Промените в Закона за вероизповеданията целят масова инвазия

16.12.2013

Insert thumb„През една-две години има промени в Закона за вероизповеданията. Целите са действително сериозна инвазия, провокация. Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. Това да си купиш мнозинство в парламента не значи да си купиш България", коментираха кметовете на Карлово Емил Кабаиванов и Кюстендил Петър Паунов в студиото на „Всяка неделя" по Нова телевизия.

„Става въпрос за около 1500 имота с публична държавна или публична общинска собственост в цяла България, повечето от които са в централни градски части", уточни зам.-председателят на СДС и кмет на Карлово д-р Емил Кабаиванов и добави: „Причина за това е едно, най-меко казано, необмислено решение на 39-то Народно събрание, който удължи давностния срок за вероизповеданията с десет години, а срокът за гражданите, физически и юридически лица, вече е изтекъл безвъзвратно.

 

Собствеността на БПЦ върху храм-паметника „Св. Ал. Невски" или Баташката църква може да бъде възстановена много лесно, без за това да са необходими нови промени в Закона за вероизповеданията".


Оказва се, че Главното мюфтийство се възползва от промени в закона за вероизповеданията и е предявило претенции за всичките си имоти в страната. „Става въпрос за стотици хиляди декари, хектари гори и земи. Сред тях са около 1500 имота - повечето в идеалните централни градски части, които са публично-държавна или публично-общинска собственост", добавиха Паунов и Кабаиванов.

В страната се водят 90 дела за собственост върху джамии, алармираха кметовете. Един от нашумелите случаи е свързан с Куршум Джамия в Карлово. В града има 25 000 християни, които се молят в две църкви, и 600 мюсюлмани, които имат друг молитвен дом.

Петър Паунов заяви, че кметовете ще поискат национален референдум по въпроса, ако не бъдат предприети мерки за решаване на проблема.

„Тук църквата служи за прикритие на интересите и целите на мюсюлманското вероизповедание. Ние сме толерантен народ, но не сме роби и няма да приведем глава", категоричен е Паунов.

 


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews

thumb 30.04.2013

Емил Кабаиванов: В СДС са в...

По-малко от две седмици остават до изборите на 12 май."Стандарт" по...