Мартин Димитров: Само СДС е вадил България от криза

02.01.2012

Insert thumbУчастие на председателя на СДС Мартин Димитров в предаването на Нова ТВ „Здравей България”.

Водещ: Добър ден. Председателят на СДС Мартин Димитров е гост при нас. За много години.

Мартин Димитров: Добър ден и за много години. Да сме живи и здрави и за всички българи новата година да е успешна.

Водещ: Как се чувствате, къде изкарате празниците?

Мартин Димитров: По - добре. В къщи, в домашна обстановка. Когато човек има малко дете няма много къде да ходи. Прекарахме с роднини и приятели.

Водещ: Можеше да ги изкарате в парламента или в сградата на „Раковски” 134?

Мартин Димитров: Имахме събиране с колегите, както всяка година.

Водещ: Но не сте ги изкарали там, защото предполагам сте разбрали, че премиерът посрещна новата година в Министерски съвет с боксьорчета?

Мартин Димитров: Вижте, човекът като е футболист на годината е задължаващо, трябва и на Нова година да бъдеш със спортни колеги.

Водещ: Да започнем с една новина, която последните дни циркулира в публичното пространство. Да ви попитам така, СДС е партия, която се основава на християн-демократичните ценности, дясна партия, член на Европейската народна партия, от тази гледна точка каква е вашата позиция за сурогатното майчинство и зачеването ин витро?

Мартин Димитров: Двата въпроса трябва да бъдат разделени. Да, ние сме християн-демократическа партия, а и аз съм човек, който вярва в християнските ценности.

Водещ: И сте вярващ човек.

Мартин Димитров: Категорично съм вярващ човек. Отново казвам, че двата въпроса трябва да бъдат разделени. По отношение на зачеването ин витро позицията против, включително и на православната църква, е прибързана. Не може да се отнема шанса на много хора, които трудно могат да имат деца. Аз признавам, че имам приятели, които имаха подобни проблеми. Относно сурогатното майчинство има опасност то да се превърне в бизнес и търговия. Както се казва, да се допуснат търговци в храма. Затова и моите колеги, които работят по тази тема са против, защото смятат, че има опасност това да се превърне в нещо пошло, а не в нещо добро.

Водещ: Аз ви питах, и наистина подчертах, че СДС е дясна и християн-демократическа партия и има противоречие, защото ценностите, които трябва да са залегнали в основата на партията са християнски и всъщност доколко е богоугодно хората да се намесваме в божиите работи, като например едно зачеване ин витро. Доколко са прави от Светия синод?

Мартин Димитров: Пак ви казвам, за мен тази позиция е прибързана и трябва да бъде обмислена отново, защото процедурата ин витро е част от науката и не може хриситянството да спира развитието на науката и не това е целта на тази вяра. Науката трябва да се развива и ин витрото е част от нея и аз познавам много хора, които по този начин имат деца. Това са прекрасни деца. Тази позиция трябва да бъде обсъдена и не бива с лека ръка да се спира равитието на научните постижения.

Водещ: Да, всъщност няма как да привлечеш хора към вярата като има кажеш, че не е богогодно точно те да нямат деца.

Мартин Димитров: Това би било голяма грешка.

Водещ: Добре, нека да минем към другите теми. Според вас, коя е най-важната задача пред правителството тази година?

Мартин Димитров: За мен има един ключов въпрос и той е – коя партия и кои политици могат да измъкнат България от кризата? Тези дни имах време за размисъл и се сетих за нещо, което малко хора, а може би никой не го е казвал – всяко управление на БСП, на бившите комунисти, завършва с криза. Всяко управление. Спомнете си Луканов, Тройната коалиция, хайде да не казвам за Жан Виденов, което беше мега криза. Всяко едно управление на БСП. Това правителство на ГЕРБ дойде със следното обещание, което не знам защо беше позабравено – за две – три години европейски доходи в България и хората за това гласуваха за тях. Минаха две – три години, което пак прави 800 дни подобно на обещанието на царя и питам къде са европейските доходи?

Водещ: Доходите са си същите.

Мартин Димитров: Даже падат, има спад на доходите. Затова за мен ключовия въпрос е коя политическа сила може да се извади страната от кризата?

Водещ: Сега вие ще кажете СДС.

Мартин Димитров: Нека да видим фактите. Кое правителство досега е вадило България от кризата. Само това на СДС, което в случая, за да бъдем коректни, трябва да кажем Синята коалиция. Да включим и другите хора, които тогава бяха в СДС. Това за мен е един от ключовите въпрос, защото има в момента едно поведение – вместо да се търси лекар в тази ситуация се търсят астролози, знахари и други приказни герои. Виждате, че това не дава резултат. Тази година аз очаквам рекордна безработица, рекордни фалити на фирми. Знам, че веднага след Нова година не е приятно да се казват тези неща, но те не могат да бъдат премълчани.

Водещ: Да, и ако се върнем към въпроса коя е най-важната задача – това е хората да намерят онази партия, която може да изведе страната от кризата. Това означавали, че според Вас може да има предсрочни избори?

Мартин Димитров: Аз не очаквам предсрочни избори по следната причина. В момента ГЕРБ имат 117 депутата, има 15 независими депутата, които са „погербени”...

Водещ: „Погербени”?!

Мартин Димитров: Да, погербени” и те са част от мнозинството на тази партия. Така че, те имат самостоятелно мнозинство в този парламент. Предсрочни избори би означавало пълно признание, че не могат да се  справят. При това положение не очаквам това да се случи.

Водещ: След като твърдите, обаче, че ГЕРБ не са партията, която може да изведе държавата от кризата, извинявайте, но отново ще ви върна към този въпрос – защо доверието на хората към традиционната десница, която е вадила държавата на няколко пъти от кризата, е толкова ниско?

Мартин Димитров: Аз не искам да се сърдя на никого. Най-голямата грешка би била да се търси вината в българските граждани. Нормално е да се търсят лесните решения. Ние никога не сме предлагали европейски доходи за 800 дни, чудеса за един ден, промяна на България за двадесет минути. Ние винаги сме казвали труден път през реформи. Хората и голяма част от българското общество искат бързи промени, за секунди, ако може от днес за утре. Но както виждате има партии и политици, които им го предлагат постоянно. От 2001г. насам се търсят решения, които аз наричам решения около приказните герои. Първо беше царя. Идва царят и решава всички проблеми, но се оказа пълна измама. Идва следващият приказен герой, после следващия приказен герой, т.е има повече емоционално гласуване, отколкото с разум. Пак ви казвам, когато един човек е болен, около него трябва да има някой, който да му каже, че трябва да си направи операция. Но той си казва  - каква операция, ето тези тук да ми баят, двама знахари, друг да ми направи астрологична прогноза и да ми помогнат по този начин. Трети да му леят куршум.

Водещ: Някак си така може да живееш по-щастливо.

Мартин Димитров: Ако не умре преди това.

Водещ: Според вас, дали хората не очакват промяна и в СДС и от тази гледна точка ще имали през 2012 година промени и във вашата партия?

Мартин Димитров: Категорично. Аз не отричам, че имаме проблеми и хубавото на СДС е, че ние сме демократична партия. Виждате, ние имаме дебат в партията и много мнения как трябва да се променим. Има структури, които трябва да укрепим. Като цяло моята идея е да има една сплав между млади политици и опитни политици, които да работят заедно, но това не се е реализирало все още. Имаме още работа, която ни чака. Това също го виждат хората и е нормално.

Водещ: Не знам дали сте гледали Петър Стоянов, който беше гост на „Здравей България” преди две седмици? Питах го за Вас и той каза, че Ви одобрява и харесва. Най-вече защото сте млад и не могат да Ви бъдат приписани никакви тежести, каквито биха могли да бъдат приписани на други десни лидери, свързани с приватизацията, например. Но посочи и грешка, която Вие сте допуснали – това е съюза с Иван Костов. Промяна в тази посока ще има ли през 2012 година?

Мартин Димитров: Това, което не трябваше да се случва през последните десет години в СДС  е разделението, което много лидери направиха. Като тръгна СДС да бъде цепено, това ни отслаби и разколеба много хора. Помните преди разделението имахме 18% срещу царя, срещу един митологичен герой, който се връща в България, посрещат го хиляди хора на Орлов мост. Не се учудвайте, че търся консолидация и ще продължа да търся консолидация на българската десница. Какво точно означава това няма сега да Ви отговоря г-н Генчев, тъй като това е процес, който изисква много усилия, изисква участието и гласуването на различни хора. Ние настина сме демократична партия. Но ще Ви дам пример за разликата между демократична и недемократична партия. При нас проблемите се посочват, дори и публично, в което няма нищо лошо, дори е добре. Къде е дебата и има ли признати грешки в ГЕРБ? Кога дойде премиерът Борисов да каже – ние сгрешихме. Вие такова нещо да сте чували? Един човек, който не е член на ГЕРБ казва, че Мирослав Найденов трябва да си подаде оставката

Водещ: Именно.

Мартин Димитров: Този човек, даже не е член на партията, така че къде е дебата, защото Мирослав Найденов трябва да си подаде оставката. Той е един от министрите, които очевидно не се справят. Там ситуацията е много забатачена. Той продължава да държи хора на БСП и ДПС на ключови позиции, нещо което аз съм поставял пред вас като въпрос. Спомняте си пред вашата медия съм го правил много пъти. Няма го този дебат, а трябва да го има.

Водещ: Да, но по отношение на публичното поставяне на проблемите, точно пред камерите и пред журналистите, министър – председателя Бойко Борисов предупреди официално Симеон Дянков да не говори така, да не се занимава с въпроси, които не са в неговата компетенция?

Мартин Димитров: Т.е. какъв е извода – когато някой се опита да породи дебат, да зададе въпрос премиерът казва – не, не, не трябва да има въпроси. Каквото кажа аз това ще бъде.  Т.е. няма вътрешно-партиен дебат, няма поставяне на серииозни въпроси, което означава, че тази партия няма вътрешни корективи. Няма инструменти сама да си поправя грешките.

Водещ: Това, което премиерът каза е – това е от моята компетенция, моя отговорност. Аз решавам кой министър да си ходи и кой ще остане. Симеон Дянков да си гледа финансите, а Мирослав Найденов земеделието.

Мартин Димитров: Добре, това, което аз исках да ви кажа, че този човек трябва да си подаде оставката, защото в земеделието нещата не вървят.

Водещ: А какво Вие виждате зад кулисите, зад този конфликт между Симеон Дянков и Бойко Борисов, ако може да бъде определен като конфликт, всъщност, защото аз си спомням, че до преди месец това беше най-добрия финансов министър в цяла Европа, направо в целия свят. България беше давана за пример като отличник с най-добро ниво на фискална дисциплина. Според Вас какво се е случило сега зад паравана?

Мартин Димитров: Очевидното, което виждам пред и зад паравана, защото нещата са свързани, е че един министър не се справя и всички търпят и мълчат. Цялата парламентарна група мълчи, цялото правителство мълчи. Всички мълчат, нали виждате. Един човек казва, че тази смяна е необходима и става лош. А всички в България и тези, които се занимават със земеделие казват, че този министър трябва да бъде сменен по най-бързия начин.

А като ме питате за българската икономика, ние смятаме да концентрираме нашите усилия в помощ на малкия и среден бизнес през 2012 година. Ако нещо, което може да помогне на България и да спаси много фирми от фалит, да отвори някакви нови работни места или да запази такива, това е малкия и среден бизнес. Затова ще имаме в тази посока серия от нови предложения.

Водещ: Аз пак да се върна към правителствените промени? Дали ще има такива, според Вас?

Мартин Димитров: Нямам никакви съмнения, че през тази година ще има промени в правителството.

Водещ: А кой ще си тръгне пръв – Мирослав Найденов или Симеон Дянков?

Мартин Димитров: Няма да правя такива прогнози.

Водещ: А според Вас, кой е най-слабия и най-силния министър в това правителство?

Мартин Димитров: За мен едно правителство се движи със скоростта на най-бавния, а Мирослав Найденов е много бавен. Така че, скоростта на правителството спада заради неговите действия. Там смяната наистина е наложителна.  То не бяха фалшиви дипломи, хора от БСП и ДПС на ключови позициии, извинявайте, но да ви припомня още веднъж – ГЕРБ, идвайки на власт казаха, че всички знакови назначения на Тройната коалиция ще бъдат махнати. Искам да ви напомня нещо, което буди в мен голямо недоумение, Петко Сертов, който беше шеф на ДАНС по времето на Станишев, сега стана шеф на БОРКОР – службата, която трябва да бори корупцията. Т.е. премиерът и правителството взеха „най- знаковия” борец срещу корупцията на Станишев и го направиха шеф на БОРКОР. Това е просто абсурдно. За да няма борба с корупцията се взимат хора на Станишев. И как очаквате те да разследват корупцията по времето на Тройната коалиция.

Водещ: Доколкото вчера си припомних Порожанов е бил назначен на поста председател на фонд „Земеделие” без конкурс, защото е топ специалист. Не знам дали това го знаете?

Мартин Димитров: Всички го знаят и цялото общество го знае. Трябваше да има конкурс. Щом като е такъв топ специалист означава, че ще го спечели. Ще отиде топ  специалиста, ще ги победи останалите категорично, така че трябваш да има конкурс. Но друго прави лошо впечатление, помните, че уважаемия Цветан Цветанов каза, че нямало вече организирана престъпност в България. Това чухте ли го от негова страна? Преди известно време каза, че го е преборил и такова явление няма. Но оттогава насам жертва на побой и насилие стана въпросния г-н Порожанов, преди това шефа на АЕЦ „Козлодуй”, което показва, че има организирана престъпност и корупция и показва, че има натиск върху определени хора да се случват някакви неща. Не знаем какво се крие зад този параван.

Водещ: Това щях да Ви  питам, каква е вашата версия?

Мартин Димитров: То версии всякакви, но става въпрос за преразпределение на пазари – енергиен пазар, земеделски субсидии. Няма друга логика тези събития да се случват. Но това показва наличие на организирана престъпност, като добавим и палежите на коли в много градове на страната, организираната престъпност е пред очите ни.

Водещ: Добре. Пак за 2012г. Шенген ще ни се случи ли според Вас?

Мартин Димитров: Шенген е въпрос на доверие. Да ни вярва Европейския съюз, че сме адекватни и стабилни и осигуряваме стабилност на нашите граници. Надявам се да успеем и това е обща задача на всички български политици. Ние ще направим всичко възможно, което зависи от нас. Но тук общите проблеми на правителство се отразяват върху това България да не може да стане част от Шенген. Т.е. колкото по-стабилна изглежда България.... Затова, г-н Генчев предложихме и тези фискални правила, когато го направихме през 2011г. мнозинството на ГЕРБ ги отхвърли в парламента. Ние внесохме законопроект и после се появи т.нар. пакт Дянков.  Защо пак Дянков? Ние сме ги предложили тези неща септември 2011г. Защо не ги приеха тогава?

Водещ: А сега вие ще приемете ли пакта Дянков?

Мартин Димитров: Ние ще предложим своите редакционни бележки и ще подкрепим тези предложения, защото те са важни за България. Ти ако не си стабилен няма Шенген, няма нищо, нищо не получаваш. Само отиваш надолу, затова България има нужда от стабилност.

Водещ: Още една прогноза, свързана и с пакта Дянков. Според Вас еврото ще оцелее ли тази година?

Мартин Димитров: Това е много сложна задача за целия Европейски съюз. Аз смятам, че ще  оцелее, защото Франция и Германия, основно Германия, ще вложат огромни усилия. Само че, къде е българската позиция? Има пет-шест неща, от които ние не можем да отстъпим и трябва да защитим българския интерес. Първото нещо е никакво уеднаквяване на данъците в целия ЕС и това ще се опитва да се представя като част от спасяване на еврото и се представя, че трябва да има еднакви данъци в Европейския съюз. Абсурдно и ние категорично сме против.

Водещ: Нашите политици също твърдят, че са против това и не биха приели подобно нещо?

Мартин Димитров: То не стига само да си против. Трябва да намериш партньори в ЕС, които също са против и да спечелиш гласуването в 27 държави, които имат право да гласуват. На следващо място – не можем да допуснем големите страни да налагат мерки върху малките страни с квалифицирано мнозинство. Трябва да се спазва принципа на единодушие и никой не може да ни казва какво да правим в България.

Водещ: Трябва ли България да участва финансово в спасяването на Гърция?

Мартин Димитров: Не.

Водещ: Защо?

Мартин Димитров: Това е третото нещо, защото има индивидуална отговорност в този живот. Ако вие направите някаква беля, не очаквайте солидарно всички други да ви помагат.

Водещ: Солидарност е слогана на Европейския съюз.

Мартин Димитров: Разбирам, но солидарността има една граница, която не трябва да бъде преминавана и тази граница е следната – ако някой е неразумен и накрая се намира някой, който да го спасява, той ще бъде още по-неразумен. И ако се насърчава подобно поведение, то ще се наблюдава все повече в ЕС. Ами, ако сега всички заедно спасим Гърция, страни като Португалия, Испания биха си казали – защо да спазваме финасовата дисциплина като те ще дойдат и нас да ни спасят утре. Солидарността е друго. Солидарността е взаимопомощ, но всичко си има граници в този живот.

Водещ: Благодаря ви за този разговор и ви пожелавам успешна година.

Мартин Димитров: Пожелавам успех и на Вас.

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...