Димо Гяуров: Пълен рестарт на СДС или смърт

24.11.2011

Insert thumbДимо Гяуров, депутат от СДС в интервю за в-к "Стандарт"

- След вчерашното заседание на Националния съвет Мартин Димитров загуби или спечели доверието на партията?

- Това бе излишен вот. Такава процедура отсъства от устава на СДС. Този вот постави в една, меко казано, неприятна ситуация НС, защото се искаше да гласуваме нещо, което хем липсва като правна възможност, хем беше излишно и от политическа гледна точка. Той не донесе никакви активи на председателя и националното ръководство. Нещо повече, аз считам, че част от националното ръководство, тези, които носят истинската вина за лошото представяне на изборите, се опита да се скрие зад гърба на председателя.

- Може ли да бъдете по-конкретен?

- Няма нищо по-естествено от това след подобен погром поне председателят на изборния щаб да подаде оставка. Затова аз и цялата пловдивска организация на СДС поискахме процедура по отстраняването на целия състав на щаба. За съжаление чрез проста апаратна схема заседанието вчера бе прекратено и не се стигна до гласуване на тази точка. Както не се стигна и до гласуване на другото ми предложение - свикване на национална конференция.

- Поддържате ли тези ваши колеги, които поискаха оставката на Мартин Димитров?

- Не, никога не съм отварял дума за това и не смятам, че в този момент тя е полезна за СДС. Не смятам и че вината за тежкия резултат на изборите е само на Димитров. Отговорен е за това, но не само той. От една страна, е виновно цялото национално ръководство, от друга - всички ние. Резултатите са такива, каквито са, освен поради тежките нарушения на изборното законодателство и фалшификациите, но и защото напоследък хората не харесват поведението, политиката, физиономията ни.

- Защо поискахте извънредна национална конференция?

- По две причини. Необходима е спешна промяна в устава. Сега той насърчава лъжата вътре в СДС, насърчава поддържането по места на кухи структури и членове, които чрез така наречените вътрешни избори да възпроизвеждат по места окопалите се местни лидери. Като отплата срещу незабелязването на това местните "дават назаем" на националното ръководство тези кухи гласове на национални вътрешни избори. Под претекст за хипер демократичност промените, направени от бившия лидер на СДС Пламен Юруков, заложиха бомба в СДС и водят целенасочено към ликвидацията на местните ни структури. Конференцията трябва да отговори и на няколко не по-малко важни политически въпроса - къде е ситуирано СДС? Какво е опозиция, алтернатива на управляващите или нещо друго? Какво е бъдещето на СДС? Ако не направим радикална промяна и пълен рестарт на СДС, ние сме обречени на бавна и мъчителна смърт.

- Името ви бе завъртяно за евентуален кандидат за лидер на СДС. Имате ли такива амбиции и човек на Костов ли сте?

- Това завъртане е част от вътрешнопартийна интрига. Тъй като си позволявам да изказвам критика, бе пуснат слух, че искам да седна в стола на Мартин Димитров. Заявявам, че нямам такива амбиции. Колкото до Костов, това е другата глупост. Когато в СДС не могат да ти измислят друго очернящо, те нарочват за костовист. Никога не съм бил костовист. Напротив - винаги директно съм го критикувал и съм му казвал нещата в очите. Дори когато беше премиер не съм му спестявал истината.

- Грешка ли бе коалирането ви с ОДС?

- Това беше престъпление спрямо СДС. То бе не само глупаво и необмислено, но и вредно. Изначално беше ясно, че тази "прегръдка" няма да ни донесе нищо хубаво, а напротив, ще отблъсне твърдия електорат. Тъкмо заради това се случи тайно и зад гърба на парламентарната група и на цялата партия. И авторът на това престъпление трябва да поеме отговорност.

- Търновската организация поиска сливане на СДС с ДСБ.

- Това е екстравагантна идея и не искам да я коментирам. С ДСБ имаме времево ограничена коалиция само в рамките на настоящото Народно събрание. Но като че ли с действията си и двете страни вървят към разбиване на тази коалиция.

- Има ли място Меглена Кунева в един десен проект?

- Тази сказка я лансират политическите влъхви. СДС няма никаква връзка с нея и не може да има. Вярно е, че тя взе голяма част от нашите гласове. Десни хора гласуваха протестно, защото не разпознаха нашия кандидат-президент Румен Христов. И дадоха вот за нея, не защото много я харесват, а просто защото не искаха да гласуват за БСП и ГЕРБ.

Милена Минчева


Tags: Димо Гяуров

Още по темата

thumb 23.07.2012

Димо Гяуров: Страхът вреди....

Анализ на Димо Гяуров, зам.-председател на парламентарната комисия...

thumb 23.05.2012

Димо Гяуров: Има сценарий з...

Още преди две години от Синята коалиция внесохме законопроект, кой...

thumb 25.04.2012

Димо Гяуров: Няма нужда от ...

Няма големи различия сред политиците по отношение на позициониранет...

thumb 29.03.2012

Димо Гяуров : АЕЦ Белене н...

Депутатът от СДС Димо Гяуров заяви, в сутрешния блок на БНТ , че А...

thumb 08.03.2012

Димо Гяуров: Как Трайков въ...

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, от когото тръгна скандалъ...

thumb 27.02.2012

Димо Гяуров: Има битка на л...

Когато говорим за Здравната каса и за цените на лекарствата, става ...

thumb 20.02.2012

Димо Гяуров: Властта е гузн...

СДС не е против това хората да получават адекватно на труда си възн...

thumb 16.02.2012

Димо Гяуров: Ние се водим о...

Ние се водим от разбирането, че всеки, който работи добре, трябва д...

thumb 30.01.2012

Димо Гяуров: Ако няма указ,...

Би могло да се окаже, че хаосът е невероятен, защото има хиляди хор...

thumb 26.01.2012

Димо Гяуров: Цветанов беше ...

Лудостта не винаги е индивидуална, тя понякога е и групова, заяви о...