Димо Гяуров: Ако няма указ, подписът на Ангел Марин е нищожен

30.01.2012


Insert full sizeСлучаят със съдия Мирослава Тодорова не е първата или втора серия. Това е част от една безкрайна неприятна драма с този министър. Г-н Цветанов онзи ден дойде, за да се накара на народните представители, което не прави чест нито на него, нито на самото министерство и най-малко пък прави услуга на полицията и полицаите, защото това е волно или неволно насърчаване на следващи безобразия. Вместо да излезе и да каже, че се е случила неприятност, защото някой е направил грешка, той по този начин предопределя случването и на следващи подобни безобразия. Това каза народният представител от Синята коалиция Димо Гяуров в предаването "Неделя 150" във връзка с конфликта между вътрешния министър и председателят на Съюза на съдиите в България. 

За първи път имаме такъв конфликт със съдебната система и за първи път той е в такъв размер. Още повече, че министърът заблуждава обществеността. Специално в конкретния казус когато ставаше дума за тази съдийка, говорейки за забавянето и обвинявайки я в лобиране с престъпността, той или не знае, или съвсем целенасочено заблуждава хората, че са произтекли някакви сериозни вреди от това, че тя е извършила някакво забавяне. Забележете, че става дума за забавяне не на самата присъда, а става дума за мотивите. Присъдите са произнесени. Те са произвели своето действие, макар и да не са окончателни. Нищо фатално не е настъпило, допълни той. 

Според депутата сме изправени пред пред огромна драма, ако се окаже, че вицепрезидентът Ангел Марин не е имал указ, който му възлага правомощия за помилване. Ако се окаже, че вицепрезидентът не е имал указ, който му възлага тези правомощия, действията му са абсолютно нищожни и всъщност всичко онова, което той е подписал не е произвело никакво действие. Би могло да се окаже, че хаосът е невероятен, защото има хиляди хора с придобито българско гражданство. Също и тези, които са помилвани и са преустановили изтърпяването на присъдите си - всъщност всички тези действия са нищожни и не би трябвало да се случват, каза той. 

Народният представител от Синята коалиция коментира и смяната на ръководителя на разузнаването хен. Кирчо Киров. Аргументът на министър-председателя за смяната на началника на разузнаването е верен. Отделен е въпросът дали има какво да се забравя в конкретния случай и дали това е истинската причина. Може би нагласата е ген. Кирчо Киров да бъде пенсиониран. Съвсем естествено е новият президент да бърза час по-скоро да сложи на възложите позиции хора, на които има доверие, каза Гяуров. 

Той коментира и принадлежността на хора от властта към ДС. В преходни времена неизбежно е обществото да бъде задоволено не с цялата истина и с цялата справедливост. Нямаше как да бъде другояче. Голяма част от досиетата е унищожена, изнесена, според заповедта на ген. Семерджиев е трябвало да бъде заличено всичко най-важно и така, че да не се разбере кой зад кой псевдоним стои, това е направено в някаква степен. Имаше около 800 унищожени дела, за които не можеше да се каже за кого са били. Тези хора може и да са били обществено активни през последните 20 години и ние не знаем кои са те. Не излязоха наяве и не би могло който и да е да направи нещо за показване на тези имена в публичното пространство,подчерта Гяуров.

Когато това правителство дойде на власт имахме разговори с министрите. 6 месеца по-късно тази готовност отпадна, проблемите престанаха да бъдат виждани и резултатът е, че реформа към ден днешен няма, има само приказки. Аз продължавам да искам правителството да успее. Затова някога и на медиите им е трудно да поставят СК в категория, но няма странно в това да искаме правителството да успее,заяви Димо Гяуров в коментар за реформите. Според Гяуров липсата на реформи е в резултата на желанието да не се сбърка.

По темата за НРС, Гяуров добави, че вече има извършено договаряне за бъдещото устройство на разузнавателната общност, но няма физическа готовност, защото за пореден път думите изпреварват действията.

Факт е, че няма готови законопроекти. От там произтича всичко това. НРС работи най-вече за изпълнителната власт, а в по-малка степен с президента. Не е вярно, по-скоро е мит, че това е президентска служба. Тя е такава, доколкото президентът назначава нейния директор и заместник-директорите, нищо повече. Но той ги назначава, защото те имат висши военни звания. Друга връзка между президента и службата няма.

Според Гяуров най-вероятно Драгомир Димитров ще наследи ген. Киров, който в момента изпълнява временно длъжността. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл


Tags: Димо Гяуров

Още по темата

thumb 23.07.2012

Димо Гяуров: Страхът вреди....

Анализ на Димо Гяуров, зам.-председател на парламентарната комисия...

thumb 23.05.2012

Димо Гяуров: Има сценарий з...

Още преди две години от Синята коалиция внесохме законопроект, кой...

thumb 25.04.2012

Димо Гяуров: Няма нужда от ...

Няма големи различия сред политиците по отношение на позициониранет...

thumb 29.03.2012

Димо Гяуров : АЕЦ Белене н...

Депутатът от СДС Димо Гяуров заяви, в сутрешния блок на БНТ , че А...

thumb 08.03.2012

Димо Гяуров: Как Трайков въ...

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, от когото тръгна скандалъ...

thumb 27.02.2012

Димо Гяуров: Има битка на л...

Когато говорим за Здравната каса и за цените на лекарствата, става ...

thumb 20.02.2012

Димо Гяуров: Властта е гузн...

СДС не е против това хората да получават адекватно на труда си възн...

thumb 16.02.2012

Димо Гяуров: Ние се водим о...

Ние се водим от разбирането, че всеки, който работи добре, трябва д...

thumb 26.01.2012

Димо Гяуров: Цветанов беше ...

Лудостта не винаги е индивидуална, тя понякога е и групова, заяви о...

thumb 23.01.2012

Димо Гяуров: Не се знае как...

През годините много хора по различни причини не искаха да има закон...