Печатни издания

Димо Гяуров: Властта е гузна за бонусите

20.02.2012

Insert thumbС ДИМО ГЯУРОВ, депутат от „Синята коалиция", за в-к "Труд" разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА

 Закачихте ли си на колана скалпа на шефката на НЗОК Нели Нешева, г-н Гяуров?

- Не е това верният поглед. Вярно е, че изходът от скандала с бонусите е до голяма степен и очакваният от всички. Но не съвсем. Нели Нешева е само един от многото висши администратори, които са си позволили да вършат безобразия и да ги прикриват. От СДС попитахме всички министри какви бонуси са раздаденипрез2011 г.За съжаление повечето или не отговориха, или получихме фалшиво обяснение, че информацията представлявала лични данни. Нищо подобно -не сме искали ЕГН-та и адреси, нито поименно да се обявят възнагражденията, а по длъжности. Дълбокото ми убеждение е, че отказът е от гузност, че са извършили нещо нередно. А нередното е заложено в системата. СДС не е против това хората да получават адекватно на труда си възнаграждение - тъкмо обратното. Особено държавните служители - за да не бъдат корупционно изкушавани, трябва да са добре платени. Но нека това да става със заплати, достойни за труда им. А не под масата, не по несправедлив начин и без правила - на едни малко, на други нищо, на шефовете -всичко. Проблемът не е само в НЗОК, Здравният министър твърди, че голямата част от над 5 млн. лв. бонуси е отишла в неотложната помощ. Не е вярно. Обадиха се хора от спешната помощ в цялата страна, които не са получили нищо. Във Варна твърдят, че са взели 16 лв., другаде - 0! Ако всичко е честно и прозрачно, защо информацията се пази в тайна?

Изключение са МВнР - те отговориха подробно, и военното министерство – само там не са раздавани бонуси.

-    От   ГЕРБ   обясниха оставката на Нешева не с парите,  а  намекнаха,  че атаките срещу НЗОК са заради   интереси   -  касата управлява милиарди.

- Призовавам всеки, който намеква нещо, да го каже ясно и конкретно. За да се видим в съда. Всеки, който си позволи да развие подобна идиотска теза, лъже грубо. ГЕРБ-ерите се опитват по този начин да замажат собствената си вина и да я прехвърлят другиму. А аз лично не познавам никого, който произвежда, внася, изнася или продава лекарства или би могъл да има каквито и да е интереси в НЗОК освен аптекарката от квартала.

- Готвите ли се за делото за клевета, с каквото ви плаши Нешева?

- Убеден съм, че няма да направи   подобна   глупава крачка. Ако греша - с удоволствие ще я смачкам в съда.

БСП призова следващото   проверено   министерство да е това на земеделието. Там ровите ли?

- В момента правим анализ на данните от там. Но има друг  скандален   пример   с Агенцията по вписванията. Преди месец питах правосъдния министър защо агенцията продължава да събира незаконно по-високи такси от гражданите, които подават електронни заявления към Търговския регистър. Вярно, поправиха се веднага. Обаче служителите на агенцията получават част от събраните такси като допълнително заплащане. Сега чета в медиите, че шефката на агенцията е получила 70 000 лв. за 2011 г. Ако това е вярно, очаквам министърката на правосъдието да реагира светкавично. И логично очаквам още една оставка. Още повече че агенцията не работи добре.

Направихте на пух и прах закона за конфискацията, но ГЕРБ твърдят, че той е ключов за добър доклад от ЕК, одобрен е там?

-  Нека не оправдаваме с Брюксел собствената ни глупост. В лични разговори с представители на европейските институции се убедих, че ЕК си търси обещаното. Попитах защо искат от нас да въведем    законодателство, което никога не би могло да бъде прието в друга страна членка, тъй като това би погазило основни правни и конституционни принципи. Отговорът бе, че ЕК просто следва изпълнението на онази „пътна   карта",   начертана пред тях от България. Законът в този му вид е обещан от министрите на вътрешните работи и на правосъдието още преди 2 г. Не може ГЕРБ да използват  Брюксел  за плашило просто защото са обещали невъзможното и са ни направили заложници на неграмотността си. Законът в този вид няма да отреже икономическата база на организираната престъпност, каквато уж е целта. Негоден е. А и едрите мафиоти нямат нищо на книга. Вместо това се отваря възможност процедура за отнемане на имущество да се открие срещу изключително широк кръг от лица, дори само заради сделка или търговски отношения назад във времето с някого, който основателно или не е обект на разследване. Не е задължително да ти конфискуват имота, за да бъде увреден интересът ти, да фалира бизнесът ти. Процедурата предвижда в нея да участват МВР, НАП, ДАНС с целия им арсенал от способи - подслушване, проследяване, ревизии... и така 2,5 г. Дори накрая да си най-чистият и почтеният, ако вредите са налице, няма кой да те овъзмезди. Предвижда се обезщетение да се търси по Закона за отговорност на държавата, но практиката показва, че присъжданите по него суми са твърде скромни. А и не е морално да се плаща от джоба на данъкоплатците за нечия чиновническа глупост или по-лошо -за преднамереното преследване на някой неудобен.

- Подозирате, че законът ще се използва за разчистване на сметки - как?

- Да, защото процедурата по конфискация се отключва при привличане към обвинение на едно лице. Всеки разследващ полицай в най-затънтеното РПУ има тези правомощия. А напоследък се видя, че в МВР има сериозна доза неадекватност, непрофесионализъм и корупция. Законът за конфискацията отваря още една врата за корупция и за осъществяване на принуда върху хората. От изпълнителната власт.

- Като казахте МВР - обвинихте Цветан Цветанов, че насърчава полицейски произвол. Защо десницата отказа да участва в комисията за изясняване на случаи на насилие и грешки - хем искате проверка на МВР и Цветанов, хем я оставяте на ГЕРБ?

- Ако ГЕРБ желаеше да излезе истината за МВР, беше естествено да даде широко присъствие на опозицията в тази комисия. Вместо това ГЕРБ си гарантира   мнозинство, че да проверява партийния си лидер. Тази комисия нищо няма да свърши. Още твърдя, че министър Цветанов създава у полицаите чувство за безнаказаност. Той не разбира, че е първото ниво на гражданския контрол в МВР. Неслучайно министърът трябва да е гражданско лице. Когато той изтича пред вятъра и обяви, че всичко е цветя и рози, без значение дали познава фактите, на практика разпъва чадър над служителите си. Премиерът Борисов подходи много по-интелигентно и дори даде шанс за бягство на Цветанов - поемайки отговорността, го насърчи да вземе няколко полицейски глави. Но Цветанов не слуша и продължава да брани некадърни хора с цената на всичко. Аз не защитавам пострадалите замесени лица, не твърдя, че те не са престъпници - не знам това. Но МВР не може да раздава правосъдие, а само да арестува, при това по правилата. Не бива и друго - министърът да назидава съда какви присъди да раздава - това е непрофесионализъм и непознаване на закона. Макар да не. съм адвокат на съда - и той не е цвете.

-БСП и ДПС плашат с втори вот на недоверие срещу Цветанов. Подкрепихте първия, опаковаха ви с левицата в общ отбор. Сега?

- „Синята коалиция" първа поиска оставката на Цветанов и това е нормално - подкрепихме състава на правителството. Затова имаме морално право да искаме оставки, когато сме разочаровани и обещанията за ефективно и морално управление не се спазват. Но аз продължавам да не вярвам, че вот на недоверие заради Цветанов би могъл да доведе до смяната му. Но нека видим аргументите на БСП и ДПС и ще решим. Ние не бихме поискали вот - оставката на Цветанов по-скоро е въпрос на морал, не на парламентарна процедура.

- Защо твърдите, че липсата на указ за правомощията на бившия вицепрезидент Ангел Марин прави актовете му нищожни?

- Така е. Веднага ми скочиха „червени" юристи, а и президентът Плевнелиев побърза да каже, че драма няма. Объркали са се. Драма има. Една част от указите вероятно ще се окаже нищожна. Това не е толкова опасно за помилванията - там, валидни или не, тези укази са произвели ефект и няма връщане назад. Драмата ще лъсне с раздаденото гражданство -   има   риск огромна част от получилите български паспорт всъщност да не са българи. Не е вярно, че не е трябвало да има втори указ на Георги Първанов за делегиране на правомощия на Марин, защото указът от първия мандат не бил времево ограничен. Нищо подобно - мандатите са ясно времево ограничени. Все едно да не се обезсилва пълномощно, ако този, които го е дал, почине. Така и президентската институция спира да съществува за миг с края на мандата и се ражда отново, дори и президентът да е преизбран.

- Има гласове в СДС, че с опозиционното си поведение   „Синята   коалиция" тласка ГЕРБ вляво и ако управляват с БСП, вината ще е на десницата?

-  Подозирам, че цитирате случайни изявления на случайни хора.

Напротив - тезата е на Борис Марков - член на ръководството на СДС и шеф на изборния щаб.

- Това не ги прави по-малко случайни - и изявленията, и хората.  Тезата е дълбоко фалшива. Колко дясна партия е ГЕРБ? Та тя няма идеология! Тя е кух параван на еднолична власт. След управлението на ГЕРБ ще се наложи дълго да обясняваме, че не това е дясното. А че ГЕРБ и БСП ще управляват заедно, звучи все по-сигурно. Не заради нас, а заради мили отношения и договорки между Борисов и Първанов.

- Но явно в СДС дебат „с ГЕРБ или против" си тече.

- Това в момента го няма, А СДС има нужда от ясна дългосрочна концепция и отговори на всички отворени въпроси. Затова веднага след изборите, които загубихме, поисках национална конференция, която да начертае точно  тази  стратегическа визия, да промени устава, който убива структурите ни, да реши да се пререгистрират тези структури, за да се отсеят фалшивите... въобще трябва да се стегнем и да подредим боен строй.

- Липсата на концепция или лупингите в  коалиционните  отношения  на СДС доведоха до много лошия изборен резултат?

- Странните конфигурации на президентския вот бяха изцяло грешка на ръководството на СДС и на шефа на предизборния щаб. Затова поисках оставки след вота. За съжаление не се случиха.

- Ще я бъде ли „Синята коалиция"?

-  „Синята коалиция", въпреки    недостатъците    й, трябва да бъде запазена. За съжаление има много неяснота,  много грешки  и  от СДС, и от ДСБ. И двете ръководства продължават да не дават ясен отговор на стратегическия въпрос ще я бъде ли коалицията и как. А до следващата парламентарна кампания остава една година. Тоест - вече закъсняваме.


Tags: Димо Гяуров

Още по темата

thumb 23.07.2012

Димо Гяуров: Страхът вреди....

Анализ на Димо Гяуров, зам.-председател на парламентарната комисия...

thumb 23.05.2012

Димо Гяуров: Има сценарий з...

Още преди две години от Синята коалиция внесохме законопроект, кой...

thumb 25.04.2012

Димо Гяуров: Няма нужда от ...

Няма големи различия сред политиците по отношение на позициониранет...

thumb 29.03.2012

Димо Гяуров : АЕЦ Белене н...

Депутатът от СДС Димо Гяуров заяви, в сутрешния блок на БНТ , че А...

thumb 08.03.2012

Димо Гяуров: Как Трайков въ...

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, от когото тръгна скандалъ...

thumb 27.02.2012

Димо Гяуров: Има битка на л...

Когато говорим за Здравната каса и за цените на лекарствата, става ...

thumb 16.02.2012

Димо Гяуров: Ние се водим о...

Ние се водим от разбирането, че всеки, който работи добре, трябва д...

thumb 30.01.2012

Димо Гяуров: Ако няма указ,...

Би могло да се окаже, че хаосът е невероятен, защото има хиляди хор...

thumb 26.01.2012

Димо Гяуров: Цветанов беше ...

Лудостта не винаги е индивидуална, тя понякога е и групова, заяви о...

thumb 23.01.2012

Димо Гяуров: Не се знае как...

През годините много хора по различни причини не искаха да има закон...