Емил Кабаиванов: СДС иска единна обединена демократична десница

25.06.2013

Insert thumbИнтервю на лидера на СДС д-р Емил Кабаиванов в предаването "Преди всички" по БНР

Борислава Бориславова: Темата за новата десница се върна в дневния ред пришпорена от протестите, които продължават вече 11 дни. Стартът на разговорите за нов, десен реформаторски блок ще мине без ГЕРБ и СДС, това обяви новоизбраният председател на ДСБ Радан Кънев. И така дясното обединение започва с отказ, как коментират това в СДС казвам добро утро на лидера на СДС д-р Емил Кабаиванов. Здравейте.

д-р Емил Кабаиванов, председател на СДС: Добро утро на Вас и на слушателите на програма „Хоризонт”.

Водещ: При тези заявки, на практика СДС остава единствената стара дясна партия, която остава извън формата на подобни разговори. Чувствате ли се лично отговорен за това?

д-р Емил Кабаиванов, председател на СДС: Аз се надявам това изявление да се дължи на някаква политическа неопитност. Не може в един процес на обединение още в началото да има изключване на субекти, които да участват в това обединение. Аз бих казал – обединението ще се състои, ако можем да направим съединение. Обединението е процес, който не може да протече за седмица – две. Той трябва да бъде основан на няколко принципа, които първо да бъдат приети от всички партньори в дясно – център и около тези принципи да започне обединението. Ако ще се правят коалиции от типа „Синя коалиция”, за да се прескочи дадена бариера, те са безсмислени. България се нуждае от коренна промяна. Коренната промяна може да я осъществи една обединена демократична десница, която акумулира и създава енергия в активните български граждани. А не една коалиция за прескачане на бариерата и вкарване на 10 – 15 депутати. Как ще променим България с 10-15 депутати? Затова обединението трябва да бъде максимално широко около няколко принципа. Хора, които са изкарали по 3-4 мандата в парламента през изминалите 24 години могат да дават съвети, добре дошли са, но те не могат да оглавяват общ десен блок.

Водещ: Вие казахте, не едно формално обединение трябва да бъдат няколко основни неща, около които всички партии в дясно да започнат разговори и преговори. Вие преговаряте ли с някого, защото стана ясно, че ДСБ вече водят разговори или ще оставите това на новото ръководство, защото ви предстои Национална конференция за избор на ново ръководство в началото на юли?

д-р Емил Кабаиванов, председател на СДС: Още миналата седмица излъчихме контактна група, която да започне  разговори. Изчакахме Националното събрание на ДСБ и тази седмица ще продължим разговорите.

Водещ: Важно е с кого преговаряте? С ГЕРБ говорите ли, защото това е оказва някаква разделителна линия в тези разговори в дясно?

д-р Емил Кабаиванов, председател на СДС: Това е измислена разделителна линия, както е и една голяма лъжа, че СДС през последната една година е бил по някакъв начин, не знам точно как го наричат, но няма нито един факт в тази посока.

Водещ: Нека не се връщаме назад. Говорите ли или ще говорите ли с ГЕРБ?

д-р Емил Кабаиванов, председател на СДС: Разговорите трябва да бъдат между десни формации извън парламента. ГЕРБ си е в парламента, те си имат техния път на развитие, а ние говорим за традиционната десница, която е извън парламента.

Водещ: Кои, например ДСБ със Синьо единство?

д-р Емил Кабаиванов, председател на СДС: Ние не изключваме никого включително България на гражданите, включително НДСВ, НДСД, Обединени земеделци и други по-малки субекти. Важно е да има равнопоставеност. Говорим за обединена демократична десница, която да покаже на хората, че тя ще бъде двигателя на реформите.

Водещ: А има ли опасност да се оформят два такива преговарящи центъра?

 д-р Емил Кабаиванов, председател на СДС: Има такава опасност, ако наистина това, което вчера е казал г-н Кънев е тяхна философия, която изповядват в тези разговори. СДС не желае да има два центъра и ние няма да бъдем формацията, която да пречи или по някакъв начин да провали тези преговори. Ние искаме единна обединена демократична десница.

Водещ: Благодаря Ви за участието. Председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов в ефира на „Хоризонт”.

 



Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 24.06.2013

СДС призовава да се участва...

Председателят на СДС Емил Кабаиванов, Гл.Секретар К. Арабаджиев и м...

thumb 18.06.2013

Емил Кабаиванов: Оставката ...

Съюзът на демократичните сили призовава да се участва активно в про...