Емил Кабаиванов: Промените в учебното съдържание са опит за подмяна на българската история, това е кощунство

28.01.2016

Водещ: Промените в учебното съдържание и учебните планове, предлагани от образователното министерство, предизвикаха остра реакция на недоволство и разбуниха духовете. Допустимо ли е да отпаднат конкретни произведения от учебните програми и какво означава да се замени думата „робство“ със „съвместно съжителство“? Темата ще коментираме сега с кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Г-н Кабаиванов, как вие виждате тези промени, които се предлагат и особено в частта, в която се предлага „турското робство“ да бъде заменено с думата „съвместно съжителство“? 

Емил Кабаиванов: По-точният термин според мен е не „промени“, а „опит за подмени“, опит да се подменят части от българската история, което за мен е недопустимо, това е кощунство. И не го казвам от позицията на някой местен шoвинист или патриотар. Казвам го с цялото си съзнание като гражданин на Република България, даже не като кмет, като гражданин на Република България. Има два предмета в сферата на образованието, които са част от националната сигурност. Това е българската история и българският език и литература. Това, което в момента разбунва духовете, не е единичен изолиран случай. Това е тенденция от последните години, която започна с намаляване на часовете по история и литература. Започна с бързичко изучаване за много кратко време на цели периоди в българската история и с подмяната им, с информация, свързана със света, със световната история, което не е лошо. Българският народ не е лошо да знае световната история. Българинът е информиран човек, той обича да чете и познава голяма част от световната история, но най-важното за една нация, за да има тя устойчивост във времето и да пребъде, е да знае своята история. Аз казвам това с ясното съзнание, че освен училището и българското образование, много важно е, може би най-важната част, за да се формира това знание на българската история и литература, е семейството, но сега говорим за образователната система. Карловци преживяхме няколко години с една провокация – искаха да ни отнемат част от центъра на Карлово, става въпрос за Куршум джамия. Вдигнахме се, цяла България ни подкрепи. Искам да ви кажа, че сега нищо няма да ни спре, ако тези опити за подмяна, повтарям не промяна, а подмяна на българската история продължат. Не знам в кои глави се раждат, не знам защо, искам някой да ми обясни и искам да кажа, че цялата отговорност тук е на човека, от който зависят учебните планове, а именно министъра на образованието.

Водещ: Да очакваме ли действително протести срещу тези промени в Карлово?

Емил Кабаиванов: Разбира се. Ако не бяхме скочили на протест преди 2 години, щяха да удължат с 10 години срока за реституция на имотите и сигурно не 98 имота, а Главно мюфтийство щеше да поиска 1500 имота. Сега ще ви кажа и друго – тези дни бях на поредното представяне на книгата на г-н Узунов за „Каймак-Чалан“ и Първата световна война. Както се опитваха през комунистическия период 45 години да ни накарат да забравим, че такава война е имало, че един милион българи са жертвали живота си, за да освободят територии, които са изконно български, така сега се опитват да подменят части от историята. Няма как да не скочим, разберете. Тук се спекулира и се играе срещу изконни чувства на патриотизъм и историческа справедливост. Няма как да не се скочи, ще скочим.

Водещ: Как всичко това ще се отрази върху подрастващите и съществува ли възпитание в патриотизъм изобщо?

Емил Кабаиванов: Слава Богу, преживяхме 45 години, в които искаха да ни направят интернационалисти. Сега някой се опитва да ни направи глобалисти. Ние сме българи и ако всеки един от нас води тази битка, и сега заедно я поведем, за да не позволим да се подменят части от историята, мисля че ще сме си свършили работата като българи и патриоти. Тази битка трябва да я водим ежедневно и всеки от позицията на която се намира, независимо какъв е.

Албена ИВАНОВА


Tags: Емил Кабаиванов, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"