Печатни издания

Мартин Димитров: Ще преразгледаме отношенията с коалиционните партньори

11.11.2011

Dnevnik.bg разговаря с лидерът на СДС Мартин Димитров след президентските и местни избори.

Insert thumbКаква е вашата оценка за представянето на десницата на местните и президентските избори?
- На местните избори имаме малко по-добро представяне в сравнение с миналия път. Признавам, че това, което видях с очите си в Плевен беше изключителна манипулация /В Плевен Найден Зеленогорски загуби кметските избори с по-малко от 400 гласа - бел.ред/. Видях натиск, има запис от камера как нашите бюлетини се сменят с такива на ГЕРБ. Знаете ли, ако някъде това се беше случило в полза на СДС, аз нямаше да призная резултата от изборите. Докато хората от ГЕРБ се хвалят: "Браво, спечелихме". В Плевен се тупат по гърдите, подскачат, радват се. Това са нечувани неща.

В една утвърдена демокрация, ако имаше запис как се сменят бюлетините, това щеше да е такъв скандал, че дето се вика цялото правителство можеше да си подаде оставката. Тук има браво за победата. Най-интересното е, че обществото също ги поздравява за това, което са свършили. Имаме много голям проблем тук. Ако въпросът Плевен остане така, ако не се преброят бюлетините пак, ако не бъдат касирани изборите – тежко ни и горко.

Колкото до президентските избори – ние попаднахме в капан. И ние сме си виновни на първо място. Не трябва да се забравя и нашата вина. Попаднахме в капан, в който медийна и политическа пирамида казаха, че само трима души имат шансове да спечелят. Освен това много умело ни беше направена интрига как ДПС щяло да ни подкрепя. Ние казахме, че не е вярно.

Когато ДПС подкрепиха и Росен Плевнелиев, и Ивайло Калфин – това почти не беше отразено в медиите. Всичко тръгна от сделката за "Булгартабак". След нея са се появили сериозни причини ГЕРБ да получи част от гласовете на ДПС – това е. Всичко беше много добре направено, много добре организирано. Най-лесно е да обвиняваш. Но ние сме си виновни, че останахме да попаднем в този капан.

 

Споменахте изборите в Плевен, където кандидатът ви за кмет Найден Зеленогорски загуби от кандидата на ГЕРБ с много малка разлика. Това ли е градът, който не очаквахте да загубите, или имаше и други?
- Поставихме си за цел да спечелим четири областни града. Дори имахме шанс за пети. Спечехме в Монтана, Кюстендил и Пазарджик (СДС и други десни партии подкрепяха печелившите кандидати - бел.ред.). В Плевен смятам, че спечелихме, но ни беше открадната победата. Във Видин имахме много силен кандидат, който остана за малко извън балотажа.

В Русе стигнахме до балотаж, но бяхме далеч от победата. Спечелихме Карлово – това е много интересно, тъй като Карлово е голяма община срещу ГЕРБ. Надявахме се да спечелим там.

Румен Христов събра малко над 65 хил. гласове на президентските избори, а на предварителните отворени избори на десницата участваха над 70 хил. души. На какво се дължи този отлив?
- Факторите са много. При тези фалшификации можеше да има и нула гласа. Можеше да кажат, че няма нито един гласувал за него. Защо не? Това може да е следваща стъпка. Нали видяхте депутати от ГЕРБ, които носят чували с бюлетини. Може да кажат, че всички са гласували за ГЕРБ, хайде и за БСП.

Искам да ви кажа нещо важно. Вече знам, че има конкретен план в следващия парламент да останат ГЕРБ, БСП и ДПС и те да си партнират явно и неявно.

 

Кой е авторът на този план?
- Този въпрос е твърде дълъг и много сложен и не мога да ви дам отговор. Имам обяснение, но на този етап не желая да ви казвам. Това е планът и вече много умело се работи по него. Това е целта – те да нямат на практика коректив, да няма някой, който да казва истината. Няма да имат никакви скрупули следващите избори да бъдат още по-манипулирани.

Питате ме за гласовете за Румен Христов. На президентските избори има 230 хил. невалидни бюлетини. Уверявам, че те не са за ГЕРБ или за ГЕРБ е минимален брой.

Смятам, че в огромната си част са за нас, защото ние единствени нямахме застъпници за президентските избори.  Не можехме да си го позволим. Смятам, че огромна част от тези бюлетини са за нас. Всички други имаха застъпници. Там, където имахме застъпници, бяха само за местните избори. Както можеха да кажат 230 хил. невалидни бюлетини, така можеха да станат 300 хил. и да излезе, че за Румен Христов никой не е гласувал.

Иван Костов ви обвини още в началото на септември, че с новия "Съюз на десните сили" СДС подменя "Синята коалиция" за президентския вот. Веднага след изборите той разви тезата си и добави, че тази подмяна е провал, в който приблизително четирима души не са повярвали. Това са директни обвинения. Според вас провал ли беше "Съюз на десните сили"?
- Отказвам да говоря с Иван Костов пред медиите и второ – ако не беше разцепил СДС през 2004 година, всички тия проблеми нямаше да ги има. Няма да водя този разговор пред българските медии.

И все пак - провал ли беше "Съюз на десните сили"?
- Единственото, което ще ви кажа, че за Румен Христов гласуваха хората от твърдото ядро на СДС, горе-долу членовете. Но пак ви казвам: не знам какъв е неговият истински резултат.

Налагаше се упорито тезата, че никой освен Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева няма шанс.

Другите партии зад Христов – ДСБ, ОДС, те никакво истинско усилие не положиха. Това видях, обикаляйки страната.

Веднага след изборите казахте, че е трябвало повече време за представянето на кандидат. Все пак Христов беше издигнат официално на 12 юни, след като спечели предварителните избори на десницата. Каква е вашата вина за резултата?
- Когато някой политик каже, че няма вина, значи лъже себе си, лъже и хората. Ние правим сериозни анализи по тази тема. Да, пет месеца преди изборите го издигнахме. Той не можа да наложи тезите си в обществото, защото веднага му беше сложен медиен чадър.

Колкото до нашите грешки - ако знаех, че ще е такава ситуацията, две години по-рано или хайде една година по-рано трябва да е ясен кандидатът, защото в тази медийна среда, в тази интригантска среда, остават личните срещи с избирателите.

Видях, че хората, с които бяха организирани лични срещи, ни подкрепиха. Но не можеш да направиш за толкова кратко време много лични срещи. За следващите президентски избори задължително нашият кандидат трябва да бъде ясен година-две по-рано. Това е моето мнение. Иначе няма смисъл да се участва.

Никога не е имало толкова завладян медиен пазар от една партия...

Коя...
-...ГЕРБ. Такова не е било. Тия медии, дето са на Делян Пеевски, които се водят уж ДПС, те изцяло работят за ГЕРБ, изцяло. Дето се вика там просто няма други теми.

Целта е да останат в парламента трите партии ГЕРБ, ДПС и БСП и да не носят никаква отговорност.

Разбрах каква им е целта. Разбрах с какво си имаме работа. Няма да стане. Отсега искам да им кажа, че това, което са планирали няма да стане. Хората реагират различно в проблемни ситуации. Някои се отчайват, други хора си тръгват, а аз съм пределно амбициран.

Как ще ги спрете?
- Ще затегнем СДС и десницата достатъчно, така че на следващите избори да бъде в най-добрата си форма. Каквото искат да ми говорят, резултатите на парламентарните избори няма да имат нищо общо. Ще стъпим на това, което имаме като резултат на местните избори – 250 хил. гласа за листи,  и работим много здраво.

Защо поискахте вот на доверие като лидер на СДС?
- По устав аз съм председател най-малко до следващите парламентарни избори. След резултата от президентските избори европейският начин за поемане на отговорност е да се иска вот на доверие.

Доколкото знам от всички политици, които се явиха на тези избори, аз съм единственият, който иска вот на доверие. Смятам, че СДС е по-различна партия от всички останали. Искам да видя мнението вътре в СДС и това да се превърне като част от анализ за бъдещето.

Кои са възможностите пред СДС, за които споменахте веднага след изборите?
- Трябва да направим нашите сериозни анализи какво да правим оттук-нататък.

Това включва ли преразглеждане на отношенията с коалиционните партньори?
- Да.

И с ОДС, и с ДСБ ли?
- Включително и с двете. ОДС в моите очи са в по-незавидно положение, защото не може толкова много да искаш да участваш в президентска коалиция и да не допринесеш.

В българската политика на тези избори парите бяха основен фактор, те винаги са били фактор. Когато обикалях страната нямаше дръвче, борче, на което да няма плакат на ГЕРБ. На тези избори бяха похарчени толкова много милиони, което означава, че на следващите парламентарни това ще влоши, а няма да се промени.

Ще има още повече пари. Една от причините да нямаме медиен излаз е, че той стана много скъп. Много скъпо удоволствие – страшно скъп започна да става.

Това е обезпокоително за бъдещето на България. Политиката стана много скъпа. А кой има много пари в България и съответно кои са хората, които имат много пари? За мене това не са най-честните и най-принципните хора. Далеч не са най-честните. Аз не казвам, че няма и честни. Разбира се, че има. Тези хора, които участват във финансирането на политиката... Ние нямаме дарители, както видяхте.

Тези огромни пари в българската политика, ще направят много огромни бели. Това е моята прогноза. Тези, които изхарчиха милиони на тези избори, трябва да си ги върнат, да вземат поне два пъти повече и как ще стане това. Това ще стане през местната власт и през управлението, и през правителството. Те дават милиони и очакват да вземат милиони.

Ние правим честна кампания, не взимаме пари от някакви такива хора, защото те ще искат да им бъдат върнати. В българската политика трябва да има една принципна и морална партия. Да, това в момента не е оценено. Няма необходимото търсене, но това ще се промени.

Как ще се развият отношенията на СДС с ГЕРБ? ГЕРБ е противник, опонент, партньор?
- СДС ще бъде интелигентна опозиция на ГЕРБ оттук-нататък. Нищо няма да спестим като критики. Когато има нещо смислено и разумно, ще го подкрепим. Но никакво участие на СДС във властта.

Какво е бъдещето развитие на парламентарната група на "Синята коалиция"? Иван Костов ви напада публично.
- Най-големият проблем на българската десница е, че хора като Иван Костов говорят през медиите с години. Когато имаш да казваш на някого нещо, отиваш при него, казваш и сядаш. Знаете ли за колко неща мога да обвиня Костов. Да го правя, не го правя. Ако сравните мен и Костов, кой от двамата можете да обвините в повече неща? Помислете си.

Той не в силна позиция да обвинява когото и да било, включително и мен. Аз въпреки това няма да му отговоря. Вредно е за българската десница да виждат едни хора, които се карат, разменят си мнения кой по-виновен, кой по-малко виновен.

Какво е нужно на десницата да спечели по-голямо доверие на идващите след година и половина парламентарни избори?
- Специално за СДС трябва да се затегнат някои структури. Ние имаме данни и от изборите, и от предварителния вот, много добри данни. Има структури, които трябва много здраво да бъдат затегнати, трябва да се увеличи броят на хората, които правят политика в СДС и затова взимаме мерки. Ние си знаем силните страни, знаем си и слабите, а те трябва да бъдат решени оттук-нататък. Следващият въпрос: Кои са ни партньорите за следващите избори. На този въпрос ще има много сериозен анализ през следващите седмици.

Това означава ли, че скоро ще се случат промени?
- Смисълът на анализа е, че не може да се говори за него преди приключването му.


Tags: Мартин Димитров, Избори 2011

Още по темата

thumb 09.10.2012

БСП и ГЕРБ си мерят популизма

Интервю на Мартин Димитров, депутат от СДС и съпредседател на ПГ на...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...