Емил Кабаиванов: Надявам се, че ДСБ ще намерят вариант да останат в РБ

13.01.2016

Водещ: На прага сме на новия политически сезон. Как обаче ще се развият отношенията през този сезон в централната власт между коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) заради готвения анекс към управленското споразумение? Припомняме, че преди нова година от Демократи за силна България (ДСБ) обявиха, че излизат в опозиция, но остават в Блока. Крайното решение се очаква след заседание на Парламентарната Група на РБ. „Няма как единият съпредседател на парламентарната група на блока да е в управлението, а другият в опозиция, коментира лидерът на Движение „България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева и изрази увереност, че анексът ще бъде подписан от всички партии в Блока. Не на последно място всички въпросителни около този казус поставят и въпроса как тези отношения ще рефлектират в местната власт. Темата ще коментираме в следващите минути с кмета на община Карлово, Емил Кабаиванов, който е член на Съюза на демократичните сили (СДС), бивш лидер на партията. Здравейте, г-н Кабаиванов.

Емил Кабаиванов: Здравейте на вас и на слушателите на Радио „Фокус“.

Водещ: Необходимо ли е подписване на анекс към споразумението, което вече е факт? Има мнение, че така или иначе е приета управленска програма, която просто трябва да се следва и не е необходим този анекс?

Емил Кабаиванов: Аз мисля, че да се води спор за това дали трябва да се подписва анекс просто няма смисъл, тъй като той вече е факт и го приемаме като нещо, което е дадено и ще стане.

Водещ: Въпросът е обаче дали той ще бъде подписан от всички членуващи в РБ?

Емил Кабаиванов: Затова не мога да гарантирам. Чух какво казахте за мнението на г-жа Кунева. Аз съм убеден обаче, че в рамките на необходимото мнозинство, с което се вземат решения в РБ, а то е 4 от петте партии, които са подписали споразумението за създаване на РБ, ще подпишат този анекс. Разбира се, анексът, е предложен на коалиционните партньори от ГЕРБ. Те трябва да го разгледат, да си направят своите забележки или допълнения и тогава ще стане факт в цялата му конкретика, така че той ще бъде подписан. По-важно е да видим какво се случва в РБ и с реформите, които хората очакват от нас, заради които беше създаден РБ, и заради които партиите от РБ влязохме в това управление.

Водещ: Да очакваме ли драматични промени вътре в самия РБ, ако ДСБ откажат да подпишат анекса към споразумението?

Емил Кабаиванов: Ние от СДС сме достатъчно толерантни и още когато г-н Радан Кънев каза, че той ще излезе в опозиция, ние бяхме на мнението, на което сме и сега. Нека колегите да помислят, да не бързат с емоционалните изявления, да погледнат този анекс. Ако имат някакви забележки, или нещо друго да си ги кажат. Ако пък не желаят да го подпишат, това не е драма, но ако те не желаят да го подпишат, трябва явно да се определят що за субект са в рамките на Народното събрание и в обществено-политическата обстановка в момента - опозиция или част от управлението. Ако са опозиция, да действат като опозиция, защото стоенето в положение „ние сме в коалицията, ама сме в опозиция“ някакси не е сериозно. Ние от СДС винаги сме били за по-чиста форма и за точна позиция, а не в такива, които може да се разглеждат двояко.

Водещ: Г-н Кабаиванов, съгласете се, че ситуацията е парадоксална. Вие казахте, че решенията в РБ се взимат с мнозинство.

Емил Кабаиванов: Да.

Водещ: Което означава, че в своята цялост РБ може да подпише този анекс към споразумението.

Емил Кабаиванов: Да, така е.

Водещ: Но какво се случва с ДСБ, които са част от този РБ?

Емил Кабаиванов: Аз очаквам от колегите от ДСБ в края на месец януари, когато имат, доколкото знам Национален съвет, да вземат своето окончателно решение, а пък ние, които ще подпишем анекса, и които продължаваме да участваме в мнозинството в това Народно събрание, да определим нашето по-нататъшно действие по отношение на нашите колеги. Надявам се, че те ще намерят вариант да останат в РБ, но не защото се страхуваме, ако някоя от партиите от Блока излезе. Това си е нейно право. Ако се случи пък така, Блокът ще се яви в по-различен състав на каквито и да е избори. Даже не говоря, дали на президентски, парламентарни и т.н. Ние от СДС разглеждаме Блока като нещо, което като трайна политическа формация, коалиция, която се създаде, за да участва поне в няколко избора - президентски, парламентарни, местни, в целия обем на обществено-политическия живот на България.

Водещ: Да разбираме, че възможността ДСБ да напуснат РБ не е изключена?

Емил Кабаиванов: Нищо не трябва да изключваме. Нека колегите си вземат решението. Ние, както виждате, от СДС нито сме заклеймявали колегите, нито сме изпитвали тиха радост от това, че има различни мнения в ДСБ, напротив. Още от първия момент и досега казваме, че колегите трябва да имат времето да осмислят, да вземат решение и ние вече да си определим по-нататъшните действия. Говоря за партиите, които пък решаваме да действаме по начина, по който сме го заявили от първия момент.

Водещ: Партиите на РБ са част от Европейската народна партия (ЕНП). Водени ли са разговори на европейско ниво по всички тези проблеми в Блока?

Емил Кабаиванов: Колегите от ЕНП мъдро изчакват ние да си вземем решението, защото ако ние не си свършим нашата работа и не си помогнем, никой друг няма да дойде да ни бабува какво ще се получи от формацията, кой ще остане, това не е сериозно, пък и ние няма да се уважаваме. Ние имаме силите да си свършим работата сами тук на българска почва. Тук искам да кажа няколко думи, ако ми позволите. Чух реплики тези дни какъв бил пътят на г-н Местан и хората, които са с него - дали вдясно или вляво. Аз ще изкажа моето мнение. Искам да върна слушателите към времето, когато бяха направени опити да се провокира българския народ с иска на Главно мюфтийство за джамиите. Кой стоеше там? Главният мюфтия, г-н Местан, консулът на Република Турция. Същите хора, които ги видяхме преди 15 дни в Джебел. Може ли един човек като г-н Местан, наричащ себе си български политик, да прекара повече време с посланика и консула на една друга държава? Това е несериозно, тъй че г-н Местан път вдясно няма. Ако някой иска да прави с него каквото и да било, това си е негова работа. Това го казвам, за да е ясна позицията на СДС. Ние сме дясна формация, патриотична, родолюбива. За нас са много важни, разбира се, евроатлантическите интереси, ние сме лоялен партньор, но ние сме и българи, така че това, което правим единствено се диктува от интересите на България.

Водещ: Може ли този въпрос, г-н Кабаиванов, да породи също напрежение в партиите от РБ, а именно партньорство с напусналите ДПС?

Емил Кабаиванов: Не, защото знам и съм сигурен, че никой от колегите не би го направил, но аз искам да стане ясно, за да няма спекулации от страна на възможно взаимодействие. Такова е невъзможно. Още повече, аз ви казах и защо. Да провокираш в българина чувство на историческа справедливост, имам предвид това, което се случи с цяла България да скочи. Защо? Кой го предизвика? Това бяха същите хора, които видяхме преди 15 дена в Джебел. Съжалявам, че го казвам, даже бях обвиняван от г-н Местан, че аз водя шествието в Пловдив, което мина покрай джамията в центъра. Такива несъстоятелни приказки, а сега да се прави на борец за справедливост и демокрация, просто не мога да го възприема.

Водещ: Всъщност, възможностите се коментират на основание на заявката на г-н Местан, който преди дни на пресконференцията заяви, че естественият партньор на ДПС е дясното според него и в контекста на това изказване, логичен е и въпросът възможно ли е такова партньорство с партиите в РБ?

Емил Кабаиванов: Със СДС е невъзможно поради тези причини, както казах. Ние сме дясна партия, обичаме си България, лоялни сме към НАТО и Европейския съюз, но сме патриоти и родолюбци.

Водещ: Г-н Кабаиванов всичко това, което се случва на централно ниво, може ли и как ще се отрази върху местната власт? Вие сте кмет на Община Карлово.

Емил Кабаиванов: Не. Не бих казал. Аз ще дам няколко примера. В РБ имаме след изборите около 400 съветника в цяла България, от тях 240 са на СДС, 100 и няколко са на ДБГ и останалите са на колегите от ДСБ, НПСД, БЗНС и т.н. Имаме и кметове на общини, какъвто съм и аз. Не предвиждам никакви сътресения в местната власт по тази линия.

Водещ: Така или иначе, ако ми позволите да обобщя нашия разговор, въпросът на този етап е дали ДСБ ще останат част от РБ, а това, че споразумение ще бъде подписано с ГЕРБ е безспорен факт.

Емил Кабаиванов: Надявам се на мъдростта на колегите. Ако пък решат друго, да го решават навреме, за да може ние, останалите партии в РБ честно да излезем пред хората и да кажем „Това беше до тук. Оттук-нататък ще бъде еди какво си“. Политиката трябва да се прави с ясни ходове пред хората, честно, не може двойни игри. Никой няма да ни ги прости двойните игри.

Водещ: Допускате ли, че зад всичко това всъщност стои замисъл за някакъв личен политически проект на ДСБ?

Емил Кабаиванов: Възможно е. Това ще бъде потвърдено, ако те напускат РБ и тръгнат на колаборация с други партии и с нов проект, което надявам се, че няма да го направят. Все пак познавам много хора от ДСБ. Там има мъдри хора с опит в политиката. Показа го и поведението на министъра на здравеопазването. Така че надявам се много на добър разум и на правилни решения, защото автентичната десница трябва да бъде обединена.

Водещ: Възможно ли е този анекс, който се оказа толкова голям препъни камък за самия РБ, да бъде и в основата на предсрочни парламентарни избори тази година?

Емил Кабаиванов: Не мисля. По-скоро не. Предсрочни парламентарни избори биха били възможни според мен по няколко причини. Едната, ако голямата партия в мнозинството – ГЕРБ реши, че това е изгодно и го направи. Има достатъчно механизми. И второ, ако икономическата обстановка в страната се влоши или недай си Боже се задълбочи кризата с бежанците или някакъв друг много сериозен.

Водещ: На финала на нашия разговор ни позволете екипът на Радио „Фокус“ да се присъедини към вашия личен празник. Днес имате рожден ден. Пожелаваме ви дълголетие, дълголетие и за РБ в неговата цялост.

Емил Кабаиванов: Дълголетието го разбирам като пожелание за политическо дълголетие, защото на 55 години съм „в попрището жизнено в средата“. Благодаря ви сърдечно и продължавайте да хвърляте семето на родолюбието в българските сърца. Имаме нужда от това.


Tags: СДС, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"