията си - в здравеопазването, образованието, икономиката,  антикризисните мерки. Няма как да подкрепяме липсата на идеи и хаотичните действия. Защитаваме с всички сили онези добри идеи, които самите те не могат да защитят. В пленарна зала много често народните представители на ГЕРБ мълчат като риби и не излагат нито един аргумент в подкрепа на предложенията си. Тогава се намесваме ние и защитаваме каузата им. Например за спирането на АЕЦ „Белене“ те не дадоха нито един аргумент.

 - Може би не са докрай убедени?

 - Не, те са напълно убедени. Но трябва да признаем, че в част от групата им липсва компетентност и капацитет.

 - Персоналните смени в разузнаването и НСО как ще коментирате?

 - Това в никакъв случай не е реформа. ГЕРБ продължава само да обещава, дори онова, което се случи на консултативния съвет при президента, също са само обещания. Още преди две години от Синята коалиция внесохме законопроект, който да регламентира разузнаването. Абсолютно неаргументирано ГЕРБ отказа разглеждането му. Свидетели сме на непрекъснато отлагане - сега говорят за догодина по това време, когато всички усилия и цялото Народно събрание ще бъде в предизборна агитация...

 - Обвиненията по адрес на вашия наследник начело на разузнаването, ген. Кирчо Киров, бяха доста сериозни?

 - Аз не мога да навлизам в детайли, макар че знам за какво става дума, защото съм се запознал като член на подкомисията за контрол на специалните служби. Ще кажа само, че глупостта трябва да се наказва.

 - За чия глупост говорим?

 - Персонална е и нека спрем дотук.

 - Възможно ли е да се извършват такива  финансови нарушения в разузнаването?

 - Доскоро си мислех, че това не е възможно.

 - Премиерът Борисов в кратък срок освободи двама съветници, които знаят твърде много. Това не е ли опасно?

 - Ако имате предвид Румен Миланов, аз мисля, че той падна жертва на непоследователността в ГЕРБ и на вътрешните им противоречия. Той пострада от опита да бъде измъкната от ръцете на Цветанов службата БОП.

 - Опитът неуспешен ли беше?

 - Естествено. 

 - Зачестиха арестите на знакови фигури - това как ще коментирате?

 - В момента се изготвя юлският доклад по партньорската проверка на правосъдието и вътрешния ред и това е своеобразен пиар. Надявам се, когато съответните дела минат в съдебна фаза, да не се провалят и да се види, че това е би само гол пиар.

- В почивните дни се появиха снимки на генералите Кирчо Киров и Румен Миланов с тамплиерски наметки.

- Това си е тяхно право, всеки си избиракакъв да бъде.

- Това тррадиция ли е за бившите шефове на спеслужбите? Вие принадлежите ли към някое  тайно общество?

- Не- нито е традиция, нито аз имам нещо общо. Цял жиеот съм се пазил от такива зависимости.

 - Новият закон за конфискацията предизвика спорове - очаквате ли да се използва преди изборите за други цели, каквито обвинения се чуха?

 - Законът - хубав или лош - е факт. Оттук нататък остава само да се надяваме, че в администрацията, която ще го прилага, ще в бъдат избрани почтени хора. В противен случай текстовете създават огромни възможности за злоупотреби, както за политически, така и за чисто финансов криминален рекет. Надявам се това да не се случи. Надявам се на разума на управляващите.

 - Има ли механизми за контрол и противодействие?

 - Ако имате предвид правни механизми, те не са много. Политическите механизми са ясни.


Tags: СДС, Димо Гяуров

Още по темата

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 23.04.2018

Антон Койчев: СДС трябва да...

Председателят на СДС-София д-р Антон Койчев обяви в студиото на Bul...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...