Мартин Димитров: СДС не влезе в колаборация с никакви олигарси и разбойници, с никакви мафиоти

16.05.2012

Insert full sizeПресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитров пред журналисти в Народното събрание

 

Мартин Димитров: Добър ден на всички. Първо искам да благодаря на всички вас за коректното отношение през тези три години, в които бях председател на СДС. Работих добре с повечето от вас, за което ви благодаря в човешки план. Бяхте коректни, разбирахте важността на СДС и Синята коалиция и в трудни моменти правихте възможното за обективното ни отразяване.

Знам, че сте изненадани какво става със СДС. Аз виждам план за унищожаването на СДС, за съжаление. И този план включваше оттук нататък създаването на коалиция с НДСВ и ВМРО – НИЕ. И тези хора си представяха, че аз въпреки всичко ще остана председател на СДС в тази ситуация и ще легитимирам коалицията с НДСВ и ВМРО – НИЕ и знам или още кой може да влезе в една такава коалиция.

Хората, които стоят зад този план бяха много изненадани, че си подадох оставката. Аз го направих, защото не мога да допусна СДС да влезе в една такава безпринципна коалиция начело и да казвам пред вас и пред българското общество колко е хубаво това. Спомнете си, НДСВ бяха част от тройната коалиция с ДПС. Спомнете си всички наши критични позиции, спомнете си цялата ни опозиционна роля в този период.

Вторият въпрос е как се стигна до това решение? Стигна се до това решение, защото всички структури на СДС, които са в коалиция с ГЕРБ гласуваха срещу Синята коалиция. Това са най-вече София, Карлово, Бургас и т.н. По-лошото е, че на моя директен въпрос – хора, взимате това решение какъв е пътят на СДС към следващия парламент при това положение? Около Синята коалиция събрахме доста десни хора. Синята коалиция не се изчерпва по никакъв начин с Иван Костов. Синята коалиция дори е на по-младите хора, защото пред тях е бъдещето. Друг път не е представен извън пътя, който ви казах. Т.е. за първи усещам, че СДС е пред риска да го няма и да не влезе в следващия парламент и съответно Синята коалиция да я няма и да не влезе в следващия парламент. За мен това беше основната причина да не мога да участвам в нещо неморално и нечестно и затова реших да си подам оставката. Отново ви повтарям, че никой не я е искал, напротив целия Национален съвет бяха учудени, защото сметнаха, че аз ще остана и ще водя партията в тази нова ситуация.

Третият важен извод е следният и той може би е най-обезпокоителния – хората в СДС със сериозна електорална тежест и авторитет като огромната част от парламентарната група, като структурите, които печелят кметове и общински съветници в основната си част, желаеха да продължим Синята коалиция. Докато структурите, които нямат избрани съветници на последните местни избори, основно явили се самостоятелно, гласуваха против Синята коалиция. Това за мен беше неубедително, неадекватно, странно и показва, че има външна намеса в цялата работа. Външната намеса я усетих по това, че много хора дойдоха и заявиха своята подкрепа предварително за споразумението, а след това на самия Национален съвет не смееха да ме погледнат в очите, а гледаха в земята.

Какво следва оттук нататък? Съгласно устава на СДС има избор на временен председател, който е измежду членовете на НИС, които са десет души. Искам да ви припомня, че аз продължавам да бъда член на ръководството на СДС в качеството си на съпредседател на ПГ на Синята коалиция. Един от тези десет човека, сега трябва да бъде избран за временен председател. Чувам, че избора ще бъде между Румен Христов и Борис Марков, което ще постави СДС в доста трудна ситуация.

Доброто развитие или спасителния план, който може да се търси оттук нататък е избор на адекватен, сериозен, разумен председател. Моята  задача е да опитам да убедя някои от тези хора в партията, въпреки всичко, което видяха и чуха, да се кандидатират за председател и съм убеден, че когато всички членове на партията могат да гласуват подобен разумен и сериозен човек ще спечели. Т.е. един Национален съвет от сто души се манипулира, както виждате и както казах, тези манипулации идват основно от ГЕРБ, но 12 хиляди члена на партията не могат да бъдат манипулирани толкова лесно и затова те два пъти са ме избирали директно за председател на СДС. По тази процедура ще бъде избиран и новия председател на партията.

Искам да кажа още защо смятам, че това е план за унищожение на СДС. Разбрах от много срещи, които имам, че следващата стъпка е да предложат разпадането на парламентарната група в българския парламент с цел да няма трибуна, да няма възможност за участие в комисиите, въобще СДС и Синята коалиция да изчезнат от политическия живот. От сега искам да ви кажа, че това няма да бъде допуснато и ще направя всичко възможно подобна идея и перспектива да не се случи на всяка цена.

След като ГЕРБ не успяха да разпаднат нашата парламентарна група въпреки всички обещания и манипулации, които видях през последните години, успяха да пробият Националния съвет на СДС. Това е честната оценка, която ви давам, винаги съм бил честен и не мога да не ви го кажа това сега. Мисля, че цяла България го видя, видяхте го и вие и е по-добре да бъде казано.

И най-накрая искам да кажа нещо като кратка равносметка – три години и половина бях председател на СДС, това е един сравнително дълъг мандат в историята на партията. С това, което се гордея най-много е, че през този период СДС не влезе в колаборация с никакви олигарси и разбойници, с никакви мафиоти. Имахме честна и принципна и независима политика. Представихме се добре на миналите парламентарни избори, и много добре на миналите европейски избори. Относително добре на местните избори и направихме една съществена грешка на президентските избори и точно хората, които бяха в нейната основа сега искат да водят партията.

Въпрос: Г-н Димитров, кого виждате като сериозен и бъдещ председател на СДС и няма ли той да бъде в ситуацията, в която бяхте поставен Вие да прикрива една безпринципна бъдеща коалиция или това ще бъде председател от тези хора, които надделяха вчера?

Мартин Димитров: Временният председател със сигурност ще бъде някои от хората, които вчера спечелиха т.нар. манипулативно гласуване на Националния съвет, както го наричам аз. Веднага след това ще видите и социологиите, които излизат за СДС, ще видите и слабата позиция, липсата на сериозна политика. Ще се види, че така нещата не вървят. В рамките на няколко месеца ще се види, че това е грешният път. И затова на същинските избори, които ще бъдат между юли и септември се яви един разумен кандидат аз съм убеден, че той смазващо ще спечели тези избори и аз ще застана зад него с всички сили. Друг е въпросът, че в момента е трудно с мотивацията на такъв човек, защото като видяха вчерашния Национален съвет са дълбоко разочаровани и аз не мога да им се сърдя. Аз самият съм дълбоко разочарован.

Въпрос: Г-н Димитров, от тази седмица изостряте ли тона към ГЕРБ, защото доста неща им простихте в законодателната дейност и изобщо в работата на министрите? Вторият ми въпрос е къде стои Петър Стоянов в ликвидирането на СДС през последните години?

Мартин Димитров: Знаете ли Петър Стоянов ми каза нещо, което никога не мога да забравя. Той ми каза веднъж така: Мартине, какво като СДС не влезе в парламента, нали Иван Костов няма да бъде там. Да, вие няма да бъдете там, но и Костов няма да влезе в парламента. Аз му казах: Добре г-н президент, това ли е целта и едните да ги няма и другите. Да, и ти като млад и честен човек ще започнеш да градиш българската десница на чисто. С този човек, с който сме работили заедно и имаме добри отношения, имаме сериозни политически различия. Моята цел бе да укрепя и да спася СДС, а целта, за съжаление, на г-н президента Стоянов и на хората, които играха сега активна роля е да го няма СДС, за да го няма и Костов, което за мен е твърде комплексарска теза и също така смятам и винаги съм смятал, че ако бяхме удържали достатъчно дълго Синята коалиция това в един момент щеше да бъде коалицията на младите хора в СДС и ДСБ. Тъй като в политиката винаги има ротация и нови хора.

Към ГЕРБ винаги сме имали честно и принципно отношение. Нито една грешка не им е била спестена. Спомнете си острите думи във всеки един момент и другото, което е неприятно – след важната победа, която извоювахме в Кюстендил с широка коалиция, но с дейното участие на СДС, на нас ни се даваше една много важна перспектива. Тази перспектива в момента сме загубили и да ви кажа честно това сега ми е много голяма болка.

Въпрос: Г-н Димитров, според Вас, какво е обещано на тези хора, не може да е коалиция само с НДСВ, това е несериозно?

Мартин Димитров: Няма как да ви кажа. Сигурен съм, че много е обещавано и тези обещания са имали и опредметен вид. Нямам съмнения в тази насока. Вижте, ако тези хора се гордеят с решението си, защо излъгаха собственото си ръководство. Защо не казаха – ние няма да подкрепим това споразумение. Ще ви дефинирам един абсурд – Градският съвет на Пловдив гласува за запазване на Синята коалиция, техните представители в Националния съвет гласуваха срещу Синята коалиция. Областният съвет на Благоевград гласува за Синята коалиция, техните представители в Националния съвет гласуваха срещу Синята коалиция. Как си обяснявате това, освен с персонален натиск върху техни хора. Т.е. самите структури, които стоят зад тях, хилядите членове казват – ние искаме това коалиционно споразумение да бъде одобрено. Хората, обаче, които дойдоха да гласуват на Национален съвет, гледайки в земята и не смеейки да ме погледнат в очите гласуваха срещу споразумението.

Въпрос: Какъв е интересът да няма СДС и Синята коалиция в следващия парламент и от кого персонално се чувствате предаден в СДС?

Мартин Димитров: Не очаквайте да спомена конкретни имена. Аз сигурно ще ви изненадам като кажа, че този план няма да успее, като сега не съм готов да ви кажа. Искам, обаче нашите членове и десните симпатизанти да знаят, че ние няма да се предадем, въпреки всичко, което видяхме, въпреки всички манипулации и ще намерим начин да преодолеем тази ситуация.

Мисля, че е очевидно, ГЕРБ не се справиха с ключовите обещания, които дадоха. И единствената смислена конкуренция беше и е Синята коалиция. И за да се отърват от тази единствено възможна конкуренция в дясното пространство, разбира се и Кунева ще бъде такава конкуренция, но тя има лични мотиви, които я правят по-труден конкурент. Целта на ГЕРБ е да има по-малко конкуренти. Този да отстреляме по един начин, другия по друг начин и накрая да остане само ГЕРБ и хората колкото забележки да имат да си кажат – ако избираме между БСП и ГЕРБ, между комунистите и ГЕРБ, какво да правим трябва да гласуваме за ГЕРБ. Това е начина, по който аз виждам нещата.

Въпрос: Какво предстои оттук нататък?

Мартин Димитров: Оттук нататък предстоят две неща – парламентарната група си има ангажименти с правенето на политика, но най-важната ни задача е да спрем тази голяма манипулация и да намерим начин честните, достойни хора да бъдат политически представени.

Въпрос: Как ще коментирате информацията, която се появи във вестниците, че социолозите ви дават около 6-7%, а вие твърдите съвсем друго, че може да не влезете в следващия парламент?

Мартин Димитров: Това е проучване на г-жа Мира Янова, която никога не е познавала резултатите нито на СДС, нито на Синята коалиция. Спомням си, че част от вас ме посрещнаха пред ЦИК, когато внасях документи за миналите европейски избори и ми казахте: г-н Димитров за какво ги внасяте тези документи като Мира Янова ви дава 2% и вие няма да имате нито един евродепутат. На тези избори ние изкарахме 8% и вкарахме двама евродепутата, което показва, че г-жа Мира Янова може да даде всякакви резултати в зависимост от ситуацията.

Въпрос: Ако все пак Националния съвет вземе решение вие да излезете от групата на Синята коалиция, може ли да не се съобразите с това решение?

Мартин Димитров: Няма да има излизане от парламентарната група на Синята коалиция. Затова сега чрез вас предупреждавам и тези хора, да не си правят труда. Това няма да се случи по никакъв начин.

Въпрос: И все пак Борис Марков не е ли главния заподозрян, затова което се случи?

Мартин Димитров: Няма да влизам в персонални въпроси. Само ще ви кажа нещо, не знам дали му обърнахте внимание – навсякъде, където СДС е в коалиция с ГЕРБ тези структури гласуваха срещу Синята коалиция. Във всяка една община без нито едно изключение. Благодаря за вниманието и успешна работа.

 


 


Tags: СДС, Синята Коалиция, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...