Мартин Димитров: Нашите избиратели са интелигентни, не можем да ги натискаме за кого да гласуват

27.10.2011

Insert thumb

 

Интервю на председателя на СДС за Агенция Всеки ден

Г-н Димитров, много интересно се получи – лидерът на социалистите Сергей Станишев призовава да се гласува за сини кандидати на балотажа. Как гледате на този ход?

Картината е следната според мен – ГЕРБ в началото си играеше на демокрация, в момента не си играе на демокрация. Появяват се и изчезват чували с бюлетини. ЦИК не работи по Изборния кодекс, а по някакви други документи, които не сме виждали и се е поставила сама извън закона.  Тези избори ни напомнят изборите отпреди 89-та година, когато страхът караше хората да гласуват за Тодор Живков. Ситуацията наистина е много драматична и много сериозна.

Но се стига до парадокс – червените се явяват едва ли не ваши съюзници, а не партията от ЕНП- ГЕРБ.

Наш съюзник се явява всеки грамотен човек, който смята, че в България трябва да има демокрация, трябва да има правила и че ЦИК трябва да спазва законите. Това са нашите съюзници. Ние отиваме на 33 балотажа на местните избори, средният резултат само на СДС на местните избори е 5 %, заедно с нашите десни партньори постигаме на местните избори 8 %. Надяваме се да спечелим сериозна част от тия 33 балотажа, и разчитаме на хората, независимо, че на първи тур гласуваха за ГЕРБ. Видях собствените хора на ГЕРБ да освиркват ЦИК и депутатите, които нарушиха правилата и са присъствали на носенето на бюлетините. Техните хора ги обвиниха в недемократичност. Това се разчу, това се видя. Политическата ситуация за балотажите е вече нова.

Г-н Димитров, оценявате ли подкрепата на Станишев за сини кандидат-кметове? Това е голям жест, след като надскача идейните различия.

Нека те отговорят на този въпрос. За мен Найден Зеленогорски е най-добрият кмет в България. Мисля, че един ден това, което е направил за Плевен, ще бъде част от учебниците по местно управление. Смятам, че всеки човек, който има капка разум, трябва да го подкрепи. Може да е ляв, десен, центрист, атакист, всякакъв…Гледах неговия опонент на два дебата – той не знаеше имената и броя на оперативните програми. А говореше за европейски средства. Видях човек, който не знае за какво се е кандидатирал.

Значи цветовете са размиват на този избор и нямат толкова голямо значение. Интересно, дали ще има седесар, който да пусне червената бюлетина?

Нашите симпатизанти са много интелигентни хора и те решават как да гласуват на президентските избори на този балотаж. Голяма част от нашия електорат е взел и ще вземе това решение. Аз лично ги призовах да гласуват. Но знаете ли, България ще загуби много и ще бъде много по-лошо място за живеене, ако след този балотаж, Найден Зеленогорски не е кмет на Плевен. Един от знаковите въпроси е – дали диктатурата може да победи демокрацията. Ако Найден по някакъв начин загуби в Плевен, ще означава, че диктатурата започва да измества демокрацията в България и накрая ние ще имаме един нов Тодор Живков.

След вашия призив към избирателите – да гласуват по съвет, ще се гласува различно. Което означава, че е възможно да се подкрепи Калфин?

Нашите избиратели не трябва да бъдат подценявани. Те могат да направят много точен анализ на ситуацията, това са интелигентни хора. Те не трябва да бъдат манипулирани, насочвани, натискани за президентските избори. Те виждат и ще видят всичко, което се случва. Ние ги призоваваме да гласуват, а те знаят как да гласуват.

А на ДСБ хората не са ли интелигентни, та г-н Костов толкова ги подценява, за да им казва как да гласуват?

Това, което е призовал колегата Иван Костов, е хубаво да го питате него. Ние сме различни партии и той сигурно има своите сериозни съображения за това решение, които трябва да ви обясни.

Значи всякакви изненади ще очакваме на балотажа….шарено гласуване….

Има нещо, което се забравя –ние дадохме доверие на това правителство в първата година и половина от неговия мандат и то категорично не оправда това доверие. Като начало – за да имаме точна, морална позиция, не можем да им даваме доверие, след като веднъж не беше оправдано. Аз виждам България, която изнемогва, България, която е гладна, българи, които не могат да си плащат сметките и множество нерешени проблеми. Не мога да застана зад такава политика.

Добре, но не е за вярване как червени избиратели ще подкрепят сини кандидати. Знаем колко твърд електорат са – който пуска червената бюлетина, го прави завинаги.

За мен изборът на кмет е до голяма степен мажоритарен. Изборът за президент е също мажоритарен. Ето – аз ще направя признание към вас, че дори нашият кандидат за президент не събра вота, който имаме на местните избори. На местните избори имаме като десница 250 -300 000 гласа, за президент – 70 000. Смятам, че това се получи, защото медийно беше наложено, че нашият кандидат няма шанс, и това наложи нашите избиратели да не гласуват и да подкрепят други дясноцентристки кандидат.

Но пък много експерти казват, че българите си гласуват партийно и на този избор.

Добрият кмет, например прави разликата между по-добрия и по-лошия начин на живот. Найден Зеленогорски промени Плевен и го направи хубав град за живеене. Така че допускам, че ще гласуват и други, освен десни избиратели – защото той е добър кмет и за тези от “Атака”, и аз всички политически цветове. Затова казвам, че тук не е толкова водеща политическата принадлежност, колкото разума.

Ще ви дам пример – в Карлово кандидатът на Обединената десница Емил Кабаиванов, мой много добър приятел, води с 42 %. Той беше кмет на Карлово, после дойде социалист и хората виждат разликата в управлението .Спомнят си за по-добрите времена от времето на Кабаиванов, затова сега гласуват мажоритарно за него. Така че и президентските, и местните избори имат много силен мажоритарен елемент. Партиите влияят много по-силно на парламентарни избори. Там могат да бъдат измерени по-прецизно.

Ще върнете ли жеста на Станишев и да призовете СДС да подкрепи червени кандидати на балотаж?

Виждате, че не сме направили такъв призив, защото за мен е много важно да се разгледат конкретните хора в съответните общини. Хайде да видим община Сливен – има балотаж между двама изцяло неприемливи кандидати- Лечков, чиито присъди не помня колко бяха и генерал от БСП, който не само че е комунист, но не вдъхва доверие в никакво отношение. Именно затова сме дали свобода като демократична партия, защото при нас няма такава тежка централизация като при ГЕРБ, нашите структури да взимат правилните решения при всяка една ситуация.

Да погледнем и към Варна – балотажът е Кирил Йорданов срещу Марешки. И аз питам варненци – могат ли тези двамата да ги покажат на цивилизования свят? Няма ли да има е неудобно да кажат, че са кандидати на третия по големина град в България. Нещата отиват към абсурд. Казвам ви пак – играта на демокрация свършва и има първите признаци, че на политическата сцена се появяват хора и кандидати, от които само ще ни е срам.

Всички членове на СДС ли ви подкрепиха в призива да се гласува по съвест?

Абсолютно единодушно решение на ръководството на партията и смятам, че е много разумно решение.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...